Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy podział zakładek forum

audiostereo.pl

Stworzenie zakładki dla początkujących  

65 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś za podziałem zakładki Stereo na subfora: Low-end, Hi-fi, Hi-end, Inne?

• Tak, taki podział jest potrzebny
      45
    • Nie, niech zostanie jak jest
      20

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

i funkcjonalność!dlaczego w nagłówku wątku nie można podczepić aktualnych linków,odnośników,galerii zdjęć-żeby nie przekopywać się przez dziesiątki stron.

Gdybym tylko mógł to zmienić... Pytanie do admina.

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Zabranie Hi-Endowcom własnej zakładki i wrzucenie ich do wora z „Hi-Fi”, to nie rozszerzenie, to upośledzenie. Każdy z nich wyrósł już z pieluch. Teraz będą się tytłać w niepotrzebnie rozległym śmietniku. A swoją drogą, z jakiej przyczyny utrzymujecie tak bezsensowne zakładki jak „Kiosk”, czy „Sponsorowane”? Zlikwidujcie te nonsensy i dołóżcie tak zwyczajnie, po prostu zakładkę „Pierwsze audio”, czy „Audio dla początkujących” jeżeli już tak bardzo chcecie rozdawać dzieciom cukierki.

• Użytkownicy+

A może zdać się na wyczucie użytkowników, że sami przyporządkują temat do jednej z zakładek kierując się stopniem zaawansowania zagadnienia:

STEREO & HI-FI

AUDIOFIL & HI-END

Można, a nawet powinno się, dodawać tagi przy zakładaniu tematów. Proponuję wszystkim tym, którzy do tej pory pisali w Hi-End, żeby dodali tag - Hi-End. Po tym, będzie można łatwo odnaleźć interesujące tematy. Postaramy się z chłopakami, oznaczyć te najpopularniejsze. Resztę proszę zgłaszać do moderacji (na PW, lub za pomocą raportu).

Zabranie Hi-Endowcom własnej zakładki i wrzucenie ich do wora z „Hi-Fi”

Tych Hi-Endowców było niewielu. Sama nazwa zakładki, jeżyła włosy wielu, którzy mają często wiedzę na temat drogich rzeczy. Kojarzyło się to często ze snobizmem... Teraz mamy nadzieję na ożywienie dyskusji.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 26 Marca 2013 - trolling
Ukryte przez palton, 26 Marca 2013 - trolling

Ja chcę zakładkę BoomBox and hifi na rowerze.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Robert czemu? No czemu to zrobiłeś?

Ja poważnie a kolega tak mnie w bok.

Przecież boombox i rowery to poważny temat - przecież idzie wiosna później lato.

Zmieńcie także tytuł zakładki "stereo" przecież to bez sensu albo faktycznie dodajcie do Hifi coś na zasadzie "zaawansowane" bo znowu bedą migracje tematów z jednej zakładki do drugiej..

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A może zdać się na wyczucie użytkowników, że sami przyporządkują temat do jednej z zakładek kierując się stopniem zaawansowania zagadnienia:

STEREO & HI-FI

AUDIOFIL & HI-END

Ale poza zmianą nazwy co to daje? Dokładnie nic. Pisząc o bardziej zaawansowanym temacie związanym ze stereo nikt nie pójdzie do zakładki Audiofil & Hi-end, bo zaawansowane stereo to nie hi-end. Tym samym w stereo & hi-fi (masło maślane swoją drogą) zostanie to co było (podstawowe początkujące tematy + cała reszta), bo sztuczna na siłę migracja tematów z obecnego stereo do audiofil&hiend skończy się kolejnym rozdwojeniem jaźni i za parę lat/miesięcy będziemy mieli powrót do punktu wyjścia (obecna dyskusja). Nie chcę być sceptyczny, a konstruktywnie krytyczny, także proszę nie brać nic osobiście.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Użytkownicy+

Robert czemu? No czemu to zrobiłeś?

Ja poważnie a kolega tak mnie w bok.

Przecież boombox i rowery to poważny temat - przecież idzie wiosna później lato.

Bo chcemy rozmawiać serio.

Zmieńcie także tytuł zakładki "stereo" przecież to bez sensu albo faktycznie dodajcie do Hifi coś na zasadzie "zaawansowane" bo znowu bedą migracje tematów z jednej zakładki do drugiej..

Spokojnie, nazwy zakładek dopieścimy później.

Nie chcę być sceptyczny, a konstruktywnie krytyczny, także proszę nie brać nic osobiście.

Romek, myślę, że tagi powinny wiele pomóc. Kilka tematów już oznaczyłem, zobacz jak to wygląda.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 26 Marca 2013 - Wpis obraźliwy i nie na temat.
Ukryte przez palton, 26 Marca 2013 - Wpis obraźliwy i nie na temat.

Bo pojęciowo czym się różni hi-fi od stereo?

to jest dobre, najlepsze

jeśli komuś z dwu letnim stażem trzeba to tłumaczyć to dla kogo jest to forum!

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Użytkownicy+
Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Tych Hi-Endowców było niewielu.

I co z tego? Czegoś Ci tam brakowało?

Teraz mamy nadzieję na ożywienie dyskusji.

Dyskusje są wystarczająco burzliwe, nie potrzeba chlewić po całym forum.

Sama nazwa zakładki, jeżyła włosy wielu, którzy mają często wiedzę na temat drogich rzeczy. Kojarzyło się to często ze snobizmem... Teraz mamy nadzieję na ożywienie dyskusji.

Z tymi kilkoma snobami?

było kiedyś takie radio: Meluzyna Hi-Fi

i to jest dobry kierunek :)

kolejna zmiana przez moderację - bez konsultacji przd jej wprowadzeniem.

co gorsza bez sensu.

żeby odwrócić uwagę?

bo o ile mi nie przeszkadza nazwa zakładki (sama w sobie), może się nazywać i KULTOWY SPRZĘT

o tyle obecne nazewnictwo wprowadza w błąd nowe osoby - dla nich ten podział jest mylący po prostu.

i tyle.

o to chodziło?

to jest jak wg nowych standardów w sieci na aktualnie projektowanych witrynach - żeby błądzić po podstronach i nie mogąc nic znaleźć - odwiedzić wszystko?

bardzo to pomysłowe, bardzo... :(

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• Użytkownicy+

kolejna zmiana przez moderację - bez konsultacji przd jej wprowadzeniem.

co gorsza bez sensu.

żeby odwrócić uwagę?

I tu się mylisz i to bardzo. Wielokrotnie te zmiany, były wałkowane na forum. Nie chce mi się szukać tych wpisów, było tego naprawdę sporo.

Tak od ręki...:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jozwa maryn Napisano 30.10.2012 - 09:30

Swego czasu postulowałem rozwiązanie właśnie takie, jakie tu jest dyskutowane, czyli założenia zakładki poświęconej low-endowi, pod niepoważną nazwą śmieciowe audio (czyli junk). Chodził głównie o wszystkie wątki typu "najlepszy wzmacniacz do 200 zł", gdzie wymieniano się opiniami na temat sprzętu z tzw. wystawek. Propozycja została uznana za niedemokratyczną i ostatecznie zrobiono ruch wprost przeciwny: wydzielono zakładkę Hi-end dla dobrej jakości sprzętu, praktycznie pozostawiając Stereo jako łączkę dla low-endowców. Efekty widzimy, a wywołane one zostały między innymi spadkiem zainteresowania poważniejszych ludzi zakładką Stereo w takiej postaci. Natura nie lubi próżni - jeśli ludzie od dobrych gratów uciekli na Hi-end, to na Stereo wkroczyli znawcy mobile-phono-fidelity i wojujący przeciwnicy "audiofilów i innych oszustów". Takie jest życie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez palton, 26 Marca 2013 - Wpis obraźliwy i nie na temat.

to jest dobre, najlepsze

jeśli komuś z dwu letnim stażem trzeba to tłumaczyć to dla kogo jest to forum!

Znów mnie zaczepiasz. Ośmieletni staż, a naiwny jak dzieciak z piaskownicy. Dziwne, że przez osiem lat nie nauczyłeś się rozpoznawania ironii. Na forum pełno takich jak ty, niestety.

Znów mnie zaczepiasz. Ośmieletni staż, a naiwny jak dzieciak z piaskownicy. Dziwne, że przez osiem lat nie nauczyłeś się rozpoznawania ironii. Na forum pełno takich jak ty, niestety.

cały wpis - "Zmieńcie to Stereo na "Rozbiegówka" i będzie jaśniej. Bo pojęciowo czym się różni hi-fi od stereo?"

to jest ta ironia? nie pogrążaj się

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mamel, ty naprawdę jesteś tępy, czy udajesz? A czym się różni hi-fi od hi-end? Tym, czym stereo od hi-fi? Podobno znasz się na lampach. Ale na pewno nie na czytaniu ze zrozumieniem.

Czy pytanie jest stwierdzeniem?

I tu się mylisz i to bardzo. Wielokrotnie te zmiany, były wałkowane na forum. Nie chce mi się szukać tych wpisów, było tego naprawdę sporo.

oczekiwałbym wątku o tytule np:

CZY ZMIENIĆ NAZWĘ ZAKŁADKI HI-END?, NA JAKĄ? I DLACZEGO?

z wprowadzoną do niej (później) ankietą

dopóki nie ma (a nie zauważyłem) takiego wątku

wszystkie wpisy, opinie, uwagi i sugestie w tym zakresie w różnych wątkach - są tylko luźnymi dywagacjami

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Opublikowano · Ukryte przez cir, 26 Marca 2013 - trolling
Ukryte przez cir, 26 Marca 2013 - trolling

W internecie jest test na słuch. Możnaby opracować podobny test i jako jeden z warunków go umieścić. Drugi warunkiem byłoby zadanie online testu wiedzy o audio, albo wysyłka skanu faktur, paragonów za sprzęt za kwotę powyżej określonego minimum.

Teraz w stereo jest temat "Kolumny do jazzu do 10-12 tys.zl". Pytanie czy to pasuje do stereo czy już do hi-fi? Hi-end był jasny i konkretny, był też w pewnym sensie straszakiem na noobów. A teraz dwie zakładki o podobnie brzmiącym przeznaczeniu.

.

• Użytkownicy+

Ok. Rozumiem. Ale zrozum i Ty, ilu forumowiczów, tyle opinii. Staramy się kierować tymi, które nas przekonują. Wcześniej zrobiłem ankietę, czy ze stereo wydzielić hi-end. Tak, to moja robota... a jozwa przestrzegał. No ale cóż, było wiele głosów na tak (300?). Te same osoby, zakładały później wątki w stylu " Koniec STEREO - czas zamknąć tę zakładkę..."

Poza forum rozmawiamy z ludźmi, dostajemy też PW. Wynika z tego, że konieczna jest zakładka "dla początkujących".

Teraz w stereo jest temat "Kolumny do jazzu do 10-12 tys.zl". Pytanie czy to pasuje do stereo czy już do hi-fi? Hi-end był jasny i konkretny, był też w pewnym sensie straszakiem na noobów. A teraz dwie zakładki o podobnie brzmiącym przeznaczeniu.

Sprzęt dla początkujących, to jak sądzę max 2000zł za klocek.

Nowa zakładka, będzie pod naszym wyjątkowym nadzorem. Mamy też nadzieję, na zgłoszenia nieprawidłowości od forumowiczów.

Opublikowano · Ukryte przez cir, 26 Marca 2013 - trolling
Ukryte przez cir, 26 Marca 2013 - trolling

A nie można by zrobić forum stereo. A w nim subforów:

-bieda

-budżetówka

-stereo

-hi end

z podanymi przedziałami cenowymi.

Opublikowano · Ukryte przez cir, 26 Marca 2013 - porzadkowanie
Ukryte przez cir, 26 Marca 2013 - porzadkowanie

A nie można by zrobić forum stereo. A w nim subforów:

-bieda

-budżetówka

-stereo

-hi end

z podanymi przedziałami cenowymi.

wszystkie są subiektywne :)

i wszystkie zawierają i tak - stereo :)

• Użytkownicy+
Opublikowano · Ukryte przez cir, 26 Marca 2013 - porzadkowanie
Ukryte przez cir, 26 Marca 2013 - porzadkowanie

wszystkie są subiektywne :)

i wszystkie zawierają i tak - stereo :)

To prawda.

Gdyby forum było mocniejsze, można by dzielić stereo na kilka zakładek. Czekaliśmy aż Hi-End rozkwitnie i...

Taki jestes pewien?

Jakbym ja moderował tę zakładkę, to jak myślisz, której enklawy by w niej nie było? :)

Myslisz, że Twoje poglady i sposób ich głoszenia jest tym, co wszyscy pragną najbardziej?

JAR1

Zglaszam kadnydaturę w/w na moderatora-ponieważma wiedze i duże doświadczenie.

Ano właśnie. Bo hi-fi to też stereo, hi-end też, ale hi-end to już mniej hi-fi etc. Definicyjnie to jest jasne, ale pojęciowo można zadać pytanie: kto wpadnie na to, że stereo jest dla początkujących, a "wysoka wierność" dla zaawansowanych?

Panowie wiem że się dobrze tu bawicie bo już patrząc na drużynę z San Marino takich emocji nie ma - ale pomyślcie chwilę o nowych młodych osobach których ostatnio pojawiło się sporo na forum - można im albo pomóc w tej przygodzie albo zniechęcić. Rozumiem że i jedno i drugie wiąże się z pewną rozrywką... ale czy naprawdę warto tak się bawić czyimś kosztem?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

To może jeszcze inaczej...

1. Zakładkę STEREO przemianować na Hi-Fi

2. Obecną zakładkę Hi-Fi przemianować z powrotem na Hi-End

3. Zlikwidować zakładkę Auto Stereo, a jej zawartość przenieść do zakładki DIY np. w formie 2-3 podpiętych tematów

4. W wolnym polu na górnym pasku stworzyć nową zakładkę Stereo, dla tematów "zakłócających porządek" w obecnym STEREO,

poprzenosić tam te wszystkie wątki o Radmorach, Altusach czy "Co najlepiej kupić za 200zł" i w zasadzie problem rozwiązany.

Jak ktoś się pogubił i słabo ogarnia o co mi chodzi, to górny pasek wyglądałby tak:

Stereo Hi-Fi Hi-End Akustyka Analog Lampa DIY Muzyka Kino Domowe Film Bocznica PC Audio Kluby

i zawartość poszczególnych zakładek:

Stereo - pytania początkujących, wątki radmorowo altusowe, porady co kupić za 200zł i tym podobne historie

Hi-Fi - pozostała zawartość obecnej zakładki STEREO

Hi-End - wszystko to co było w starej zakładce Hi-End, a więc bez zmian

Akustyka - bez zmian

Analog - bez zmian

Lampa - bez zmian

DIY - oprócz najciekawszych tematów dodanych ze zlikwidowanej zakładki Auto Stereo - bez zmian

Muzyka - bez zmian

Kino domowe - bez zmian

Film - bez zmian

Bocznica - bez zmian

PC Audio - bez zmian

Kluby - bez zmian

P.S.

No chyba że Auto Stereo mogłoby się jeszcze na pasku zmieścić po dodaniu nowej zakładki, to można też zostawić w spokoju tak jak jest.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

To może jeszcze inaczej...

1. Zakładkę STEREO przemianować na Hi-Fi

2. Obecną zakładkę Hi-Fi przemianować z powrotem na Hi-End

3. Zlikwidować zakładkę Auto Stereo, a jej zawartość przenieść do zakładki DIY np. w formie 2-3 podpiętych tematów

4. W wolnym polu na górnym pasku stworzyć nową zakładkę Stereo, dla tematów "zakłócających porządek" w obecnym STEREO,

poprzenosić tam te wszystkie wątki o Radmorach, Altusach czy "Co najlepiej kupić za 200zł" i w zasadzie problem rozwiązany.

Jak ktoś się pogubił i słabo ogarnia o co mi chodzi, to górny pasek wyglądałby tak:

Stereo Hi-Fi Hi-End Akustyka Analog Lampa DIY Muzyka Kino Domowe Film Bocznica PC Audio Kluby

i zawartość poszczególnych zakładek:

Stereo - pytania początkujących, wątki radmorowo altusowe, porady co kupić za 200zł i tym podobne historie

Hi-Fi - pozostała zawartość obecnej zakładki STEREO

Hi-End - wszystko to co było w starej zakładce Hi-End, a więc bez zmian

Akustyka - bez zmian

Analog - bez zmian

Lampa - bez zmian

DIY - oprócz najciekawszych tematów dodanych ze zlikwidowanej zakładki Auto Stereo - bez zmian

Muzyka - bez zmian

Kino domowe - bez zmian

Film - bez zmian

Bocznica - bez zmian

PC Audio - bez zmian

Kluby - bez zmian

P.S.

No chyba że Auto Stereo mogłoby się jeszcze na pasku zmieścić po dodaniu nowej zakładki, to można też zostawić w spokoju tak jak jest.

Parantulle na ADMINISTRATORA CHCĘ!!!

Ma rozum i jaja!!

P.S. II

Ewentualnie można przedyskutować jakiś sztywniejszy i bardziej przejrzysty podział pomiędzy Stereo Hi-Fi Hi-End,

powiedzmy że Stereo niech będzie do 1.000zł za pojedynczy klocek lub parę kolumn,

Hi-Fi może być do 10.000zł za pojedynczy klocek lub parę kolumn, a Hi-End wszystko co powyżej...

czy jakoś tak, to są już szczegóły do ustalenia, byle kolejny miesiąc czasu nie trwało ustalanie definicji Hi-End

i co się już łapie, a co jeszcze nie, bo z góry można przewidzieć dokąd taka dyskusja nas zaprowadzi. Donikąd.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

ale czy naprawdę warto tak się bawić czyimś kosztem?

na razie to moderacja się bawi testując swe swawolne pomysły

poprzez choćby wprowadzanie ich w życie bez konsultacji

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.