Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest sens kupować Rotela RA-921 do kolumn Mission M34i? Nabyłem takowe ostatnio i szukam jakiegoś w miarę taniego wzmacniacza na początek.

Chodzi o tego Rotela:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muzyka pokroju Bjork, Bobby McFerrin, Tool. Nie lubię ostrej góry.

aukcja niedługo się kończy więc proszę o szybką odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam wszystkich

Chcialbym zasiegnac opinii w sprawie doboru wzmacniacza do kolumn eltax liberty 5+ (pierwsza wersja z czarnymi membranami)

zestaw bedzie gral w pokoju ok 20m2

zrodlem jest komputer z karta dzwiekowa esi46dj (pewnie kiedys zostanie wymieniona)

posiadam rowniez sony cdp295 ale raczej czesto z niego nie korzystam

muzyki slucham roznej: rock, disco, troche hip hopu i r'n'b

chcialbym wydac ok 500 zl (+/- 100zl)

po lekturze forum i watku sklaniam sie ku rotelowi i arcam, (na inne propozycje jestem otwarty, ale raczej nie przekonuje mnie 30stoletni sprzet z niemieckich wystawek oferowany na allegro)

Skoro 550ES jest przeciętny to nie będzie pewnie dużo lepszy od mojego pioneera A-656. A za 600zł kupię jakiś porządnie grający wzmak? Bo piszesz, żeby szukać 550es do 400 zł. Natomiast na śmiesznym allegro chodzą po 550-600.

Smog mnie prosił o podzielenie się opinią jak gra mój zestaw (kolumny Mission 732, wzmacniacz NAD 3240 oraz DAT Sony 57ES jako karta dźwiękowa) więc się podzielę:

Nie wiem

Tzn jak dla mnie rewelacja, ale nie mam punktu odniesienia bo mało sprzętu w życiu słyszałem, a jeśli już to średniej jakości. Przykładowo słyszałem (i często słyszę bo współlokator ma) monitorki studyjne yamahy (model chyba HS80) więc mogę powiedzieć że bas jest inny, u nie ma takiej wyraźnej punktowej stopy, jest bardziej rozlany, ale co się dziwić skoro on ma głośnik 8 cali a ja 5,5-fizyki się nie oszuka. Poza tym cały zestaw ma taką uśmiechniętą charakterystykę- sporo basu, mniej średnich i głośniejsze wysokie. Nie jest to "totalnie prawdziwe odtwarzanie dźwięku" ale bardzo cieszy mnie że jest jakie jest, bo prawda jest taka że mało osób lubi słuchać liniowo odtwarzanych piosenek (ja nie lubię). Dodam jeszcze że w końcu mam zestaw gdzie grają instrumenty a nie jakaś zbita kluska, mogę rozróżnić konkretne linie melodyczne i śledzić jak grają, znowu nie jest to poziom monitorów kolegi ale jednak zbliżony co już cieszy.

Czy mogę polecić? nie wiem. Dla mnie rewelacja ale nie wiem jak by grało coś innego w tej cenie.

Tzn jak dla mnie rewelacja

I to najważniejsze.

A co do liniowości. W budżetowym sprzęcie być nie musi. Często jak jest, to otrzymujesz Fiata Pandę. Fachowcy chwalą, bo równy samochodzik a nie mają oczekiwań, że będzie dawał jakieś emocje. Kupisz i rozczarowanie, że nie przyspiesza, nie wyprzedza i w ogóle tak sobie. Cóż nie masz obok do testów Porsche.

Równo, audiofilsko to niech będzie w sprzęcie 10x droższym.

Jestem przeciw wychwalaniu i nagradzaniu tanich urządzeń które grają tylko poprawnie, ale ciężko im wytknąć błędy. Wolę mieć parę aspektów super niż wszystko całkiem nieźle.

Nie o to mi chodziło. Totalnie równo to grają Yamahy kumpla z którymi porównuję właśnie swój sprzęt, w końcu to są monitory do produkcji więc tego się od nich wymaga. Nie wydaje mi się żeby rozsądnym było kupować do odsłuchu ulubionych płyt sprzętu który gra właśnie tak płasko, bo zwykle nie jest bardziej porywający od tego który właśnie ma charakterystykę która akurat NAM się podoba, dlatego też nie słyszałem żeby ktoś kupował sprzęt przeglądając wykresy a nie odsłuchując, chociaż w sumie co ja tam wiem.

O co mi chodzi: nie pisałem o tej "liniowości" w kategoriach lepiej/gorzej tylko "głośniej/ciszej", a jako że lubię właśnie kiedy średnie tony są nieco mniej wyraźne niż niskie i wysokie to uznaję to jako zaletę.

A, zapomniałbym! Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi i życzę wesołych świąt!

Edytowane przez munioman

Szukam wzmacniacza do kolumn Triangle Comete EX?

Denon PMA 860

Denon PMA 980

Denon PMA 920

Marantz PM40

Marantz PM42

MARANTZ PM53

DO 600 ZŁ KTÓRY WZIĄĆ?

Edytowane przez kapibara

Witam Szanownych Forumowiczów!

Posiadam kolumny JBL E80, biedactwa czekają już rok na wzmacniacz....

Co nieco poszperałem w necie (głównie tu;) i myslę o HK 680.

Nie jestem audiofilem trudno mi nawet fachowo opisać czego oczekuję, ale zdecydowanie najbardziej "kręci" mnie bass.

Słucham głównie lekko zeschizowanej elektroniki, triphopu, reggae, hip hop, czasem tanecznej itp.

To mój pierwszy zestaw stereo i nie oczekuję cudów, ale ten basik powinien jakoś przyzwoicie grać :)

Namierzyłem teraz HK 680 na allegro za 850zł, czy uważacie że w tej półce cenowej (kładąc priorytet na bass) to dobry wybór?

Z góry serdeczne dzięki za sugestie,

pozdrawiam,

tomek

Hejka

Wlasnie odpaliem te kolumny jestem pod wrazeniem czystego grania tych kolumn

Jak narazie graja podpiete do Pioneer A 55 0R i jest ok ale marantz juz idzie do mnie

Pozdro

Szukam wzmacniacza do kolumn Triangle Comete EX?

Denon PMA 860

Denon PMA 980

Denon PMA 920

Marantz PM40

Marantz PM42

MARANTZ PM53

DO 600 ZŁ KTÓRY WZIĄĆ?

PMA 920 lub 860

Witam!

Potrzebuję pomocy w wybraniu wzmacniacza używanego do około 500 zł. Będzie on używany zarówno do kolumn(niższej klasy), jak i do Sennheiserów hd518. Jeśli chodzi o moje propozycje, to ciężko, bo moja wiedza w tym temacie jest znikoma. Jeśli chodzi o to czego słuchałem, to np. Marantza pm80, ale niestety nie w tym budżecie, a dźwięk mi się bardzo podobał. Czego słucham? Począwszy od muzyki elektronicznej typu Yello, Yazoo, Alan Parsons Project itd. przez muzykę typu Blues Brothers aż po ciężkie brzmienia typu Amon Amarth, przy czy głownie hard rocka.

PM80 to nieco zamulacz. Dziwne ze ci podszedl do takiej muzyki. Moze poczytaj pare postow wyzej, warto sie zainteresowac Denonem PMA-920.

?👈

Witam. Chciałbym kupić wzmacniacz do 80 watowych kolumn Magnat Zero 2. Sprzęt będzie stał w pomieszczeniu o powierzchni 13m^2. Zależy mi głównie na jakości dźwięku, moc nie jest tak ważna. Cena taka jak podałem w temacie 300-400zł. Marki wzmacniaczy jakie mnie interesują to głównie rotel, cambridge audio, denon. Inne marki również wchodzą w grę jeżeli będzie warto. Nie jestem mocno obeznany w temacie audio, więc proszę o pomoc.

PM80 to nieco zamulacz. Dziwne ze ci podszedl do takiej muzyki. Moze poczytaj pare postow wyzej, warto sie zainteresowac Denonem PMA-920.

Hmm.. Przeglądając trochę "internet" znalazłem parę modeli Denona PMA: 860, 920, 980 - który z nich jest najlepszy?

Witam!

Potrzebuję pomocy w wybraniu wzmacniacza używanego do około 500 zł. Będzie on używany zarówno do kolumn(niższej klasy), jak i do Sennheiserów hd518. Jeśli chodzi o moje propozycje, to ciężko, bo moja wiedza w tym temacie jest znikoma. Jeśli chodzi o to czego słuchałem, to np. Marantza pm80, ale niestety nie w tym budżecie, a dźwięk mi się bardzo podobał. Czego słucham? Począwszy od muzyki elektronicznej typu Yello, Yazoo, Alan Parsons Project itd. przez muzykę typu Blues Brothers aż po ciężkie brzmienia typu Amon Amarth, przy czy głownie hard rocka.

W tej cenie brałbym Technicsa, są kapitalne modele dostępne na allgero. Mój faworyt to Technics SU-V65A.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Co to jest wzmacniacz elektroniczny? Chodziło Ci o tranzystorowy? Jeśli nie wiesz który to kup hybrydowy :D Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Są wzmacniacze tranzystorowe lepsze od lampowych i na odwrót.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Witam !!! Jaki jest lepszy wzmacniacz lampowy czy elektroniczny jestem nowy w temacie który daje lepsza jakość dźwięku ?

Lepszy jest ten wzmacniacz, który mniej zniekształca - technologia wykonania nie ważna :>

Lepszy jest ten wzmacniacz, który mniej zniekształca - technologia wykonania nie ważna :>

To jeśli tak to lampa odpada bo zniekształca bardziej.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Lepszy jest ten wzmacniacz, który mniej zniekształca - technologia wykonania nie ważna :><br />
<br />To jeśli tak to lampa odpada bo zniekształca bardziej. <br />

A co to za rozumowanie?

Zniekształcenia harmoniczne parzyste dla

wzmacniaczy lampowych są przyjemniejsze dla ucha w odbiorze jak nieparzyste z tranzystora.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ale nie mówimy o przyjemnosciach tylko rzetelności i braku zniekształceń.

Każdy wzmacniacz wprowadza zniekształcenia! a przecież o przyjemność w odbiorze chodzi:)

Raczej nie. Sporo czasu minelo do daty zalozenia tego watku przezemnie. Ale przerobilem m.in Denona PMA-1080R, 925R, 1315R i rowniez Marantza PM7000, 7200, 78.

?👈

Ostatnio dostałem od wujka altusy 110 i zastanawiam sie nad wzmacniaczem. Chciałbym powiększyć w przyszłości mój zestaw o altusy 75 i jakiś subwoofer jakieś 600W .

Nie mam zbyt dużo pieniędzy więc zastanawiałem się nad wzmacniaczem samochodowym które są tańsze. Nie znam się na tym za dobrze więc pytam was o opinie czy to w ogóle ma jakiś sens lub podajcie własne propozycje

Od razu dzięki za odpowiedzi.

Witam.Otóż w najbliższym czasie mam zamiar zakupić kolumny stx f-250 i nie wiem jaki wzmacniacz do nich dobrać.Posiadam obecnie h/k pm635 ale będzie on chyba zbyt słaby aby te kolumny rozwineły skrzydła. Jaki wzmak polecacie w cenie do 500 zł(może być używany)

Marantz pm7000 czy Onkyo A-9711 czy DENON PMA-1055R ? Muzyka to ROCK, POP, trochę metalu. Lubię miękką/delikatną górę i szybki, dynamiczny bas :) Ma to grać jak narazie z kolumnami Canton Nestor 603.

• Pokaż nowe odpowiedzi