Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ładnych kilka lat temu plazmę Pioneera i choć kosztowała prawie 12 tys . nie zamieniłbym jej za ten żadny super bajer za 3-5 tys ze wspólczesnej produkcji

A ja kupiłem plazmę 51" ponad 2 late temu za 2800 obrazowo nie ustępuje tym 2-3 razy droższym i w życiu bym 12 tys. na tv nie wydał.

Kiedyś się szarpnąłem i wydałem 5 tys PLN na 28" kineskopowy Philips piksel plus - w owym czasie w tym pułapie cenowym nie do pobicia ale tylko 28" realnie niecałe 27 bo to kineskop.

(Wtedy plazma42 " zaledwie HD kosztowała blisko 30 tys PLN. czyli cenowo spadła ponad 10x!!!....)

Niby działa ten kineskop do dziś ale co z tego skoro już niemodny i mały jakiś przy tej plazmie.

Technologie idą tak szybko naprzód, że nie warto przepłacać. Lepsze wrogiem gorszego.

Ekran 4K to porządna jakość oglądanych zdjęć i filmow nakręconych w 4K a to dziś już oferują niektóre bezlusterkowe i hybrydowe aparaty cyfrowe.

4k to zdjęcie 8 MP a obecne nawet fullHD to rozdzielczość zaledwie 2MP - tyle co trzeba na wydruk pocztówki.

A ja kupiłem plazmę 51" ponad 2 late temu za 2800 obrazowo nie ustępuje tym 2-3 razy droższym i w życiu bym 12 tys. na tv nie wydał.

E tam, 2 lata temu Samsung nie robił plazm z takim kontrastem jak obecnie.

W czasach kineskopów były inne rzeczy na które zwracało się uwagę (np czy tv nie ma problemów ze zbieżnością obrazu), nie było żadnych procesorów ruchu czy problemu niskiego kontrastu (każdy kineskop prawie ma super czerń), wolnej matrycy.

Zupełne przeciwieństwo obecnych telewizorów. Teraz tylko te najdroższe mają super czerń, czyli coś co było standardem dawno temu ;)

Co do Pioneera - mimo upływu lat - nadal posiada najgłębszą czerń i kolory, jedynie Panasonic ZT60 mu dorównuje. Pioneer nie posiada jednak żadnych upłynniaczy ruchu, u mnie byłby zdyskwalifikowany przez to już na starcie.

E tam, 2 lata temu Samsung nie robił plazm z takim kontrastem jak obecnie.

Na brak kontrastu nie narzekam.

Zupełne przeciwieństwo obecnych telewizorów. Teraz tylko te najdroższe mają super czerń, czyli coś co było standardem dawno temu ;)

Nie rozumiem o co chodzi z tą czernią - patrzę widzę czarne tak że bardziej być nie może więc dla mnie OK a nawet jak garnitur Tuska będzie o 3% mniej czarny na Samsungu niz na Panasonicu czy Pionierze to naprawdę mi to lotto.

Generalnie zwracam uwagę na cały obraz oprócz czerni jest cała gama kolorów, odcień, zafarb i wiele innych parametrów.

Do tego mamy kwestię źródła - co film to inne kolory wiec jakie ma znaczenie to rozdzieranie szat nad czernią?

Mało tego weźmiemy ten sam model i każdy egzemplarz się różni to jak to jeszcze porównać z innym modelem a tym bardziej firmą?

Do porównania trzeba mieć też czas i warunki.

Co innego widzieć obraz w sklepie najczęściej na jakiś nastawach demonstracyjnych na domiar złego oświetlony świetlówkami a co innego w domu po wykonaniu regulacji pod własny gust.

Jeżlei o mnie chodzi to różnice między plazmą a lcd widzę, natomiast między plazmą a plazmą wyregulowaną pod siebie - nie bardzo

Za różnicę w cenie wolę kupić amplituner lub jakiś sprzęt audio. Tak samo nie rozumiem dlaczego ludzie inwestują w telewizory z internetem itp itd.

To powinno być w małym pudełku poza ekranem.

Chciałem kupić plazmowy monitor 50" to nie było - były tylko telewizory...Nie rozumiem dlaczego nie ma monitorów kiedy i tak mój odbiornik pokazuje to co przybiegnie po HDMi z kina domowego. Do tego dekoder satelitarny i różne inne klamoty to po co mi tuner TV?

Nie rozumiem o co chodzi z tą czernią - patrzę widzę czarne tak że bardziej być nie może więc dla mnie OK a nawet jak garnitur Tuska będzie o 3% mniej czarny na Samsungu niz na Panasonicu czy Pionierze to naprawdę mi to lotto.

Różnica nie jest rzędu kilku procent, a kilkuset. Jeśli chodzi o czerń pomiędzy flagowymi plazmami Samsunga sprzed 2 -3 lat, a chociażby ostatnimi Panasonic ST60 (niedrogi, a rewelacyjny telewizor), to czerń w tym drugim jest ponad 10 razy głębsza, dodatkowo Panasonic jest sporo jaśniejszy - wskazują to pomiary, ale jeśli nie ma się punktu odniesienia w postaci najlepszych plazm (pomijam OLED-y, ze względu na ich choroby wieku dziecięcego), to rzeczywiście taka plazma Samsunga sprzed dwóch lat może pod względem czerni i kontrastu kłaść na łopatki nowe przepełnione bajerami telewizory 4K za 10-tki tysięcy złotych !

Generalnie zwracam uwagę na cały obraz oprócz czerni jest cała gama kolorów, odcień, zafarb i wiele innych parametrów.

Właśnie pod względem całego zbiory parametrów: Pioneer Kuro, a tym bardziej ostatnia seria 60 Panasonica są dużo lepsze od jakichkolwiek plazm Samsunga (z wyjątkiem bardzo dobrego Samsunga F8500, który jest od nich w niektórych aspektach lepszy - jasność, 3D, a w niektórych gorszy - czerń, jakość kolorów na nastawach fabrycznych).

No panowie chyba koniec epoki (dla mnie). Kuro Elite (PRO 101 FD) mi wczoraj padlo (wlasciwie nie do konca, wylacza sie automatycznie, miga czerwona dioda 2x). Ciekawe co jest nie tak? Technik ma przyjsc w poniedzialek. Mam nadzieje ze jeszcze czesci mozna dostac. Mialem go od poczatku 2009 I nie wyobrazam sobie innego telewizora. A tu taki zonk!

No, niezły przebieg. Pogratulować.

No właśnie, jak sprawdzić przebieg w Panasonicu GT30? Nie pamiętam już jak wejść w menu serwisowe i która to pozycja a z chęcią bym to sprawdził bo mój pracuje non stop.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

1. Naciśnij przycisk F i “Vol -” na odbiorniku TV

2. W trakcie trzymania wciśniętego "Vol-" naciśnij trzy razy “0”.

Po chwili powinno pojawić się meni serwisowe .

3. Naciśnij przycisk “2” na pilocie. Pojawi się meni serwisowe “SRV-TOOL”.

4. Naciśnij przycisk “OK” na pilocie. Pojawi się błękitna tabelka.

5. Przesuń kursorem strzałką (na pilocie) do ostatniego wiersza na pozycje “PTCT”

6. Strzałką przesuń do 2 kolumny na puste pole.

7. Wciśnij przez 3 sekundy MUTE (na pilocie). Zostanie wyświetlony czas pracy w godzinach i minutach oraz liczba włączeń.

Ja według tego u siebie sprawdziłem. Ale zawsze wejście w tryb serwisowy, to własne ryzyko.

Nie rozumiem, co to znaczy, że Ci zasilanie padło?

Przepraszam. Nie przeczytalem postu powyzej. Myslalem ze to do mnie! Podobno migajaca czerwona diode w Kuro to zasilanie.

Dzięki HQ150. Telewizor (GT30) kupiłem w 2012 roku, przełom zima/wiosna, wyświetliło mi 9448 godzin, 2878 on/off. Na razie kompletnie nie widzę spadku jakości.

Mam inny problem. Jak wyjść teraz z tego menu serwisowego? Pilne! Można użyć klawisza "off" w telewizorze? Pilot przestał reagować.

• 3 tygodnie później...

No panowie chyba koniec epoki (dla mnie). Kuro Elite (PRO 101 FD) mi wczoraj padlo (wlasciwie nie do konca, wylacza sie automatycznie, miga czerwona dioda 2x). Ciekawe co jest nie tak? Technik ma przyjsc w poniedzialek. Mam nadzieje ze jeszcze czesci mozna dostac. Mialem go od poczatku 2009 I nie wyobrazam sobie innego telewizora. A tu taki zonk!

Che, che. Pierwsza proba naprawy nieudana (wymienili caly modul zasilania i nic. Podobno takie mieli na skladzie. Teraz znowu czekam na nowy ktory przylatuje z Japonii. Ma byc za pare dni. Jesli dalej sie nie uda to juz rozpoczynam poszukiwania za nowym. Mysle o Panasie TC-P60ZT60. Jeszcze go mozna dostac choc juz nigdzie go nie ma w sklepach. Widzial go kiedy ktos? Podobno jedyny ktory dorownal albo I lepiej do 9G Kuro.

Mysle o Panasie TC-P60ZT60. Jeszcze go mozna dostac choc juz nigdzie go nie ma w sklepach

Jak możesz go dostać nowego,za rozsądne pieniądze to warto,ale jak możesz też dostać vt60 65 cali to wolę tego-ze względu na te 5 cali.

he he-czemu za duży-no chyba że masz typową wnękę na TV,i po prostu się nie mieści. ;)TV nigdy nie jest za duży do 80 cali jeśli mamy odległość 3-4 m.

Wneka??? Pokoj osobny jak na tutejsze warunki taki sobie 4x5.5 Obecnie odleglosc mam +/-3.2 (50 cali). Podejrzewam ze 60 to bedzie z 0.5m dalej. Nie chce miec za blisko sofe do tynej sciany. Chce aby to gralo z dzwiekiem 5.1 a w przyszlosci moze nawet wiecej. Zreszta zobaczymy moze sie im uda naprawic Kuro choc ten nowy Panasonic kusi mnie a zostaly pojedyncze sztuki doslownie.

Pzdr

T o taki bajer robiony pod tv z płyt katron-gips-na ścianie,dlatego zapytałem. ;)

A odległość 3,2-jest znakomita do full

hd-na 70 -80 cali.

nie chce sie klocic bo w sumie to rzecz subiektywna ale wez pod uwage ze np BR mozna z pewnoscia ogladac z blizszej odleglosci niz HD. 70 czy 80 to juz raczej projektor I w moim przypadku robienie calego 'bejsmentu' a tego mi sie nie chce robic.

Ja dałem tylko przykład-bo dla mnie 5 cali w tą czy w tamtą to pikuś-mimo wszystko wolę te 5 cali więcej,niż lepszy ;) tv,mowa o zt60 kontra vt60.Sam posiadam st60-55 cali i na vt 50 cali bym nie zamienił.

Czasem wielkość gra rolę-;)

Ja dałem tylko przykład-bo dla mnie 5 cali w tą czy w tamtą to pikuś-mimo wszystko wolę te 5 cali więcej,niż lepszy ;) tv,mowa o zt60 kontra vt60.Sam posiadam st60-55 cali i na vt 50 cali bym nie

zamienił.

Czasem wielkość gra rolę-;)

Wielkosc nie gra roli? Niezly BS. Zgadzam sie ze te 5" to nic takiego

jeden dzień promocji na LCD - plazmy coraz ciężej kupić - może takie coś komuś podpasuje (4K):

- nie mam pojęcia czy te ceny nie są z księżyca...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Panasonic VT70:-)

Eisa to takie fajne nagrody, gdzie rokrocznie dopasowuje się kategorię do produktu który ma wygrać.

W tym roku już kategorii najlepszy TV plazmowy nie było.

Ostatnio oglądałem swoje zdjęcia na lcd u znajomych - porażka!

Na plaźmie to coś pięknego naturalnie jak w rzeczywstości a na tym ich lcd to oczy bolały.

Nie wiem dlaczego ludzie rzucili się na te lcd - jak pytam to najczęściej używanym argumentem jest "mało prądu pobiera" a plazma to ho ho elektrowni wymaga - no toż to śmiszne jest.

Mozę mieli ustawiony tv w jakimś oczojebnym trybie ? Ja u swoich sąsiadów jak włączyłem tryb " kino" to się krzywili że ciemny obraz i mało kolorów woleli dynamiczny z różowymi twarzami ludzi nie było sensu gadać że to jest porażka . Tv to Samsung F6640 .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.