Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się, ale nie wolno wmawiać ludziom, że kalibracja jest WYMAGANA, bo to jest nieprawda, a nawet kłamstwo.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Teoretycznie zawsze można zmienić jakieś parametry, ale czy będzie widoczne, czy to dostrzeże ludzkie oko i co najważniejsze czy będzie zawsze WYMAGANE?

W sposób oczywisty dostrzeże ludzkie oko, poprawa mniejsza lub większa, plazmy Panasonica akurat nigdy nie miały idealnych ustawień kolorów.

Kalibracja wymagana nie jest, ale jak chcesz mieć najlepszy obraz to musisz ją zrobić. Oczywiście możesz ją zrobić sam albo zapłacić, nie o to chodzi, sam fakt sensu kalibracji jest oczywisty. Piszesz, że masz super obraz na trybach fabrycznych - to miałbyś nadal super i jeszcze trochę lub znacznie lepszy (zależy jak bardzo rozjechane parametry fabrycznie). Pisałem wyżej - ja u siebie poprawę po kalibracji oceniam na +10-15%, o wiele lepsze kolory (w sensie bardziej prawdziwe). Mówię oczywiście o zabawie w zaawansowanych ustawieniach balansu bieli a nie o podstawowym menu (kolor, jasność itd.), bo tymi to nic się nie zrobi. Jak testują telewizory to zaczynają od czego ? Od kalibracji. Wtedy jak są ustawione wszystkie tak samo, możliwie blisko do wzorca, to można porównać jak się jeden ma do drugiego.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zgadza się, ale nie wolno wmawiać ludziom, że kalibracja jest WYMAGANA, bo to jest nieprawda, a nawet kłamstwo.

Czy faktycznie ktoś tutaj stwierdził, że kalibracja jest wymagana?

Może żle to napisałem, bo w tym tv co się bawiłem, to dla poniższych ustawień są suwaki i dla każdego ustawienia była podana jedna wartość np:

R-Offset: 25

G-Offset: 23

B-Offset: 26

R-Gain: 24

G-Gain: 27

B-Gain: 26

I te powyższe wprowadziłem.

Ale akurat coś nie mogłem znaleźć ustawień (myślałem że też będą suwaki) dla 10p, dla których ustawienia podane były tak :

10p White Balance submenu:

Interval 1: Red 0, Green 11, Blue 0

Interval 2: Red 1, Green +1, Blue +1

Interval 3: Red 0, Green +1, Blue +1

Interval 4: Red 1, Green 0, Blue +1

Interval 5: Red 0, Green +2, Blue +1

Interval 6: Red +2, Green +1, Blue +3

Interval 7: Red +2, Green +1, Blue +2

Interval 8: Red +1, Green +1, Blue +3

Interval 9: Red 0, Green 1, Blue +2

Interval 10: Red +1, Green 0, Blue +3

To są akurat ustawienia dla Samsung 32F4000 (tego co o nim wcześniej pisałem że ma kilkanaście % lepszy kontrast niż niektóre plazmy), bo ktoś znajomy ma taki właśnie, widziałem jak u niego chodził ale bawiłem się w sklepie, bo ta osoba lubi raczej bardziej agresywny tryb żywy ;).

Ustawienia są z poniższego linka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten Samsung widzę ma czerń na poziomie Panasonica X60, więc w ciemnych miejscach bez cloudingu jest lepszy co najwyżej od plazm LG :))

Strasznie dziwne te ustawienia. W pierwszym przypadku 2-punktowej kalibracji gain i offset (to samo co cut / cutoff) wszystkie wartości R G B są prawie identyczne tylko podbite mocno, efekt identyczny jakbyś zwiększył sobie w podstawowym menu kontrast (gain) i jasność (offset). Chyba że błędnie przyjąłem, że punkt startu to nie zero (czyli nie jest to +23 + 25 itd) tylko np 25 ? Wtedy % robią się trochę większe różnice.

10-punktowa kalibracja dość podobnie się przedstawia. Interval 1 to podejrzewam IRE 0 a Interval 10 to IRE 100. To już doprecyzowanie po 2-punktowym balansie bieli. Oczywiście nie mam zielonego pojęcia czy to są prawidłowe ustawienia, same cyferki nic nigdy nie powiedzą, każdy egzemplarz ma swoje własne odchyłki w różne strony. Skoro mają przyrządy to pewnie jest to prawidłowo zrobione, przynajmniej dla ich egzemplarza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Jak kolego sittek napisałem wcześniej że (każdy tv wymaga kalibracji) to oczywiste że miałem na myśli wyciągnięcie z każdego z nich ( tv plazma,lcd) jak najwięcej dobroci.

To nie oznacza że nie będziesz miał dobrego obrazu jak z tej dobroci nie skorzystasz.

Ale jak to się mówi,że jak jest dobrze to czemu nie może być lepiej.

Czy teraz jest to wystarczająco jasne.

A czy to będzie widoczne dla ciebie-jak piszesz wyżej,to jak skorzystasz to się przekonasz.

Na pewno się tego nie dowiesz kłócąc się w koło ,i mówiąc (pisząc) że ktoś pisze bzdury.

Trzeba rozumieć to co się czyta.

Kolega don bardzo jasno ci to wyjaśnił-bo ma trochę pojęcia w tych sprawach.

Jak ktoś ma niskie wymagania, to styknie mu lcd za kilka stówek ... jak ktoś ma wysokie wymagania, to potrzebna kalibracja topowego tv.

Co oznacza stwierdzenie "wysokie wymagania" w odniesieniu do amatorskiego (domowego) telewizora ? Na tych telewizorach są odtwarzane materiały o tak różnej jakości (nawet w czasie jednego programu), że mówienie o jakiejś profesjonalnej precyzyjnej kalibracji jest mało sensowne. Dotyczy to oczywiście TV, które fabrycznie są prawidłowo skalibrowane (w 90%). Ja np takie mam i nie potrzebuję jeszcze dokładniejszej kalibracji. Możliwe że moje TV po kalibracji chodziły by odrobinę lepiej, ale wątpię czy bym to zauważył. Moi koledzy, którzy używają dobrych TV, też nie kalibrują ich profesjonalnie (nie potrzebują). To moim zdaniem dotyczy tylko słabych TV (firm) i monitorów profesjonalnych gdzie są ekstremalne wymagania dotyczące obrazu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Co oznacza stwierdzenie "wysokie wymagania"

To znaczy, że np. chcesz, by na Twoim TV temp. barwowa była tak ustawiona, by obraz nie był cieplejszy/zimniejszy od tego jak zostało to przygotowane. Możesz też to olać (czyli "niskie wymagania", bo w sumie masz gdzieś mniejszy czy większy rozjazd barw) i mieć kolorki cieplejsze lub zimniejsze. Oczywiście temp. barwowa to tylko jeden z parametrów.

ps. zwykle niższej klasy wyświetlacze są bardziej rozjechane w barwach i w dodatku mniej jest możliwości by je skalibrować ... w lepszych rozjazd raczej mniejszy i w dodatku jeszcze są szersze możliwości kalibracji (możliwa dokładniejsza kalibracja)

amatorskiego (domowego) telewizora ? Na tych telewizorach są odtwarzane materiały o tak różnej jakości (nawet w czasie jednego programu), że mówienie o jakiejś profesjonalnej precyzyjnej kalibracji jest mało sensowne.

Ja tam oglądam też filmy HD z płytki, a nie tylko programy TV, jeszcze te programy z gorszymi pracownikami, gdzie nie panują nad torem video.

Tak że przykład dałeś nietrafiony, bo mogłeś dać na przykład jakiś dobry program przyrodniczy, gdzie wierność barw, jest bardzo wskazana.

A co do "amatorszczyzny w domu" - ja jestem pasjonatem i wymagam czegoś więcej, niż jakiś "Kowalski" co ma wszystko w D, który ogląda tylko "kiepskich" na kiepskim TV, jeszcze kiepsko ustawionym.

Tak że przykład dałeś nietrafiony, bo mogłeś dać na przykład jakiś dobry program przyrodniczy, gdzie wierność barw, jest bardzo wskazana.

Ja akurat bardzo rzadko miałem do czynienia z ewidentnie źle skalibrowanymi TV (w warunkach domowych). Oczywiście widziałem takie. Tym bym polecił kalibrację, ale większość hi-endowych TV nie wymaga kalibracji, no chyba że ktoś jest telefilem i potrzebna mu jest sama wiedza, że jest idealnie a i tak programy (i filmy też) będą wzbudzać skrajne jakościowe emocje (nawet z BD).

który ogląda tylko "kiepskich" na kiepskim TV, jeszcze kiepsko ustawionym.

"Kiepskich", między innymi, też chętnie oglądam ;-), ale na bardzo dobrych TV. Muszę powiedzieć, że obraz, zwłaszcza w nowych odcinkach, jest bliski najwyższej jakości (NC+).

cieplejszy/zimniejszy

To chyba zależy od indywidualnych preferencji. Dla tego jest dostępna prosta regulacja z poziomu użytkownika.

ps. zwykle niższej klasy wyświetlacze są bardziej rozjechane w barwach i w dodatku mniej jest możliwości by je skalibrować ... w lepszych rozjazd raczej mniejszy i w dodatku jeszcze są szersze możliwości kalibracji (możliwa dokładniejsza kalibracja)

Moje akurat nie są rozjechane. Mam porównanie do obrazu "za oknem" (oczywiście w transmisjach na żywo), ale oczywiście widziałem takie rozjechane i na pewno w moich można jeszcze ~2-5% poprawić, ale nie na pewno. Dopłata za te 2-5% nie warta efektu w funkcji różnic jakościowych w materiale źródłowym.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Lech36

A miałeś już mozliwość porównać jakość jakiegos zacnego TV przed i po kalibracji?

Ja też podobnie uważam ja Ty. Ale skoro Maciek proponuje kalibrację i jest pewien rezultatu to dlaczego by nie skorzystać? Ja z chęcią dam te paręset zł jeśli faktycznie będę widział spore różnice na plus.

A miałeś już mozliwość porównać jakość jakiegos zacnego TV przed i po kalibracji?

Ja nie, ale jeden z moich kolegów kiedyś zdecydował się na kalibrację. Nie był zadowolony, ale może osoba kalibrująca nie była do końca kompetentna (?). Trudno powiedzieć.

A ja widzę różnicę bez dawania paruset złotych. Nie ma takiej potrzeby. Niańka do obsługi TV jest potrzebna tylko nielicznym. Masz za dużo czerwonego w bieli? W czym problem by skorygować ujmując tego koloru?

Ale skoro Maciek proponuje kalibrację i jest pewien rezultatu to dlaczego by nie skorzystać?

Nigdy nikomu nie odradzałem precyzyjnej kalibracji. W wielu przypadkach może to nawet wyraźnie poprawić jakość obrazu (jak już skończą się możliwości dostępne z poziomu użytkownika), ale to zależy od indywidualnych preferencji użytkownika.

A ja widzę różnicę bez dawania paruset złotych. Nie ma takiej potrzeby. Niańka do obsługi TV jest potrzebna tylko nielicznym. Masz za dużo czerwonego w bieli? W czym problem by skorygować ujmując tego koloru?

Ja też tak postępuję przy regulacji. Na razie z sukcesem (w moim odczuciu).

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja też tak postępuję przy regulacji. Na razie z sukcesem (w moim odczuciu).

Też do tej pory tak podchodziłem i podchodzę do tematu.

Ale skoro mam propozycję przekonania się, czy to da wyraźnie lepszy efekt i to bez konieczności płacenia za usługę w przypadku gdy moje i Wasze dotychczasowe doświadczenia sie potwierdzą, to zamierzam sie wreszcie przekonać kto ma rację. My czy kalibratorzy.

Też do tej pory tak podchodziłem i podchodzę do tematu.

Ale skoro mam propozycję przekonania się, czy to da wyraźnie lepszy efekt i to bez konieczności płacenia za usługę w przypadku gdy moje i Wasze dotychczasowe doświadczenia sie potwierdzą, to zamierzam sie wreszcie przekonać kto ma rację. My czy kalibratorzy.

I my i kalibratorzy mają rację. Wszystko zależy od stopnia telefilstwa ;-) u danej osoby. W audio też ludzie "słyszą" kable, mimo że w porządnie zrobionym technicznie teście porównawczym nie da się tego udowodnić.

Ja nie, ale jeden z moich kolegów kiedyś zdecydował się na kalibrację. Nie był zadowolony, ale może osoba kalibrująca nie była do końca kompetentna (?). Trudno powiedzieć.

Ci co oczekują, że po kalibracji, będą mieli np. bardziej soczyste kolorki itp. to będą rozczarowani - pewnie tego oczekiwał kolega. ... choć błędnie wykonanej kalibracji wykluczyć nie można.

I my i kalibratorzy mają rację. Wszystko zależy od stopnia telefilstwa ;-) u danej osoby. W audio też ludzie "słyszą" kable, mimo że w porządnie zrobionym technicznie teście porównawczym nie da się tego udowodnić.

Słyszalność kabli to zupełnie inny gatunek literacki. ... bo dostrzegalność efektu kalibracji video faktycznie jest i jest to też mierzalne ... natomiast słyszalność różnicy miedzy kablami (ślepy test kabla miedzianego 2mmkw vs kabla 2mm kw miedzianego firmy audiofilskiej) nie istnieje.

... po prostu porównywanie TV kalibrowany vs niekalibrowany do voodoofilstwa na poziomie kablarstwa audio to wręcz głupota (różnica miedzy wyświetlaczem rozkalibrowanym a skalibrowanym nie jest na poziomie placebo).

... po prostu porównywanie TV kalibrowany vs niekalibrowany do voodoofilstwa na poziomie kablarstwa audio to wręcz głupota (różnica miedzy wyświetlaczem rozkalibrowanym a skalibrowanym nie jest na poziomie placebo).

Po co zaraz takie ostre słowa (głupota). Ta widzialność różnic na wysokiej klasie poprawnie fabrycznie skalibrowanym TV (dokładność fabryczna 90-95%) będzie, moim zdaniem, widoczna tylko na planszach testowych (na słabych TV będzie widoczna bardziej). Na materiale emisyjnym już tylko najwyższej klasy fachowcy mogą powiedzieć, że coś dostrzegą zwłaszcza w funkcji różnic w jakości emitowanego materiału. W kablach też się da pomiarowo udowodnić, że np na 20kHz jeden od drugiego różnią się do 0,3dB (są przykłady w sieci dla kabli głośnikowych), tylko żaden człowiek na ziemi nie jest w stanie tego usłyszeć (to jest udowodnione). W kablach zresztą więcej zjawisk różniących je można udowodnić pomiarowo, ale są to zjawiska leżące po wielokroć poniżej percepcji jakiegokolwiek człowieka na ziemi (100,1000 i więcej razy).

Nigdy nikomu nie odradzałem precyzyjnej kalibracji. W wielu przypadkach może to nawet wyraźnie poprawić jakość obrazu (jak już skończą się możliwości dostępne z poziomu użytkownika), ale to zależy od indywidualnych preferencji użytkownika.

Są też czasami udostępniane za darmo ustawienia kalibracyjne mierzone na całkiem przyzwoitym sprzęcie, wiadomo że to nie jest już taka precyzja jak indywidualna kalibracja, ale chyba powinna usunąć największe niedopracowania w oryginalnym strojeniu ?. Moim zdaniem producenci robią tak celowo że tańsze modele są gorzej ustawiane jak droższe i pewnie nie za bardzo jest im to na rękę że ludzie mogą sobie to popoprawiać.

Są też czasami udostępniane za darmo ustawienia kalibracyjne mierzone na całkiem przyzwoitym sprzęcie, wiadomo że to nie jest już taka precyzja jak indywidualna kalibracja, ale chyba powinna usunąć największe niedopracowania w oryginalnym strojeniu ?. Moim zdaniem producenci robią tak celowo że tańsze modele są gorzej ustawiane jak droższe i pewnie nie za bardzo jest im to na rękę że ludzie mogą sobie to popoprawiać.

W przypadku jednego z moich TV LG..LE8500 tak zrobiłem (nastawy z "flatpanelshd"), mimo że różne testy wykazywały bardzo dobrą fabryczną kalibrację.

Kolega don bardzo jasno ci to wyjaśnił-bo ma trochę pojęcia w tych sprawach.

Tylko trochę? Ja uważam, że wie bardzo dużo.

Co do kalibracji TV nadal uważam, że jest ona zbytnio przeceniana. Oczywiście każdego korci aby w swoim sprzęcie coś poprawić, w telewizorze coś tam pozmieniać, w sprzęcie audio dodać jakieś cudowne kable, w samochodzie wstawić wydech czy pokręcić komputer. To chyba normalne, tylko trzeba znać umiar i nie wmawiać sobie, że jeśli coś zrobiliśmy to jest lepiej.

W związku z powyższym mam pytanie: czy grzebiąc w elektronice sami nie powodujemy, że TV traci ustawienia? Przecież gdyby można było to robić to fabryka nie blokowałaby tych funkcji? A że blokuje, to może ma ku temu jakieś podstawy?

W związku z powyższym mam pytanie: czy grzebiąc w elektronice sami nie powodujemy, że TV traci ustawienia? Przecież gdyby można było to robić to fabryka nie blokowałaby tych funkcji? A że blokuje, to może ma ku temu jakieś podstawy?

Grzebanie w opcjach niedostępnych dla "Kowalskiego" pewnie nie jest właściwe (ja np. nigdy nie grzebałem), ale jak to robi fachowiec to czemu nie. Tylko jak rozpoznać kto jest fachowcem a kto "fachowcem". Chyba tylko po sprzęcie do kalibracji. Ten dobry (skalibrowany) jest niestety bardzo drogi i on też nie gwarantuje sukcesu bo trzeba umieć go obsługiwać (mieć doświadczenie). Tego wszystkiego niestety "Kowalski" nie sprawdzi. Nawet ja mimo że dużo z tego forum się nauczyłem miałbym problemy z weryfikacją testera TV (chodzi o osobę).

ale większość hi-endowych TV nie wymaga kalibracji

Kurcze Panowie dyskusja o kalibracji bez mojego udziału? To może doleję oliwy do ognia, żeby dyskusja nabrała tempa :)

Dyskutujecie i debatujecie tutaj, czy TV w przedziale cenowy 2 000 - 15 000zł wymagają kalibracji.... A ja tymczasem wchodząc do studia filmowego, gdzie stoją wyświetlacze w przedziale cenowym 25 000 - 120 000zł nie słyszę takich pytań. Wszyscy tam wiedzą, że wymagają. Jak to możliwe?

Dyskutujecie i debatujecie tutaj, czy TV w przedziale cenowy 2 000 - 15 000zł wymagają kalibracji.... A ja tymczasem wchodząc do studia filmowego, gdzie stoją wyświetlacze w przedziale cenowym 25 000 - 120 000zł nie słyszę takich pytań. Wszyscy tam wiedzą, że wymagają. Jak to możliwe?

Maciek przeczytaj dokładnie moje wcześniejsze wpisy. Profesjonalne o ekstremalnie wysokich wymaganiach wymagają (monitory TV i komputerowe). Jak ktoś chce to do tych domowych też może kalibrację zamówić, ale jak zagraniczne testy mówią, że TV jest w prawie najwyższej klasie po fabryce to kalibracja dla większości użytkowników (95%) będzie bez większego znaczenia. Tylko fani perfekcyjnego obrazu się na nią zdecydują i nie wiadomo czy będą zachwyceni wynikami (oczywiście dla bardzo dobrych TV - przykład mojego kolegi). Słabe TV na pewno potrzebują.

Kurcze Panowie dyskusja o kalibracji bez mojego udziału? To może doleję oliwy do ognia, żeby dyskusja nabrała tempa :)

Bardzo proste. Monitory studyjne to nie TV. One zawsze miały dostępną tę funkcję. Widać liczysz na ciemnotę tu piszących.

Proszę niech mnie ktoś przekona, że powyższy wpis nie był w interesie własnym.

Maciek przeczytaj dokładnie moje wcześniejsze wpisy. Profesjonalne o ekstremalnie wysokich wymaganiach wymagają (monitory TV i komputerowe). Jak ktoś chce to do tych domowych też może kalibrację zamówić, ale jak zagraniczne testy mówią, że TV jest w prawie najwyższej klasie po fabryce to kalibracja dla większości użytkowników (95%) będzie bez większego znaczenia. Tylko fani perfekcyjnego obrazu się na nią zdecydują i nie wiadomo czy będą zachwyceni wynikami (oczywiście dla bardzo dobrych TV - przykład mojego kolegi). Słabe TV na pewno potrzebują.

Zauważ jednak, że tylko fani perfekcyjnego obrazu kupują drogie telewizory. Secundo, w recenzji którego telewizora napisali, że przekłamania są poniżej progu zauważalności? Jakoś osoby, które miały przyjemność mieć przeprowadzoną kalibrację twierdzą co innego (patrz np. Tribul, maniekn274) z tego forum.

Bardzo proste. Monitory studyjne to nie TV. One zawsze miały dostępną tę funkcję. Widać liczysz na ciemnotę tu piszących.

"Miały dostępną tę funkcję"? Coś nie rozumiem tego co napisałeś. Funkcję kalibracji? No to chyba jasne, tak jak obecne telewizory "ją mają". Różnica taka, że studyjne są 5 - 10 razy droższe, a grupa osób je użytkująca nie dziwi się wcale, że należy kalibrować. Dziwią się tylko osoby, które posiadają produkty masowe i uważają, że są doskonale wyprodukowane i wiecznie stabilne ;)

Monitory studyjne zawsze były droższe. Poza tym nawet do CRT oferowano kolorymetr do kalibracji , która każdy sam sobie robił.

Droższe a gorsze, skoro je trzeba kalibrować? No niemożliwe, przecież plazm panasonica podobno nie trzeba :)

Bawiłem się ostatnio takim kolorymetrem od Sony BVM-A32E1WM. Po kilku latach nadawał się do pomiarów równie dobrze co centymetr krawiecki... Mierzył 5800K na poprawnie skalibrowanej bieli względem mojego Jeti Specbos'a 1211. "Szef" studia montażowego pytał wcześniej o możliwość rekalibracji tegoż kolorymetru, na co Sony delkatnie odpowiedziało, że nie prowadzą takich usług, więc z tym kolorymetrem do CRT bym się tak nie rozpędzał ;) Zapraszać osoby z tanim sprzętem do regulacji (vel. Spyder, i1 Display 2) to słaby pomysł. Rezultat jest mizerny i potem się czyta na forum, że "mojemu koledze się nie podobało".

A ja tymczasem wchodząc do studia filmowego, gdzie stoją wyświetlacze w przedziale cenowym 25 000 - 120 000zł nie słyszę takich pytań. Wszyscy tam wiedzą, że wymagają. Jak to możliwe?

Możesz podać przykład i jaki ma cel ta kalibracja? Czy są jakieś szczególne wymagania w tym zakresie studiów filmowych? Jak się ma do tego THX? Czy też jest poprawiany przez firmy zewnętrzne?

Po co zaraz takie ostre słowa (głupota). Ta widzialność różnic na wysokiej klasie poprawnie fabrycznie skalibrowanym TV (dokładność fabryczna 90-95%) będzie, moim zdaniem, widoczna tylko na planszach testowych

Różnic między kablami nawet na sygnałach testowych nie słychać. ... inna sprawa, że nie trzeba planszy testowej, by zobaczyć różnicę na wysokiej klasie TV.

Zauważ jednak, że tylko fani perfekcyjnego obrazu kupują drogie telewizory. Secundo, w recenzji którego telewizora napisali, że przekłamania są poniżej progu zauważalności? Jakoś osoby, które miały przyjemność mieć przeprowadzoną kalibrację twierdzą co innego (patrz np. Tribul, maniekn274) z tego forum.

Trochę to pokrętne. Jeżeli TV jest drogi to znaczy ma obraz dużo lepszy od tych tańszych, że ma powiedzmy perfekcyjny obraz. Po co więc poprawiać coś co jest optymalne? Poza tym z tą kalibracją nie jest przypadkiem tak, że jeśli to zrobi to będzie starał się przekonywać się, że było to słuszne? Taki zabieg tani nie jest przecież.

Ilu to kierowców po tuningu jest święcie przekonanych o poprawie osiągów auta, gdy na hamowni parametry zwiększyły się raptem o 2-3%? Taka zmiana praktycznie nie jest odczuwalna, a powiedz mu, że wywalił kasę i nic się nie poprawiło.

Poza tym jak to jest z tą ponowna zalecaną kalibracją po roku? Ja mam drugi TV i każdy używałem co najmniej 3 lata i jakoś nie miałem wewnętrznej potrzeby naprawiania czegoś, że coś uległo zmianie na gorsze. Dodam, że mówię o odczuciach z oglądania TV a nie parametrach w tabelce.

Możesz podać przykład i jaki ma cel ta kalibracja?

Zupełnie nie wiesz po co to jest?

W przypadku jednego z moich TV LG..LE8500 tak zrobiłem (nastawy z "flatpanelshd"), mimo że różne testy wykazywały bardzo dobrą fabryczną kalibrację.

Przepisywanie nastaw nie ma sensu (bo każdy ekran ma odchyłkę w inną stronę). Poza tym na flatpanels nie wiedzą do końca jak to robić dobrze (przykład prosty: skalibrowany EIZO FS2333 u nich w recenzji, otrzymał nastawy RGB 88/89/79 ... tak się nie robi, bo niepotrzebnie wycinamy kontrast ... powinni ustawić G na 100, a następnie tak dobrać R i B, by było 6500K)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.