Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kolega Campino otrzymał koło 20 propozycji kolumn,co zrobił? kupił te których nikt mu nie polecił.

Zaśmiecił zakładkę stereo? moim zdaniem tak!

Zakupilem B&W 601 s2

Temat do zamknięcia

Ejże, a to dlaczego? Inni też chcą kupować niedrogie kolumny :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

Pzymierzam się do kupna kolumn stereo (obecnie mam jakies eltaxy od KD, nie jestem bardzo wymagający bo dotej pory slucham muzy na głośnikach komputerowych ale przy eltaxach odechciewa mi się słuchania muzyki, do filmów moga byc)

Na allegro znalazłem dwa typy w moim przedziale cenowym czyli

MISSION M73 i KEF Coda 9 oba po okolo 500pln

Słuchana muzyka to głownie house, elektro, progres.

Sprzet nie musi być bardzo głosny ale niskie tony muza byc odczuwalne ( eltaxy ich nie maja wcale)

Dodam, że posiada wzmacniacz AKAI am-37 2*80 8ohm 2*60 4ohm

Jeżeli, ktoś sluchał wyżej wymienionych głośników to bardzo proszę o radę.

Kefy grają pięknie ale... kefy z tej serii są delikatne nie nadają się do słuchania elektroniki z włączonym "loudness" Nie wiem co masz na myśli pisząc "niskie tony muszą być odczuwalne" kefy mają bardzo ładne niskie tony a w muzyce jaką preferujesz są do tego uwydatnione więc moim zdaniem są odczuwalne. Bardzo łatwo jest je napędzić, nie są wymagające dla wzmacniacza. Jeśli jednak chodzi Ci o potężny bas niczym z subwoofera to te głośniki nie spełnią oczekiwań, za małe przetworniki, za delikatna konstrukcja.

Mission nie znam.

Pozdrawiam.

Jeżeli, ktoś sluchał wyżej wymienionych głośników to bardzo proszę o radę.

Duzo lepsza propozycja sa KEF'y. 4 x 16,5 cm przetworniki pozwala na "odczuwanie" basu :))) Z praktycznych porad - duzo lepiej graja z wzmacniaczami ktore maja porzadny zapas mocy, przynajmniej te 80-100W na kanal. Ladnie zgrywaja sie z wzmacniaczami NAD.

Szrot chyba nigdy nie słuchałeś tych Mission, M73 w kazdym calu biją te plastikowe Kefy, Kef 09 to stłumiony powolniak, posłuchaj sobie tych Mission , w ogóle jakichkolwiek z serii M70, to ci kopara opadnie, ja słuchałem z tej serii wiekszosć modeli choć n codzień muzykuję i gram na sprzecie duzo wyzszej klasy, to z checią nieraz słucham systemu mojego syna. Seria M70 jest , a raczej była moim zdaniem najbardziej uana w historii firmy Mission -głośnikI pancerne ekranowane, plus bardzo gruba obudowa - graja przejzyscie , są szybkie i uniwersalne, niemieckie Audio zakwalifikowało je swego czasu w tej samej klasie co Dynaudio 50, zresztą tam były sprzedawane w duzo wyzszej cenie, u nas chyba tez dostały rekomendacje, w odróżnieniu od bardzo kiepskiej serii MIssion 771e, te grają naprawde fajowo.

?

Witam, generalnie szukam czegoś małego do pokoju ok. 8m2. Monitory będą stały dość wadliwie, bo na większym biurku w odległości 1 m od siebie. Niestety mam stancję, na której nie mogę sobie pozwolić na inne ustawienie. Dodatkowo kolumny będą stały blisko ściany. Wiem, że przez takie ustawienie nie uzyskam dobrej przestrzeni, ale chciałbym mimo wszystko jakiegoś powietrza.

W tej chwili posiadam Tannoy M4, które świetnie sprawdzają się w dużych pomieszczeniach, ale w tych małych zwyczajnie się duszą. Dlatego wybór padł na coś dużo mniejszego. Dodam jeszcze, że wzmacniacz to konstrukcja DIY o dość ocieplonym dźwięku, jakość wzmacniacza stoi na pewno na wysokim poziomie i o to się nie martwię. Teraz przyszedł czas na jakieś kolumny.

Szperam po allegro od 3 dni, co udało mi się ciekawego znaleźć:

Tannoy M1, ze względu na sentyment M4, zbiera też dobre opinie.

Kef Cresta 1, także dobre opinie i mogę mieć za 300zł, więc sporo taniej jak M1, ale obawiam się, że głośnik 4 calowy nie da sobię, rady z reprodukcją tych najniższych tonów.

Kef Cresta 2, tak jak wyżej, ale bez obawy o niskie częstotliwości, niestety już droższe od Cresta 1.

Może coś zupełnie innego: konstrukcja DIY, której jestem zwolennikiem, ale niezbyt dobrym konstruktorem. Znalazłem na allegro coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Gabarytami już sporo przekracza powyższe konstrukcje i nie wiem właśnie czy nie będą już za duże do małego pokoju.

Lubię kiedy jest sporo mięsa na dole, przyzwyczaiły mnie do tego moje Tannoye M4. Mówiąc sporo, nie mam na myśli dyskoteki, ale nie chciał bym mieć sterylnego sprzętu. Oczekuje muzykalności i przyjemności w odbiorze. Ogólnie Cresta 1 mi chyba tego nie da, ze względu na 10cm głośnik, już sam nie wiem, mogę się mylić. Jak ogólnie wypada porównanie Cresta 2 i Tannoy m1? A może dać sobie spokój z nimi, dołożyć i kupić wymieniony DIY, pod warunkiem, że się nada do tak małego pokoju?

Prosiłbym o jakąś wskazówkę, choćby najmniejszą, bo mam już niezły mętlik w głowie. Ponownie liczę na pomoc.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam wszystkich szanownych maniaków dźwięku

Choć jestem tu nowy to czytam wasze forum od pary tygodni i dziś postanowiłem zapytać

Jakie kolumny do takiego kompletu:

Końcówka mocy Toshiba SC 330

Przedwzmacniacz Toshiba SY 330

Tuner Toshiba ST 330

(wiem wiem stary)

Pokój ok 25 m2, ok 4m ściana na której będą kolumny, ponad 6m długi, druga 4m ściana to duże podwójne drzwi do kuchni. Przestrzeń w zasadzie otwarta. Stolik kawowy z boku przy ścianie, kanapa tuż przy drzwiach do kuchni, druga przy długiej ścianie.

Muzyka, Wszystko co leci w radiu, powiedzmy od ac/dc do Eweliny Lisowskiej

Doświadczenie, praktycznie żadne, Diora + tonsil Scherzo 200 jakieś 10-15 lat temu

Preferencje: Mocny i schodzący bardzo nisko bass, wyraźne i bardzo wysokie wysokie tony. Wymagania co do wyglądu to coś jak:

JAMO S606

Mivoc Elegance

Wharfedale Diamond 10.4

AUDIO GX200

Paradigm Monitor 11v.7

Dźwięk jest dla mnie najważniejszy, wygląd stawiam na drugim miejscu jednaj jest ważny

Po czytaniu bardzo wielu recenzji stawiam na magnata serie quantum.

Nie mam możliwości odsłuchu kolumn, mieszkam w Irlandii i tu jak na lekarstwo dobrych sklepów:

Czy ktoś może ma doświadczenie z takimi kolumnami podłączonymi do takiego zestawu j/w lub podobnego:

JAMO S 606

Mivoc Elegance

MAGNAT QUANTUM 657

Magnat Quantum 506

MAGNAT QUANTUM 557

Budżet to 1000-2200zł

Będę wdzięczny za konstruktywne opinie i porady

BUMP!

Trochę poszukałem i poczytałem. Moja wstępna lista kandydatów:

Dali Concept 1 / 1001

Koda Harmony k-5200 / k2000B

Mission MX-s / M31i/ MX1

Jamo s604

Kef c1/ c3/ q1

pylon audio monitor pearl

monitor audio M2/ Mr1/ BR2

Magnat all ribbon 8 / quantum 603

Eltax liberty 3+ / 5+

Acoustic Energy aegis one/ 1 / evo one

które z tych warto brać pod uwagę jeśli chodzi o moje warunki i obecny zestaw? Czym jeszcze warto się zainteresować?

Pozdrawiam

Poczytałem i poszukałem trochę, wiem że mogę brać pod uwagę tylko konstrukcje zamknięte lub z przednim bass-reflexem,.

Z mojej listy wyeliminowałem konstrukcje które nie pasują do mojego pokoju. Zostały :

Dali COncept 1

Monitor Audio Mr2/br2/

Kef q1/ c1/c3

Co w cenie do ok. 1000 zł (dozbierałem trochę) możecie polecić z nowych (nie koniecznie tylko z tej listy), żeby można było wypożyczyć i sprawdzić w swoim systemie (lub chociaż odsłuchać) albo z popularnych konstrukcji które często są w sprzedaży (te tannoye - legendy - na przykład są dostępne non stop)?

Edytowane przez maxiak

misioCG

toshiba jest jasna i dosc malo basowa punktowa szybka ale nie gleboka i miesista - omijaj mysle wieksosc nowych pudel

szukaj czegos z miesem w starociach - na poczatek odrzucilbym 606 (dla zasady nie ta budowa)

quantum - za waskie za male

skup sie moze na czyms typu (wykorzystaj do granic swietny srodek toshiby i pogłeb bas ile sie da)

infinity

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bym tu celowal z takim budzetem

ogolnie radzilbym zmienic toshibe - mi nie przypadla nazbyt do gustu tyle ze aurexy (chill/jazz/rocka sie nie nadaje najlepiej , elektro/techno bardziej) to troche co innego bo masz tranzystorową - w kazdym razie omijaj waskie slupki to budzetowe kolumny dla "biedoty" a tyle ze marketng czyni z nich cuda wianki;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Bardzo dziękuję za wypowiedź erazm2

Jednak nastąpiła zmiana planów. W związku z ciągłym czytaniem i nabieraniem wiedzy zdecydowałem że kupię jakieś tanie kolumny za 400-600 zł które w przyszłości będą w sypialni a na teraz będą musiały wystarczyć do pokoju dziennego.

Po uzbieraniu kwoty w granicach 3000-4000 zl na kolumny będę się rozglądał za czymś z wyższej półki. A potem na zmianę klocków.

Na teraz zastanawiam się nad:

Magnat Quantum 551

MAGNAT QUANTUM 603

Koda CV-65

TANNOY MERCURY V1

JBL ES-30

Infinity Alpha 20

Pytanie które się nadadzą do popu i będą bardzo uniwersalne tak aby małżonka też była zadowolona. Żeby miały miękki i nisko schodzący bass?

Co jest nie tak z tymi z tej aukcji?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

rydz a co powiesz na te:

Ukryta Zawartość

wydaja sie byc lepsze bo maja bass reflex z przodu ale jak wygladaja w porownaniu z beta?

Ukryta Zawartość

a mozesz Misio podac wymiary tych kolumn?

wiesz z czego zrobione sa mambrany, kopulki magnesy?

za co chcesz dac 500? za te zabawki? ;) przeciez to gra tak samo jak milion innych stojacych obok z dowolną

nazwą - bez wuielkiej przesady bedzie jak napisze ze clatronic rownie dobre;)

basreflex wiekszy od przetwornika prawie - smiechu warte

mikro sztuczny wysoki o rozmiarze 3/4" i jeszcze bardziej mikro sredniotonowy z mebrana z wtryskarki do plastiku - przeciez to jakies budzetowki tylno-efektowe do kina

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

a mozesz Misio podac wymiary tych kolumn?

wiesz z czego zrobione sa mambrany, kopulki magnesy?

za co chcesz dac 500? za te zabawki? ;) przeciez to gra tak samo jak milion innych stojacych obok z dowolną

nazwą - bez wuielkiej przesady bedzie jak napisze ze clatronic rownie dobre;)

basreflex wiekszy od przetwornika prawie - smiechu warte

mikro sztuczny wysoki o rozmiarze 3/4" i jeszcze bardziej mikro sredniotonowy z mebrana z wtryskarki do plastiku - przeciez to jakies budzetowki tylno-efektowe do kina

Dzięki za wypowiedź

Ponieważ jestem laikiem a moja wiedza ogranicza się do Scherzo 200 których słuchałem 15 lat temu, napisałem w tym temacie aby dowiedzieć się czegoś i nauczyć. Aby nie popełnić kosztownego błędu pytam znawców o poradę.

Zasugerowałem się wypowiedzią forumowicza 'rydz' który jako jedyny życzliwy odpowiedział. Założyłem że te kolumienki spełnią moje oczekiwania. Jednak nie przestaję szukać i czytać, aukcja się jeszcze nie skończyła i jest jeszcze czas na zmianę decyzji.

Znalazłem te Infinity, zasugerowałem się tym samym wyglądem i podobna nazwą (pomyślałem że to mogą być te same głośniki tyle że różnica w bass reflex (z przodu) stąd inna nazwa więc postanowiłem spytać znawców.

Ale teraz już sam nie wiem. Zadajesz mi pytania na które ja nie znam odpowiedzi, nie znam się, dlatego tu piszę o pomoc.

Czy z twojej wypowiedzi wynika że to są zupełnie inne kolumny niż te które zaprezentował 'rydz'?

Czy to znaczy że te które podał 'rydz' nie są warte swoich pieniędzy i zagrają tak samo jak każde budżetówki w podobnych rozmiarach i nie ma większego sensu ich kupować?

Czy te które zaproponował 'rydz' są warte swoich pieniędzy i zagrają w malej sypialni 12 mk bardzo ładnie, a na jakiś czas nawet wystarcza do salonu 25 mk, do puki nie uzbieram kasy i nie kupie jakiś stojących w zakresie cenowym 2000-3000 zł)?

Czy oba są do bani i nie są warte swojej ceny i zagrają tak samo jak plastikowe kolumny za 50 zł?

Mam pytanie o jeszcze dwa przetworniki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym coś wyjaśnić. Pytam nie dlatego że jestem leniwy. Dużo czytam na forach i stronach ale moja wiedza "pisana" jest znikoma w porównaniu do was a wiedza "odsłuchowa" poprostu żadna. Jako laikowi ciężko mi jest oddzielić bezwartościowe tematy i artykuły czy też 'bardzo mocno sponsorowane' od tych wartościowych. Zdecydowanie brakuj mi możliwości odsłuch ale na to nic nie poradzę. Sam udzielam się na forach o ile mam jakąś wiedzę. Wychodzę z założenia ze fora zostały stworzone aby się dzielić wiedzą i doświadczeniem.

Nie zrozumcie mnie źle, prawdopodobnie nie będę audiofilem ale jak już mam coś kupić to chciałbym to zrobić dobrze a kto wie może się zakocham w dobrej jakości dźwięku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety sprzedający zakończył aukcje tuż przed czasem jak było poniżej minuty, bardzo bardzo nieładnie

podaje linka do aukcji:

Ukryta Zawartość

link do sprzedającego:

Ukryta Zawartość

Trochę się wkurzyłem, nie poszedłem spać po nocce, czekałem 2 godziny, było 5 licytujących a aukcja zakończyła się przed czasem a na aukcji widnieje napis:

"Sprzedaż zakończona

Nie było ofert kupna"

Bardzo nie ładnie, przestrzegam przed tym alegrowiczem

No i dalej poszukiwani, poprzednie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dodam jeszcze te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (pewnie dobija do 2000 :( )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (też pewnie będa drogie :(

Bardzo proszę o pomoc w doborze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tak bywa,wycofanie aukcji jest jak najbardziej naganne,zostawię to bez dalszego komentarza. Może to. http://allegro.pl/kef-cresta-30-i2682784455.html Kolumny do słuchania muzyki,nie łojenia. Te z bardziej rockowym zacieciem. http://tablica.pl/oferta/eltax-liberty-5-ID1E5rP.html

Pierwsza wersja z czarnymi membranami jest lepsza.

Edytowane przez rydz

Straciłem swój poprzedni, dosyć rozległy post, dlatego drugi raz mam siły się rozpisywać.

Po przeprowadzce, obok systemu słuchawkowego chciałbym zacząć budowę systemu wolnostojącego.

Obecnie korzystam ze zlampizowanego CD753 i kolumn aktywnych SP-HF2000x, ale chciałbym zacząć powoli zabudowywać swój ustrój.

Muzyka to głównie Pink Floyd, Yes, Camel, Dire Straits, Depeche Mode... U2, Sting...

Ostatnio dosyć dużo jazzu - Manu Katche, Marcin Wasilewski, EST, Leszek Możdżer, Pat Metheny,

...Dead Can Dance? Ogólnie wszystko co melodyjne.

Pokój ma około 15m2 (3,5x4,5m), a kolumny docelowo miałyby stać na szerszej ścianie.

Na dzień dzisiejszym poważnie rozglądałem się za kolumnami podłogowymi ze względu na brak miejsca na stoliku pod telewizor, ale i możliwością odsunięcia ich od ściany, ale może lepiej dopłacić do standów niż samych podłogówek.

Ze względu na powyższe, poważnie myślałem o kolumnach Pylon Pearl, ale ciężko mi będzie je odsłuchać we Wrocławiu.

Koszt używanych Pylonów to około 700zł i nie chciałbym przekraczać tej kwoty na kolumny.

Co do wzmacniacza, to mam do dyspozycji Muse M20 (TA2020) i na razie chciałbym przy tym pozostać. Brakuje o nim opinii tutaj na forum, ale jak na taką budżetówkę, to na prawdę bardzo dobry amp. Niestety te 88 dB to takie minimum dla niego, także nie chciałbym poniżej tego progu schodzić.

Prosiłbym o pomoc z dobraniem kolumn do 700zł i brak komentarzy o dozbieraniu 200, 500zł czy 1000zł.

Póki co, taki budżet musi mi wystarczyć.

W grę wchodzą oczywiście używane kolumny i bardzo chętnie rozejrzę się za konstrukcjami DIY.

Jeśli do 600zł można znaleźć 3SM ze standami w rewelacyjnym wykonaniu, to ja się na to piszę :)

Ukryta Zawartość

Dziękuję z góry za pomoc.

Pozdrawiam,

Tomek

Ukryta Zawartość

Witam,

Szukałem doboru kolumn do yamahy a-720, lecz nie znalazłem odpowiedzi. Zestaw ma grać w pomieszczeniu około 65m2, i wysokim na 4m. Pomóżcie, proszę.

Edytowane przez Maciej Bieliński

Witam,

Na wstępie chce was poprosić abyście mnie nie zjedli ;P Przeczytałem wiele tematów ale uznałem ze brak mi w nich konkretnej odpowiedzi.

To tak przymierzam sie do kupna wzmacniacza + kolumn, bo zmęczyłem sie już komputerowymi 5.1. Ze wzmacniaczy padł traf na Denon PMA 560, chyba dobry wybór Ale brakuje mi drugiego.... ;( Mam dosyć mały pokój bo zaledwie 12 m2. Nie za bardzo jak mam dobrze ustawić kolumn z tylnym BR jeżeli takowe byście mi polecali za mało mam miejsca by je wystarczająco odsunąć od ściany Kolejne z kryteriów jakie mam to muzyka jakiej słucham hmm ciężko sie okreslic na jeden rodzaj. Slucham ogólnie rapu trochę jazzu, i jak wpadnie coś w ucho to to wszystko inne przez dnb progressivy jakies itp. czasem nawet cos bardziej wymagajacego typu korn ;D (tak wiem dziwne ze tak mieszane style lubie;) Wiec od brzmienia raczej oczekuje dobrej średnicy i niższego zejścia ale tez bez męczarni ;D I tak wiem ze do moich wymagan potrzeba ogromnego wkladu >_< Nie posiadam duzo bo zaledwie 500-800 na same kolumienki tam plus minus jakies grosze jesli warto bylo by dolozyc. Zapomnial bym, chwilowo do momentu nie uzbierania kolejnej kwoty na jakis CD muzyka bedzie leciec z lapka lub stacjonarki z Audigy 2, badz czasem z jakims bluray samsunga ;P zakoszony tacie ;P

Witam,

zakladalem temat dzisiaj rano, ale jakiś błąd systemu się wkradł. Proszę więc raz jeszcze o pomoc w doborze kolumn. Pomieszczenie ma 65m2 i wysokość 4m. Do wydania mam 1000zł max.

Z góry dziękuje za pomoc.

bym rozwazyl 4 kolumny w takim przypadku i ustawienie w stylu quadro

masz chyba na mysli koluny uzywane i nie pierwszej mlodosci - bo z takich to nic nie kupisz

moze pioneer cs999 + cs777 - cena wyjdzie smieszna ,latwe do napedzenia graja bardzo dobrze a minimalnego dudnienia basu (co jest jedyną ich wadą -zalezy jeszcze jak dla kogo- jak na puste budy to naprawde nie meczące "dudnienie" bywaja drozsze i bardziej dudniace) pozbedziesz sie wytlumiajac wnetrza np filcem

zawsze mozesz dwie takie same postawic na sobie

plócienne zawieszenia niskich powinny w nich byc

niby 6 ohm ale szybko sie rozpedzaja - wiele im nie trzeba dokrecac wzmacniacza

tu popatrz moze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez erazm2

co powiecie na Eposy 15.2 do Creeka 4330 do pokoju ok 20 m2? Muzyka filmowa głównie ale z wykopem. Do tego będę szukał tanich kabli głośnikowych w miarę dobrych (150 zł a potrzebuje ok 2x2.5 m) Do tego dobry i tani kabel 2RCA-jack do podłączenia HiFiMana 101 i 2RCA-2RCA do podłączenia CDka Creek CD43. W perspektywie jest też wymiana kabla zasilającego żeby lepiej nakarmić Creeka ale to pewnie pod choinkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi