Skocz do zawartości
IGNORED

Odpowiednik bezpiecznika 500V 2A ?

donic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam bezpiecznik 500V / 2A i nie wiem czy mogę go wstawić do "normalnego" sprzętu na 250V, a jeżeli tak to czy taki bezpiecznik jest odpowiednikiem:

1) 250V / 2A (ktoś mi powiedział, że "natężenie" pozostaje takie samo, niezależnie od napięcia) ?

2) 250 V / 4A (ktoś mi powiedział, że skoro napięcie dzielimy na 1/2, to natężenie należy pomnożyć razy 2) ?

3) 250 V / 1A (ktoś mi powiedział, że skoro napięcie dzielimy na pół, to natężenie również, i że będzie to 1A) ?

Co jest prawdą, jeżeli w ogóle coś z tego jest prawdą.

Wielkie dzięki i pozdr

donic

P.S.

Ponieważ ta materia jest mi obca, to pewnie moja terminologia jest niewłaściwa ale chodzi mi tylko o to czy, i jako odpowiednik jakiego na 250V, mogę wstawić taki bezpiecznik.

https://www.audiostereo.pl/topic/102191-odpowiednik-bezpiecznika-500v-2a/

No cóż, najgorsze jest w tym wszystkim, że mam już trzy różne odpowiedzi, a moja wiedza w tej materii jest zerowa i nie wiem jak się tutaj obrócić.

Dodatkowo, czy jeżeli bezpiecznik "oryginalny" jest 1,5A, to wstawiając nieco większy np. 2A dużo ryzykuję ?

No cóż, tutaj już bym tak nie ryzykował. Bezpiecznik ma za zadanie zabezpieczyć sprzęt przed przepływem prądu większego niż 1,5A,

jeśli wstawisz 2A to przy pojawieniu się prądu wyższego niż 1,5A może cosik się stać ze sprzętem, np przy zwarciu płynie dużo większy prąd

i bezpiecznik się pali przy przekroczeniu wartości na jaką został przeznaczony. Co to za sprzęt?

W bezpieczniku wszystkie parametry są ważne- zarówno napięcie nominalne jak i prąd nominalny. Ale także CHARAKTERYSTYKA CZASOWA bezpiecznika o której nikt się do tej pory nie wypowiadał. Nie wolno wkładać bezpieczników szybkich w miejsce zwłocznych i na odwrót.

A wracając do podstawowego pytania, to bezpiecznik o tej samej charakterystyce, 2A/500V powinien z powodzeniem zastąpić bezpiecznik 2A/250V

Ważny jest prąd nominalny i charakterystyka.

Samo napięcie może decydować o gabarytach bezpiecznika. Zdarzają się również bezpieczniki wypełnione jakimś gazem.

Ot, tak sobie, producenci nie oznaczają 250V albo 500V.

Rozumiem, że w Twoim przypadku wymiary są identyczne.

Do sprzętu audio w zupełności wystarczają bezpieczniki na 250V.

Do preampów to możesz stosować dużo mniejsze wartości prądu.

co to za lampowe, audiofilskie urządzenie które ma bezpiecznik na wejściu

przecież on zabezpiecza wyłącznie pierwotne trafa sieciowego a gra i gra i ... dupnie gra

a 2A to do poważnej końcówki się nadaje nie do pre phono

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

co to za lampowe, audiofilskie urządzenie które ma bezpiecznik na wejściu

przecież on zabezpiecza wyłącznie pierwotne trafa sieciowego a gra i gra i ... dupnie gra

a 2A to do poważnej końcówki się nadaje nie do pre phono

Leben RS-30EQ , a jego bezpiecznik to 1,5A, a nie 2A. Ja właśnie mam 2A i się zastanawiam czy można go wstawić w miejsce oryginalnego 1,5A. Czemu tak duży bezpiecznik ? Nie wiem i nawet się nad tym nie zastanawiam - nie ja go projektowałem, a tylko użytkuję.

Pozdr

donic

powre consumption 17W - tu i 1A to za dużo

ten co produkuje, też chce mieć święty spokój, napakuje zabezpieczeń i śpi spokojnie

a jak to z nimi gra? a kogo to obchodzi, przecież nazywa się Leben, wystarczy

Ciekawostka:

Kiedyś coś tam naprawiałem.

Było jakieś zwarcie po stronie wtórnej. Trafo małej mocy o rdzeniu EI.

Bezpiecznik po stronie pierwotnej nie przepalił się (nie pamiętam wartości, ale było to kilkaset mA). Po wtórnej brak napięcia... Po kilku minutach trafko zaczynało się gotować...

Tak oto czasami są słabe transformatory małej mocy; o proporcjonalnie dużym prądzie magnesowania, dużym rozproszeniu...

Stosunek prądu "zwarcia" do prądu nominalnego bywa niewielki. Ciężko tu o skuteczne zabezpieczenia strony pierwotnej.

W jaki sposób dobrać moc bezpiecznika do posiadanego transformatora ? spotkałem się np. z 250mA dla 40W (moc x1,5), 1A dla 110W (moc x2), jak i 2A dla 180W (moc x2,5). W jaki sposób to liczyć ?

powre consumption 17W - tu i 1A to za dużo

ten co produkuje, też chce mieć święty spokój, napakuje zabezpieczeń i śpi spokojnie

a jak to z nimi gra? a kogo to obchodzi, przecież nazywa się Leben, wystarczy

Technicznymi aspektami mało się przejmuję, bo się na tym nie znam, a ten Leben gra świetnie, a przynajmniej u mnie i jak na mój gust.

pozdr

donic

Technicznymi aspektami mało się przejmuję - przecież założyłeś watek

nie odbieraj moich wpisów jako krytykę Lebena :)

ale co jest wart bezpiecznik w tym miejscu, napisał dwa posty wyżej Grzegorz (fakt że przy byle jakim trafie)

ja bym dał 0,8-1A max

Technicznymi aspektami mało się przejmuję - przecież założyłeś watek

nie odbieraj moich wpisów jako krytykę Lebena :)

ale co jest wart bezpiecznik w tym miejscu, napisał dwa posty wyżej Grzegorz (fakt że przy byle jakim trafie)

ja bym dał 0,8-1A max

Wątek założyłem ale mimo wszystko nie zajmuję się technicznymi aspektami konstrukcji Lebena, bo tego nie potrafię nawet ocenić. Ja tylko pytam, czy zamiast 250V/1,5A, jak zaleca producent, można wstawić 500V/2A, bo taki akurat mam.

Oczywiście nie odbieram tego jako krytyki, a jeżeli nawet, to przecież Twoje prawo. Ja się nie znam na bezpiecznikach, trafach itd., tak więc ani tego nie rozumiem, ani nie potrafię na to odpowiedzieć. To zresztą jest nieważne.

Z tego co rozumiem jednak, to Twoja sugestia, aby zamiast 1,5A wstawić 0,8A lub 1,0A. To akurat mogę spróbować. Jaki jest jednak cel wstawiania mniejszego bezpiecznika ? Czy to ma na coś wpływ ?

pozdr

donic

a pomyśl chwilę

jeśli zamiast bezpiecznika w skrzynce rozdzielczej AC wstawisz porządny gwóźdź, zamiast stosowanego w tym miejscu 6A

to co się wcześniej spali, gwóźdź w roli bezpiecznika czy cała chałupa?

Do zabezpieczenia transformatorów ( w obwodzie pierwotnym) rzadko stosuje się bezpiecznki szybkie. Zazwyczaj są to bezpieczniki zwłoczne. Prąd załączenia transformatorów małej mocy może wynosić nawet 30x Inominalne. Dlatego, nawet zakładając że prąd nominalny nie przekracza 100 mA, przyjęcie na zabezpieczeniu bezpiecznika 1,5 A szybkiego nie jest żadnym błędem.

Nie rozumiem skąd się wzięło porównanie do gwoździa, jeżeli był tam firmowo zainstalowany bezpiecznik 1,5 A. Nie znam także podstaw zastosowania reguły moc x2. Natomiast na podstawie doświadczenia wiem, że przy bezpieczniku szybkim 160 mA załączenie zasilacza tego urządzenia będzie powodowało przeważnie przepalenie wkładki topikowej.

Nie znam także podstaw zastosowania reguły moc x2. Natomiast na podstawie doświadczenia wiem, że przy bezpieczniku szybkim 160 mA załączenie zasilacza tego urządzenia będzie powodowało przeważnie przepalenie wkładki topikowej.

Napisałem 160mAT, czyli zwłoczny. Tak jak piszesz, prąd załączenia może wynosić nawet x30 prądu nominalnego przez około 5ms. Dlatego nie spotkałem się z zastosowaniem bezpiecznika szybkiego od strony pierwotnej, do tego służą zwłoczne. Wybiera się zazwyczaj nieco większy od prądu nominalnego, jednak zależy to od typu transformatora. Przyjmuję moc x1,5 dla EI i moc x2 dla toroidów. Producenci jak wyżej wspomniałem dają x1,5, x2, a nawet x2,5 mocy nominalnej.

Analogia do gwoździa brzmi ciekawie lecz jak czytam poszczególne opinie, to zastosowanie się do zaleceń producenta, czyli 250V/1,5A wydaje się być najbezpieczniejszym rozwiązaniem.

No cóż, dziękuję bardzo za pomoc.

pozdr

donic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.