Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam kolumienki eltax monitor III wraz z kabelkami LS25 i LS15 w Bi-Wiring'u. Niestety wzmacniacz który je napędza to Sony TA F-511. Przydało by się go na coś wymienić, ale tu pojawia się problem. Po przeglądnięciu forum nie mam zielonego pojęcia co wybrać... Póki co gra to ostro i płasko, bez życia. Potrzebował bym czegoś co gra nieco łagodniejszym, cieplejszym i szczegółowym dźwiękiem. Lubię posłuchać stinga czy muzyki filmowej, kończąc na muzyce elektronicznej, więc rozpiętość gatunkowa duża. Zastanawiałem się nad którymś z roteli RA i Arcam'ami. Cena - do 500zł. Oczywiście jak najbardziej w grę wchodzą wzmacniacze używane z popularnego alledrogo.

Witam przyszedł czas na zmiany w obecnym wzmacniaczu który ma ze 30lat zaczyna się psuć potencjometr ,postanowaiłem zmienić klocka na inny mam 2 typy ale może ktoś zaproponuje coś innego:

Kenwood KA-990D 1986r

Kenwood KA-5040R 1991r

DENON PMA-980R 1986r

ewentualnie jakiś inny który byłby dobry i w miare bez awaryjny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobra okazja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do tych eltaxow co bys nie podlaczyl bedzie to samo,kup se wzmaka za max 200 zl byle by mial guzik co direct sie nazywa

Rotel z serii RA-9... będzie dobrym wyborem

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nie wiem czemu ale w zestawieniu z tymi kolumnami cyrus one trochę "krzykliwie" brzmi. Musiał bym pokombinować z kablami...

caleb66 co masz na myśli? Byle directa to i sony ma i wcale nie gra fajnie ;)

nie mam niestety pojęcia z tyłu na karcie nie ma nic o db .

Quadral (Phonologue E) Merin MK2

Power Rating 80W

Peak Power Rating 120W

Freq 32Hz- 22.000Hz

Imp 4 Ohm

Ja Ci polecam

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

Mysle ze w tej cenie niezle okazje :) napewno dobry sprzet :) sam mam denona i naprawde moge z czystym sumieniem polecic :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Panowie kupiłem hk980 i podłączone to jest z ma br2 i jest bardzo rozczarowany:( nie ma basu prawie przy małej głośności nie ma go wogóle dopiero jak dam na prawde głośno słychac go ale na drugim palnie jest niski bass ale słaby po tem jest duża dziura i dopiero po tem jest wyższy bass reszta jest bardzo dobra czyli średnica i wysokie. co robić? nie jestem zadowolny

jednak zrobiłeś po swojemu, mogłeś mieć wyraźnie lepsze wzmacniacze 2x taniej

HK 980 ma akurat trochę rozlany bas i niekoniecznie to pasuje do BR2, choć jeśli basu nie ma wcale to coś jest nie tak

poszukaj odpowiedniego ustawienia kolumn w pokoju, nawet pół metra w jedną/drugą storę czy do tyłu może zrobić różnicę

masz podstawki pod kolumny ?

• 2 tygodnie później...

Nie dawno kupiłem na allegro CD Pioneera PD-S802 w zestawie z Technicsem Su-500V i jakimiś Altusami (355zł za cały komplet), ale z całego zestawu postanowiłem zostawić sobie tylko CD i dołożyć trochę do jakiegoś lepszego wzmaka.

1. Jaki wzmacniacz (może być używany) w cenie około 800zł moglibyście mi polecić ? Kolumny z jakimi będzie współpracował wzmacniacz to najprawdopodobniej jakieś Celestiony z serii F, a więc kolumny o raczej jasnym brzmieniu, z większa ilością góry (posiadam już jeden zestaw Celestionów F28 i ich brzmienie w połączeniu z zestawem Pioneera jak najbardziej mi odpowiada).

Zastanawiałem się nad Pioneerami: A-757 MKII, A-777, A-878, A-702R i A705R

oraz nad Denonami PMA-860 i PMA-1060, chociaż nie wiem, czy Denony w połączeniu z Celestionami nie będą brzmiały z byt ostro.

Prosiłbym też o krótkie porównanie podanych modeli Pioneera oraz ewentualnie innych wysokich modeli tej marki w podobnych cenach.

Może się przydać:

Ukryta Zawartość

2. W drugim zestawie posiadam CD Pioneera PD-S703. Który z tych dwóch CD jest lepszy, 802, czy 703 i na ile słyszalna jest to różnica (chwilowo nie mam możliwości porównania tych CD)

P.S. Jeśli ktoś byłby zainteresowany kupnem tego wzmacniacza Technicsa i Altusów, to możecie pisać na:

gg: 1428430

e-mal: [email protected]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arthorn

Marantz PM66SE KI to moja propozycja.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Marantz pm-68 jest znacznie lepszy od pm-66ki, który to jest poprawionym modele pm-66se. Co do denona pma-860 to rzeczywiście jest suchy, jasny i ma problemy ze sceną, więc przy jasnych kolumnach może tego nie dać się słuchać. Ja polecał bym pm-68, pm-80, pm-82 powinno udać ci się go wyrwać w tej cenie. Lub coś z luxmanów np model l-410, l-405. Luxmany są bardzo ciepłe więc powinno być szczegółowo i przyjemnie , z marantzami również powinno tak być a muzyki będzie się dało słuchać bardzo długo i nic nie będzie męczyć. Jeśli miało by być to coś z denonów to najlepszy wybór to pma-900v bardzo neutralny polecam.

A moglibyście mi krótko scharakteryzować brzmienie tych Marantzów ? Słucham głównie Folku, Elektroniki, New Age, rock psychodeliczny/ progresywny oraz bliżej nie określoną muzykę typu Young Gods, Primus, ... Czy te wzmacniacze nadawały by się do tego typu muzyki ? Słyszałem też że Marantzy są podobno trochę mulaste i ,,płaskie". Zależało by mi też aby wzmacniacz posiadał wejście Phono.

Witam,posiadam wieżę Diora SSL-700, która jest podłączona do kolumn Pioneer HPM-40.

Czy zmiana wieży na wzmacniacz Pioneer 702R+ tuner i CD tej samej firmy polepszy jakość dźwięku?

Witam,posiadam wieżę Diora SSL-700, która jest podłączona do kolumn Pioneer HPM-40.

Czy zmiana wieży na wzmacniacz Pioneer 702R+ tuner i CD tej samej firmy polepszy jakość dźwięku?

tak .

Znacznie , miałem kiedyś wzmacniacz diory , a potem własnie była przesiadka na wzmak pioneera a 204 r , czyli jednak słabszy od tego 702 .Ta zmiana to była przepaść. Kolumny jakie wtedy miałem to diora polaris 120 . W twoim przypadku do tego kompletu pioneera musisz jednak koniecznie dokupić lepsze kolumny i bedzie jeszcze lepiej.

Nie wiem czemu nie mogę edytować poprzedniego posta...

W każdym bądź razie, próbowałem:

Denon PMA-860 (dźwięk miał kopa, dynamit, jednak o cieplejszym brzmieniu można było zapomnieć. Z początku masa energii, jednak zachwyt minął po dalszych odsłuchach. Kick był, ale już brakowało podstawy w basie, wokale oderwały się od kolumn, ale niestety tylko one, cała reszta została przyklejona do paczek. Po godzinie wzmacniacz znudził mi się ze względu na swą natarczywość, słuchanie mnie męczyło).

NAD C314 (Flaki z olejem, nuda, nic się nie działo, grało sobie po prostu. Nie wiem czemu ale niczym mnie nie przekonał. Kiedyś odsłuchiwałem go u kolegi z Tannoyami M2, brzmiało to o niebo lepiej).

Pioneer A-616 mkII (Niby cacy, wsio hulało jak trzeba, ale gdzieś brakowało średniego tonu. Dynamika jakaś tam była, bas był cały czas obecny, wysokie tony nie męczyły i sobie ładnie wybrzmiewały, ale coś mi po prostu nie pasowało...)

Marantz PM-52 (Ten mnie z początku oczarował tym jak gęsto obsadził scenę, wysunął wszystko przed kolumny, jednak mimo natłoku informacji wszystko było czytelne i wyraźne. Jednak temu znowu brakowało solidnego kopa).

Po wszystkich przebojach podpiąłem znowu starego soniaka. Jakież było moje zdziwienie jak okazało się że z tych wszystkich wzmacniaczy zagrał najlepiej. Z bananem na ryju stwierdziłem że trzeba jeszcze coś z plaskatą sceną i stłamszonymi wysokimi tonami zrobić, chociaż po ostatnich odsłuchach stwierdziłem że i tak jest całkiem nieźle. Takim sposobem zaniosłem wzmacniacz do kolegi, który takimi rzeczami lubi się zajmować. Powymieniał kondensatory, powymieniał okablowanie wewnątrz i przy okazji kabelek sieciowy, powyczyszczał i posprawdzał go dokładnie i klocek wrócił do mnie. Efekty - poprawiona scena i wysokie tony, schudł nieco bas, stał się mniej flakowaty, ale nadal go nie brakuje. Mam wrażenie że po prostu jest lepiej kontrolowany. Dodatkowo doszedł do mnie DAC Pro-Ject'a który idealnie wpasował się w system. Teraz zastanawiam się jeszcze nad wymianą trafa, ciekaw jestem czy będą jakieś zdecydowane efekty, czy jest jakikolwiek sens. No i pokój mam spory, więc możliwe że wypuszczę z przedwzmacniacza sygnał na subwoofer aktywny...

Jeśli komuś się nie chce czytać to od razu dwa pytania:

1. Wymieniać transformator na jakiś toroid?

2. Pchać subwoofer do zestawu (pokój 6x5)?

3. Jak odświeżyć panel przedni? Konkretnie... jak ładnie wykonać napisy? Jeśli grawer, to ile sobie krzyczy za takie coś?

Edytowane przez jaczylibodzio

Czy pomiedzy Marantzem PM7000, a PM80 jest znaczaca roznica w brzmieniu?

Edytowane przez rafal735r

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi