Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

jeśli ktoś szuka taniego i dobrego wzmacniacza to pozwole sobie zareklamować kawałek sprzętu z mojej prywatnej kolekcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś tą końcówkę Denona. Sprzedałem ją natychmiast. Brzmi jak tanie tranzystorowe radyjko. Nie ma o czym pisać !

• 2 tygodnie później...

Witam

Ponieważ harmanem hk 680 nacieszyłem się może z miesiąc i naprawa prawdopodobnie nie będzie już opłacalna chciałbym się dowiedzieć co polecacie do kolumn magnat quantum 657 i słucham głównie rapu. Cena to raczej nie więcej niż 500zł (nie mam chęci znowu wydawać wielkich pieniędzy na coś co może się zepsuje ... ) Myślałem np nad yamahą ax-592. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Witam

Ponieważ harmanem hk 680 nacieszyłem się może z miesiąc i naprawa prawdopodobnie nie będzie już opłacalna chciałbym się dowiedzieć co polecacie do kolumn magnat quantum 657 i słucham głównie rapu. Cena to raczej nie więcej niż 500zł (nie mam chęci znowu wydawać wielkich pieniędzy na coś co może się zepsuje ... ) Myślałem np nad yamahą ax-592. Z góry dzięki za odpowiedzi.

A co się zepsuło w Harmanie i ile usłyszałeś za naprawę, bo to łatwy do naprawy wzmacniacz, zresztą co tam się może popsuć ...

W cenie 500zł to jakoś nic specjalnie lepszego od hk680 nie kupisz ... nie wiem czy Ci ten Harman podchodził. Ale cokolwiek używanego kupisz za 500zł może pochodzić miesiąc i padnie - kwestia szczęścia no i tego od kogo to kupujesz ... Czy to będzie nad, yamaha czy denon - każdy jeden używany sprzęt może paść w każdej chwili - większość sprzedających nic nie powie na temat historii sprzedawanego sprzętu bo nawet sami nie wiedzą ....

Może wystaw HK680 na aukcję w dziale uszkodzone, 100zł na pewno dostaniesz ...

Teraz pytanie-jakie głośniki będą pasować do pma-250?

Zależy czego słuchasz ;) Kolumny powinno się wybierać bardziej pod siebie, to Ty będziesz ich słuchał, nie wzmacniacz ;)

El sueño de la razón produce monstruos.

Witajcie panowie i panie! Stalem sie ostatnio nowym posiadaczem Marantza Cd-63 mkII KI. Jeszcze nie do konca fizycznie, ale idzie do mnie po wygranej aukcji. Kompletuje drugi system i zastanawiam sie teraz nad wzmacniaczem. Biore pod uwage pm7200 i pm80. Czym one sie roznia wedlug Was? Ktory zagra lepiej? Pokoj odsluchowy to jakies 30m2 z roznego rodzaju naturalnymi wytlumieniami typu dywan, sofa, grube zaslony. Nie jest to tak bardzo istotne, bo za miesiac, moze dwa bede sie przeprowadzal.Nie lubie sluchac muzyki glosno, totez myslelem o czyms w klasie A. Przekroj muzyczny rozny: jazz (klasyczny, acid, nu jazz, soul jazz itp), troche muzyki fortepianowej, instrumentalnej, innych gatunkow tez po trochu. Tunerek tez prawdopodobnie jakis sprawie. Moze ST-55 sa niedrogie? Jeszcze jakie kolumny do tego? Myslalem o jakis KEFach vintage, ale kompletnie nie wiem jakie.

Bede wdzieczny za kazda opinie!

Biore pod uwage pm7200 i pm80. Czym one sie roznia wedlug Was? Ktory zagra lepiej?

Biorąc pod uwagę ich wiek i zamiłowanie narodu do majsterkowania ( to nie UK) trzeba zadać sobie lepiej pytanie który będzie sprawny i dłużej pociągnie. Inne rozterki bym odstawił na plan dalszy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie przesadzam, latka lecą i nie ma co się okłamywać. Ten który trafi na dobry egzemplarz morze uważać się za szczęściarza. Bo kto tak naprawdę sprzedaje dobre modele? takich jest niestety niewielu.

Edytowane przez sittek

Ta? Mialem 4 sztuki PM-75, 3 sztuki PM7000, Jedna 7200, jedna PM78, PM-66 SE K.I. teraz SM80 + SC80 i mnostwo innych starych klockow i jakos wszystkie chodzily jak malina. Trafiles raz na jakis zlom i teraz szerzysz jakies glupoty. Najlepiej kupic podstawowego gniota i przeplacic , bo MOZE inny bedzie sie rozlatywal.

Kupilem mnostwo sprzetu uzywanego i moge w mig obalic teze ze sprzet od handlarzy to zlom. Fakt, sa kanciarze itd. Ale prawda jest taka ze sprzet przywiezony z zagranicy nie raz jest w lepszej kondycji jak od prywatnej osoby. Sam to poznalem na wlasnej skorze. Sprzety od osob prywatnych czesto sa zadbane, ale tylko z wygladu. W rzeczywistosci graly niemilosiernie dzien i noc u kogos w domu i final jest taki ze to tylko ladnie wyglada. Ekrany, diody sa powypalane, a lasery na wymarciu. Czesto sprzet z zagranicy wyglada gorzej, bo osiol wiozl to jakims busem jeden na drugim, ale bardzo czesto okazuje sie ze jest mega zdrowy w srodku.

?👈

Gość partick

(Konto usunięte)

Ta? Mialem 4 sztuki PM-75, 3 sztuki PM7000, Jedna 7200, jedna PM78, PM-66 SE K.I. teraz SM80 + SC80 i mnostwo innych starych klockow

[...]

Kupilem mnostwo sprzetu uzywanego i moge w mig obalic teze ze sprzet od handlarzy to zlom.

czyżby dlatego, że sam ten złom posprzedawałeś - w dodatku, składając z 2-3 jeden...?

Ta? Mialem 4 sztuki PM-75, 3 sztuki PM7000, Jedna 7200, jedna PM78, PM-66 SE K.I. teraz SM80 + SC80 i mnostwo innych starych klockow i jakos wszystkie chodzily jak malina. Trafiles raz na jakis zlom i teraz szerzysz jakies glupoty. Najlepiej kupic podstawowego gniota i przeplacic , bo MOZE inny bedzie sie rozlatywal.

Rafał, trzymaj klasę, wiemy, że handlujesz tym sprzętem, nikt nic nie ma do tego, ale nie przesadzaj z tą niezawodnoscią kilkudziesięcioletniego sprzętu audio. Ja rozumiem, gdy dany model stoi od nowości u pierwszego właściciela, może drugiego i jest sprzedawany, ale jeśli przejdzie przez ręce kilku czy nawet kilkunastu osób nawet najtrwalszy egzemplarz to już nie będzie tak słodko.

Wiesz dobrze kto i dlaczego sprzedaje markowe modele. Trzeba mieć szczęście

Chlopaki, dziewczyny.. My ludzie zywi umieramy, a co dopiero powiedziec o rzeczach ''martwych''. Czas wszystko zabije. We wzmacniaczach najgorzej jest z elektrolitami, ktore tak na dobra sprawe powinny byc wymieniane regularnie co pare latek. Zatem looozik. Nie mam nic przeciwko handlem wzmacniaczami. Jesli jest popyt na tanie uzywki to czemu nie. Natomiast kupujacy zawsze powinien miec swiadomosc dlaczego cos markowego kupuje taniej i nie miec pozniej do nikogo pretensji jak cos sie sfajczy.

Edytowane przez robsonic

Fakt, dlatego najbardziej obawiam się zapewnień w stylu : stan gabinetowy, żyleta, stan sklepowy. Takie modele trzeba omijać z daleka bo i śmierdzi z daleka.

<br />Fakt, dlatego najbardziej obawiam się zapewnień w stylu : stan gabinetowy, żyleta, stan sklepowy. Takie modele trzeba omijać z daleka bo i śmierdzi z daleka. <br />

:P Nie wrzucajmy juz handlarzy do jednego worka :P Mysle, ze nie jest az tak zle. Czasami mozna jednak trafic na okazje. Zawsze mozna sie dogadac ze sprzedajacym. Jesli ''zyleta'' to nie powinien miec sladow otwierania (najbardziej to widac po srubkach). W przypadku zaobserwowania sladow mozna juz zarzucac sprzedawcy nieuczciwosc. Zatem zalecam ogladanie zdjec w wysokiej rozdzielczosci. Oczywiscie moze sie zdarzyc, ze sprzedawca rozkrecal wzmacniacz na przyklad w celu wymiany elektrolitow. Mozna dodatkowo zapytac o jakies dowody w postaci zdjec, ewentualnej faktury zakupu kondensatorow, czy robocizny wymiany elementow, itp. W przypadku drogich sprzetow wlasciciele z reguly prowadza jakas historie.

Edytowane przez robsonic

Rafał, trzymaj klasę, wiemy, że handlujesz tym sprzętem, nikt nic nie ma do tego, ale nie przesadzaj z tą niezawodnoscią kilkudziesięcioletniego sprzętu audio. Ja rozumiem, gdy dany model stoi od nowości u pierwszego właściciela, może drugiego i jest sprzedawany, ale jeśli przejdzie przez ręce kilku czy nawet kilkunastu osób nawet najtrwalszy egzemplarz to już nie będzie tak słodko.

Wiesz dobrze kto i dlaczego sprzedaje markowe modele. Trzeba mieć szczęście

W zasadzie co ma ilosc wlascicieli. Sprzet moze miec jednego fascynata a bedzie wymęczona na maksa, bo gral dzien i noc. Co innego wizualnie, tutaj fakty sa zazwyczaj takie ze sprzet jest nieco poniszczony. Pialem to wyzej. Moj "handel" to zaden handel. Predzej hobby i zapelnienie czasu. Myslisz ze napisalem to zeby podniesc sprzedaz? Nie badzmy smieszni. Opisalem tu tylko swoje doswiadczenie w tym temacie. Czekalem w sumie na tego posta. To bylo bardziej niz przewidywalne. Jak ktos cie wladowal na mine kilka razy to nie wylewaj nieprawdziwych zali na forum, albo poprotu idz do sklepu.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Prawda jest taka, że dla każdej osoby zaczynającej swoją przygodę z audio dużo lepiej i bezpieczniej jest kupić coś używanego.

W ten sposób stopniowo zdobywać doświadczenie w osłuchaniu oraz własnych preferencjach, po kilku przesiadkach człowiek ma blade pojęcie czego chce.

Przy pominięciu tego etapu i ruszeniu prosto na sklepy, to tak jak iść "w paszczę lwa".

Sprzedawca (dobry) zrobi z takim klientem co tylko zechce !

Tak jest w każdej dziedzinie życia, kiedy nie mamy o czymś bladego pojęcia, to jesteśmy "idealnymi" klientami, bo wychodzimy ze sklepu z uśmiechem na ustach, dźwigając sprzęt, na którym sprzedawca ma najlepszy zysk albo coś na co nikt znający się na rzeczy nawet by nie spojrzał ( o kupowaniu nie wspomnę :-) .

Jak ktoś jest zielony, to jest golony !

Tak było, jest i będzie.

Pozdrawiam

Pygar

Mam dwa HK do sprzedania - PM660 i PM665 , oba to dual mono, tylko PM660 na jednym trafie a PM665 na dwóch. Grają podobnie mocno , ale według mnie PM660 z tych dwóch gra lepiej.

PM660 jest po dużej naprawie - wymienione są wszystkie elektrolity, tranzystory sterujące i gra teraz bardzo dobrze. (tylko części wysokiej jakości - zero chińszczyzny, tr. Toshiba, kon. Elna, Nichicon, Nipon itd.)

PM665 jest dziewiczy, czyli nikt nic w nim nie grzebał od nowości.

No i jak myślicie, który z tych dwóch sprzeda się drożej i szybciej ?

Według mnie PM665 , i choć wszyscy narzekają na stare elektrolity itd. to jak przychodzi co do czego to niby lepsze "niegrzebane" ... zobaczymy, jak tylko znajdę czas to wystawię oba w tej samej cenie. Według mnie to PM660 po renowacji/naprawie w tej samej cenie co niegrzebany PM665 to okazja , ale jakoś nie wierzę w sukces cenowy tego odnowionego egzemplarza

Oba to praktycznie najlepsze wzmacniacze swego czasu Harmana - PM665 to model flagowy a PM660 to drugi od góry po PM665 właśnie i choć to podobna konstrukcja to gra nieco inaczej (zasługa tr. Tashiby zamiast Sankena)

Kazda sroczka swoj ogonek chwali...

Pochwalic sie dobra rzecz..

Ja mam HK w swojej beemsi ale nijak tego sprzedac :P

Edytowane przez robsonic

Czas wszystko zabije. We wzmacniaczach najgorzej jest z elektrolitami, ktore tak na dobra sprawe powinny byc wymieniane regularnie co pare latek.

Ponoć najlepsze kondy elektrolityczne - oczywiście ... Produkowali ze 40 lat temu w Polsce :-) Ich pojemności i upływowość ( parametry ) są lepsze od wielu produkowanych współcześnie. Jakiś czas temu były mierzone - do dzisiaj siedzą sobie nieśmiertelne Elwa... Wszystko wskazuje na to że raczej JA prędzej zejdę z tego świata a ktoś inny będzie to używał i śmiał się że wszystkich w koło ... :-)

Ukryta Zawartość

Na niektórych eksponatach widoczna jest data produkcji... post-39340-0-10990300-1376932266_thumb.jpgpost-39340-0-11857200-1376932666_thumb.jpgpost-39340-0-84207700-1376932729_thumb.jpg

Dlaczego współczesne kondensatory są kiepskie ? A no dlatego - byśmy kupowali i kupowali... by handel się kręcił... Gdybym miał co 4 - 8 lat wymieniać kondensatory ... chyba bym dziury wypalił od lutowania. Jak to możliwe że w biednej, komunistycznej i na dodatek zacofanej Polsce zwijali lepsze kondensatory niż produkowane współcześnie ? A no po to byś jak " c*pa " latał sobie po hipermarketach i co 3 - 5 lat kupował sobie nowy wzmacniacz.

Mam nadzieje że poprawiłem co niektórym humory i otworzyłem oczy :)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo dzisiaj sie kontroluje produkty ''postarzajac'' je jednoczesnie. Swiat jest oszukanczy wokol nas. Oczywiscie, ze mozna produkowac ''niezniszczalne'' produkty, tylko pytanie komu to sie oplaca? Obawiam sie , ze praktyki celowego postarzania produktow wspolczesnie dotycza wszystkich galezi przemyslu. Niemal kazdy nowy produkt jest ''popsuty'' badz ma zaimplementowana ''cykajaca bombe zegarowa'' by zawiodl tuz po okresie gwarancyjnym.

• Pokaż nowe odpowiedzi