Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

rafal735r

Rafale jeśli Denon to polecam ci 350se. Kiedyś porównywałem z pma 925 i był o wiele lepszy (pomimo że tańszy). Wartośc teraz to ok.500zł, był to niedrogi model, ale specjalnie kierowany na rynek Angielski. Nie miał bajerów ( regulacji itp), była to odpowiedź denona na A400X pionieera( który też ci polecam).

witam,

chcialbym sie dolaczyc do dyskusji i uzyskac od Was rade dotyczaca kupna uzywanego wzmacniacza do kolumn tonsil maestro II 180. nie mam zbyt wiele kasy na kupno wzmacniacza mysle ze ok 500zl +/-100zl. slucham wszystkiego, a glownie techno, rap i hh lub rock. zalezy mi raczej na cieplym brzmieniu. przewertowalem to i inne fora i zebralem kilka modeli ktore mniej lub bardziej pasuja do tej charakterystyki (IMHO):

Denon PMA-860

Marantz Pm-72, Pm-7000 (ten akurat troszke dorzszy ale jesli naprawde warto to sie zastanowie), pm80 se

Nad c350

Yamaha ax900

H/K 650/655 Vxi, 6500

co byscie poradzili??

z gory dziekuje za Wasza pomoc

• Użytkownicy+

Radku

Denon to raczej nie gra ciepło (jeszcze raz mówię ew. 350se).Marantz gra ciepło, ale niektóre modele mają problem z kontrolą basu.NADa polecam b.dobry, do tego dołożył bym Rotela (każdy model ma dobry bas i resztę na wysokim poziomie. Osobiście harmany mi się nie podobały, a jamachę słabo znam.

Najlepszy wg. mnie w tej cenie nad, rotel,denon 350se, lub pioneer a400x.

Pozdrawiam Robert

Ps. Posłuchaj i nie śpiesz się.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Denon gra cieplo? Sluchales serii x60 i x80 np PMA 1560? Sluchales nowszych wzmacniaczy np PMA 1500 AE i PMA 2000 AE? One tez graja cieplo?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ach sorry zle przeczytalem ale napisze inaczej:) Denon nie gra cieplo? A sluchales modeli z serii x20?:) A tak na powaznie rozne modele Denona roznie graja. Seria x20 blyszczy muzykalnoscia. Inne modele z lat 80-tych sa raczej neutralne.

radekniejadek, 13 Sie 2009, 02:52

szukaj Rotela. Są solidnie zbudowane i nie grzebane rzadko się psują.

A gdy szukasz sprzętu używanego, wieloletniego z pewnością będzie to ważna rzecz.

No i grają bardzo dobrze z doskonałym basem.

Nalezy uważać jedynie na serię 971 (a nawet 972) bo czasami są dość ostre.

Jednakże nikt nie wie co Ty lubisz najlepiej.

Choć według mnie największy wpływ na charakter dźwięku mają kolumny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

przegladam wlasnie rotele i widze na allegro Rotel 935bx moc ma odpowiednia i wyglada na w miare niezajechany sprzet. ale nie moge znalezc na przednim panelu regulacji ilosci glosnikow... czyli co podlaczam 4 i graja 4 nie ma zadnego pstryczka ktorym wylacze dwa z nich? planuje podlaczyc 2x maestro II 180 i do tego moje stare NRDowskiej produkcji szafy (zamknieta obudowa i duze basowe glosniki - w sam raz do basu) chociaz nie kazdej muzyki chcialbym tak sluchac... jak odpale jakiegos klasyka to chcialbym przede wszystkim czysty dzwiek i minimalna ilosc basu... ale wyglada na to ze nie moglbym wylaczyc tych basowych kolumn:/

co sadzicie o marantz PM-7000?? warto to brac? wyglada swietnie i do tego ma pilota...

wyglad i pilot akurat nie ma nic do rzeczy. moim zdaniem PM-7000 przy yamaszce ax-900 wypada blado. rotel to prawie kazdy jkest godny uwagi ale wazne by nie przeplacic bo ceny z allegro to tragedia .. moze onkyo 8850 ? troszke neutralnosci i rownowagi tonalnej .. akurat to onkyo moze zaoferowac.

A taki Pioneerek by nie spasował...? .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo taki GainClone w klasie D właśnie powstaje :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krak_oN,

tak tylko, ze Twoje propozycje przekraczaja znacznie moj budzet... moze ta yamaha bylaby rzeczywiscie dobrym rozwiazaniem... jak to wyglada z basem? powiem Wam w ogole ze aktualnie mam podlaczony pod komp staaaaary amplituner marki Rema toccata, ktory kosztowal mnie 20zl (wyglada mega chu...owo:P) ale dzwiek jaki z siebie wydobywa to po prostu kosmos... cos na styl starych radmorow unitry (choc brakuje takiego ladnego metalicznego poglosu, ktory uwazam za bardzo fajna ceche tych wzmacniaczy). niestety to juz wiekowy sprzet... do remontu (wszystko co moze trzeszczy, basy sie blokuja czasami) no i jest w sumie za slaby na te kolumny...

Witam, przesledzilem temat i mam calkowity metlik w glowie. Potrzebuje wzmacniacza w takiej samej cenie. Myslalem nad Harmanem HK6800, Marantzem PM-75 lub Pioneerem A-757. Zalezy mi na tym by sprzet posiadal >70 Wattkanal przy 8 Ohm oraz sprawnie operowal niskimi tonami.

Co Wy moglibyscie mi polecic w tej cenie i o takiej mocy?

P.S Nie musi to byc integra:)

Lekkie sprecyzowanie...

Chodzi mi o wzmacniacz, który będzie grał poprawnie w całym pasmie, ze szczególnym uwzględnieniem niskich tonów. Maja być one zrównoważone tj. dobre i słyszalne uderzenie przy jednoczesnym mocnym niskim zejściu. Kwestia tonów wysokich będzie zniwelowana przyszłymi kolumnami, które będę dopierał do wzmacniacza którego kupie. Od średnich tonów oczekuje jedynie by nie były natarczywe. Moc jak juz wcześniej pisałem przynajmniej 70 watt na kanał przy 8 ohm. Cena może troszkę przekroczyć te 1000 pln gdyby różnica miała być duza.

Pozdrawiam:)

radekniejadek, 13 Sie 2009, 13:04

masz tam przycisk SPEAKER REMOTE.

1. przycisk wyciśnięty - gra para głowna

2. przycisk wciśnięty - gra również para dodatkowa.

na schemacie masz jako nr 4.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

soulfly, 13 Sie 2009, 13:24

>wyglad i pilot akurat nie ma nic do rzeczy. moim zdaniem PM-7000 przy yamaszce ax-900 wypada blado.

>rotel to prawie kazdy jkest godny uwagi .......

w 100% się zgadzam. Stare Yamahy są godne uwagi. Tylko nie kupuj przypadkiem nowego amplitunera !!!

Ravvt, 13 Sie 2009, 21:27

>>> >wcześniej pisałem przynajmniej 70 watt na kanał przy 8 ohm.>>>

Rotele mają np. po 30 i 40 watt, jednakże nawet 100watt CA czy 80 watt Marantza nie mają szans.

Nie patrz tylko na liczby.

W 935bx ten przycisk służy do rozłączania kolumn jak się na słuchawkach słucha. Natomiast jak się wepnie kolumny pod 2gą sekcję, to przycisk nie rozłącza kolumn. Ale za to tor jest krótszy, omija sekcje słuchawkową. Czyli bardziej ałdiofilsko ;D . U mnie, z moimi kolumnami 6ohm, grzeje się dosyć mocno wzmak, więc podpięcie następnych głośników wydaje mi się dosyć ryzykowne. Po za tym to fajny klocek, co do mocy to potek jest rozkręcany do godz. 8.30, 9.00, przy 12.00 raczej ciężko wytrzymać.. Więc te 40 watt jest moooocne.

discomaniac71, 14 Sie 2009, 10:59

>Zestawianie Pioneera A-A6J z Yamaha AX 900 to jakies nieporozumienie...

Do momentu progu ograniczenia wydajności prądowej A-A6J względem wydajniejszego w tym parametrze AX 900 ,Pioneer nie powinien ustępować w jakości .Trzeba by zmierzyć przy jakiej mocy Pioneer zaczyna wchodzić w tryb podwyższonych zniekształceń i wtedy dopiero przeprowadzić porównanie obu wzmacniaczy poniżej tego progu ograniczenia pioneera ,i przy jednakowym poziomie głośności .Z chęcią bym zobaczył wyniki takich ślepych testów z porównań (z wyrównaną głośnością i z uwzględnieniem pomiaru indywidualnego progu ograniczenia wydajności prądowej ) starszych wzmaków z nowymi .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pioneer to przy AX 900 wypierdek mamuta. Do tego ma sklonnosci do wyostrzania dzwieku i problemy z wysterowaniem kolumn. Taka wspolczesna popierdolka za grosze. AX 900 jest wzmacniaczem wyjatkowo wydajnym. Przezroczystym ale bez wyostrzen z mocnym kontrolowanym basem i bardzo ladna scena. W relacji cena/jakosc jeden z naleopszych produktow Yamahy w historii.

NAD 3240PE porządny wzmacniacz wydajny prądowo.

Gdyś trafił na NAD z monitor series czyli 3300/3400 bierz bez zastanowienia, piękne brzmienie i duża moc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnie pytanie bo im dluzej czytam wypowiedzi tym mniej wiem xD

Rotel RB-1010? Do tego preamp, tylko jaki?

Yamaha AX-900?

HarmanKardon HK6800?

Pioneer A-757?

Marantz PM-75?

Co byscie wybrali?

Tu masz jeszcze ciekawa propozycje, ja chyba jeszcze sie nie skusze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Wymieniasz wzmacniacze, które są na podobnej półce jakościowej. Jak nie masz możliwości posłuchania chociaż kilku z nich, to wylosuj sobie któryś i kup, a później bądź zadowolony z zakupu. Opieranie się tylko i wyłącznie na opiniach innych jest bez sensu, bo reszta toru przeważnie się u każdego różni to i poleca co innego, nie wspominając już o gustach. Jak chcesz żeby był wydajny prądowo, to taka mała rada, patrz na wagę wzmacniacza :).

• Pokaż nowe odpowiedzi