Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o opinie na temat wzmacniacza NAD 3130. Czy będzie to dobre połączenie z kolumnami Paradigm Monitor 3v3 i gramofonem ProJect Debut Carbon z wkładką Ortofon 2M Red? Z góry dziękuję za pomoc..

Witam, szukam możliwie najlepszego wzmacniacza (albo amplitunera - bo nie wykluczam także takiej opcji) w cenie do +- 600 zł. Słucham głównie muzyki rockowej, alternatywnej, filmowej, nu-metal. Nie posiadam jeszcze kolumn, póki co przemęczę się na jakiś starych firmy Sony - do czasu aż uzbieram kolejną pulę pieniążków na kolumienki... Czasem zahaczę o jakieś współczesne radiowe hity i muzykę elektroniczną. Pokój ma wymiary prostokąta 12m^2, choć nie wykluczone, że przeniosę sprzęt ze względów akustycznych do pokoju 25m^2, który jest 'w kwadracie'. Zamierzam zrobić zakupy na Allegro - tak więc dobrze by było gdyby ów sprzęt znajdował się na tej platformie aukcyjnej. A jeśli go nie ma to prosiłbym chociażby o namiary na jakiegoś uczciwego sprzedawcę. Za propozycje z góry dziękuję! :-)

W moim przypadku wybrałem wzmacniacz Nad 310 do kolumn B&O Beovox 2400 i jestem bardzo zadowolony. Żałuje tylko ze nikt mi na tym forum nie doradził :(

Wojtek9 masz ciekawy sprzęt to doradź innym teraz sam. Napisz coś na jego temat, czy porównywałeś z czymś innym? Co w nim ci sie podoba a co nie. Na pewno przyda się innym.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <=== klik

do tego jakieś kolumny grundiga z epoki i po problemie,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w cenie do +- 600 zł.

Ukryta Zawartość

dogadaj się ze sprzedającym może zejdzie z ceny.

Ukryta Zawartość

Witam,

Posiadam ampli H/K AVR260 oraz kolumny Monitor Audio MR6. Zastanawiam sie nad zakupem jakiegos uzywanego wzmaka stereo tak do 400 zl i podlaczenia go Preout do ampli. Pytanie tylko czy warto i czy w ogole bedzie slyszalna poprawa w stereo. Czy moze lepiej zainwestowac w odtwqzacz cd? W tej chwili muzyka leci z bluray'a Lg 560.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

To kiedyś naprawdę ciekawe forum schodzi na psy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukuję wzmacniacza i jakiegoś subwoofera aktywnego.Mam do dyspozycji max. 550zł na wzmacniacz który nadawał by się po kolumny Altus 75 i max 550zł na aktywny subwoofer.

Jeśli chodzi o suba to mam na oku YAMAHA YST-FSW150.

I takie jedno pytanie.

Czy opłaca się sprzedać altusy i kupić jakieś inne kolumny max do. 500zł?

Łączeni znajdzie się gdzieś ok. 1500zł na sprzęt.

Głównie muzyka będzie grana z komputera, gatunki techno, electro, house, hardstyle i od czasu do czasu całkiem inne gatunki typu rock itp. ;d

W komputerze mam kartę dźwiękową Creative X-Fi Surround 5.1 PRO.

Mógłby mi ktoś poradzić jaki wzmacniacz i subwoofer kupić? Ewentualnie jakie kolumny.

Potrzebuję pomocy w wyborze amplitunera do kolumn głośnikowych KODA AV 710 5.0 (docelowo QQ 5000). Poniżej to co wpadło mi w oko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety słabo się znam na więc proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po co ci amplituner wielokanalowy do stereo.

Ale Koda AV710 5.0 to jest zestaw kolumn... więc potrzeba amplituner min 5.1 np do filmów a muzykę to sobie puszę w stereo. Dobrze myśle?? Jak źle to mnie popraw. Dzięki.

Widocznie przysłowiu musi stać sie zadość. To riplej postu #3916 z 2 października b.r tylko w skróconej wersji.

Z pewnymi uaktualnieniami...

N a p r a w d ę m a m z w y b o r e m p r o b l e m . D l a t e g o p r o s z ę o p o m o c b a r d z i e j d o ś w i a d c z o n y c h.

... Mam u siebie:

odtwarzacz Denon DCD 725,

deck Denon DRM 740,

podstawczako- regałowce MordauntShort MS30*

spięte interlinkami MonsterCable Mk400 plus 2 razy po 4mb głośnikowych* BiWire też MonsterCable

*te pozycje tuningowałem:

-w obudowie wkręciłem ostre szpilki, dodałem gumowe dławice kablowe ze sklepu elektroinstalacyjnego

-w kablach głośnikowych wymieniłem wszystkie wtyki na takie, które wreszcie stabilnie siedzą w gniazdach, porządnie zacisnąłem i OK.

wzmak 725 stanął dęba i zdechł (jak mi mówił brat-- scalak od automatyki zasilania musiał się przepalić). Nie chce mi się go remontować.

Potrzebuję czegoś świeższego z ewentualną wymianą interlinku i głośnikowego.

Pokój, w którym to będzie stało jest ogólno rodzinny ~20m2 na 2.6 wys., więc tylko czasami uwolnię sobie moc i będzie ona z nami...

Słucham głównie (jakkolwiek by to brzmiało) s z a r p a n y c h molli, b a r w a m i wokali nie pogardzę :

od Rammstein, Meshuggah (które ostatnio odkryłem),Slayer, L a i b a c h , D e v o itd... do nokturnów Chopina, rownież FaithNoMore, popylacza Tony Levine'a z King Crimson, ... "fusion" również...

Myślałem kiedyś o Creek 4330, lub 5250, NAD 320. Może którys Rotel, Nakamichi, Sugden, Densen, ewentualnie Naim nait lub Denon PMA 1500 AE ?

Pewnie na tym ostatnim poprzestanę.

Budżet max. to przedział 2 - 3 k z ł .

Pozdrowienia, Artur.

PS.

Dodatkowym, ...elementem są słuchawki.

Jakiś model Teac dwudrożne-współosiowe, półotwarte z pierwszorzędnym filtrem i tłumikami na małżach. Wymieniłem w nich całe oprzewodowanie. Dolutowałem 6 mb przewodu mikrofonowego w solidnym ekranie.

Od tej pory zagrały [wreszcie w fazie- dokładnie taka sama długość kabelka] jasno i lajtowo bez utraty basów. A jeśli chodzi o paczki:

Szkoda, że Paradigmy Studio 20 nie utrzymały swojej debiutanckiej ceny w Polpaku. Do tej pory pluję sobie w brodę, że nie chwyciłem okazji....

PSPS Uzupełnienie po Audioshow: chyba zdecyduję się na coś takiego jak Ansae/Albedo, GigaWatt itd. Na razie trochę zbyt gorące i świeże wrażenia.

Aha, może jeszcze Denon AH-D400 ale przy tej cenie musiałbym je porządnie wymiętosić na głowie i sprawdzić, jak się je czyści.

PSPSPS w temacie zasilania i aktywnych przetworników elektro-akustycznych n i e oczekuję porady, ale co do p i e c a , który byłby mniej suchy jak 525 lub 725, w granicach 1500- 3000 złotych to chyba coś da się wymyśleć.

Preferuję

n i e w y c o f a n e z a l i n i ę g ł o ś n i k ó w

brzmienie - MS 30 mają paraboliczne polipropylenowe membrany otwarte w miejscu styku ze sztywnym kulistym korektorem fazy, w obudowie bass-reflex do tyłu, gwizdki mają osobna komorę akustyczną , w praktyce zrobioną z magnesu wewnątrz którego fryka cewka [w środku też je poprawiałem, jak wypadła mi nasuwka ze wsuwki głośnika średniotonowego- 65 Hz to takie trrrochie śrrrednie herce, ale nawet 6m nie mam między scianami- fale nie mają jak zaistnieć -chyba że w rzadszym , zimniejszym powietrzu gdyby spadła prędkość fali akustycznej]

(wibrują trochę jak monitory - w stronę słuchacza)

Z toastem za lewich basiszczów i za Simona Gallupa też...

Nigdy za wiele metrów przewodów i s [z-]tonowanej rokendrolowej autodestrukcji. Co nas leczy i wzmacnia...

Pozdrowienia i dziękuję za przeczytanie, Artur Sergiel.

Hołch!

Edytowane przez xetras

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Dla wzmacniacza w zakresie 2-3 tyś Twoje źródło (DCD-725) jest zdecydowanie za słabe, musiałbyś je zmienić aby to miało sens

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dla wzmacniacza w zakresie 2-3 tyś Twoje źródło (DCD-725) jest zdecydowanie za słabe, musiałbyś je zmienić aby to miało sens

Słucham sobie Ziemka Kosmowskiego ( Brak ) jak regowo wymiata na 6-str wieśle i szyje, fastryguje na basie zależnie od składu... (z 80-82 roku).

Żal, że teraz podchodzi do tych kawałków jako do szarpidructwa... [To jednak finezja słowno-aranżacyjna. Plus turpistyczna prostota]

Dobra, wracam do klocków.

2-3 kzł wzięły się ze zsumowania ogólnych kosztów -całego toru audio. (1,3- deck, 1,3-kolumny, ok.1-odtw. , ok.1-piec plus 0,2-interkonekt, 0,5- mocowe z 12 wtykami plus szpilki, pozostałych drobiazgów i tego, co przy okazji audialnie- Bogu dzięki prawie symetrycznie- doświadczyłem nie liczę)

Odtwarzacz bedzie na pewno następny co do potrzeb zakupowych. Po 17 latach eksploatacji siada serwomechanizm śledzenia scieżki . 2 czyszczenia spirytusem już zrobiłem. Podejrzewam, ze po następnym pociągnie tylko jako emeryt. Cały moduł optyczny pochodzący od Sony pewnie trzeba będzie wymieniać. Ale - tu i teraz potrzeba mi

wzmocnienia sygnału liniowego do poziomu głośnikowego.

Uzupełnię ( z pamięci bo tylko karta gwarancyjna od Horn Distribution mi została - cenna , z autografem inż A.Kisiela ! ) dane znamionowe:

Impedancja 8 Omów, pojemnosć ok. 20 litrów, efektywność (= czułość) niska 86 lub 89 dB, zasilanie : 50- 150 W RMS (ta elastyczność prowokuje mnie do tego, żeby jeszcze kolumny Mordaunt-Short MS 30 zostawić , nawet z ich 'że tak powiem- paździerzowym', ale dosć s p r ę ż y s t y m brzmieniem)*

Sugestie co do wzmaka w przedziale 1-3 000 nowy (0,5-1,8 za używany) mile widziane. Muszę trochę zostawić na poprawę zasilania, no i jeszcze trochę na sygnałówki Nie wiem- może na Bacha, Rejtana , Batorego, Waliców ? Wilcza nie wiem jak funkcjonuje- |0by straszne tam rzucałem, bo wiecznie było zamknięte...

17 lat to pokolenia całe w audio-processingu . Poza tym 16-bitowe i 24-bitowe przetwarzanie kodu pliku .Wav daje odczuwalną różnicę. Zwłaszcza w t l e . Które decyduje o lokalizacji i barwie tworzonej podczas próbkowania generowanego przez układ nerwowy słuchającego.

(*taka surówka w przekazie wyzwala u mnie okrzyk łał! bo studyjna rejestracja zbyt często wionie jakąś kliniką, rzadko kiedy jest jazda na setkę..)

Ze względu na rodzinę muszę zachować umiar co do wydatków

Kota w domu nie ma , nic nie linieje i nie zrzuca sierści do środka ciepłego pieca, też żadne zwierzątko nie nasika ani nie poszarpie pazurami głośników. (Słyszałem o czymś takim)

Poszukuję wzmacniacza pasującego do podanych w tym i poprzednim poście: - gustu i warunków odsłuchu w przedziale cenowym 1000- 2000 . Dodatkowy tysiąc na zgierską listwę (?) GigaWatt, sygnałówkę Albedo/ Ansae albo inną (?) Do tego tematu przymierzę się poźniej.

PS Żeby Was rozśmieszyć - używam aktualnie 1 z 2 jamników z wejściem CD In jako aktywną stereo-centralkę Nie wiem ile to jest RMS, ale pewnie 4 do 8 i poniekąd wystarcza w tej kubaturze . Nasyca ale pudełkowo. Szalenie to czuć.

Combo basowe- używam tylko do basiszcza. To taki osobisty powrót do źródeł.

Narka wszystkim!

PSPS [Jak zwykle u mnie]

Płyta 'Budki Suflera' Ona przyszła prosto z chmur' składa się w połowie z demówek, a tylko 3 (drugi, piąty, siódmy)są zgrane z poprawną kompresją . Ciągle coś mi w nich nie pasowało aż zaiskrzyło w głowie i teraz jestem tego pewien .Chyba na skalę światową ewenement. Poniekąd dobrze , że w ogóle wyszła.

Ciekaw jestem na ile jest to słyszalne w różnych torach.

Czołem i

Uchem

baj!

Edytowane przez xetras

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Witam,

Tak jak w temacie potrzebuję wzmaka/amplitunera do ok 400zł który będzie współpracował z Roth Oli 20 pokoj do nagłośnienia jest bardzo mały ok 12m2 wiec mocy potrzeba tyle ile do wysterowania głośników które najprawdopodobniej będą i tak stały na biurku.

Przesiadam się z zestawu aktywnych monitorów studyjnych kurzweil KA-40. Po przejrzeniu allegro oraz wielu tematów nie tylko na tym forum w oko wpadły mi takowe ampli/wzmaki proszę o wasze opinie na ich temat i jakieś porady

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy DENON AVR-1906 nadaje sie do rockowej muzyki i kina domowego? Tak 60% muza 40% filmy.

Nie, ten amplituner nie nadaje się do muzyki. Tak 100% do 0%. To jest urządzenie do kina domowego.

Czy DENON AVR-1906 nadaje sie do rockowej muzyki i kina domowego? Tak 60% muza 40% filmy.

Jak musisz brac ampli 5.1 to lepiej poszukaj w starszych, ale lepszych.

?👈

Ja uważam, że takim budżecieo wiele lepiej zainwestować w lepsze dwie kolumny niż w cały zestaw. Sprawdzone na własnej skórze.

Amplituner rozumiem, bo ci dekoduje DD.

Ja mam NAD L73, wcześniej o wiele gorsze w stereo onkyo 505

kumpel kupił (byłem z nim na odsłuchach) Rotela 1055 - bardzo fajny w stereo - zdeklasował np. CA 540

Z dobrze brzmiących to jeszcze Arcamy 100,200

witam wszystkich forumowiczow jestem tu nowy i potrzebuje pomocy zbieram kase i chce kupic cos do moich altusow 110 wiec chodzi mi o jakis amplituner ktory je dobrze zasili szukam juz 2 tygodnie ale ja sam nie wiem co wybrac mam nadzieje ze mi pomozecie moj budzet siega do 800 zł

Witam użytkowników forum :-)

Obecnie powiadam stary wzmacniacz Sony TA-F270 z już kilkukrotnie wymienianymi końcówkami mocy. Chciałem go już w końcu wymienić, wykonać krok w przód.

Preferował bym amplituner do napędzenia pary Kefów C3. Pokój wielkości 12m^2, do odsłuchu głównie muzyki dance, trance i czasem hh. Budżet tak okolice 1000 pln. W grę wchodzi sprzęt używany, jednak tylko z pewnych źródeł.

Niestety nie mam możliwości odsłuchu w okolicy, nawet dalszej. Zależy mi na ciepłym i czystym brzemieniu, moc max ma mniejsze znaczenie.

Pomożecie? :-)

Witam przepraszam jeżeli wstawiłem post w złym dziale.

Mam dwie kolumny oparte o głośniki STX'a. W jednej niskotonowy GDN 20-80-8 SC, średnotonowy GDM 16-80-8 SC, i wysokotonowy GDWT 9-200-8 PB.

Mam problem z doborem wzmacniacz bo kompletnie się na tym nie znam czytałem na rożnych forach ze kolumny powinny mieć 30% więcej mocy na innych ze to wzmacniacz powinien być mocniejszy i nie wiem jak jest naprawdę.

budżet mój to jakieś 300-350 zł, i w tej cenie znalazłem wzmacniacz Skytronic który ma moc wyjściowa 2x200 w, a moc rms 2x50w. Czy ten wzmacniacz nadaje się do tych kolumn ?

budżet mój to jakieś 300-350 zł, i w tej cenie znalazłem wzmacniacz Skytronic który ma moc wyjściowa 2x200 w, a moc rms 2x50w

Żartujesz prawda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Zostałem szczęśliwym posiadaczem Xavian Nowa Gran Colonna.

W chwili obecnej podłączone są do Yamaha RXV 2400. Niestety, ale takie połączenie nie jest zbyt ciekawe. Tak na prawdę to jest tylko jeden mankament. Czasami bas powinien być bardziej zaakcentowany. Dlatego rozglądam się za nowym, ale używanym wzmacniaczem. Budżet to 1000 PLN, chyba że trafi się okazja to 1500PLN. Na dzień dzisiejszy to rozważam Marantz PM7000, Denon PMA-710AE.

Słucham klimatów chill-out, jazz, muzyka filmowa w pomieszczeniu 30m2.

Który z tych wzmacniaczy najbardziej będzie odpowiedni dla mnie? A może macie jakieś inne propozycje?

Witaj,

a może lepszym pomysłem będzie dokupienie do Twojego amplitunera dobrej końcówki mocy (o ile pamiętam, to RX-V2400 ma wyjście pre-out na kolumny przednie).

Odpuść natomiast sobie wzmacniacze typu Denon PMA-710AE. Bardziej poszukaj np. wzmacniacza NAD.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi