Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

panel jest dokładnie ten sam. inne jest oprogramowanie i ustawienia fabryczne.

Oraz inny procesor. Co do panelu - kwestia dyskusyjna.

kalibruje się jeden - dwa najlepsze, czyli THX, kinowy lub profesjonalny.

Napisałem powyżej: THX powinien być fabrycznie ustawiony na tip-top. Po jego włączeniu użytkownik ma dostać obraz taki, jak zapewni Profesjonalny po najbardziej starannej kalibracji. Zgoda: każdy panel jest inny. Więc niech to będzie 95% Profesjonalnego po kalibracji. THX jest dla tych, którym nie chce się kalibrować (lub nie widzą zasadności), a chcą mieć perfekcyjny obraz (no, powiedzmy: na 95% perfekcyjny). Sytuacja, że z fabryki wychodzi z (wprawdzie tylko jedną, ale za to poważną) przypadłością, której na dodatek pozbyć się można dopiero z poziomu menu serwisowego - jest nieakceptowalna.

Panowie niedługo sam się wypowiem czy seria ST jest tak kiepska jak ja maluje Bobcat. ST60 55" został zamówiony, teraz jeszcze muszę poczekać na Maćka który mi skalibruje TV oraz wysyłka do UK.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Oraz inny procesor.

Stare S/G miały ten sam zdaje się.

Napisałem powyżej: THX powinien być fabrycznie ustawiony na tip-top. Po jego włączeniu użytkownik ma dostać obraz taki, jak zapewni Profesjonalny po najbardziej starannej kalibracji. Zgoda: każdy panel jest inny. Więc niech to będzie 95% Profesjonalnego po kalibracji. THX jest dla tych, którym nie chce się kalibrować (lub nie widzą zasadności), a chcą ieć perfekcyjny obraz (no, powiedzmy: na 95% perfekcyjny).

THX jest wystarczający dla tych którzy nie będą kalibrować, a że powinien być idealny - no powinien ale w Panasonicu akurat nie jest. U mnie w LG jest np idealnie ustawiony THX, ale nie do korzystania dla mnie bo nie można niczego w nim zmienić (jaskrawości). Dlatego mam tak samo ustawiony inny tryb.

Sytuacja, że z fabryki wychodzi z (wprawdzie tylko jedną, ale za to poważną) przypadłością, której na dodatek pozbyć się można dopiero z poziomu menu serwisowego - jest nieakceptowalna.

Tylko że skalibrowany tryb normalny to już nie jest tryb normalny, tu jest celowo spartolona gamma bo taki obraz z zanikiem szczegółów w czerni wydaje się na pierwszy rzut oka fajniejszy. W jasnym pomieszczeniu tego za bardzo nie widać. Ale generalnie zgadzam się, że tego nie powinno być w tv opuszczającym fabrykę. Jak ktoś jest jednak mądry na tyle, albo chociaż zależy mu na jakości obrazu to nie jest to dla niego istotne - wybierze inny, lepszy tryb i po problemie.

Kłopot może mieć typowy Kowalski, co włącza telewizor i go nic nie obchodzi, a jedyne przyciski jakich używa to głośność i zmiana kanałów. Choć może się mylę, bo przecież Kowalski raczej plazmy nie kupi :)

Panowie niedługo sam się wypowiem czy seria ST jest tak kiepska jak ja maluje Bobcat. ST60 55" został zamówiony, teraz jeszcze muszę poczekać na Maćka który mi skalibruje TV oraz wysyłka do UK.

W UK tego nie ma? Przecież hdtvtest.co.uk testował... Czyżby rynek polski był lepiej zaopatrzony?

Stare S/G miały ten sam zdaje się.

Chyba nie masz racji. W serii 30 wystarczyło w markecie spojrzeć na wyłączony S i G aby zauważyć, że panele są inne. Miały inny odcień: G pół-matowy, czarny, w S bardziej błyszczący z kropelką odcienia malinowego.

THX jest wystarczający dla tych którzy nie będą kalibrować, a że powinien być idealny - no powinien ale w Panasonicu akurat nie jest. U mnie w LG jest np idealnie ustawiony THX, ale nie do korzystania dla mnie bo nie można niczego w nim zmienić (jaskrawości). Dlatego mam tak samo ustawiony inny tryb.

Może wyrażę się dokładniej. THX powinien być idealnie ustawiony w takich parametrach jak Gamma i Kolory (Wzmocnienie, Cutoff, Nasycenie, Odcień, Luminancja, wzajemne ich proporcje, aby dać idealną Biel). Tam użytkownik nie powienien mieć żadnych możliwości majstrowania. Natomiast takie rzeczy jak Jasność, Kontranst, Ostrość - użytkownik powinien móc tam sobie ustawiać wg własnego gustu. Ważne, aby zmiana Kontrastu nie powodowała rozjechania się Gammy. U mnie nie powoduje (Maciek sprawdził).

Tylko że skalibrowany tryb normalny to już nie jest tryb normalny,

Czy dobrze się zrozumieliśmy? Miałem na myśli THX.

Jak ktoś jest jednak mądry na tyle, albo chociaż zależy mu na jakości obrazu to nie jest to dla niego istotne - wybierze inny, lepszy tryb i po problemie.

Kłopot może mieć typowy Kowalski, co włącza telewizor i go nic nie obchodzi, a jedyne przyciski jakich używa to głośność i zmiana kanałów. Choć może się mylę, bo przecież Kowalski raczej plazmy nie kupi :)

Pełna zgoda.

Pozdrawiam.

nie możesz znieść że seria ST50 przewyższyła serie G którą posiadasz.

Nieuprawniona nadinterpretacja rozszerzająca. Nie mam co znosić lub nie znosić, bo nie przewyższyła. Przeczytaj test ST60 i GT60 na hdtv.co.uk, potem (z przyjemnością) porozmawiam.

Witka owszem, ceniłem i cenię.

Chyba nie masz racji. W serii 30 wystarczyło w markecie spojrzeć na wyłączony S i G aby zauważyć, że panele są inne. Miały inny odcień: G pół-matowy, czarny, w S bardziej błyszczący z kropelką odcienia malinowego.

Tutaj mówimy o innych rzeczach, ja o panelu, Ty o filtrze. S30 nie miał filtra. ST30/GT30 - z tego co pamiętam już miały taki sam.

Tutaj mówimy o innych rzeczach, ja o panelu, Ty o filtrze. S30 nie miał filtra. ST30/GT30 - z tego co pamiętam już miały taki sam.

Masz rację. Miałem na mysli filtr. G30 i GT30 miały taki sam (pół-matowy, czarny), a ST30 się różnił (właśnie byl bardziej błyszczący, ze wspomnianą kropelką odcienia malinowego).

W UK tego nie ma? Przecież hdtvtest.co.uk testował... Czyżby rynek polski był lepiej zaopatrzony?

Oczywiście , że są lecz ja mam 3 powody dla których lepiej było mi zakupić w Polsce.

1. Nie znam nikogo w UK kto by mi go skalibrował , w Polsce zrobi to Maciej.

2. Telewizory są tańsze w Polsce

3. Kupuje na raty , a w UK są oprocentowane , w Polsce nie.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Nie mam co znosić lub nie znosić, bo nie przewyższyła. Przeczytaj test ST60 i GT60 na hdtv.co.uk, potem (z przyjemnością) porozmawiam.

Chodzi mi o porównanie G30 i ST50, strasznie nie mogłeś tego znieść.To że GT60 jest lepszy od ST60 to wiadomo, ale nie na tyle żeby dopłacać do tego pierwszego tyle kasy, bo poza bajerami praktycznie niczym się nie różnią, różnicy w obrazie pewnie nie zobaczysz, tak jak to jest w ST50 i VT50.

@ Tribul

Jest między nami drobna, ale istotna różnica. Ja od samego początku byłem urzeczony obrazem, czemu dawałem wyraz na Forum. I to pomimo, że swoją przygodę z G30 rozpoczynałem od trybu Dynamicznego. Potem odkrywałem kolejne: Normalny i THX. Każdy piękniejszy od poprzedniego, co na bieżąco raportowałem. Ty natomiast od samego początku byłeś przerażony pewnymi sprawami swojego obrazu, czemu dałeś wyraz na Forum, podnosząc larum.

Jak Doktor Faust. Wywołałeś ducha, który przerósł Mistrza.

Dajcie Panowie prosze kontakt na tego Macieja.

Proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@ Tribul

Jest między nami drobna, ale istotna różnica. Ja od samego początku byłem urzeczony obrazem, czemu dawałem wyraz na Forum. I to pomimo, że swoją przygodę z G30 rozpoczynałem od trybu Dynamicznego. Potem odkrywałem kolejne: Normalny i THX. Każdy piękniejszy od poprzedniego, co na bieżąco raportowałem. Ty natomiast od samego początku byłeś przerażony pewnymi sprawami swojego obrazu, czemu dałeś wyraz na Forum, podnosząc larum.

Jak Doktor Faust. Wywołałeś ducha, który przerósł Mistrza.

No widzisz a mi tryb Dynamiczny oraz Normalny od razu nie spasował. Natychmiast zobaczyłem zlewające się szczegóły w ciemnych scenach oraz wzmożony dithering. I nie czarowałem że mój tv jest tak świetny że nie posiada takich efektów w tych dwóch beznadziejnych trybach, tak jak ty to robisz, pomimo że człowiek który kalibrował twój tv opisał ten problem także na twoim przykładzie. No ale ty dalej jedziesz z tym teatrzykiem i ciągle klepiesz ze ST to dobry tv ale ma wade, i jest zdyskwalifikowany, za to G,GT i VT są super...tyle że one mają ta samą wadę Panie Bobcat:) Linków i głosów na niekorzyść innych modeli nie widzisz, wręcz je odtrącasz i spływają po tobie, zero komentarza, natomiast na skrót ST reagujesz jak byk na płachtę i dodajesz zawsze komentarz "kolejny głos na niekorzyść ST, coś musi być na rzeczy"...kolejny, pierwszy byłem ja a potem był Witek, czyli masz dwa głosy na tym forum:)Ja natomiast w jednym poście podałem ci 5 różnych tv z ta przypadłością na trybie normalnym, jakoś ominąłeś temat szerokim łukiem:) Skomentowałeś tylko zdjęcie GT30 gdzie wykazałeś się totalną niewiedza w temacie o którym nawijasz bez końca.

Ależ mnie Dynamiczny i Normalny pasują. Oglądam THX na zasadzie "lepszy jest wrogiem dobrego". U Ciebie natomiast pierwsze z wymienionych są nie do użytku i zasługują na miano "beznadziejnych".

Na temat ST (że ma większy dithering niż inne) nie są to dwa głosy, gdyż wspominał o tym Maciek, pisze również wielokrotnie przeze mnie przytaczany portal brytyjski. Zarzucasz mi, że nie dostrzegam niewygodnych mi głosów. Sam robisz to samo.

Przyszło mi coś do głowy, o odpowiedź poproszę Maćka.

W/g Ciebie w telewizorach Panasonika z serii ST50/60 i innych jest dhitering.

Gdy wyświetlimy stopnie szarości w kolorze zielonym zobaczymy w cieniach zielone mrowienie o których sygnalizował w swoim temacie Tribul.

Gdy wyświetlimy stopnie szarości w kolorze czerwonym powinniśmy zobaczyć w cieniach kropy właśnie w tym kolorze.

Gdy wyświetlimy stopnie szarości w kolorze niebieskim powinniśmy zobaczyć w cieniach kropy w kolorze niebieskim.

Dotyczy to również wszystkich innych kolorów a gdy skala szarości jest czarno-biała kropy będą szare.

Jakim cudem w telewizorach tegorocznych i zeszłorocznych a w szczególności w modelu ST widać tylko zielone kropy?

czekam

Zielone kropy, zielonkawa czerń - ta cecha jest przecież obecna nie od serii 50 tylko od serii 10 lub 20 (w 20 na pewno już był taki odcień filtra). Miałem ostatnią plazmę przed seriami S/G/V - wtedy były to py/pz 8/80/800 i filtr był ciemnoszary.

A mniej czy bardziej widać dithering to zależy od gammy. W różnych trybach mamy różną szybkość narastania jasności między poszczególnymi odcieniami. W trybie kinowym jest ona najbardziej łagodna, stąd widać więcej odcieni między np najniższą czernią a ciemnym szarym, w normalnym zlewa się, w dynamicznym jeszcze bardziej. Te kropy można tłumaczyć w ten sposób, tak na chłopski rozum, im więcej odcieni - tym mniej widoczny (łagodniejsze przejścia) dithering.

@ Don111

Jeżeli dobrze Cię rozumiem (w razie czego skoryguj proszę) to dithering na trybie Normalnym powiniem być mniejszy niż na Kinowym, na Dynamicznym - jeszcze mniejszy. Tribul twierdzi coś dokładnie odwrotnego.

Niezupełnie odwrotnego. On twierdzi, że dithering jest bardziej widoczny, a nie że jest go więcej.

Im więcej odcieni tym łagodniejsze mieszanie kolorów. Czyli tryby kinowe to stopniowy wzrost krop, dynamiczny i normalny - mamy tu grupy "mało krop" a obok nagle "dużo krop".

Don111, widzę że dokładnie wiesz o co chodzi.Na trybach kinowych żeby zobaczyć dithering trzeba przykleić nos do ekranu, jest łagodniejszy, rozmyty, na normalnym i dynamicznych potrafi pojawić się na trzecim do około piątego odcienia szarości powyżej czerni.Mówię tu od przypadku gdy mamy tv ustawiony w miarę poprawnie jeśli chodzi o jasność - czytaj szczegóły w cieniach.

Ależ mnie Dynamiczny i Normalny pasują. Oglądam THX na zasadzie "lepszy jest wrogiem dobrego". U Ciebie natomiast pierwsze z wymienionych są nie do użytku i zasługują na miano "beznadziejnych".

No właśnie, dla mnie są one nie do użytku, i to obojętnie na jakim tv. Na jakiej podstawie piszesz że w ST zasługują na miano beznadziejnych, a o GT i VT że są super? Skoro maja tak samo skaszanione te tryby??Twój tv ma tak samo zrąbane te tryby a piszesz że ci odpowiadają:)Pisałem ci już, ustaw swój tv na trybie Normalnym bądź dynamicznym tak, żeby było widać jak najwięcej szczegółów a potem się wypowiadaj w tej kwestji

pisze również wielokrotnie przeze mnie przytaczany portal brytyjski

Podaj mi proszę link do czegoś takiego, z chęcią przeczytam

@ Tribul

No przecie podawałem :)

Wchodzisz na hdtvtest.co.uk i w wyszukiwarce podajesz oznaczenie modelu. Bardzo dużo do czytania, rzetelnego i profesjonalnie przygotowanego materiału. Również wyniki z laboratorium i ich oceny. Wydaje się być obiektywnym. Co trzeba pochwalić - chwalą, co trzeba zganić - nie wahają się. Możesz poczytać o każdym modelu serii 30, 50 i 60. Pewnie o starszych też, nie sprawdzałem.

Bobcat, ile tak możesz ?

"Przeciwnicy" nadążają się regenerować, bo się zmieniają, ale Ty jesteś właściwie sam.

Żart :-)

Wszystkie dywagacje powodują to, że coraz bardziej jestem ciekawy wyczerpujących wyników testów serii 60, zwłaszcza ST, GT i VT oraz ich bezpośrednich porównań (szczerze mówiąc w języku ojczystym). Zarówno między nimi jak i porównań z modelami serii 50 ?

Że nie wspomnę jak ciekawi mnie co też Panasonic wymyśli w serii 70.

Oby tylko nie było tak jak mnie któryś z kolegów przestrzegał, że w ten sposób mogę czekać bez końca ...

Ponadto czy dalszy wzrost liczby gradacji kolorów, przy i tak wysokiej już liczbie, w praktyce w ogóle coś wnosi ? (bo tu ST ma 50% względem droższych kolegów).

Tak dokładne i wyczerpujące testy wszystkich modeli są tylko w języku angielskim, źródło jak wyżej.

Sam jestem ciekaw co rozumieją pod nazwą "odcień". Dla mnie odcienie czerwieni to cynober, karmin, szkarłat, wiśniowy i tak dalej. Jeśli to jest odcień - wtedy ilości nie można mnożyć w nieskończoność, gdyż ilość bitów sygnału koloru w materiale źródłowym jest ograniczona. Może więc marketing wymyślił że odcieniem będziemy nazywali stopnie jasności danego koloru?

Tak głośno myślę. Może niech się wypowiedzą znawcy tematu, których tutaj sporo.

Pomiędzy kolejnymi seriami plazm Panasonica nie ma jakichś zwalających z nóg różnic w jakości obrazu. Czasem nawet trudno je gołym okiem zauważyć. To jednak była i jest klasa sama dla siebie.

Pomiędzy kolejnymi seriami plazm Panasonica nie ma jakichś zwalających z nóg różnic w jakości obrazu. Czasem nawet trudno je gołym okiem zauważyć. To jednak była i jest klasa sama dla siebie.

Wydaje mi się że dochodzą do końca rozwoju tej technologii, nic więcej nie da się wymyślić ( aczkolwiek jakieś zmiany są, małymi krokami przy każdej serii), więc wzięli się za design i szmery bajery jak internety itd itp coś jak w LCD. To ze nie bardzo mogą już rozwinąć tego dalej da się zauważyć w tym, że są coraz mniejsze przeskoki jakościowe pomiędzy seriami z danego roku, zaczęło się to od serii 50, gdzie coś co było zarezerwowane dla V nagle wskoczyło do serii średniej klasy. Myślę że seria ST najbardziej nabiła im portfele w zeszłym roku. Ja np telewizora bym nie zmienił w tym momencie, ewentualnie na 65 cali bo 50 już mi mało i to tak bardzo:/I na pewno byłaby to plazma Panasonica, ale na pewno nie VT:)Dla wyglądu i kilku bajerów szkoda takiej różnicy w kasie.

Abstrahując od tego, po czyjej stronie jest więcej racji ;

jeżeli jakość obrazu serii ST i GT(VT) po dokonaniu kalibracji jest niemal identyczna ... to o co tyle zwady ??

Chyba nie o to, że jeden prezentuje się "na surowo" (w sklepie, przed kalibracją) lepiej od drugiego ??

Apropo- kalibruje się wszystkie typy ustawień w danym TV, czy tylko jeden lub dwa wybrane tryby ?

Abstrahując od tego, po czyjej stronie jest więcej racji ;

jeżeli jakość obrazu serii ST i GT(VT) po dokonaniu kalibracji jest niemal identyczna ... to o co tyle zwady ??

Widzisz, nie wszyscy tak myślą, niektórzy mają jakąś lekką obsesje:)

Apropo- kalibruje się wszystkie typy ustawień w danym TV, czy tylko jeden lub dwa wybrane tryby ?

Jeden, ten który najlepiej się do tego nadaje na danym tv, np THX, profesjonalny bądź prawdziwe kino, niekiedy kalibruje się dwa tryby, np na dzień i na noc, niektórzy chcą kalibrować też 3D, bądź tryb GRA. Nigdy natomiast nie kalibruje się trybu normalnego i dynamicznego bo są na dzień dobry tak zj**... programowo że szkoda czasu.Przynajmniej ja nie słyszałem jeszcze o takiej kalibracji

Nigdy natomiast nie kalibruje się trybu normalnego i dynamicznego bo są na dzień dobry tak zj**... programowo że szkoda czasu.Przynajmniej ja nie słyszałem jeszcze o takiej kalibracji

Widzę że nie jestem odosobniony w lekkiej obsesji. Mam godne towarzystwo w osobie Twojej. Moja lekka obsesja objawia się w modelu ST, zaś Twoja - w trybie Normalnym i Dynamicznym. Nie słyszałeś o ich kalibracji? Kto wie czy nie usłyszysz. Właśnie tak sobie mam myślówę czy by tego nie zrobić.

Zasiedziałem się w Media Markt przed jakimś Samsungiem 65".

Obraz normalny, szału nie było, no ale ten rozmiar ...

I zacząłem główkować nad P65ST60/50.

Tylko ta różnica w cenie- 2 razy tyle względem 50" (!) o której do tej pory myślałem.

Będę się przesiadał z 32" więc ten 50" będzie na początku na pewno super.

Pytanie- po jakim czasie, z Waszego doświadczenia, człowiek zaczyna rozglądać się za większym TV ?

Bo podejrzewam, że może się skończyć na projektorze, ale jakbym miał przedreptać 3 razy (50, ca 65, projektor) to może lepiej od razu ten 65 ?

A może to nie działa tak jak mi się wydaje.

Pytanie- po jakim czasie, z Waszego doświadczenia, człowiek zaczyna rozglądać się za większym TV ?

Po dwóch tygodniach :)

Ja przesiadłem się z 29" na 50", oglądam z 3,5m. na początku było wielkie "łał", a teraz nie wyobrażam sobie mniejszego. Szkoda trochę że nie wziąłem od razu 60", ale z drugiej strony cena była ponad półtora raza taka jak za 50".

Panowie, wetnę się trochę w Waszą zacną polemikę. Proszę Was o radę bo mam do wyboru 2 modele, które są już coraz ciężej dostępnę, a które mega mnie interesują. A mianowicie: PANASONIC TX-P50UT50E oraz SAMSUNG PS51E550. Który tv wg Was byłby lepszy pod względem jakości obrazu? (naturalny obraz, płynność, głebia czerni)

Po dwóch tygodniach :)

Potwierdzam:)Chociaż jak 3 miesiące temu byłem na wyjeździe gdzie obcowałem przez 2,5 tygodnia z tv ok 14 cali:), to w momencie powrotu do domu 50 cali znów zrobiło się wielkie, ale tylko na dzień:/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.