Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Rozejrzałem się po okolicy i znalazłem następujące zestawy kolumn:

- JBL ES80

- Klipsch F3

- Dali Blue 8008

Są jeszcze Paradigm Phantom ale niestety mają nadszarpniętą membranę w jednej z kolumn.

Nie bierz uszkodzonych używanych kolumn bo będzie problem z wymianą i zostaniesz z tym.

tych co podałeś to wyrzuć ES80

F3 - mięsiste mocne granie, ale nie ostre. Wyraźne, konkretne

Blue 8008 - bardzo dobre głośniki, nieco słabsze od F3 mocą, i nieco wyraźniejsze.

Do słabszego wzmacniacza dużo lepsze F3, Do mocnego wzmacniacza popartego zwartą średnicą Dali.

Pozdrawiam

Z jajem tzn kolumny grające efektownie i radośnie :) Są takie kolumny ale jeszcze kwestia czy nie będzie to okupione męczącym przekazem, zwłaszcza w zakresie przejaskrawionej góry. Te Dali to dość niska półka, w sumie niewiele lepsza od tego Klipscha (przeciętna seria Synergy). Z Dali jak już to np klasowy model 850, choć rock to niekoniecznie musi być ich domena. Na 20m spokojnie wystarczyłyby Klipsch RF52 (o wiele lepsze od Synergy), bas też mają niezły mimo małych przetworników. Chyba że ma być konkretne uderzenie, to coś z większych modeli RF, albo np starsze Infinity Kappa, Reference (te ze wstęgą) albo już duńskie nowsze Delta - bas tu też może konkurować z dużymi Klipsch a reszta pasma na dobrym poziomie, szybki energetyczny dźwięk.

Miałem na myśli raczej taki zestaw który po puszczeniu Barrego Whitea zjeży włosy w takich miejscach o których człowiek mógł nie pomyśleć, a Ennio Morricone pokaże co tam w składzie orkiestry jeszcze gra czego zazwyczaj nie słychać:)

Tak jak wspomniałem, mam trochę ograniczone możliwości posłuchania różnych zestawów na własnej skórze więc posilam się doświadczeniem i rozeznaniem innych, również jestem laikiem i chciałbym w końcu zacząć swoją przygodę z zestawem stereo.

Słucham wielu gatunków muzyki i na prawdę jestem otwarty na wszelkie propozycje - a chciałbym dokonać na prawdę udanego zakupu:)

Edytowane przez marwoo

Niestety nie zgodzę się żę RF52 jest lepszy od Synergy. To mały głośnik. RF62 tak, jest znacznie lepszy,.

Udany zakup to świadomy zakup, podparty odsłuchem, nie opiniami, czy forami.

Więc jeśli nie masz możliwości sprawdzenia to kup takie które później łatwo odsprzedaż w tej samej kwocie lub niewiele niższej.

Zgadzam się w zupełności. Jednak wydaje mi się że jeżeli znane będą oczekiwania to za pomocą doświadczenia i rady innych w jakimś stopniu będą możliwe do spełnienia...

A przynajmniej jest to chyba lepsza opcja zamiast kupować coś zupełnie w ciemno...

Znajomy już mi doradzał żebym kupił jakąś starą Diorę i Altusy jakiekolwiek i będę zadowolony, ale jakoś mnie to nie przekonuje.

Oczywiście że tak. Z tym że testy i recenzje w prasie. Sponsorowane.

Opinie uzytkowników, czasem bardzo rzetelne, tylko że pod ich kontem patrzenia. Jeden oczekuje basu, drugi detalicznej gory. Trzeci powie że tylko "neutralne" granie go interesuje.

Znajomy już mi doradzał żebym kupił jakąś starą Diorę i Altusy jakiekolwiek i będę zadowolony, ale jakoś mnie to nie przekonuje.

No i słusznie.

Podejscie które żyło w Poslce 20 lat temu. Od pewnego czasu dysponujemy na rynku Polskim dużo lepszymi konstrukcjami.

Niestety nie zgodzę się żę RF52 jest lepszy od Synergy. To mały głośnik. RF62 tak, jest znacznie lepszy,.

To że mały nie ma nic wspólnego z jakością. A bas miały też konkretny. Mój kolega zmieniał Synergy na te RF52.

Jak bym miał opisać moje preferencje odsłuchowe to ideałem byłoby lekkie uwypuklenie góry i dołu z neutralnym bądź lekko cofniętym środkiem :)

Chodzi o to żeby dźwięk był szczegółowy i oddawał maksimum detali - jednak wiem że na dłuższą metę uwypuklona góra może być męcząca tak samo jak dół w związku z czym po przeczytaniu różnych recenzji stwierdziłem że najlepszym wyjściem byłby wzmacniacz neutralny i dopasowane kolumny - a może inaczej?

To że mały nie ma nic wspólnego z jakością. A bas miały też konkretny. Mój kolega zmieniał Synergy na te RF52.

Oczywiście że ma.

Membrany lepsze owszem ale 62 to klasa lub dwie w górę.

Marwo to będą ci się podobać

Ok, czyli zostają kolumny Klipsch - i teraz pytanie: RF52 czy RF 62? Różnica cenowa praktycznie żadna w do końca nie wiem jak to ma się do jakości?

A drugie pytanie to czym zasilić takowe kolumny?

Jeśli różnica cenowa żadna to 62 gra o klasę lepiej. Bez dwóch zdań. Może być słabszy ale jednak miekszy wzmacniacz.

Musical fidelity, harman, Pioneer ale starsze modele. Marantz starsze modele

Zakładam że RF62 - różnica w cenie jest +/- 500zł za komplet używanych (nowe najtaniej po 1700 za sztukę).

Wzmacniacz chciałem zamknąć mniej więcej w 1500zł za używkę.

Czy Cambridge Audio A500 zgra sie z Tannoy Mercury M1? Sluchal ktos takiego polaczenia?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zakładam że RF62 - różnica w cenie jest +/- 500zł za komplet używanych (nowe najtaniej po 1700 za sztukę).

Wzmacniacz chciałem zamknąć mniej więcej w 1500zł za używkę.

No to zdecowanie lepiej 62.

Wzmak do nich:

Nad 355, starszy musical fidelity seri 5, harman hk 690, Denon pma1500r,

Czy Cambridge Audio A500 zgra sie z Tannoy Mercury M1? Sluchal ktos takiego polaczenia?

Nie bardzo

A to nie :)

Skoro ma cię kusić i to sprawdzisz to nawet lepiej. :)

Z tego co pamiętaj to od miesiąca rozmawiamy o twoim systemie i chyba miales wymienić na m2 nie?

Szybki rekonesans i wygląda to następująco:

- NAD 355 BEE - distępny

- Musical Fidelity - brak

- Harman Kardon 690 - brak (są niższe modele)

- Denon PMA1500R - brak - jest 1500R II - pytanie jakie są różnice?

A jeszcze dwie rzeczy:

- z NAD-ow są też modele 356, 375 itd - czym się różnią?

- jaka jest różnica między Denonami R a AE?

Ae to nowsze modele.

356 w jakiej cenie? Używany do 2000 w idealnym stanie.

375 to dużo mocniejszy klocek. Grający bliżej temu co gra 326 i 355. Model 356 gra jaśniej.

Z 356-ek większość powyżej 2000... Jest jedna równo 2000.

A jak to jest z tymi Denonami?

A jeszcze co chodzi o Musical Fidelity - A5.5 to cena jest zabójcza...

Nie pamiętam czym się różni jedynka id II :/

Powinieneś znaleźć taką informację na necie. 1500r w tej pierwszej wersji całkiem udany jest.

Na NADa 356 w stanie idealnym musisz poczekać. Teraz będą trzymać ceny bo nowych już nie ma. A 368 jest dużo droższy.

Hej. Szukam swojego pierwszego, poważnego stereo (wznak+kolumny), które zastąpi Yamahe PC e410. Pokój ma wymiary 5,5x3m, z dodatkowym aneksem kuchennym (nie uwzględniony w metrażu, oddzielony 2m sciana). Słucham przeróżnej muzyki, począwszy od ambitniejszego popu, przez jazz, rap, na elektronice skończywszy. Na cel ten mam 3000-3500. Sprzęt musi być nowy. Fajnie, gdyby wznak miał przyzwoite phono, BT, Spotify.

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Onkyo 8150, Pioneer sx30 z indiana line tesi 560, melodika bl40 mkII lub heco music style 500.

Zapraszam cię na odsłuch. Podłączenie jeszcze kilka innych kolumn do porównania.

Onkyo 8150 to raczej pewnik, gorzej z kolumnami. Podłogowce do 16,5m2 będą OK? Może Polk T50? Szukam czegoś, co pozwoli mi się zamknąć w 3500 zł (Onkyo 2000 zł pochłonie).

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

U nas dostaniesz rabat na jedno i drugie więc możemy w czymś więcej wybierać.

Pomieszczenie daje możliwość zastosowania większych podstawkowych lub podlogowych kolumn. Pytanie które będą jak ustawione.

W grę wchodzą indiany 560, magnaty 675 czy melodika. To lepsze kolumny od Polk t50.

Pozdrawiam

Witam.

Proszę o radę. Mam amplituner Denon AVR-X520. Chciałbym do niego kupić 2 kolumny podłogowe do pomieszczenia ok. 25 m2. Muzyka jakiej najczęściej słucham to rock/pop + filmy. Budżet na kolumny to ok. 1800 ale im mniej tym lepiej :).

Myślałem nad:

Magnat Supreme 1002 - cena ok 900zł

Magnat Supreme 2002 - cena ok. 1200

Czy warto dokładać kasy i kupić do tego ampka:

Magnat Shadow 207 - za ok. 1700

Magnat Shadow 209 - za ok. 2200

Magnat Quantum 677 - za ok. 1900

Czy warto zapłacić za droższe kolumny z w/w, czy przy takim amplitunerze odczuję to w jakości dźwięku ?

Czy może jakieś inne kolumny polecicie w podobnej cenie...?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witaj,

Niestety to słaby amplituner kinowy. Więc do odsłuchu muzyki się nie nadaje.

Z kolei Shadow oraz Quantum to kolumny o dwie klasy lepsze od Supreme.

Jakie są Twoje preferencję dźwiękowe?

Polecam także rozejrzeć się za wyprzedawanymi obecnie Indiana Line Tesi 560.

W Przypadku pytań lub wycen zapraszam

• Pokaż nowe odpowiedzi