Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pochodzą z mini wierzy MCD jesli dobrze napisałem model. napewno lepiej gra niz te gowna typu VK czy clatronic.

Ukryta Zawartość

i nie bój sie wielkosci glosników. mialem kiedys w 15 m2 miniwierze panasonica i do niej byłyu dedykowane glosniczki nawet jeszcze mniejsze niz te philipsa. ale grało to wow, zona do dzis mi wypomina ze sprzedałem tą wierze.

ALe czy ktos z Was wogole slyszal jak grają te CAT BENG?

Czy tylko wszyscy pisza ze sa daremne bo slyszeli jedynie takie opinie od innych?

Jezeli grają źle to znaczy, że jak?

Za mało basu? Złe wysokie?

Opiszcie dokłądnie jaki jest ich dźwięk, że tak je odradzacie.

PS. Te Philipsy wyglądają nieźle i myślę, że by mi wystarczyły.

Nie sądzę, by ktoś tutaj odsłuchwiał podane przez Ciebie głośniki. One z samego startu są poza zainteresowaniami, czyli niewiadomo jak grają te konkretne. Opinie jadą po linii sporadycznych kontaktów z tego typu ofertą.

Jesli 2 kolumny kosztuja 150zl, to szacunkowo jeden glosnik wysoktonowy bedzie warty z 20-30zl. To sugeruje kawalek flanelowej szmaty w charakterze membrany, co raczej nie ma prawa dobrze zagrac.

pzdr

• 1 miesiąc później...

Na wstepie napisze, że wiem iż podobny temat juz istnieje, jednak mój jest troche inny. Inne wymagania odnosnie sprzetu.

A więc tak, kolumny będą grały przede wsyzstkim z szeroko pijęta muzyka elektroniczna (psytrance/eurodance/dnb/techno). Interesuja mnie wyłącznie kolumny podstawkowe/głosnikowe, czyli nie te stojące na ziemi. Koszta, jak w temacie max do 1000zł za komplet. W chwili obecnej mam polskie STX'y A-170 :

Ukryta Zawartość

Jak widziecie to kolumny sporych rozmiarów. Szukam czegoś co by podobnie grało do nich, a moze nie podobnie ale czegos co by dobrze eskjalowało basy i beat'y itp istotne w muzyce elektronicznej dźwięki.

Do zakupu brałem pod uwagę 2 poniższe modele

1. JBL E-30 (komplet ~ 900pln)

Ukryta Zawartość

2. Altus 200

Lub dość ciekawe rozwiązanie, za które możecie mnie zjechac. Kolumny strikte do uzytku klubowego. Tylko pytanie czy w domu źle zagrają ?

3 OMNITRONIC DS-103 - 3-drożna kolumna, 250 W

Ukryta Zawartość

Co wybrać ? Może macie jakies swoje inne propozycje. Prosze pisac :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Owszem, nie brakuje. Ale ostanio cos sie w nich zepsuło. Wysokie tony sa praktycznie nieslyszalne. Praktycznie brak tych świszczących dzwieków a mnóstwo dudnienia. Nigdy tak nie było. Kolejny aspekt to kwestia tego ze jedna z kolumn gra zupelnie inaczej niz druga. Pomijając to ze w stereo kolumny nigdy nie grają identycznie, to np. Bas z jednej kolumny brzmi zupelnie inaczej niż z drugiej.

Innymi słowy brzmienie tych STX'ów przestało mnie satysfakcjonować.

brałbym te

Ukryta Zawartość

są nowe choć lekko uszkodzony fornir mają, ale powinny sie nadawać

jaki masz wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie te omnitronicsy są wypasione! ;-)

Jak mieszkasz w jakimś gomułkowskim lub gierkowskim straszaku (zwłaszcza w ramie 'H') to nie dość, że nie będziesz miał problemów z 'adaptacją akustyczną' (bo nic poza kolumnami i łóżkiem się w pokoju nie zmieści) to jeszcze nagłośnisz pół bloku! Sąsiedzi będą wdzięczni ;-)

Mieszkam w bloku, ale wizyty strazy miejskiej tudziez policji za zakłocanie spokoju stały sie dla mnie chlebem powszednim heheh :) Nic nowego, wiec mysle ze i teraz nie wiele sie zmieni po wymianie kolumn.

Pozwole sobie zacytować czyjąc opinie o tych Omnitronicsach

"Napisze krótko, są SUPER! Dobre brzmienie czysto graja, tylko PROSZĘ nie grać w domu, chyba że mieszkasz na odludziu?! Bo dwa razy wypróbowałem kolumny w domu (mieszkam w bloku) to siąsiadki mi groziły! Ps. Zastanawiam sie nad kupnem 500W! Pozdrawiam"

Ja cos napisze, bo slucham muzyki elektronicznej(wiecej w o mnie). Kolumny, ktore masz, pewnie bucza basem, tzn. maja go jednostajny choc mocarny, ale nie tak dobrze zroznicowany jak modele glosnikow ktore mozesz kupic na allegro do 1000zł. Ja odczulem roznice po przesiadce z komputerowych logow Z-2300 na Piano. Sprzet sie dogrzal, a ja poczulem wielka ulge i roznice na plus, soprawny duuuzo lepsze, wrescie srednica ktora jest srednica, bas(mniejszy ale w moim odczuciu jest lepszy, zroznicowany). Refleksa, wiekoszosc utworow zagrala duzo lepiej, bardziej detalicznie, pojawily sie "nowe" nutki, nieslyszalne na logach. Wiekszosc utworow odkrywam na nowo. Dobra rada, nie zraz sie pierwszym odsluchem, bo male, nie znaczy gorsze :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

moze cos z tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub wyzej polecane paradigm ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jak najbardziej sie z Toba zgadzam, ale czy oby na pewno "małe" w m. elektronicznej nie odgrywa żadnej roli. Wydaje mi sie ze pojemnośc/wielkość kolumny ma spore znaczenie. Dla przykładu te JBL'e nad któymi sie zastanawiam, jestem prawie przekonany ze beda brzmiec swietnie, ale czy wszystkie basy itp będa dobrze oddawane na nich ? Tu sie pojawiaja wątpliwości... Innymi słowy, czy JBL nadaja sie do trance ? :)

wg. mnie wszystkie wymienione glosniki zagraja lepiej w stereo niz jbl ;) Ale chyba najlepsza propozycja dla Ciebie do Paradigm lub B&W. Najlepiej wybrac sie na odsluch, bo nie kazda kolumna lubi Yamahe i odwrotnie ;)

astral699, 3 Sty 2008, 15:43

>Jak najbardziej sie z Toba zgadzam, ale czy oby na pewno "małe" w m. elektronicznej nie odgrywa

>żadnej roli. Wydaje mi sie ze pojemnośc/wielkość kolumny ma spore znaczenie. Dla przykładu te JBL'e

>nad któymi sie zastanawiam, jestem prawie przekonany ze beda brzmiec swietnie, ale czy wszystkie

>basy itp będa dobrze oddawane na nich ? Tu sie pojawiaja wątpliwości... Innymi słowy, czy JBL nadaja

>sie do trance ? :)

tylko się upewniam - spojrzałeś na rozmiary ? tam jest jeden basik 15 cm :P

sądząc po Twoich wpisach szukasz jakiegoś mocarnego basu a stawiasz takie JBL w parze razem z estradowymi Clatronicami :))

W żadnym wypadku nie stawiam JBL'i w jednej lini z Omnimatronicami. Pytam tlkyo o opinie. Nie miałem jeszcez okazji posluchania żadnej z tych kolumienek, ale nadrobie to jak najszybciej. :)

Na drodze eliminacji beda odpadac poszczególne modele.

• Pokaż nowe odpowiedzi