Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Preferencje muzyczne to heavy/hard rock, trochę klasyki/pop. Pomieszczenie ok. 18m.

Dali + Rotel.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam, planuję kupić pierwsze stereo z prawdziwego zdarzenia, a jako że jestem totalnym laikiem w tym temacie, to mam pytanie: czy zestaw Dali Zensor 7 + PMA 720 + DNP 720 będzie ok? Preferencje muzyczne to heavy/hard rock, trochę klasyki/pop. Pomieszczenie ok. 18m.

Z góry dzięki za pomoc

Mistrzami rocka są Paradigmy. Proponuję Studio 20v5.

We mnie się naprawdę wszystko burzy jak ludzie tylko po to żeby mieć nowy sprzęt kupują drogie dziadostwo i później narzekają że im to tak kiepsko gra, a miało być przecież tak pięknie.

W tej cenie można mieć albo nową budżetówkę albo używany "mały high end". Co ludzie wybierają ? Nową budżetówkę - bo sobie myślą że to na pewno nie jest budżetówka ...

A potem gdy dochodzi do pierwszej naprawy gwarancyjnej nowo zakupionego cacka okazuje się nagle, że ten typ tak ma, że jest to wina użytkownika, albo sprzęt jest sprawny (choć nadal nie gra). Gwaranci mają swoje sposoby.

Rotel znacznie przekracza mój budżet - muszę się zmieścić ze wszystkim w ok. 6000

Tani wzmacniacz do... 6000 PLN Ładnie :) Teraz już wszyscy wiedzą po co są te trzy kropki :)

Witam - niedawno przeprowadzilem sie w nowe miejsce i musze przekonfigurowac moj zestaw. Posiadam kolumny NHT SuperTwo ktore graly na zestawie Yamaha - niestety warunki lokalowe zmuszaja mnie do sluchania muzyki na kinie domowym. Do kina mam zestaw 5 glosnikow NHT Super Zero + Subwoofer NHT SW1, amplituner to Pioneer VSX-322K.

- bardziej zalezy mi na sluchaniu muzyki niz ogladaniu filmow. Pomieszczenie to jakies 25m - kwadrat. Posiadam tez amplituner ONKYO TX-SR605. Posiada on ta zalete, ze moge go ustawic w be-ampling czego nie ma Pioneer, natomiast Pioneer posiada zadowalajaca mnie ilosc wejsc HDMI a ONKYO ma ich zbyt malo. I tu jest zonk - ktore kolumny zostawic i z jakim amplitunerem, a moze sprzedac oba i kupic jakis inny? Jestem ograniczony finansowo i szalec nie moge, miejsca na wstawienie klockow tez nie mam specjalnie wiec opcja dokupienia wzmacniaczy, overcrossow itp tez odpada

Jeżeli naprawdę zależy ci na dźwięku i słuchaniu muzyki, a nie na doznaniach z Kina Domowego, to zostaw na razie sobie Dwójki, sprzedaj w diabły te dwa tanie i słabe pod każdym względem amplitunery, i kup sobie porządny wzmacniacz. Inaczej będziesz kręcił się w kółko i gonił za własnym ogonem.

Jakas propozycja co moglbym kupic? To nie musi byc nowka byle mial wejscia hdmi bo nie chce mi sie kombinowac z podpieciem satelity, konsoli i dvd

Tylko amplituner do kina będzie miał wejścia/wyjścia HDMI, wzmacniacz jest do słuchania muzyki, a amplituner do oglądania filmów.

Jak koniecznie musi być amplituner, to poszukaj najbardziej topowych (flagowych) Yamah - to te w złotym kolorze.

Pozdrawiam

Pygar

OK - to moze inaczej. Amplituner powinien byc czarny, jakikolwiek inny kolor odpada, moze to byc dla kogos niezrozumiale ale dla mnie jest dosc istotne. Jak napisalem moze to byc dosc stary model, bo nie posiadam telewizora 4k, 3D itp itd, nie zanosi sie tez abym w najblizszym czasie taki mial lub za nim zatesknil - podlaczone pod amplituner beda tylko 2 kolumny NHT, nie bede sie bawil nawet w stawianie 5.1 - najwazniejsze jest dla mnie sluchanie muzyki, ogladanie filmow mniej, ale ... mam sporo DVD z koncertow i moze tutaj jednak powinienem podlaczyc 5.1? Jesli nie ma zadnego amplitunera ktory zapewni mi dobre granie kolumn (nie wymagam cudow) to jestem sklonny wywalic amplituner KD i wstawic zmacniacz, ale to malo wygodne rozwiazanie - prosze o podanie konkretnego modelu amplitunera KD ktory by sie nadawal i mnie nie zruinowal

Edytowane przez bibi_2

A może sam nam zaproponuj jakieś zestawy i obowiązkowo umotywuj to kilkoma zdaniami złożonymi.

Kolego, nikt nie jest "wszechwiedzący". Owszem każdy ma swoje "prywatne doświadczenia" w odsłuchach różnych kolumn i wzmacniaczy; a tę wiedzę zdobywa sam dosłownie "latami". Więc sam musisz słuchać tych zestawów, które cię interesują - wszędzie gdzie się da: u kolegów, znajomych, w sklepach audio itd. Tylko tak (przez odsłuchy) dojdziesz jaki rodzaj dźwięku ci odpowiada. Jedno mogę ci napisać: kolega sittek ma w 100% rację; porządny wzmacniacz + "dopasowane" kolumny = dobry dźwięk stereo. Nawet dobry zestaw nagłaśniający od kina domowego tak nie zagra.

Edytowane przez runik2

Powitać,

Jaki wzmacniacz byście polecili w zastępstwo Marantza SR520?

Wzmacniacz współpracowałby z kolumnami Sony SS E71, odtwarzaczem CD Phillips 473 oraz gramofonem Saba PSP 248.

Mój budżet to ~1000 zł. Starałem się rozeznać w kwestii wzmacniaczy ale jest tego zdecydowanie za dużo, stąd też moje pytanie.

Pokój ma powierzchnie 12 m2.

Trop dobry-szukaj na rynku wtórnym ;) najmłodszego-;),najmniej porysowanego,z najmocniejszym zasilaniem,-i kolor do kompletu,a markę odpusć. ;)

Sony ES - od modelu 690 w górę.

Jak przedstawia się kwestia basu w Marantzie PM 7200? W obecnej konfiguracji bas jest zbyt płaski i w ogóle nie ma "mięsa" ;)

Czy cena 1050 zł za Marantza jest ok?

Przeglądając fora wpadłem też na Yamahę A-1000 i AX-900. Polecilibyście którąś z nich? Ile są warte?

• Pokaż nowe odpowiedzi