Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrzmi moze smiesznie troche ale ja mialem zapietego pma720ae z jbl e80 (co prawda troche je sam stuningowalem) ale bylo rewelacyjnie jak na poziom tych niskobudzetowych kolumn. Piekna szeroka scena ,basu pod dostatkiem i srednica bardzo czytelna . Bylem ( jestem ) nadal pod wrazeniem..serio. chwile trwalo zanim odnalzlem to brzmienie spowrotem a nawet je polepszylem..Oczywiscie przyszla pora na zmiany i pogorszylem, podlaczylem Onkyo a830 i przyslowiowa dopa..scena uciekla ,bas wszedl do kartona a srednica i gora zmieszaly sie razem. Generalnie zle zestawienie jak na moje ( nie za badzo doswidczone) ucho. Powiem tylko tyle ze ten Denon 720ae to naprawde wdzieczna maszynka za takie pieniadze. Trzeba mu dac tylko dobrze dobrane kolumny. (Tak przy okazji to mam okazje czesto zmienic sprzet ze wzgledu na swoja prace)

Witam,

marzą mi się kolumny do zestawu stereo z głównym źródłem dźwięku jako gramofonem. To kolumny mają być pierwszym wyborem, do nich w przyszłości chcę dopasowywać wzmacniacz. Pokój ok. 20 m2 , muzyka wszelka z lat '80. Myślałem o głośnikach w ładnej okleinie drewnopodobnej (dębowej?), najchętniej podłogówki ale mogą być też efektywne podstawkowce. Dostępne fundusze to 2000 zł. Ktoś może coś polecić godnego uwagi ?

Ktoś może coś polecić

Możesz kupić Audio Academy Hyperion albo Dali Evidence 470 .

Możesz też kupić monitory aktywne Focal Alpha 80 (2600 zł), od razu mieć dobry dźwięk i nie musieć już do nich dokupować wzmacniacza.

A co myślisz o takich propozycjach:

JBL L80/100

Dali Suite 3.5

Canton CT90

Elac 207.2 jet

póki co współpracowałyby z wzmakiem Yamahy CA-510, więc naturalnym jest poszukiwanie kolumn typu "wintydż".

Gdzieś na forum czytałem opinie że stare to dobre tylko wino a nie kolumny. Problem z kruszącym się zawieszeniem, z wysychającymi kondensatorami i utleniającymi się przewodami/złączami. Były też opinie co niektórych użytkowników ze nowe kolumny nie mają "tego czegoś" co mają starsze modele.

Cenowo myślałem do ok. 1700 zł, 2000 to już max maxów.

Witam Wszystkich,

Będę wymieniał kolumny Altus 140 na mniejsze, ze względu na wykruszoną piankę na głośnikach średnio- i niskotonowych. Budżet 900 zł. Metraż pomieszczenia: 13 m^2. Rodzaj słuchanej muzyki: w większości italo/euro disco lat.80 oraz współczesny (po roku 2007) space synth (przykłady:

,
) oraz sporadycznie polski i zagraniczny rock lat 80-90.

Znajomi doradzają mi kupić używane Paradigmy np. Monitor 3 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), jeśli chcę ostatecznie przekonać się o tym jak słaby dźwięk dają Altusy (nawet nówki). Niestety nie mam możliwości odsłuchać przed zakupem jak grają Paradigmy. Musiałbym kupić w ciemno ale obawiam się, że takie małe (i dość starawe) kolumienki o ile dadzą jakościowo lepszy dźwięk, o tyle dynamika basu nie będzie w takiej skali jak w Altusach, co w muzyce z wyeksponowaną perkusją jest bardzo ważne. Na innym forum doradzali Diora Polaris 200 ale to także są kolumny z odległej przeszłości.

Chciałbym Was prosić o doradzenie co kupić, czy brać kolumny Paradigm w podanym zakresie cenowym czy lepiej kupić nowe kolumny innej, tańszej firmy. Posiadany amplituner: Sony STR-GX215, który będę wkrótce wymieniał na jakąś Yamahę RX.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nic na siłę. Ja od przynajmniej 25 lat, zmieniam sprzęt. Pomimo mojego wieku, nigdy nie miałem altusów ani mi przez głowę nie przeszło by je kupic chociaż słyszałem u wielu moich kolegów z lat młodości. Oni tez słuchali moich kolumn bardziej jak to się wtedy mówiło, audiofilskich. Niestety Ci co chcieli, nadal mają i słuchają swoich Altusów, podłaczonych do wzmacniaczy z dodatkowym korektorem graficznym. Niestety , taki dxwięk lubią i tyle, choc słyszeli u mnie (według mnie) o wiele lepszy dźwięk.

Oczywiscie jest kilku kumpli których wciągnął dźwięk inny niz Altusy i dzisiaj słuchają na sprzęcie lepszym ide mnie ,

Zalecam więc posłuchania kolumn innych niz Altusy,

Pamiętam jak kupiłem 20 parę lat temu Decka Technicsa rs-bx646, poprzednio miałem Diorę (popularna szuflada), zaczałem w techniksie kręcić głowica bo nie było tych "cyków" i dxwięk jakiś taki nijaki był. Dopiero po czasie zrozumiałem ze tak właśnie powinien grać dobry DECK a nie wyostrzona Diora. Z biegiem czasu stwierdziłem ze tak słucha się przyjemniej.

Może coś z JBL bys wybrał, albo np. Jamo S606, miałem i pomimo złych opinii całkie dobrze by grały z Twoją muzyką, aczkolwiek potrzebują mocnego wzmaka by ruszyc boczne woofery. Amplitunery które miałem nie dawały rady i stąd mysle złe opinie o nich.

Ukryta Zawartość

i opinie w ceneo

Ukryta Zawartość

jest kilka uzywek na allegro i w cenie się zmieścisz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bumbum

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Znajomi doradzają mi kupić używane Paradigmy np. Monitor 3 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), jeśli chcę ostatecznie przekonać się o tym jak słaby dźwięk dają Altusy (nawet nówki). Niestety nie mam możliwości odsłuchać przed zakupem jak grają Paradigmy. Musiałbym kupić w ciemno ale obawiam się, że takie małe (i dość starawe) kolumienki o ile dadzą jakościowo lepszy dźwięk, o tyle dynamika basu nie będzie w takiej skali jak w Altusach, co w muzyce z wyeksponowaną perkusją jest bardzo ważne. Na innym forum doradzali Diora Polaris 200 ale to także są kolumny z odległej przeszłości.

Chciałbym Was prosić o doradzenie co kupić, czy brać kolumny Paradigm w podanym zakresie cenowym czy lepiej kupić nowe kolumny innej, tańszej firmy. Posiadany amplituner: Sony STR-GX215, który będę wkrótce wymieniał na jakąś Yamahę RX.

Z tych Paradigmów będziesz zachwycony po przejściu z Altusów. Ale to nie jest nic specjalnego, wręcz słabego. Bas jest dobry i mocny, średnica ciepła i lekko cofnieta, wysokie są mało detaliczne i cykają, dość mocno. Przestrzeń słaba, dźwięk sklejony i bezpośredni. Ale to i tak skok o klasę w stosunku do Altusów czy innych wynalazków typu Diora. Do muzyki łubudubu w miarę okej i tu zagrają całkiem przyjemnie, w innej - porażka. Nawet za te 800zł kupi się kolumny o klasę lepsze, nawet z podłogówek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111

Może coś z JBL bys wybrał, albo np. Jamo S606,

S606 nie mogę wziąć przez to, że mają boczne woofery. Chodzi o to, że mam biurko a la sekretarzyk (coś w ten deseń:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) a kolumny rozstawione są bo obu jego stronach. Fala dźwiękowa z basów uderzałaby w jego ścianki (odległość głośnik-ścianka = max.30 cm) a to dobre raczej nie jest w sensie odsłuchu. W małym pokoju możliwości manewru są ograniczone.

A co powiecie na to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tych Paradigmów będziesz zachwycony po przejściu z Altusów. (...) Do muzyki łubudubu w miarę okej i tu zagrają całkiem przyjemnie, w innej - porażka. Nawet za te 800zł kupi się kolumny o klasę lepsze, nawet z podłogówek.

A mógłbym prosić o podanie alternatywy dla tych Paradigmów? Nie muszą być podłogówki, może być coś na standach.

Z tych Paradigmów będziesz zachwycony po przejściu z Altusów. Ale to nie jest nic specjalnego, wręcz słabego. Bas jest dobry i mocny, średnica ciepła i lekko cofnieta, wysokie są mało detaliczne i cykają, dość mocno. Przestrzeń słaba, dźwięk sklejony i bezpośredni. Ale to i tak skok o klasę w stosunku do Altusów czy innych wynalazków typu Diora. Do muzyki łubudubu w miarę okej i tu zagrają całkiem przyjemnie, w innej - porażka. Nawet za te 800zł kupi się kolumny o klasę lepsze, nawet z podłogówek.

Proszę Was bardziej doświadczeni koledzy o radę. Mam dali zensor 3 i wzmaka Nad c 356 bee (udało się sprzedać badziewie zwane denon pma 720 ae). Nie pasuje mi brzmienie zenosr 3 a szczególnie nieprzyjemny bas, który dla mnie jest twardy i denerwujący (psuje mi to całą radość słuchania muzyki z mojego zestawu). Reszta pasma przyjemna, chociaż rewelacji nie ma. Myślę nad Magnat Quantum 673 (podobno mają przyjemny miękki basik i całkiem dobrą stereofonię) lub definitive technology studio monitor 35. Niestety nikt chyba w naszym kraju nie ma tych drugich kolumn, a nie mam jak odsłuchać. Proszę doradźcie coś z tych dwóch kolumn lub może jakieś inne (nowe) w cenie do 2.000 zł z miękkim basem i dobrą przejrzystością i stereofonią. Pomieszczenie 11 m2 słucham wszystkiego co wpadnie mi w ucho poza metalem.

Proszę Was bardziej doświadczeni koledzy o radę. Mam dali zensor 3 i wzmaka Nad c 356 bee (udało się sprzedać badziewie zwane denon pma 720 ae). Nie pasuje mi brzmienie zenosr 3 a szczególnie nieprzyjemny bas, który dla mnie jest twardy i denerwujący (psuje mi to całą radość słuchania muzyki z mojego zestawu). Reszta pasma przyjemna, chociaż rewelacji nie ma. Myślę nad Magnat Quantum 673 (podobno mają przyjemny miękki basik i całkiem dobrą stereofonię) lub definitive technology studio monitor 35. Niestety nikt chyba w naszym kraju nie ma tych drugich kolumn, a nie mam jak odsłuchać. Proszę doradźcie coś z tych dwóch kolumn lub może jakieś inne (nowe) w cenie do 2.000 zł z miękkim basem i dobrą przejrzystością i stereofonią. Pomieszczenie 11 m2 słucham wszystkiego co wpadnie mi w ucho poza metalem.

pomyłka definitive technology studio monitor 45 (35 nie ma) - może ktoś słyszał ten wynalazek amerykański?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Proszę doradźcie coś z tych dwóch kolumn lub może jakieś inne (nowe) w cenie do 2.000 zł z miękkim basem i dobrą przejrzystością i stereofonią. Pomieszczenie 11 m2 słucham wszystkiego co wpadnie mi w ucho poza metalem.

Do tej kwoty i pomieszczenia to Roth Audio Oli 30 (teraz melodika), stereofonia rewelacja i basik super.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Do tej kwoty i pomieszczenia to Roth Audio Oli 30 (teraz melodika), stereofonia rewelacja i basik super.

tylko monitory, ale dzięki za propozycje

A mógłbym prosić o podanie alternatywy dla tych Paradigmów? Nie muszą być podłogówki, może być coś na standach.

Coś wybrzydzasz. Jeżeli do tej pory odpowiadały Ci Altusy - to wymień im zawieszenia głośników. Zapłacisz kilkanaście - kilkadziesiąt złotych i po sprawie.

Coś wybrzydzasz. Jeżeli do tej pory odpowiadały Ci Altusy - to wymień im zawieszenia głośników. Zapłacisz kilkanaście - kilkadziesiąt złotych i po sprawie.

Można za parę złotych zregenerować w pełni Altusy ale to już nie będzie to samo. Poza tym firma nie istnieje więc nie ma oryginalnych części zamiennych. Zależy mi najbardziej na zmniejszeniu gabarytów kolumn dlatego szukam czegoś mniejszego i mocnego:)

Subwoofer koda sw1000 i jakieś małe monitory i będzie mocno grzmiało.

Wysłane z Xiaomi Note za pomocą Tapatalka

Subwoofer koda sw1000 i jakieś małe monitory i będzie mocno grzmiało.

Wysłane z Xiaomi Note za pomocą Tapatalka

Do don 111

Słuchałem CK2 w tym samym dniu co dali zensor 3 i wybrałem dali (gdzie ja miałem uszy). Nie mogę wejść na pryw. rozmowę. Możesz podesłać mi swój email?

Jeśli słuchałeś dość krótko - to tak na szybko Dali mogły zrobić lepsze wrażenie bo mają dużo wybijającej się góry, eksponują mocniej detale ale co do basu to różnica ewidentna na plus CK2. Chyba że słuchałeś w dwóch różnych miejscach, gdzie była inna akustyka.

Jeśli mocne podstawkowe to może być lekki problem, bo to musiałyby być kolumny z dużym głośnikiem, ze 20cm co najmniej. Paradigmy 3-ki mają taki głośnik i one są sporo słabsze od Altusów w kwestii mocy, więc żebyś nie był rozczarowany. Jeśli akceptujesz niższą moc to nie będzie problemu.

Edytowane przez don111

Na wstępie chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post na forum.

Poszukuje (przynajmniej na wstępie) monitorów do Marantza SR5008. Obowiązkowo bass reflex na przodzie lub konstrukcja zamknięta. Z tego co do tej pory udało mi się określić to brzmienie które jakoś tam do mnie trafia.

"Ciepłe, z wycofana górą, bass obecny". Jako że audiofilem nie jestem i nie czuję potrzeby dźwięku bezwzględnie doskonałego to chciałbym się zamknąć w budżecie poniżej 1500zł za parę.

Do tej pory słuchałem:

- Monitor Audio BX2 - za dużo góry, za mało dołu

- Dali Lektor 1 - całościowo ok ale za mało basu

- Dali Zensor 3 - idealnie, niestety odpadają ze względu na tylny bass reflex (miałem je w domu na odsłuchu i po ustawieniu w docelowym miejscu była masakra, dźwięk płaski i wytłumiony)

- Indiana Line Tesi 260 - ok, ale same kolumny trochę za głębokie dla mnie (30cm)

- Taga Platinum B-40 - wymiarowo ok, choć dźwięk nie był tak czysty jak w Lektor 1 z którymi wtedy porównywałem, nie było źle ale coś do końca mi nie pasowało.

Co mogli byście jeszcze polecić o podobnym, ciepłym brzmieniu?

- Tannoy Mercury V1i?

- Wharfedale Diamond 122? (te chyba i tak odpadają ze względu na "dolny" bass reflex)

- Używki Dali Concept 2?

- coś jeszcze?

Jeśli mocne podstawkowe to może być lekki problem, bo to musiałyby być kolumny z dużym głośnikiem, ze 20cm co najmniej. Paradigmy 3-ki mają taki głośnik i one są sporo słabsze od Altusów w kwestii mocy, więc żebyś nie był rozczarowany. Jeśli akceptujesz niższą moc to nie będzie problemu.

Myśle, że jak na tak mały pokój mocy wystarczy:) Ograniczyłem analizę do dwóch produktów: Paradigm 3 lub Tannoy Mercury np. J30, V4. I w tym tygodniu jedne z nich zakupię.

one są sporo słabsze od Altusów w kwestii mocy, więc żebyś nie był rozczarowany.

Jaki jest sens rozpatrywać parametr mocy kolumn w oderwaniu od parametru efektywności kolumn ? No jaki ? Że o parametrze mocy wzmacniacza nie wspomnę.

Nie można mówić że jeżeli kolumny mają mniejszą moc to ktoś będzie rozczarowany bo będzie mu brakowało mocy. To jakiś absurd jest.

Jaki jest sens rozpatrywać parametr mocy kolumn w oderwaniu od parametru efektywności kolumn ? No jaki ? Że o parametrze mocy wzmacniacza nie wspomnę.

Nie można mówić że jeżeli kolumny mają mniejszą moc to ktoś będzie rozczarowany bo będzie mu brakowało mocy. To jakiś absurd jest.

Bo dla niektorych wazne sa cyferki... reszta schodzi na drugi plan...

Myślę że doskonale wiedziałeś, co ja miałem na myśli pisząc "moc", więc nie musisz być złośliwy i udawać oburzonego ;) Owszem - zrobiłem duże uproszczenie - ale nie ma sensu mieszać komuś w głowie. Nawet jak cyferki od mocy i efektywności będą się zgadzać, to są tylko suche dane techniczne, które będą w 90% odbiegać od rzeczywistości. Czyli i tak nic tak naprawdę nie będzie wiadomo jakie są rzeczywiste parametry.

Poszukuje (przynajmniej na wstępie) monitorów do Marantza SR5008. Obowiązkowo bass reflex na przodzie lub konstrukcja zamknięta. Z tego co do tej pory udało mi się określić to brzmienie które jakoś tam do mnie trafia.

Dlaczego odrzucasz z tylnym bas refleksem, dlatego że Dali Zensor 3 "nie zagrały" ?

To wcale nie musi oznaczać, że inne z tylnym nie zagrają. Zresztą, w podstawkowych kolumnach lekkie podbicie basu tragedii nie zrobi, jeśli mają ten tylny bas refleks i stoją blisko ściany.

Witam jakie kolumny podlogowe bedą najlepiej pasowały pod YAMAHA A-S201.w przedziale cenowym 1300-2000zł. Do kazdego rodzaju muzyki pokoj 26 metrow kw.jakies konkretne modele?.Dzieki za odp.

Jak nowe to może pomyśl nad pylon pearl 25 (właśnie do mnie jadą) mi przypasowalo granie tych kolumn a mam ten wzmacniacz choć chyba się go pozbede niebawem.

Kolumny stereo do małego pokoju ~12m2, do 800zł, przez jakiś czas będzie amplituner SONY STR-DE135, muzyka: vocal trance, pop/dance lata 80/90/współczesny, trochę rocku, muzyka typu symfoniczna, dubstep

Co jest lepsze?:

- Wharfedale Diamond 10.2 (nówka, para za 799zł)

głośnik nisko-średniotonowy: 165mm

głośnik wysoktonowy: 25mm

rekomendowana moc wzmacniacza: 20 - 100W

czułość (1W@1M): 86 dB

pasmo przenoszenia (-6dB): 40 Hz - 24 kHz

częstotliwość zwrotnicy: 1.8 kHz

impedancja nominalna: 6 Ohm

czy

- HECO Victa Prime 302 (nówka, para za 754zł)

Konstrukcja    2-drożna bassreflex

Wyposażenie    prz. średnio-niskotonowy 1 x 170 mm

prz. wysokotonowy 1 x 25 mm

Obciążalność (RMS/max.)    85/150 W

Impedancja    4 – 8 Ohm

Pasmo przenoszenia    33 – 40.000 Hz

Częstotliwość zwrotnicy    3.250 Hz

Sprawność    90 dB

Wymiary (szer. x wys. x gł.)    203 x 347 x 315 mm

Bardziej skłaniam się do Wharfedale Diamond 10.2

• Pokaż nowe odpowiedzi