Skocz do zawartości
IGNORED

kondensatory foliowe do zwrotnicy jakiej firmy?

spartan250

Rekomendowane odpowiedzi

A po co chcesz zmieniac? jeśli są sprawne to zostaw je, jesli juz chcesz cos zrobic to mozesz kupić 0.1uF MKT/MKP i zbocznikować wszystkie kondensatory w zwrotnicy.

Mundorf Mcap to wyrzucanie kasy w bloto, ceny rzedu 20zl za kondensator 1uF

Nawet CrossCap to przerost formy nad trescia.

edit: ciesz sie ze wgl masz foliowe kondy, bardzo duzo dobrych kolumn ma wsadzane same bipolary.

oto chodzi że już mogą być wyschnięte bo mają już jakieś 23lata około bo to kolumny new mildton 200

te mkp mają 400v a miflex maja 250v nicsie nie stanie ? bo bedą mieć te same wartości ale te 250v a 400v nic sie nie stanie

Kondensatory foliowe nie wysychaja, nie ma kompletni sensu kupowania tak drogich kondensatorów do konstrukcji za kilka tysiecy, tym bardziej nie ma sensu kupno ich do kolumn za 500zl.

Wątpię czy jest sens wymiany kondensatorów w takich kolumnach chociaż te Miflexy są denne.

Jak nowe będą na wyższe napięcie to nawet lepiej.

Możesz górę pasma uspokoić takim białym Mundorfem i więcej bym nic nie ruszał.

A na przyszłość to zakładka DIY i lektura:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W swoich kolumnach wymieniłem starego Inter Technika MKP 0,47 uF (był jako bocznik MKP 2,2 uF) na Jantzena Superior Z i różnica była kolosalna. Może to po prostu zależy od klasy zastosowanych głośników?

Kondensatory Miflexa moim skromnym zdaniem sa bardzo dobre i glupota jest wymieniac takie kodensatory na cos typu mundorf albo jantzen różnicy nie odczujesz chyba ze w portfelu wiele kolumn Vintage które po dzień dzisiejszy uważane są za wzór dzwieku używa kondziolków bipolarnych. Różnica bedzie odczuwalna wtedy kiedy zastosowane przetworniki sa naprawde bardzo wysokich lotów.

W moich RTL3 wymieniłem stare kondki na Jantzen Audio CROSS-CAP i nie odczułem żadnej zmiany oprócz lżejszego portfela. Strata czasu i pieniędzy

W tych kolumnach na pewno szkoda kasy, ja tylko zmieniłem rezystor w torze kopułki kopułki (wersja TDL RTL3SE).

bardzo dobre to one nie są, ale jest też dużo gorszych kondensatorów, jeżeli w szeregu z wysokotonowym jest rezystor, to dobry rezystor może tu coś poprawić, a kondensator nawet drogi audiofilski może nie zrobić różnicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.