Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj widziałem jak stały obok siebie nowy Sony serii 4 i Samsung poprzedniej serii 6, leciały akurat kabarety na drugim programie, przy ujęciu gdzie kamera szybko się przesuwa nad publicznością na Sony bez upłynniacza była normalnie tragedia, totalnie rozmazane głowy i twarze i szarpanie, na drugim tv z interpolacją przynajmniej można było spokojnie rozpoznać twarze. Zresztą dawałem wcześniej linka gdzie widać jak wygląda rozmazywanie liter bez upłynniacza.

z programami "pseudo" HD 1080i,

W tym "pseudo" HD 1080i @50 fps, można transmitować jak najbardziej "NIEpseudo" FULL HD 1080p @25fps ...

- tu widać więcej widocznych wad upłynniaczy,

Różnica między jednymi upłynniaczami a innymi, w kwestii zniekształceń to czasem przepaść.

Zresztą dawałem wcześniej linka gdzie widać jak wygląda rozmazywanie liter bez upłynniacza.

Widzisz, i tu dochodzimy do podsumowania - LCD-ki bez przetwarzania obrazu mającego na celu usunięcie rozmycia nie są w stanie zapewnić dobrej rozdzielczości ruchomej obrazu, miestety u większości producentów jest to na stałe powiązane z upłynnianiem obrazu, wybijają się tylko Sony i Samsung, gdzie upłynnianie jest oddzielone od usuwania rozmycia i tak chociażby najwyższe Sony na trybie impuls, czy samsungi z wyższych serii z usuwaniem rozmycia na 10, a upłynnianiem na 0 (nie pamiętam jak te tryby się w Samsungu nazywają a wiec tak napisałem), mają świetną czytelność obrazu bez efektów ubocznych, które daje upłynnianie obrazu, obraz ten ma szczegółowość jak na dobrej plazmie z wyłączonymi upłynniaczami.

W tym "pseudo" HD 1080i @50 fps, można transmitować jak najbardziej "NIEpseudo" FULL HD 1080p @25fps ...

Tylko co z tego jak większość relacji sportowych, czy koncertów jest nagrywanych w 30 klatkach, a filmy w 24 klatkach - taki obraz z natury jest niedoskonały, bo został przetworzony na potrzeby formatu nadawania telewizji i nie jest nadawany w swoim natywnym formacie.

Nie wspominam tu oczywiście o kompresji która w przypadku tych kanałów też swoje wnosi.

Byłoby lepiej, gdyby filmy miały więcej niż ~24 marne FPS.

Dokładnie!!!

To by było rozwiązanie problemu, upłynniacze są tylko półśrodkiem i sporym kompromisem pomiędzy płynnością a jakością obrazu. Jedyne według mnie naprawdę dobre upłynniacze ma Sony w swoich najwyższych modelach. Dodam, że nie jestem fanbojem Sony i sam mam plazmę Panasonica, ale tego mi przy gorszym materiale brakuje, niestety IFC w Panasonicu mocno kuleje w porównaniu z technologią Sony.

Tylko co z tego jak większość relacji sportowych, czy koncertów jest nagrywanych w 30 klatkach,

... pierwsze słyszę. Koncerty/programy na żywo, są nagrywane zwykle z 50 FPS (z przeplotem, który powinien zostać dawno temu pogrzebany) u nas (w Stanach 60FPS).

a filmy w 24 klatkach - taki obraz z natury jest niedoskonały, bo został przetworzony na potrzeby formatu nadawania telewizji i nie jest nadawany w swoim natywnym formacie.

Obraz nie został "przetworzony na potrzeby nadawania TV", tylko jest szybciej odtwarzany. Tak samo jak filmy na płytach DVD (nie mają 23,97FPS tylko 25 ). ... czyli film w TV trwa krócej (nie licząc reklam :] )

Nie wspominam tu oczywiście o kompresji która w przypadku tych kanałów też swoje wnosi.

Kompresja być musi ... problem być zaczyna, kiedy bitrate jest żałośnie niski.

... pierwsze słyszę. Koncerty/programy na żywo, są nagrywane zwykle z 50 FPS (z przeplotem, który powinien zostać dawno temu pogrzebany) u nas (w Stanach 60FPS).

To może mam za dużo koncertów ze Stanów ;)

Tak na serio, mam około 30 koncertów na BD, z tego ponad połowa jest w 30 klatkach, 3 są w 25 klatkach a reszta w 24 klatkach, wszystko to wydania Europejskie!

Kompresja być musi ... problem być zaczyna, kiedy bitrate jest żałośnie niski.

Czy bitrate poniżej 10 Mb dla 1080i nie jest żałośnie niski? Przecież to standard w Polskiej telewizji satelitarnej i rzadko który program się ponad to wybija. Dla porównania średni bitrate w naprawdę słabych wydaniach BD to 20 - 25 Mb, są też rekordziści jak koncert Muse na BD, który ma średnią bliską 40Mb/s, a momentami dobija do 80Mb/s.

Obraz nie został "przetworzony na potrzeby nadawania TV", tylko jest szybciej odtwarzany.

Masz rację, tak jest częściej robione, ale jest to dalej przetwarzanie - przecież nie masz na wyjściu 24 klatek prawda?

Konsekwencje są w jakości dźwięku, gdzie zmienia się jego tempo, aby dopasować go do obrazu, po obrazie też tą zmianę widać.

chociaż konsekwencje są w jakości dźwięku, gdzie zmienia się jego tempo,

Tak, ale tempo jak tempo ... głos jest wyższy niż w rzeczywistości (barwa głosu nienaturalna). Porównałem kiedyś dźwięk z kilku filmów w wersji 24 fps i 25 fps ... aktorzy przy 24 fps mają niższy głos (właściwie przy 25 fps mają wyższy niż powinien = nienaturalny).

Zobaczcie jak Samsung teraz dopracował upłynniacz :

Tak dla porównania Sony W8 z upłynniaczem (ale nie strobowym takim jak np wyraźny/wyraźny plus/impuls)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nowy model Samsung H6400 (nie jakiś wysoki model)

Ukryta Zawartość

I ten sam sony W8 w strobowym trybie impuls (ale spory spadek jasności i migotanie) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy bitrate poniżej 10 Mb dla 1080i nie jest żałośnie niski?

Nie wiem jaki bitrate ma TVP1/TVP2 w wersjach HD, ale czasem najzwyczajniej widać, że jest żałośnie niski ;)

Porównałem kiedyś dźwięk z kilku filmów w wersji 24 fps i 25 fps ... aktorzy przy 24 fps mają niższy głos.

Dokładnie - tą zmianę tempa słychać w tonacji - niestety standardy nadawania telewizji są nadal z prehistorii.

Jakby nikt nie mógł ujednolicić ilości klatek w nagrywanych materiałach - taka sama ilość klatek we wszystkich materiałach wideo załatwiłaby sprawę raz na zawsze - standard 60 klatek bez przeplotu byłby idealny :)

Masz rację, tak jest częściej robione, ale jest to dalej przetwarzanie - przecież nie masz na wyjściu 24 klatek prawda?

Chodziło mi o to, że nie ma strat jakości obrazu z powodu zmiany FPS (bo tylko jest zwiększane bezstratnie tempo ... nie ma jakiegoś głębokiego przetwarzania, jak przy serialach nagranych fizycznie w 60i FPS NTSC i puszczanych w naszej TV PAL 50i FPS).

telewizji satelitarnej z programami "pseudo" HD 1080i

Programy satelitarne są z definicji w 1080i (za wyjątkiem kilku niemieckich emitowanych w 720p). Standard 1080i jest zaliczany również do Full HD. W emisji DVB-S/S2 jak również DVB-T nie ma nic więcej. Co więc znaczy słowo "pseudo" w Twojej wypowiedzi?

standard 60 klatek bez przeplotu byłby idealny :)

Też tak sądzę. ... co prawda można by jeszcze zrobić 120 FPS, ale to już byłaby raczej rozrzutność (różnica 120 vs 60 FPS na filmach mogła by być ledwie widoczna/niewidoczna)

Nie wiem jaki bitrate ma TVP1/TVP2 w wersjach HD, ale czasem najzwyczajniej widać, że jest żałośnie niski ;)

Masz rację. Czasem potrafi być żenująco niski. Ale potrafi być również całkiem całkiem. Kiedyś bawiliśmy się w pomiary ze znajomym, który ma stosowne (profesjonalne) urządzenie. Na TVP-2 było chwilami >14 Mb

Bez przesady. Znajomy jest właścicielem firmy zakładającej i serwisującej anteny i ma profesjonalny sprzęt pomiarowy. To był sygnał prosto z anteny podany bezpośrednio na przyrząd.

Moja plazma zaraz po gwarancji się popsiuła - biel przeszłą w fioletowe zafarby.

No ale serwis Szajsunga przywiózł mi nowiutki panel ze starego została obudowa i zasilanie i za naprawę nie płaciłem

Znowu cieszę się wspaniałej jakości obrazem - byle się znów nie popsiuło bo chyba ciężko będzie wkrótce dostać plazmę w ogóle...

A co do 4K to tak ale w TV nie będzie nigdy bo póki co to nawet HD się nie dorobili w pełnym zakresie.

Natomiast chętnie bym kupił monitor 4K do kompa - oglądanie zdjęć i filmów 4K - są już kamery i aparaty cyfrowe w tym formacie.

Natomiast chętnie bym kupił monitor 4K do kompa - oglądanie zdjęć i filmów 4K - są już kamery i aparaty cyfrowe w tym formacie.

Aparaty cyfrowe od dawna robią zdjęcia w rozdzielczościach rzędu 4x3 tys pikseli/6x4 tys pikseli i więcej. Najlepsze lustrzanki (Hasselblade, Phase One) od lat robią zdjęcia w rozdzielczościach rzędu kilkudziesięciu Mpix, daleko przekraczając 4K. Jednak masz rację ... zdjęcia wyglądają w wysokiej rozdzielczości (gęstości ekranu) fenomenalnie. Nawet na tabletach widać już tą super ostrość (2048x1536 na 9,7"). Monitory 4K IPS już są, ale są drogie (~4 tys). Wywłok TN, które można dziś dostać znacznie taniej, nie warto kupować.

A co do 4K to tak ale w TV nie będzie nigdy bo póki co to nawet HD się nie dorobili w pełnym zakresie.

4K w TV naziemnej? ... będzie ... nawet w POlandii ... tylko że wiele lat do tego czasu upłynie, biorąc pod uwagę, że teraz babramy się nadal w archaicznym SD, bo 2-ch programów HD na krzyż nie liczę (jeszcze na których często też puszczają upscalowane SD)

Masz rację. Czasem potrafi być żenująco niski. Ale potrafi być również całkiem całkiem. Kiedyś bawiliśmy się w pomiary ze znajomym, który ma stosowne (profesjonalne) urządzenie. Na TVP-2 było chwilami >14 Mb

Nie wiem jak u was, ale od początku MS w Brazylii obraz na polskich kanałach HD, w tym TVP1HD czy TVP2HD jest wręcz rewelacyjny, i to nie tylko z relacji z meczów . Czyżby podkręcili bitrate? Macie podobne wrażenia?

Co do zakupu plazm Panasonica.

Niestety praktycznie są już niedostępne.

Pozostają tylko nieliczne używane egzemplarze w sklepach wielkogabarytowych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.