Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Łomatko, aż tak źle??? Musiałeś trafić mocno spierdzielony egzemplarz. Miałem kiedyś takiego Denona, i jest to wzmacniacz którego zawsze miło wspominam.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

rafal735r

Powiem tak: generalnie do denona (jako całości) mam awersję i to głównie za sprawą nowszych konstrukcji 700, 1500, 2000 (ten ostatni znacznie mniej ale też). Co do niemieckiego brzmienia to

coś jest na rzeczy gdyż sam producent o tym wspominał ... Magnaty miałem u siebie jedne (nie pamiętam modelu - bo nie warto) ale przerobiłem wiele Heco itp. jedynie Celany wyłamują się z tej zasady. Ja osobiście bardzo lubiałem starsze Heco Cantata (bodajże interior 550) były miłe dla ucha ale potwierdzały teze o brakach w średnicy. Co do Twoich wrażeń ze starym wzmacniaczem Denona to nawet się nie dziwię, że było ok bo na innych kolumnach (bardziej transparentnych) po prostu byś się zdeko zdziwił.Co do 925 to nie chcę zajmować stanowiska - slyszałem go parę razy z B&W 704 oraz Infinity kappa z serii 9 i przy tak rozbieżnych zestawieniach Denon był conajmniej poprawny. Musisz

sam ocenić co Ci się podoba ale słuchanie takich błyskotliwych stwierdzeń (na poziomie buraczanym

wypowiadanym przez zestaw w dziurkowanym podkoszulku) jak kolegi Kichandeta o Jamo (to sugestia do moich)to z miejsca chłopie nie ruszysz. Mam te kolumny bo po prostu są lepsze od tych co u mnie były. Nigdy nie kryłem, że odpowiada mi brzmienie B&W serii 7 a chyba najbardziej 7NT. W dobranym

zestawieniu są świetne. Jamo po zmianach po prostu są lepsze i wali mnie czy ktokolwiek w to wierzy czy nie w końcu to u mnie gra. W wersji sklepowej to jeden wielki "wrzaskun" ale są świetnym materiałem do modyfikacji przez wspaniałą skzynkę i bardzo podatną na zmiany konstrukcję. Reasumując w Twoich rękach jest decyzja. A co do preferowania tanich rozwiązań : Jamo mam za 200 EUR + modyfikacje za drugie tyle, wzmacniacz mam za ... 60 zł (koszt serwisówki) CD za połowę wartości wcześniejszej 840 Technicsa a dźwięk ? ... ci co słyszeli wątpliwości nie mają a ja tym bardziej ! Pozdrawiam !

>Co do niemieckiego brzmienia to

>coś jest na rzeczy gdyż sam producent o tym wspominał ... Magnaty miałem u siebie jedne (nie

>pamiętam modelu - bo nie warto) ale przerobiłem wiele Heco itp. jedynie Celany wyłamują się z tej

>zasady.

No i tu sie mylisz. Np Celan 800 charakteryzuje sie wiele bardziej niemieckim brzmiem od ich bezposredniego rywalalem Quantum 709.

Jak juz pisalem sprzedalem PMA-925R po wystawieniu go na allegro w ciagu kilku minut:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I zakupilem znowu DRA-735R na dalszy czas poszukiwan. Ale chyba narazie za szybko to nie nastapi, po prezentacji dzwieku przez 925R :-/

Ukryta Zawartość

?👈

Panie czubek byc moze moja wypowiedz rzeczywiscie nie byla wysokich lotow, nie mniej jednak adekwatna do Panskiej. Jednakze nie mam ochoty na polemike z takim jegomosciem i pozwole sobie li tylko na zacytownaie ponizszej fraszki.

"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał;

Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał,

Tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł;

Na koniec, zmordowany, gdy sobie odpoczął,

Rzekł mądry, żeby nie był w odpowiedzi dłużny:

"Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz jest próżny."

Pozdrawiam

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Myślałem, że to czysta fantazja forumowiczów ale Ty faktycznie masz chyba kompleksy, zatem współczuję i trzymam kciuki - tak na polepszenie stanu :-)

Byc moze jakies tam kompleksy mam. Kto ich dzis nie ma? Stan ? Aktualnie zonaty takze nic sie nie zmienia. Fantajza natomiast sa Twoje wypowiedzi na temat kolumn Magnata , ktore podobno slyszales. Opinie odnosnie ich niemieckiego, "studniowego" brzmienia opierasz na osluchaniu jednego modelu (nawet nie wiesz jakiego) i opinii wypisywanych w prasie - jak sam zaznaczyles.

Otorz magnaty z serii quantum nic z niemieckiego brzmienia nie maja to miekko, rozdzielczo, muzykalnie grajace kolumny z niezla podstawa basowa, fajna srednica i dosc "przenikliwymi" wysokimi (seria 500, 600, 700). Wspolczuc nie masz mi czego bowiem nic przykrego mnie nie spotkalo.

Niepotrzebnie tylko sie nabuzowales po porownaniu dali to parowozu. Nie taki byl moj zamysl. Chcialem tylko napisac przewrotnie odnosnie Twojego wpisu o "studniowym" graniu niemieckich kolumn, ktorych zreszta przetworniki(Magnat), produkowane sa w Chinach.

Pozdr

Tez trzymam kciuki za Ciebie. Ma nadzieje , ze Ci sie jakos zycie ulozy.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Obaj się nabuzowaliście.

-Czubsi bezsensownie i bezpodstawnie uogólniasz

-Kichanadęta poczytaj diyaudio.com, tam ludzie tak na siebie nie napadają. Nawet jak ktoś walnie oczywistego babola.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ok !

Może faktycznie zbyt mocno naciągnąłem opinię o Magnatach w odniesieniu do kolumn Heco... Jednak - nie ja zacząłem... Do kolegi kichandeta nic oczywiście nie mam więc sorry jeśli uraziłem. Opinia

o brzmieniu Magnatów to nie był żaden test na łamach prasy ale wypowiedz przedstawiciela na antenie

niemieckiej telewizji jakieś 3-4 lata temu. Nie przywiązuję do tego wagi ale pamiętam bo zgodziło się to z moją ówczesną oceną i nader pasowąło do moich ocen. Serii Quantum nie słuchałem co w miarę możliwości mam nadzieję nadrobię a i na korektę opinii nigdy za późno ! Pozdrawiam kolegów

Ciezko nie sluchac Quantumow, bo tylko one graja normalnie sposrod magnata. A dwa ze seria Quantum to 90% produkcji, co nie znaczy ze wszystkie brzmia tak samo pomimo takiej samej nazwy. Na najnizszym szczeblu produktow znajduje sie tylko jedyna seria Monitor, a teraz Supreme Monitor. Wiec ich produkty mozna podzielic na "zwykle" monitor i lepsze Quantum, ktore zaczynaja sie od serii 50x, a juz teraz koncza na 100x. Wiec jest czego sluchac. 50x, 60x, 70x, 90x i 100x. A w kazdej z nch znajdziemy po 2 modele monitorow i 2 podlogowek, nie wspominajac o subach itp.

Co do Heco to chyba raczej produkty tej marki sa bardziej podciagane pod te nieszczesne niemieckie brzmienie. Tylko sek w tym co mamy teraz na mysli piszac "niemieckie granie". Bo jezeli dla was brzmienie 505 lub 605 to typowe niemieckie granie to bardzo sie z tego ciesze, ze wkoncu ono sie zmienilo nie do poznania.

?👈

A co powiecie o tym:

Ukryta Zawartość

O samym modelu tego wzacniacza jak i ceny ?

Ukryta Zawartość

Dramat Panowie. Okazuje się ze kupiłem najgorszy syf na tej planecie . Niemiecki i do tego studniowaty. Tragedia.. Rafał przekonaj się i podepnij kiedyś jakąś integre Rotela z serii 9xx, tylko nie 97x. Spróbuj zapomnieć na chwilę o Danonie.

To jest ten rzekomy "badziew" ? niemożliwe:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

wiesz, forum skutecznie leczy z dobrego samopoczucia, już myślałeś, że osiągnąłeś nirwanę, a tu skucha - nic nie brzmi, nic nie gra, nic nie wygląda, żałość Panie...

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość czubsi

(Konto usunięte)

pool 80

Myślisz, że na metas 500 świat się kończy ? Heco też miało konstrukcje udane i mimo, że do neutralnych (moim zdaniem) generalnie nie mależą to nie znaczy, że nie mogą się podobać ...

A kto tak powiedział że dla mnie świat się kończy na moich paczkach? Za Metas 500 dałem 1600pln z pół roku temu. Stwierdziłem wówczas że na mój budżet 2k pln nic innego nie udało mi się znaleźć. A przerzuciłem troszkę. nie udało mi się posłuchać Quantumów a mogły by mi podejść, czytając opowieści na tym forum. Metasy się zgrały z resztą elektroniki i dla mnie jest gut. A Celany kosztują już kapkę więcej. Suma sumarum nie generalizować nie szufladkować i nie zachwalać swoje na potęge.

pozdrawiam.

>Za Metas 500 dałem 1600pln z

>pół roku temu.

Quantum 605 to ich bezposredni rywal. Ciekaw jestem jak one brzmia w bezposrednim zestawieniu.

?👈

Gość czubsi

(Konto usunięte)

pool 80 jak widzisz ja swoich nie zachwalam bo gdyby tak było nic w nich bym nie robił :-) Najważniejsze, że jest zadowolenie a gusta były i są różne i niech tak pozostanie bo inaczej świat byłby monotonny ! Pozdrawiam !

Podlaczylem spowrotem 735R i teraz mam wrazenie ze basu wogole nie ma. Hehe. Ale jazdy mam.

Jednak bas z 925R byl przesadzony. Przedwczoraj rano wlaczylem (wydawalo mi sie ze cicho) muzyke glosnosc byla naprawde niska, a bas tak dawal do pieca ze sasiad zaczal w kaloryfer walic odrazu. Mysle se: kurde! Przeciez muzyka gra tak cicho ze sam jej prawie nie slysze!!! Na 735R taki efekt uzyskuje doipiero na dwa razy wiekszej glosnosci i cale szczescie. Bo wole glosniej przylozyc na volume i poczuc cale pasmo jak nalezy niz sluchac cicho z poteznym basem.

No i te wysokie :/

Ktos wystawil na allegro PMA-1055R, ale zloty! No i cena tez nie bardzo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Rafał, spróbuj w miarę mozliwości podpiąć pod Magnaty jakąś lampę, te kolumny są do tego moim zdaniem stworzone, zdziwisz się jak potrafia zagrać. Nie mówię Ci, żebyś od razu kupował, ale może masz mozliwość pożyczyć, może jakiś forumowicz, który mieszka w okolicy by Ci pomógł. wierz mi, że warto.

Chodzi o to ze nikt kurde nie mieszka w mojej okolicy. narazie bede dalej polowal na PMA-1055R a jak i ten bedzie gral do bani to wtedy bede miual problem.

?👈

rafal735r>>

Witam;

Lrchb ma absolutnie rację-ja mam Magnaty Quantum 903 i z lampowym Sparkiem 530 grają miodnie. Pękna przestrzeń, dużo detali ale nie kłujących w uszy. Przed Quantumami testowałe z tym wzmakiem kilkanaście róznych kolumn i żadne nie zagrały z taką klasą;

Pozdrawiam Wszystkich

Magnat ma z resztą w swojej ofercie wzmacniacze lampowe, albo hybrydowe, co chyba o czymś świadczy. Swoja droga jeszcze nie miałem okazji posłuchać, ale ten najwyzszy model na EL34 zapowiada się ciekawie, budowa wzmacniacza wzorowana na starych konstrukcjach, lampy z tyłu, trafa z przodu. Tylko ta cena :(

Witam wszystkich; muszę powiedzieć że ten denon PMA-925r to jednak kawał porządnego wzmacniacza. Trzeba jednak uważać na resztę toru. U mnie np. z Wharfedale 8.4 i jest na prawdę nieźle. Oczywiście są to kolumny budżetowe ale dopiero z tym wzmacniaczem grają jak należy, wcześniej próbowałem rotela 940 i amplituner stereo Denona dra-455 i teraz jest wreszcie pięknie. Na moich kolumnach ten wzmak pokazuje rewelacyjną wyrównaną podstawę basową, a wysokie tony są bardzo czyste i przyjemne w odbiorze, dość szczegółowe, (nie zauważyłem zlewania się, ani żadnego skrzeczenia) ale przede wszystkim na moich kolumnach odsłuch z tym wzmacniaczem jest bardzo relaksujący i świetnie się sprawdza w spokojniejszej muzie, wokale- po prostu miód. Nie ma tu tej twardości basu która mnie irytuje w niższych modelach denona. Być może trochę pomagaja kable głośnikowe - u mnie Tara Prism.

Więc muszę stwierdzić, że ten egzemplarz denona PMA-925r, który kupiłem parę dni temu od rafal735r :-) na pewno nie jest jakiś trefny... i gra zacnie, a wszystko zależy od reszty toru...

A to ty go kupiles :) Heh. Czemu wczesniej go nie brales z tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Przestrzszyles sie tych zdjec? :)

Wracajac do tematu. Warto se zawracag glowe PMA-350SE? jest teraz na allegro od zlotowki w ladnym stanie nawet z kartonami. Sluchal go ktos?? Moze ktos porownywal z 925R?

Ukryta Zawartość

?👈

Ja porównywałem. W porównaniu do 925 to niestety bida. Nie ma takiej dynamiki, nie ma takiej sceny, nie ma takiego basu, nie ma takich wysokich... IMHO nie ma se co tyłka zawracać, chyba że za 300zł.

Myslalem ze to cos lepszego... Moze warto by bylo zakupic, zapewne pojdzie tanio wiec bede mogl odsprzedac jakby co. Tak jak 925R.

?👈

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi