Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie jak pisze powyżej. Upodobania mogą znacznie się różnić.

Wiec jak polegać w 100 procentach na opiniach innych?

Rozumiem, że kolumn będziesz słuchał dopiero przy odbiorze. Skąd będziesz wiedział, że grają lepiej (dla Ciebie) jak inne? Jasne, że sa problemy z posłuchaniem tego czy owego. Ale trzeba co nieco przesłuchać. Choćby inne podobne, czy konkurencyjne modele, żeby mieć jakiekolwiek porównanie i pojęcie, jak co gra.

Czy wydatek np. 100 zł na podróż do większego miasta, w celu zaznajomienia się z oferowanym brzmieniam jest zbyt duży w stosunku do ewentualnej "nietrafności" w zakupie kolumn za 1000 złotych?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja po odsluchu kilku Heco i Magnatow stwierdzam jednoglosnie ze Heco maja bardziej dudniacy bas z mniejszym rozciagnieciem. Nieco drazliwy...

Podobnie jest to wszystko opisane w teście Quantum 709 i Celanow 800. I czytajac to, widze ze w tanszych modelach tych obu marek jest podobnie.

Niestety juz nie znajdziesz quantumow 507 w cenie 1500zl. Ja swoje chce sprzdac za 1750zl, a na allegro sa za 1870zl bodajrze nowe. To chyba przez ten kurs euro. Po drugie ja akurat trafilem na okazje. Bo tydzien po moim zakupie sklep podnios cene do 1900zl, a teraz wogole ich nie maja.

?👈

Co do tego basu to ja moge napisac tak (w porownaniu do np Heco Victa 700):

Quantumy 507: Mięsisty, z dobrym dolem, dosc dlugo wybrzmiewający, ale tym samym dobrze kontrolowany. Z pewnym udrezeniem, ale zarazem miękkością.

Victa 700: Wiele bardziej punktowy, mniej dołu, wieksze uderzenie "w klate". Brak tego mięsistego dołu, czasami za nerwowy i bezpośredni.

?👈

Ja wiem czy nastawianie sie na 507 w 20 m maja sens. One basu maja naprawde baardzo duzo i sadze ze w 20 m nie 507 a 505 beda idealne. Tak jak pisales, lepiej dolozyc do elektroniki i miec bas lepszej jakosci niz wiecej a gorszej :]

Na niemieckim ebayu mozna trafic 505,506 za 200-250 euro plus ewentualny koszt wysylki ok 40 euro.

506 maja dwie membrany basowe ale 13 cm.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Co do tego basu to ja moge napisac tak (w porownaniu do np Heco Victa 700):

no a ja porównywałem do metas 700:

Reasumując te modele mają wieksze paczki i po 2 przetworniki niskotonowe. dlatego bas ine bedzie tak kontrolowany, czy jak tam to nazwać, należało by porównywać z 500-kamigdzie paczki sa o podobnym litrażu co quantumy., po drugie victa to niższa półka, Znowusz ja porównywałem metas i wyższy model 605 magnatów, i dla mnie grało podobnie w reszczie pasma, teoretycznie 505 powinny grać gorzej więc na chłopski rozum...

ps. moje testy w zgiełku kupujących w markecie to xuj nie testy hyh, ale coś tam dostrzegło się..

ps.2 znając życie to jakie nie kupić to bedzie zadowolenie, a potem lepiej już żadnych innych nie słuchać, bo zawsze znajdzie sie coś lepszego/innego...i będzie wkur....

Puczin w ciemno nie kupuj. Słucham od czasu do czasu quantumów 607 gra to przyjemnie jak dla mnie więc może podobnie zagra nizszy model. Mission 34 słuchałem w salonie z ciekawości i mi się to zupełnie nie podobało. Jak Tobie sie nie spodoba to co wtedy?

Właśnie stałem się posiadaczem zestawu Onkyo LS-V501. Chciałbym wymienić te małe kolumienki na coś lepszego tak do 1.5k zł. Będzie to grało w pomieszczeniu 20m2 . Myślałem na kolumnanmi podłogowymi jednak jestem otwarty również na monitorki choć mogą się wydać nieco za małe do takiego metrażu.

Zależy mi na nisko schodzącym basie, ocieplonej średniy i niemęczącej górze. Wiem, że za 1.5k zł cudów nie będzie jednak proszę fachowców o nakierowanie mnie na firmy które będą przynajmniej zbliżone do moich preferencji.

Muzyki słucham przy włączonej opcji "Pure Audio" jednak to co prezentują dołączone do zestawu głośniczki odbiega dość mocno on normy.

Muza której słucham jest różna ale najczęściej w odtwarzaczu lądują płyty: Norah Jones , Amy Macdonald itp.

Kiedyś miałem odseparowany zestaw Onkyo Ampli+DVD i przy odsłuchu stereo najlepiej z monitorków wypadły Kef Q3. Ale to było X lat temu teraz są nowe modele więc troszkę odstaję z wiedzą.

Proszę o rady.

pozdr.

Witam!

Zastanawiam się nad wymianą obecnie posiadanego zestawu:

-JBL E20

-Wzmacniacz Yamaha A-560

Kwota jaką dysponuję to ok. 1000 zł. Wzmacniacz zmienię za jakiś czas, na razie wymienię głośniki.

Myślałem nad JBL E60 lub Yamaha NS-50. Słucham rapu, jazzu, rocka i alternatywy, więc dość różnorodnie.

Nie potrzebuję głośników o dużej mocy, na jesień zaczynam studia, więc pokój będzie raczej niewielki.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Na JBL E60 będziesz miał rozlazły baz (no może nie na Yamaszce bo w niej basu niewiele, ale jak zmienisz wzmacniacz to ....). Matoniast Yamaha NS-50 to niestety słaba średnica. Zainteresuj się może Mission albo Wharfhedale. No może jeszce z tańszych Magnat Quantum.

Ja bym ci polecił Usher'y S-520. Nie są wielkie wymiarami ale brzmieniowo jak dla mnie są ogromne. Ciężko znaleźć coś podobnego wielkością i w tej cenie co by grało z takim rozmachem. Widziałem używki jakiś tydzień temu w komisie w Warszawie za nieco ponad 1000zł. Słuchałem ich tylko na dobrej (a raczej drogiej eheheh) elektronice i dlatego nie wiem czy na twojej yamaszce będą równie dobre jednak wzmacniacz, jak wspomniałeś, i tak planujesz wymienić. Tutaj masz teścik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chyba najodpowiedniejszy typ:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Paradigm 3v3/3v4, Mini Monitor v3/v4 - zobaczysz co to bas a nie pukanie w karton jak z tych JBL

te Quantumy to też dobry wybór albo Wharfedale Diamond 9.3

Ponawiam swoje pytanie, bogatszy o nowe informacje.

Sprzedawca w sieci MM odradził mi kupno kulumn podłogowych ponieważ mam za mały wzmacniacz w Onkyo i nie napędzi podłogówek. Doradził mi zakup monitorków o wysokiej skutecznośći ( powyżej 90db ) i min 8 Ohm. A jeżeli już mają być podłogowe to szukać z papierowymi membramami.

No i teraz nie wiem co robić.

Poradźcie coś proszę ..

Witam! Obecnie posiadam Wzmacniacz Sony f220, korektor, 2x Altus 75 i 2x Saba c9596. Na poczatku chcialem kupic cos z Altusów 200 lub 300 zastanawialy mnie takze Siesta lecz pomyslalem ze chyba nie warto zachodu. Chce zakupic stereo + (ew. 2 sateliki dokupie po jakims czasie) wiec jak narazie same stereo. Brzmienie JBL E90 najlepiej odpowiada z dotychczas odsluchiwanych poprostu dla mnie są idealne. Wiec chce szukac cos o podobnym uderzeniu basu i podobnym charakterze dzwieku. Głównie słucham: Rock, House,Progressive House, Trance lecz czasem lubie takze sluchac spokojnej muzyki. Metraż pokoju to 20m^2 lecz jest mozliwosc przeniesienia audio do pokoju 45-50m^2 Zatem zastanawiam sie nad takimi kolumnami:

-Magnat Supreme 2000 (lub moze 1000 wzstarczy?)

-Jamo s708

-Heco Victa 700

-Lub moze cos innego co polecacie.

Cena maxymalna 1000zł na kolumny + jakies 400 na wzmak do tego. Używany z pilotem.

np.

-PIONEER A-501R

-PIONEER A 602r

-Moze jakis DENON

1000 złotych na kolumny do 50 m2? Miodzio. Jesli tak to tylko jakieś zdarte Altusy :) Pogadaj z RADULEM. On Cie błyskawicznie wyleczy z nietonsilowskiego sprzetu. Może Ci cos po promocji poleci.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

>Brzmienie JBL E90 najlepiej odpowiada z dotychczas odsluchiwanych poprostu dla mnie są idealne. Wiec >chce szukac cos o podobnym uderzeniu basu i podobnym charakterze dzwieku.

Poszukaj czegoś z STX.

arturross, 27 Mar 2009, 23:44

>Ja pójdę dalej, są jakieś kolumny co mi nagłośnią 75m2 do 300zł nowe? ;)

Dwa Altusy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi