Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Z 2 ręki Dynaudio lub ProAc Studio

Dziękuję, będę nasłuchiwał w okolicy, może ktoś będzie się pozbywał.

A Castle Knight 2, Monitor Audio RX2/Silver ? Słuchałem dziś MA Bronze, były łagodne w górze, naprawdę miło się tego słuchało ale w porównaniu do Dali Zensor 3 miałem wrażenie sporo niższej przestrzenności, dynamiki i basu. I jakieś takie bez pazura. Choć bardzo przyjemne. Ale kontrabas w jednym kawałku zniknął prawie zupełnie a organy brzmiały jak większy obój miejscami :)

A ..Monitor Audio RX2/Silver ?

Bardzo delikatna aczkolwiek sugestywna góra, niezła przestrzeń, spójne całe pasmo, niskie tony zaakcentowane, nienachalne. Potrafią efektownie nagłośnić pomieszczenia 20/25 m2. Mogą się podobać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dziękuję sittek!

Mam jeszcze kilka typów, np Dali Ikon 2 MK2, jest na znanym serwisie aukcyjnym w licytacji, trudno jednak będzie je przesłuchać, bo to chyba niewystępujące w sklepach kolumny. Jak one się prezentują w porównaniu do Dali Zensor 3?

Te Monitory Audio są, jak dla mnie dość delikatne i spójne w całym zakresie, choć średnica jest ich zakresem wiodącym. Dali grają w miarę podobnie, ale charakteryzują się mocniejszym basem, większą dynamiką i w zależności od realizacji nagrania, jego jakości, pomimo tekstylnej kopułki, też potrafią przywalić ostrzem. Oczywiście Ikonki są ciekawsze od Zensorków, są większe, bardziej otwarte większą dynamikę i mają fajny podwójny układ nibywstęgi i tekstylki. Przez to są bardziej wyraziste na górze pasma, ale nie nachalne.

Co bym wybrał?

Oczywiście że Ikonki.

Co bym wybrał?

Oczywiście że Ikonki.

Tez bym wybrał Ikonki tylko sprzedawca wydaje się nie do końca pewny, zobaczę do jakiej kwoty dojdzie cena... I pochodzę po sklepach słuchając uwaznie

Nie jedne Ikonki są na audiofilskim świecie :-)

Nie te, to inne, trzeba być cierpliwym.

Na swoje Dynaudio Audience 50, jakiś czas temu, czekałem chyba z półtora roku :-)

Do dużych pomieszczeń nie nadają się, ale do 15/16 m2 dadzą radę. Nie są złe, a nawet powiem, że jak na tę cenę niezłe. Idealne do jasnych i dynamicznych wzmacniaczy.

Dzięki! Może uda mi się je gdzieś znaleźć na miejscu żeby od razu przesłuchać, ewentualnie wypożyczyć

Witajcie. Nabyłem jakiś czas temu zestaw mini Denon DRA-F109 + DNP109. Zestaw głośnikowy na razie po poprzednim sprzęcie - Philips MZ-7 (trójdrożne, 6Ohm, rura bass-reflex z tyłu - tyle mogę o nim powiedzieć). Zastanawiam się, czy warto wymienić na budżetowe kolumny (maksimum 1500 za parę). Może małe podłogówki, jeśli otwarte to raczej dziura z przodu (będą blisko ściany). W mojej mieścinie tylko markety z popularną elektronika i nie ma gdzie posłuchać innych głośników. Pytanie - w co celować? Może ktoś zna z autopsji MZ-7 może porównać to do obecnie dostępnych na rynku. Raczej nowe (musi to jako-tako wyglądać - żona). Może Tonsil Premium?

Pomieszczenie - pokój z otwartą kuchnią, jakieś >30m2 ale przestrzeń do słuchania muzyki to około 18m2. Obecnie głośniki stoją na szafce rtv, wysokość szafki 50cm (ciut za nisko). Standów na monitory raczej nie chcę, wolę już podłogowe.

Muzyka - różnie: klasyczny i progresywny rock, trochę lekkiego jazzu, czasem pop i elektronika. Mieszkanie w bloku, więc i tak nie mogę przesadzać ciśnieniem akustycznym ;)

Na swoje Dynaudio Audience 50, jakiś czas temu, czekałem chyba z półtora roku :-)

Z czekaniem jest trudno :) ale mam na szczęście na czym słuchać muzyki wiec nie jest najgorzej.

A ze starszych modeli monitorów Dali jest coś, co warto rozważyć? Dali Evidence 370, Concept, 2002, 202?

Edytowane przez mpac

Każdy model gra trochę inaczej, szczególnie że jest ich sporo i każdy zbudowany jest inaczej.

Witajcie. Nabyłem jakiś czas temu zestaw mini Denon DRA-F109 + DNP109. Zestaw głośnikowy na razie po poprzednim sprzęcie - Philips MZ-7 (trójdrożne, 6Ohm, rura bass-reflex z tyłu - tyle mogę o nim powiedzieć). Zastanawiam się, czy warto wymienić na budżetowe kolumny (maksimum 1500 za parę).

Podłączenie markowych kolumn zawsze przyniesie poprawę, choć trzeba pamiętać o ograniczeniach jakie narzuca ograniczona konstrukcja tych wzmacniaczy.

Gdy jakiś czas temu podłączałem pod mini wieżę Pianocrafta Yamahy monitory Paradigm Monitor 3. v4 poprawa była zdecydowana w każdym aspekcie.

Na Olx są świetne tannoy 636 za 1200 warte każdej złotówki to dobra angielska szkoła brzmienia bass wykopem przejrzyste z dobrym środkiem pasma. Warto

Edytowane przez lukag72

Witam mam pytanie.Otóż mam audio jak w profilu i nie wiem czy zdołam napędzić pasywny sub który zamówiłem.Sub ma SPL na poziomie 89db ,a kolumny 90db.Teoretycznie powinien zagrać basem odrobinę ciszej niż kolumny.Nie pytajcie czemu taki a nie inny.Po prostu jest.Czy będzie dużo cichszy od kolumn?A może zawyżone zostały parametry suba?

Skoro nikt mi nie odpowiedział to ja wam odpowiem.Przyszedł sub i bez problemu można go napędzić moim wzmacniaczem.Gra bardzo fajnie i nie ciszej niż kolumny.Czasem mam wrażenie ,ze podłoga drży.

Dziekuje wszystkim za rady. Wlasnie dotarly do mnie Tannoy Mercury, wersja m1 made in UK, czysciutkie, pachnace, w orginalnym pudelku, itd. itp. Na razie gra z Marantz pm4001 i jest to zdecydowanie najlepszy zestaw jaki gral u mnie do tej pory. Na razie tak zostanie, przynajmniej dopoki nie sprzedam kilku zbednych klockow. A wtedy bede Was meczyl o wzmacniacz do m1:-)

Ps. Zeby nie bylo marudzenia, ze stoja na taboretach to jutro jade odebrac podstawki :-)

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Niedlugo czekalem :) używane Ikon 2 mk2 za 2000 z pełną gwarancja dystrybutora, brać czy nie?

Nie wiem czy ten mój NADzik sobie z nimi dobrze poradzi :(

Edytowane przez mpac

Juz jest chec na zmiane, ale tym razem jest tez mocne postanowienie. Bogra toto calkiem fajnie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

mpac - decyzja o zakupie należy tylko i wyłącznie do ciebie :-)

:-) no i poszło, podjąłem decyzję i grają u mnie właśnie :-) fajnie grają :-)

Edytowane przez mpac

Witam Panie/Panowie

Mam mały dylemat i może coś podpowiecie. Niedługo mój brat będzie zjeżdżał do kraju i tam, gdzie teraz urzęduje odwiedził komis ze sprzętem bo poprosiłem by zerknął czy nic ciekawego nie mają. Chodzi mi o niedrogie kolumienki do 100euro. Obejrzał, posłuchał i wybrał 3 pary:

1. Visonik Ambassador 100- 3way- cena 50euro

2. Pilot RS2 - 3way - cena 70euro

3. Pilot ST 303 - 3way - cena 80euro

Najwięcej basu jest w pilocie 303 ale ja nie jestem miłośnikiem "lomotu" i dudnienia. Bardziej potrzebuję zamkniętych konstrukcji do spokojnych klimatów (jazz, blues, Diana Krall, Ane Brun itp.)

Jest kilka serii Pilota ale nie znalazłem nigdzie, które są dobre lub hierarchii co do jakości (która seria najniższa, a które po kolei wyższe).

Za 100euro są jeszcze AE Evo One tylko mówił, że w jednej obite dwa narożniki i na wierzchu krążki od "kwiatków".

Z góry dzięki za podpowiedź.

Brat zna się trochę na dobrym brzmieniu i porównywał w tym komisie z 10-12par.

Były m.in. canton quinto 520 (podobne do visonik), jakieś beovoxy, arcus tm i kilka innych.

W tych samych warunkach, na takim samym pozostałym sprzęcie i tych samych utworach. Pomęczył człowieka ale po odsłuchach wybrał te z naciskiem na Visonik ambassador.

Podobne do quinto ale podobno lepsze od tych 520 i tańsze.

A te grundigi też podobne (wizualnie) do nich. Czy aż taka różnica w brzmieniu jest?

Mi się nie spieszy.

Ja tylko pytam bo mało osłuchany jestem. Sam głównie słucham na słuchawkach ale czasem przyjemniej i wygodniej jest w normalnym stereo.

Ja jak poczytałem to skłaniałem się ku tym pilot-om ST 303 bo są na dobrych przetwornikach: seas, peerless, vifa (różnie podają). Ale same przetworniki nie grają, odp zwrotnica i przyzwoite jej elementy robią z tego spójną (albo i nie) całość.

Popatrzę na te grundigi co Thekamil921 podałeś.

Jakby ktoś poszukiwał kolumn w dobrych piniooożkach :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :) Gwarantuję, że po odsłuchu nikt o dobrym słuchu nie będzie chciał wyjść bez nich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

To że stare graty wyprzedajesz to norma, ale że biblioteczkę domową? :-)

Pomieszczenie zmieni swoje przeznaczenie ;) Z gratowni na pokój gościnny.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi