Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

no jak nie, jak tak. bierzesz wzmacniacz Sansui z japońskiej wystawki (koledzy fachoffcy naprawiom przy pomocy sznurka i drutu), do tego kolumny Infinity z niemieckiej wystawki (sie umyje i bendom ganz noje) - i zagra to lepiej niż ZAGRA (która jak wiadomo powszechnie, zjada wszystko na śniadanie).

i bije na głowem - przepraszam, zapomniałem o tym, jakże ważnym aspekcie.

Każdy sprzęt, który kupiłem odbierałem osobiście od właścicieli z odsłuchem na miejscu i nie chcieli dać za darmo "biednemu" Polakowi .

Gdzie są takie wystawki :-) ?

Z Infinity ???

Daj namiary, to będę miał głośniki na zapas :-)

P.s.

Widzę, że kolega zadymiacz, wywrotowiec i lubi potrolować na forum:-)

Edytowane przez Pygar
Gość LeClerc

(Konto usunięte)

Widzę, że kolega zadymiacz, wywrotowiec i lubi potrolować na forum:-)

bo forum, to tylko zabawa jest ;) najważniejsza i tak jest tylko muzyka :)

achtung achtung! potrzebuje szybkiej porady chodzi mi koło nosa myryad mi 120 za 1000ka warty on takiej kwoty ma pewnie z 12 latek może 8 jest sens pakować sie w takie hajendy za niewielkie pieniądze czy lepiej od razu kupić funkiel nówke pioneera pachnącego a30?

Edytowane przez t.w bolesław

Myryad jest wart tej kwoty. Jest sens się pakować w taki sprzęt. Chociaż high end to to nie jest. Na pewno dużo lepszy od tego taniego Pioneera !

Myryad jest wart tej kwoty. Jest sens się pakować w taki sprzęt. Chociaż high end to to nie jest. Na pewno dużo lepszy od tego taniego Pioneera !

wiem że lepszy tylko czy na tyle aby zrekompensować te lata przykładowo weźmy taka oto sytuację słuchamy cichutko sprzętu w pionerze mamy do dyspozycji szereg pokręteł regulujących dzwięk a w tamtym tylko jedna gałke czy on potrafi w całej skali grać przyzwoicie? i czy 10 latek może być wyeksploatowany doszczętnie

i czy 10 latek może być wyeksploatowany doszczętnie

Może być doszczętnie wyeksploatowany - ale nie z tego powodu że ma 10 lat. 10 lat normalnego użytkowania to nic dla takiego sprzętu - może być w doskonałym stanie, albo nie podobnie jak trzyletni wzmacniacz może być doszczętnie zajechany albo jak nowy. Wiek niewiele ma tu powiedzenia.

10 lat to żaden wiek aby dobrze przechowywany i użytkowany sprzęt mógł się "zestarzeć" ot tak tylko z powodu wielu. Co innego 30-40 letni vintage - wtedy to już może dac znać o sobie wiek, ale często i wtedy sprzęt działa i jest wart zachodu - patrz topowe Pioneery z lat 70-tych.

Tutaj kłania się historia i trendy na rynkach.

Wcześniej robiono bardziej solidnie i z lepszych jakościowo materiałów, a dziś szuka się oszczędności na każdym kroku.

Dlatego "wiek" wiekowi nie równy.

Zawsze lepiej jest kupić starszy markowy model ( z górnej półki !!! ) niż nowy na który nas stać, bo za te same pieniądze dostaniemy urządzenia, które dzieli przepaść pod kątem jakości dźwięku jak i wykonania.

ok. jestem ciekaw waszego wyboru podam na konkretnym przykładzie bo takimi się interesuje na tą chwilę po lewej macie nowego pioneera A-30 po prawej myryad 10 letni co wybierzecie?

Witam

Chciałbym skompletować sobie sprzęt do słuchania muzyki za niewielką cenę. (Max 1000 zł). Przeglądając forum natrafiłem na różne propozycje, wśród nich m. in. był Onkyo Integra A-8015. (Sprzęt będzie służył do słuchania głównie metalu). Jeżeli będzie to dobry wybór, to czy oferta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest godna uwagi? Kolejne pytanie to jakie kolumny do tego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Chciałbym skompletować sobie sprzęt do słuchania muzyki za niewielką cenę. (Max 1000 zł). Przeglądając forum natrafiłem na różne propozycje, wśród nich m. in. był Onkyo Integra A-8015. (Sprzęt będzie służył do słuchania głównie metalu). Jeżeli będzie to dobry wybór, to czy oferta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest godna uwagi? Kolejne pytanie to jakie kolumny do tego?

Mój wzmacniacz A-8015, bo on tu był wspominany, jutro jedzie do swojego nowego właściciela. Sprzedałem go de facto za 180zł - nadwyżka z ceny aukcji to faktycznie koszty wysyłki (darmowa wysyłka kurierem w cenie) oraz koszty wystawienia aukcji i prowizja allegro.

W kontekście ceny jaką ten wzmacniacz osiągnął to faktycznie wart był zainteresowania. Natomiast nie rozumiem dlaczego ktoś chciałby kupować go za 320zł i to jeszcze od kogoś kto twierdzi że to drugi model od góry co jest ewidentną bzdurą. To podstawowy model Integry Onkyo - bardzo popularny swego czasu ale nie wiem czy była jakaś słabsza wersja.

Sam wzmacniacz to mimo wszystko całkiem konkretna konstrukcja, trudno za podobne pieniądze kupić coś znacząco lepszego. Trudno kupić cokolwiek sprawnego za te pieniądze.

Tu trochę wyższy model A-8017:

Ukryta Zawartość

To nie moja aukcja, nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą, nie wiem na ile opis stanu jest zgodny z rzeczywistością.

ok. jestem ciekaw waszego wyboru podam na konkretnym przykładzie bo takimi się interesuje na tą chwilę po lewej macie nowego pioneera A-30 po prawej myryad 10 letni co wybierzecie?

Za trzy lata ten myryad będzie dokładnie dwa razy więcej wart niż ten budżetowy pioneer. Niezależnie od rozważań finansowych i tak wolałbym myryada.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A-8015 zainteresował mnie po obejrzeniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ponieważ jest taki natłok informacji, że już nie wiedziałem na który się zdecydować.Czy A-8017 również będzie się nadawał do muzyki, którą preferuję? Ew prosił bym o propozycje do 500 zł. Interesuje mnie również (skoro 320 zł to za dużo) ile można max dać za A 8015.

Ukryta Zawartość

Może coś z Rotel-a ? Czytałem, że również nadaje się do ciężkiego grania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A-8015 zainteresował mnie po obejrzeniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ponieważ jest taki natłok informacji, że już nie wiedziałem na który się zdecydować.Czy A-8017 również będzie się nadawał do muzyki, którą preferuję? Ew prosił bym o propozycje do 500 zł. Interesuje mnie również (skoro 320 zł to za dużo) ile można max dać za A 8015.

A-8017 to niemal dokładnie to samo co A-8015 tylko z nieco większą mocą (końcówka mocy pracuje na wyższym napięciu), czyli w uproszczeniu takie trochę lepsze A-8015. Nada się co najmniej tak samo dobrze jak A-8015.

A za wzmacniacz możesz dać tyle ile tylko zapragniesz, sprzedawca się nie obrazi za więcej. A że można kupić taniej niż za 300zł to nie znaczy że każdy tak kupi - trzeba trochę cierpliwości i szczęścia - dziś jest oferta sprzedaży, jutro jej nie ma .... a pośpiech kosztuje.

Kolumny Grundig Box 8000 oraz 8500 sam kiedyś miałem i faktycznie nadają się głównie do ciężkiego i głośnego grania - przy większych natężeniach dźwięku grały potężnym nisko schodzącym basem (8500 były znacząco lepsze w tym aspekcie) - do subtelnych i cichych odsłuchów nie polecam, podobnie jak do muzyki poważnej, wokali itp. Kolumny bardzo lubiły się z mocnym wzmacniaczem - Onkyo to dla nich słaby partner choć da radę,ale z mocniejszym wzmacniaczem pokażą więcej, napędzałem je Grundigiem V3, ale testowałem na kilku innych i im mocniejszy był wzmacniacz tym lepiej grały - to konstrukcja zamknięta i wymagała wydajnego prądowo wzmacniacza.

prosił bym o propozycje do 500 zł.

Harman Kardon PM 660 lub Harman Kardon PM665

Od razu dodam że mam takowe dwa na sprzedaż, co wcale nie znaczy że są złe, wręcz odwrotnie - uważam że oba są znacznie lepsze niż Onkyo. Zresztą ja je wyceniam na 2x więcej niż takie Onkyo A-8015.

Ukryta Zawartość

Bez Wątpienia sprzedawca by się ucieszył ze sprzedaży za wyższą cenę. Interesuje mnie również wyżej wymieniony Rotel, spełni moje oczekiwania i czy jego cena jest odpowiednia? Harman Kardon również brałem pod uwagę, jednak granicą jest 500 zł, dobrze by było nieco mniej, kilka postów temu czytałem twoją ofertę i przewyzsza mój budżet.

Możesz w tej cenie znaleźć dobrą Yamahę AX-550RS. A polecam Ci ją nie dlatego że całkiem przypadkiem mam taką do sprzedania, bo nie mam, ale dlatego że to jest całkiem dobry wzmacniacz.

Edytowane przez frobek

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Może już nie są to najtańsze - ale warto sobie to obejrzeć ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

koledzy doradżcie który wzmacniacz wybrać arcam9 myryad mi120 czy audiolab 8000s wszystkie są dobre ale który?

Rotel 971 980 985 990, HK 680 660, Onkyo 9711 9911 8870

Trafić coś z tej listy poniżej 500zł to naprawdę trzeba ustrzelić okazję. Może jakiś Rotel 971 lub Onkyo 8870 się trafi, reszta wyceniana jest zwykle dużo wyżej.

Rotel 985 to pięciokanałowa końcówka mocy, można ją od razu skreślić z listy, poniżej 500zł to nie okazja ale cud albo przekręt.

Edytowane przez bc_leszcz

Znalazłem na forum wątek sprzed lat, polecany był Rotel Ra 931 mkII, do tego typu muzyki. Na Allegro jest Ra 931 za 330 zł. Czy wart jest tej ceny? I jakiego rodzaju ulepszenia zostały wprowadzone w mkII, bo nie mogę tego znaleźć albo patrzę ślepo i nie dostrzegam.

koledzy doradżcie który wzmacniacz wybrać arcam9 myryad mi120 czy audiolab 8000s wszystkie są dobre ale który?

dorzucam jeszcze do tej trójki rotela 972

Szukam wzmacniacza do 20- 25 m2

- szczegółowa góra

- świetne wokale

- sprężysty bas

- przestrzeń, scena to podstawa

- dobra moc i wydajność prądowa

- pilot

Budżet ok 600zł (jest sony es 555 - ale nie ma pilota)

Pytanie na poważnie - w Erze już byłem - wymagania poważne - budżet niepoważny.

Zapomniałem dodać - może być używany

Edytowane przez adamkwiatkowski

- szczegółowa góra

- świetne wokale

- sprężysty bas

- pilot

Rotele z serii 9xx (im wyżej tym lepiej) spełniają w zasadzie wszystkie punkty oprócz pilota.

Rotel 985 to pięciokanałowa końcówka mocy, można ją od razu skreślić z listy, poniżej 500zł to nie okazja ale cud albo przekręt.

Chodziło mu o RA-985bx następcę 980bx.

Wcale nie jest tak niepoważnie, spróbuj upolować Nakamichi IA-3. Mnie się udało niedawno, ceny wahają się od 500 - 600 PLN i zapewniam Cię, że długo nie będziesz szukał innych wzmacniaczy. Niestety też nie ma pilota, ale dźwięk rekompensuje wszystko. Wcześniej miałem Denona PMA-1060 i już go nie chcę :)

- szczegółowa góra

- świetne wokale

- sprężysty bas

- pilot

- szczegółowa góra

- świetne wokale

- sprężysty bas

- pilot

Może Harman Kardon HK 970?

Edytowane przez jarex

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

frobek

z czym to u Ciebie gra?

Gdzie mieszkasz? Chętnie bym posłuchał

Odtwarzacz Nakamichi CDP-2E, po zmianie wzmacniaczy operacyjnych na OPA2107.

Kolumny Magnat Vector 55 po tuningu a'la McGyver, czyli nowa zwrotnica + zmiana pojemności skrzyń + nowe głośniki wysokotonowe Vify. W sumie to kolumny będę chciał za jakiś czas nowe, jak się odrobię z kasą.

Mieszkam pod Nowym Sączem. Zapraszam do posłuchania.

Tak jakby na zawołanie pojawił się nowszy model tego co ja mam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi