Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

tak że eksploatacja TV "przed wojną" była pewnie jeszcze mniej intensywna, bo nie było tyle audycji w T

No bez żartów!;

W 1936 roku zbudowano nadajnik na warszawskim wieżowcu Prudential. Już w 1937 roku na szesnastym piętrze rozpoczęła działalność eksperymentalna stacja telewizyjna, nadająca z anteny zainstalowanej na dachu gmachu. Pokaz próbnej transmisji telewizyjnej odbył się 26 sierpnia 1939 roku w Warszawie, z udziałem Mieczysława Fogga. Pierwszym filmem wyemitowanym przez przedwojenną próbną telewizję polską była Barbara Radziwiłłówna. Rozwój prac nad telewizją przerwał wybuch II wojny światowej. W latach powojennych wznowiono prace nad polską telewizją.

http://www.komputers...olsce,6667.html

http://www.poland.gov.pl/Telewizja,w,Polsce,6667.html

Po drugie nie znajduję w nim potwierdzenia, ze LED=y wytrzymują 100th.

Podana jest wartość 30-60th.

Widzę, że diody LED, choćby w latarkach mają trwałość 100 000 godzin. ... tak że nie wiem jak docierasz do informacji.

No bez żartów!;

W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) roku zbudowano nadajnik na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wieżowcu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Już w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) roku na szesnastym piętrze rozpoczęła działalność

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , nadająca z anteny zainstalowanej na dachu gmachu. Pokaz próbnej transmisji telewizyjnej odbył się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) roku w Warszawie, z udziałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pierwszym filmem wyemitowanym przez przedwojenną próbną telewizję polską była

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Rozwój prac nad telewizją przerwał wybuch

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W latach powojennych wznowiono prace nad polską telewizją.

Ukryta Zawartość

Ja piszę, że pamietam jak program telewizyjny trwał dosłownie kilka godzin, za czasów TV czarno-białych, a ty pociskasz mi tu jakąś nie mającą z tym FAKTEM nic wspólnego PAPKĘ

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Widzę, że diody LED, choćby w latarkach mają trwałość 100 000 godzin. ... tak że nie wiem jak docierasz do informacji.

Dyskusja toczy się o trwałość telewizorów nie diód.

Tak samo jak nie ineteresuje nas trwałość pojedyńczego kondensatora, tylko całego urządzenia.

Tak samo jak nie ineteresuje nas trwałość pojedyńczego kondensatora, tylko całego urządzenia.

PRaktycznie najsłabszym elementem w LCD jest podświetlenie (nie licząc wadliwych kondensatorów) - resztę dopowiedz sobie sam.

W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) roku zbudowano nadajnik na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wieżowcu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Już w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) roku na szesnastym piętrze rozpoczęła działalność

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , nadająca z anteny zainstalowanej na dachu gmachu. Pokaz próbnej transmisji telewizyjnej odbył się

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) roku w Warszawie,

Przed wojną nie było w Polsce telewizji.

Wojna wybuchła 1 września 1939 roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

PRaktycznie najsłabszym elementem w LCD jest podświetlenie (nie licząc wadliwych kondensatorów)

Praktycznie to u mnie w Sony 52Z5500 po 1,5 roku użytkowania, nie padły diody tylko połaczenie matrycy z taśmami.

Nic nie musze sobie dopowiadać, bo znam to z autopsji.

Wojna wybuchła 1 września 1939 roku.

Więc uważasz, że słowa locoloco:

,,Teraz ludzie są bogatsi i częściej wymieniają telewizory niż przed wojną. ''

mają sens?

Przeczytaj przed odpowiedzią też ten artykuł:

http://www.poland.gov.pl/Telewizja,w,Polsce,6667.html

Praktycznie to u mnie w Sony 52Z5500 po 1,5 roku użytkowania, nie padły diody tylko połaczenie matrycy z taśmami.

Nic nie musze sobie dopowiadać, bo znam to z autopsji.

??? jakim cudem? Taśmy zrobili z gównolitu? (ta taśma nie pracuje mechanicznie, ani nie ma tam obciążeń). Dziwny przypadek. Co do LCD SONY - w moim domu od niemal ~3 lat stoi LCD SONY i na razie bez awarii.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

A ja wiem?

Na ekranie po włączeniu pojawiał się poziomy pas. Jak telewizor się trochę nagrzał, albo jak stuknąłem w krawędź ekranu to problem znikał do następnego włączenia.

Niestety Sony już nie potrafiło go naprawić i poszedł do zmielenia.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Uprasza się dyskutujących o zaprzestanie personalnych przepychanek. Możecie się wzajemnie nie lubić, ale to nie znaczy że musicie to publicznie manifestować, zatruwając przy okazji innym dyskusję merytoryczną.

Informuję, że kolejne takie wpisy, jeśli się pojawią, spotkają się z reakcją bardziej stanowczą.

Co do CRT wszystkie źródła są zgodne - czas pracy 30.000 godzin

Co do Pracy LCD i plazm - również . Wszyscy producenci i niezależne źródła pokazują to samo

Linki są powyżej. I jest tych informacji dla chcącego w internecie - tysiące.

Nie zastanawiało nigdy was, że żywotność paneli wszystkich producentów i technologii od plazm po przez lcd i oled jest podawana równo 100 tyś. godz.?

Zacznijcie odróżniać nieustający marketing!smiley-cool.gif

Niestety Sony już nie potrafiło go naprawić i poszedł do zmielenia.

Dlaczego niestety? Przecież znając Twoje zdanie o technologii LCD (nie mówiąc już o firmie Sony :):):) ) to chyba powinieneś napisać na szczęście! :)

Artonowi chodzi o ten "przypadek", że w zasadzie dowolna inna/różna technologia ma tę samą trwałość czyli "sławne" 100.000h.

Tylko, że panel/wyświetlacz to nie cały TV, gdyby one tak dobrze działały to "każdy" z Nas, miałby po 3-4 szt. w domu, kilka starszych i jeden najnowszy nie mówiąc już o rynku wtórnym i przez to bardzo niskiej sprzedaży nowości.

Gdyby te LCD się nie psuły, to nie byłoby postępu :-)

Na tej planecie na szczęście jest jeszcze trochę ludzi prawdziwych "eko", co nie wyrzucają wszystkiego co jest "stare" tylko, to co zepsute (kiedy nie da się już naprawić).

Każdy następny nowy TV, to tysiące zmarnowanych litrów wody, tony węgla i innych surowców + cały wachlarz nowych zanieczyszczeń.

A międzynarodowe korporacje wmawiają nam, że musimy mieć do życia TV 4K i 8K ...

Pozdrawiam

Pygar

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dlaczego niestety? Przecież znając Twoje zdanie o technologii LCD (nie mówiąc już o firmie Sony :):):) ) to chyba powinieneś napisać na szczęście! :)

Moje zdanie o tej technologii wzięło się właśnie z padaki topowego modelu Sony jaki miałem i z poszukiwania następcy wśród LCD.

Bezskutecznego.

I uważaj bo znów Ci ślina ścieka i się oplujesz.

Proszę zwrócić uwagę, jakiego typu prymitywne określenia, zamieszcza na naszym forum moderator największego forum o tematyce HDTV.

Naszej moderacji jest to obojętne.

Trzeba byłoby się przyjrzeć dokładniej jak stare są modele LCDków wiszących na lotniskach, tych wyświetlających loty. Tam one napierdzielają praktycznie non-stop i to dosyć statyczny obraz. 10 lat temu pamiętam pierwsze plazmy wypalały się na lotniskach dość szybko i to było widać jak na dłoni, ale mimo wszystko wisiały chyba dłużej niż rok co by się zgadzało z teoretyczną ich żywotnością natenczas tych pierwszch serii plazm. Potem gdzieś po 2005 lotniska przeszły na LCDedki i dotychczas żadnych dramatów nie widać, przynajmniej takich jak było to z pierwszymi plazmami.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Proszę zwrócić uwagę, jakiego typu prymitywne określenia, zamieszcza na naszym forum moderator największego forum o tematyce HDTV.

Olej to- ;)-większość zna to towarzystwo. ;)

A międzynarodowe korporacje wmawiają nam, że musimy mieć do życia TV 4K i 8K ...

Sądzę że 4K od 80" oglądanych z 3 metrów ma sens. ... ale do np. 55" typowe 1920x1080 przy dystansie 3 metry jest zupełnie wystarczające.
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

ale do np. 55" typowe 1920x1080 przy dystansie 3 metry jest zupełnie wystarczające.

Nawet do max 2,7- jest git. ;)

Przy tych tabelkach-sprawdzając oglądalność,np tenis-no sorry oczy latają jak w orbicie,jak można 2D lukać na 55-60 cali z 2 metrów,dla mnie to masakra.

3 metry 3-0,5 to jest komfort.

Sądzę że 4K od 80" oglądanych z 3 metrów ma sens. ... ale do np. 55" typowe 1920x1080 przy dystansie 3 metry jest zupełnie wystarczające.

Dla 80" z 3 m właśnie wystarczy zwykłę full HD, wykorzysujesz wtedy pełne benefity rozdzielczości full HD. jeśli bliżej to można rozpatrywać 4K a i tak w pełni z rodzielczości 4K dla 80" skorzystasz przy 5 stopach czyli 1.5m

Ja używałem w domu projektora Full HD dającego obraz 126" na przeciwległej ścianie odległej o 6m i tak był nadmiar rozdzielczości, na pewno nie widać wtedy jeszcze żadnej pikselozy co się zgadza też z wykresem, bo zacząłbym widzieć różnice 4K jakbym siadł bliżej niż 5 m, czyli 4K do oglądania filmów to fanaberia

4K to może mieć zastosowanie do dużych monitorów komputerowych na biurko np 27", na przykład do obróbki dużych arkuszy excelowych, by więcej danych ogarnąć i jeszcze gdzieś na ekranie wcisnąć dokument pdf itp. Także do oglądania zdjęć, bo im przyglądać się można bardziej z bliska niż filmy by wyłapać szczegóły.

Generalnie ciekawa strona traktująca aspekty projektowania kina domowego

Ukryta Zawartość

też dobry kalkulator do ściągnięcia ogarnijący dobrze temat ustawienie kina domowego uwzględniający optymalną pozycję oglądacza nie tylko ze względu na odległość ale i optymalny kąt widzenia, jasność projektora itp.

Ukryta Zawartość

post-14814-0-59139400-1397365578_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja sądziłem że to temat o plazmach....kolegę wypada zbanować tak jak to uczynił ze mną (gdy podobno pisałem nie na temat) w jednym ze swoich tematów dosłownie po paru moich zdaniach, a tu na dwóch stronach "bije pianę" nie na temat....mentalność Kalego czy jak to nazwać? ;)

Nas interesuje....dobre sobie....mnie w tym temacie CRT i LCD i ich trwałość w tym rozmiarze (wałkowane przez dwie strony) w żaden sposób ! :(

Załóż taki temat i tam będziesz miał okazję znowu kogoś zbanować! :)))

Proszę zwrócić uwagę, jakiego typu prymitywne określenia, zamieszcza na naszym forum...

Naszej moderacji jest to obojętne.

Straszne te określenia, makabra, :))))

Gdybyś czytał wątki (niektóre, nie wyłączając Twojego, ale tam tylko Tobie i kumplom można :)) ) na bocznicy zauważyłbyś do jakich wpisów się dopuszcza i kogo można obrazić i nawet wypada, a kogo nie...ale tu znowu ja piszę nie na temat i podpadnę moderacji! :)))

Z góry przepraszam pozdrawiam i już mnie nie ma! ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dla 80" z 3 m właśnie wystarczy zwykłę full HD, wykorzysujesz wtedy pełne benefity rozdzielczości full HD. jeśli bliżej to można rozpatrywać 4K a i tak w pełni z rodzielczości 4K dla 80" skorzystasz przy 5 stopach czyli 1.5 m.

Uwielbiam pasjami te jajogłowe dysputy pod hasłem "odległość oglądania w funkcji wielkości ekranu" (albo odwrotnie), podparte wielce uczonymi wykresami. Rozważania akademickie w postaci czystej.

Jak zechcę to będę oglądał 85" z odległości 0.5 m lub 32" z odległości 11 m. Ile lat w kalambuszu mi za to grozi?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A czy ktoś wcześniej napisał, że akurat Tobie za to coś grozi?

Natomiast mimo, że Ciebie te tabelki śmieszą i oglądasz u siebie mając je głeboko, to jednak one o czymś mówią. Tam są konkretne liczby.

to jednak one o czymś mówią

Mówią przede wszystkim o tym, że z każdej (nawet najprostszej) sprawy można zrobić przedmiot naukowych deliberacji i napuszonych traktatów. Tylko po co?

Uwielbiam pasjami te jajogłowe dysputy pod hasłem "odległość oglądania w funkcji wielkości ekranu.. Jak zechcę to będę oglądał 85" z odległości 0.5 m lub 32" z odległości 11 m.

A ja uwielbiam pelikanów łykających każdy marketingowy bullshiting.

Polecam też teleportation tweek by Machina Dynamica. Podobno rewelacyjnie poprawia kolory i kontrast, nie wspominając o wpływie na adudio.

Rzecz w tym, że warto nieraz nieuświadomionym zwrócić uwagę, że lepiej będzie wydać kasę na telewizor z górnej półki mający bardzo dobre inne parametry i rozdzielczość HD, niż w tej samej cenie kupić reletywnie niedrogi 4K mający beznadziejne inne parametry.

To jeszcze bardziej widać na projektorach, gdzie oprócz rozdzielczości, kontrastu kolorów są jeszcze takie zagadnienia jak optyka obiektywu, trzymanie ostrość pikseli od środka do brzegu, jak dobrze kompensuje pochylenie, tzn czy nie sypie się ostrość na brzegach i czy nie beczkuje itd. Na pewno projektory Full HD z górnej półki będą biły na głowę jakieś Beki 4K sprzedawane pewnie w tej samiej cenie, a w których z ostrości 4K nie będzie już z definicji żadnego pożytku.

To samo przerabiałem mając wyśmienity Mitsubishi HC3000 "tylko" 720 lini a robiący łomot co poniektórym Full HD, choć teoretycznie różnicy w rozdzielczości akurat między 720 a 1080 z typowego dystansu można się było dopatrzeć.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mówią przede wszystkim o tym, że z każdej (nawet najprostszej) sprawy można zrobić przedmiot naukowych deliberacji i napuszonych traktatów. Tylko po co?

To są dane dla osób które szukają odpowiedzi, jaki najlepiej TV kupić dla danej odległości oglądania. Podobne są tabelki dla projektorów.

Ty takich odpowiedzi nie szukasz bo masz własne preferencje i upodobania.O.K.

Ale to nie znaczy, że osoby szukające podpowiedzi w tych tabelkach to jajogłowi do jałowych dysput. Tu przesadzasz.

Te tabelki są przydane.Dają istotny punk wyjścia. Należy pamiętać, że są teoretyczne. Nie rozróżniają różnej jakości obrazu wynikającego z jakości reprodukcji obrazu konkretnego TV i jakości nadawanego samego obrazu. Jak się uwzględni te czynniki to spokojnie podane odległości można zwiększyć jeszcze o 50%.smiley-cool.gif

Te tabelki są przydane.Dają istotny punk wyjścia. Należy pamiętać, że są teoretyczne. Nie rozróżniają różnej jakości obrazu wynikającego z jakości reprodukcji obrazu konkretnego TV i jakości nadawanego samego obrazu. Jak się uwzględni te czynniki to spokojnie podane odległości można zwiększyć jeszcze o 50%.smiley-cool.gif

To prawda Arton, dlatego jeśli chodzi o źródło 4K jak najbardziej ma sens, aby mieć dodatkowy nazwijmy to "oversampling", projektor czy TV 1080 dostanie wtedy bezkompromisowy sygnał.

4K to może mieć zastosowanie do dużych monitorów komputerowych na biurko np 27"

Od dawna mówi się, że gęstość foto to 300dpi (czasem nawet 400) - biorąc to pod uwagę, 4K ma sens nawet poniżej 15".
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.