Skocz do zawartości
IGNORED

Najdroższe gramofony świata....

thomassek

Rekomendowane odpowiedzi

Najdroższe choć niekoniecznie najlepsze..

ehh ale ten prestiż posiadania taa ;-)

Wpisujcie wraz ze zdjęciami, pośmiejemy się wspólnie z naiwnych :-)

ja na "dzień dobry na tackę rzucam"..

TRANSROTOR ARTUS FMD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spokojnie szłoby utoczyć taką "wieżę babel" we własnym warsztacie mając lepszą tokarkę i.. za co te pół miliona! ehh świat stoi na głowie i nie zamierza zmienić położenia :-)

KUZMA STABI XL

Ukryta Zawartość

Widziałem, dotykałem, choć nie słyszałem bo dopiero co przytaszczyli..

77 kilogramowe bydle i jak nazwał to Pan Adamek z RCM "sprzęt antykradzieżowy"

teraz Wy "zaszalejcie" swoimi propozycjami :-)

Ja podałem modele najdroższe moim zdaniem dostępne lub do sprowadzenia w naszym kraju

Czytając materiał o Kuzmie polecam spojrzeć również na odznaczone szarym tłem "okienko" ( te dłuższe po lewej ekranu ) opisujące sposoby czyszczenia płyt i.. tadam! Wycinarkę do płyt CD pod kątem 36'0 za jakieś "drobne 5000 PLN" ( orientuję się bo bawiłem się nią u Rogera w RCM )

Jawne złodziejstwo :-D ale cóż "jest zbyt, zainteresowanie więc trza to klepać!"

Ja te same kąty uzyskam "brusząc cedeka" zwykłą szlifierką stołową :-D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/102326-najdro%C5%BCsze-gramofony-%C5%9Bwiata/

Ukryta Zawartość

jeden z najdłuzszych wątków na ten temat

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

<br />

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) />

"W każdym razie dźwięk nie do końca był taki, jaki być powinien. Tak złożone konstrukcje powinny w danym miejscu kręcić się, grać kilka tygodni i dopiero po upływie takiego czasu można spróbować, ale ostrożnie, przystąpić do optymalizacji ich brzmienia – a to regulując wkładkę, może ją wymieniając, a to regulując sam gramofon."

- a mój Universum zagrał od razu :) i gra do tej pory :) pzdr.

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

>> thomassek

Jak można z Tobą dyskutować jeśli taki Kuzma XL 2 lub SME 30 to mój następny planowany zakup, a ty mnie na wstępie obrażasz. Jak bym miał na tego Transrotora pewnie mocno bym się zastanawiał, ale na razie mam ramię jakie w nim zastosowano. Problem polega na tym, że nigdy nie obcowałeś dłużej w swoim systemie z "czymś takim" i nie wiesz jak zmienia się wtedy punkt odniesienia.

Pozdrawiam, naiwny Jacek

Thorogood

powstrzymaj pisząc za przeproszeniem "hormony" .. wątek szukałem chwilę i nie doszukałem, więc wlepiłem własny, tyle ;-)

Cir

..a no jest ;-) Przepraszam więc do samiućkich stóp za własną nieudolność :-)

Umka

miałeś prawo to odebrać źle ehh no ale spójrz sam prawdzie w oczy.. to nie gra na tyle ile jest warte ;-) No a przynajmniej nie warto płacić takiej kolosalnej nieraz różnicy w porównaniu z innymi produktami tylko dla subtelnego odczucia zmiany ;-)

No chyba, że kupujesz sprzęt jako dzieło sztuki to rozumiem, najpoważniej..

Z tym że, o ile gramofon można postrzegać jako dzieło to jak mam odbierać gadżety typu wycinarka płyt?

Soniczne różnice po odtworzeniu niedociętej a dociętej płyty są na pograniczu ludzkiej percepcji ;-) Główne "skrzypce" gra nasza psychika mówiąc nam "wydałeś tyle $$$ to musi grać lepiej" no... każdy ma własne zdanie :-) Ale obrażać Cię nie zamierzam gdyż tak naprawdę każdy wydaje na to na co ma ochotę..

To Twoje pieniądze :-)

..i sam nie raz zakupiłem coś co nie było adekwatne jakościowo do ceny :-)

Wiele kupuje się "oczami" :-)

Excel

ale w tym rzecz aby się trochę "pobawić i pokręcić" przy tym :-)

a więc jeżeli o to chodzi to "nie znajdziesz we mnie brata" hehe

też lubię tą całą celebrację przed odsłuchem, poprawianie kabelków itp. i tego się nie wyprę ;-)

Z zasady im droższy, bardziej wyrafinowany sprzęt tym ostrożniej wypadałoby się z nim obchodzić a i częściej doglądać poprawności ich fukcjonowania ( kalibracje, smarowania i inne "cmokania" )

ale niektórzy tego potrzebują doprawdy :-) to hartuje spokój ducha i pozwala oderwać się od kłopotów codzienności :-)

NA KONIEC DOBRA RADA.. MARZY CI SIĘ ZAUWAŻALNIE LEPSZY DŹWIĘK A POSIADASZ POWIEDZMY WZMACNIACZ, GRAMOFON ITP. ZA 10.000? DOŁÓŻ KOLEJNE 10.000 a poznasz wspaniały smak różnicy, w innym wypadku będziesz oszukiwał sam siebie, że jest lepiej ;-)

TAK WIĘC POSIADASZ ZA:

10.000 kup za 20.000 PLN

20.000 kup za 40.000 PLN

40.000 kup za 80.000 PLN

powyżej 100.000 PLN to już w zasadzie zbyt mało odczuwalne różnice aby warto było tyle inwestować..

To moje zdanie, Wasze może być zgoła odmienne i się nie obrażę, UMKA :-)

Jeżeli kupujecie sprzęt jako dzieła sztuki, szanuję to i rozumiem

...

jeżeli zaś myśląc, że sprzęt za setki tysięcy gra zdecydowanie, szalenie lepiej od tego za powiedzmy 80kzł too.. zdanie moje znacie ;-)

Każdy może mieć inne zdanie, które najczęściej jest pochodną zasobności portfela ( niestety ). Nigdy nikomu nie odpisałem, że ma "gówniany sprzęt" i wydaje kategoryczne wyroki, a wielokrotnie cisnęło mi się to na usta. Dla mnie stwierdzenia typu: "pośmiejmy się", "audiofil to idiota" delikatnie mówiąc świadczy o rozmówcy. Potem ludzie przypadkowi czytając takie epitety pomiędzy ludźmi o takich samych zainteresowaniach wynoszą to na zewnątrz, przyklepując nam taką wywieszkę.

Na tym zakończę swoje nikogo nie interesujące mądrości dodając, iż cieszyłem się, że nie było tutaj miejsca na prześmiewcze ( w stosunku do ludzi wydających trochę więcej na to hobby ) z założenia wątki. Czyżby kolejne miejsce, z którego trzeba się alienować?

Bez obrazy Jacek.

"W każdym razie dźwięk nie do końca był taki, jaki być powinien. Tak złożone konstrukcje powinny w danym miejscu kręcić się, grać kilka tygodni i dopiero po upływie takiego czasu można spróbować, ale ostrożnie, przystąpić do optymalizacji ich brzmienia – a to regulując wkładkę, może ją wymieniając, a to regulując sam gramofon."

- a mój Universum zagrał od razu :) i gra do tej pory :) pzdr.

Jesli nie slyszysz roznicy to po co przeplacac ???

Pozdro

Jedni wydaja kase na dziwki inni na gramofony.

Co kto lubi, taki lajf.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Temat tabu? :-)

Przepraszam Panie Jacku :-)

Kwestia zasobności portfela do punktu widzenia jest zmienna, to fakt :-)

..ale czasami człowiekowi zdaża się miewać takie napady niezrozumienia, no ubolewam nad tym, że podjąłem taki "element zapalny"

..ale nie byłem kierowany zazdrością :-) W żadnym wypadku :-)

tylko "suchą kalkulacją zwykłego polaczka z rodziny robotniczej"

Słuchałem znacznie "tańszych" modeli i wydawały mi się one "zwieńczeniem życiowych poszukiwań i wiecznego szczęścia" mowa np. o modelu SME MODEL 20/3 A ( najlepszy dźwięk, bez niedostatków, wręcz absolutny jaki w życiu słyszałem i jak wygram w "totka" kupuję! )

Pozdrawiam zatem życząc właśnie możliwości zakupu tego Kuzmy bądź podobnego z braci Ultra High-Endowców.

Thorogood

Nie zaczynaj, rozdrapuj moich ran dobrze ;-)

Tylko rozgrzesz jak przystało na chrześcijanina!

..ehhh te nasze audio :-)

Opublikowano · Ukryte przez cir, 1 Kwietnia 2013 - trolling
Ukryte przez cir, 1 Kwietnia 2013 - trolling

Thomassek

Zmień profil wtedy pogadamy-bo piszesz w nim,ze audiofilizm to takie wstretne choróbsko-więc po co jestes na tym forum?

Najpierw popraw ortografię,aby sie Tobie nic nie przydażyło))..........

pośmiejemy się wspólnie z naiwnych :-)

Tylko z tego powodu zabrałem głos.

Reszta Twoich dalszych obserwacji jest bardzo podobna do moich, z początków zabawy w te "klocki".

pozdrawiam.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Najdroższe choć niekoniecznie najlepsze..

ehh ale ten prestiż posiadania taa ;-)

Wpisujcie wraz ze zdjęciami, pośmiejemy się wspólnie z naiwnych :-)

Zastanawiam sie czy to jest właśnie cel założenia tego wątku?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Niektóre z tych najdroższych gramofonów wyglądają tak, jak by projektant jako cel numer jeden miał "wyróżnić się".

Kronos-DSCF6566.jpg

Choć nie sposób im odmówić uroku:

11-05-20_Highend_121.jpg

Patrząc jednak na walory użytkowe, można się zastanawiać nad sensem pewnych rozwiazań:

Walker-Audio-Proscenium-Black-Diamond-V-turntable.jpg

Większość tych konstrukcji to patrząc z punktu widzenia zwyczajnego człowieka to dziwactwa, niewygodne w użyciu, narażone na łatwe uszkodzenia, i niezbyt ergonomiczne.

Jednak dla mnie niektóre z nich są piękne. Choć wolę te minimalistyczne.

audiowood-barky-turntable.jpeg

A to mój numer jeden:

hiend3.jpg

Nie :-)

i zaprzestańcie już towarzyszu Rochu!

bo czuję się poturbowany ;-)

Umka

Domyślałem się i.. po prostu nie powinienem w żadnym wypadku tak pisać ;-)

Sam się nie poznaję przyznam Wam! To chyba te "wewnętrzne fuj" ze mnie wyszło :-D

Wyszło i nie zamierza się pojawić gdyż jak wiadomo każdy audiofil, meloman ma swoje racje, odczucia i wierzenia :-)

i niech tak pozostanie..

Każdy z nas ma trochę inną wiarę w tą dziedzinę sztuki jaką jest reprodukcja dźwięku bo i każdy z nas jest innym człowiekiem

Podam na przykład iż już żaden z moich znajomych nie rozumie jak mogę się doszukiwać wad w moim systemie, moim ;-) czyli zupełnie "bladym" przy dzisiejszych tworach High-Endowych. Większość z tych wypowiadanych "pinka" przez Logitechy, Microlaby lub inne "audio pierdoły" w najlepszym przypadku segmentowe Technicsy i stare "Danonki".. ja się z nich nie śmieję natomiast oni uważają mnie.. za jakiegoś opętańca dosłownie :-) Nie rozumiejąc mojej potrzeby obcowania z "żywą muzyką"

może to dlatego dziś wypaliłem.. po prostu "z dekielka czary goryczy się ulało" ;-)

Pozdrawiam wszystkich zakochanych w muzyce i dobrym sprzęcie do jej wiernej reprodukcji! Niech miodowe sybilanty i zawsze wyraźne transjenty będą z Wami!!!!

ee ktoś powie.. Amen? :-)

StaryM

Wybawco! :-D

Z jakże pięknym zestawem zdjęć!

ten zrobiony z kawałka pieńka po prostu.. mnie zaskoczył!

Nie ukrywam, że nawet bardziej swym wyglądem, pomysłem od niejednego Transrotora :-)

heh toż to ktoś produkuje?

Przy odpowiednim wystroju wnętrza bomba!

Wersja dla leśników i lubiących przyrodę :-)

Może więc taki powinienem założyć wątek ;-)

Ekscentrycznych i szokujących swym wyglądem grajków!

A TEN MODEL KTOŚ Z WAS ZNAŁ?

L1-wenge-schraeg.jpg

Ukryta Zawartość

NAPRAWDĘ PIĘKNY .... AHH :-)

Thorogood

uuu widzę, że mi "zasadziłeś" zasadnicze pytańsko :-)

ale mogło się one obyć bez słowa "Synku" bo nie najlepiej to odebrałem ;-)

i ku Twojej zapewne uciesze odpowiadam nie, nie mam, ale miałem już przyjemność odsłuchu bardzo dobrych, znakomitych i dlatego delikatnie "choruję" na ten analog ;-) Przy czym kupować gramiaka nie zamierzam chociażby z uwagi na to, że najzwyczajniej mnie nie stać na dobry klasowo sprzęt :-)

Ukryta Zawartość

Frywolny truchcie

czyżbym Cię wywoływał?

No właśnie ;-)

"kolejny raz się na coś silisz, a jesteś czerstwy jak tygodniowe okruchy chleba dla gołębi"

Co autor miał na myśli?

teraz ja zaczynam odbierać Wasze słowa ciężkostrawnie ajj

..i co liczysz na "lubię to" od kolegów z forum za "błyskotliwe" odzewki?

Jak marzy Ci się z kimś pokłócić, po prostu Cię rozrywa na samą myśl to pisz na skrzynkę ale doprawdy albo to ja "dziczeję" na tym forum albo co poniektórzy mają zbyt dużo "testosteronu"

Ludzie opanujmy się.. dopiero co skończyły się święta a my już "do gardeł" ;-)

Ja za swoje przeprosiłem także.. Frywolny Truchcie pisz co Ci "złote pióro" naniesie

tymczasem MODERATORÓW FORUM PROSIŁBYM O PRZYGOTOWANIE SIĘ DO "ODSTRZELENIA" TEGO WĄTKU

..bo jak widać do "wzbudzania w stosunku do mnie agresji" on jedynie służy czemu tak do końca się nie dziwię bo zacząłem go dość "kulawym" i nieostrożnym, pełnym zła pismem ;-) ( czas odstawić leki? )

Cir

Wiesz.. bo tak naprawdę gdzieś tam w głębi duszy to wolałbym właśnie pozostawić ten "nadszarpnięty emocjami" temat.. ;-)

tym bardziej, że zaczynają pojawiać się coraz zacniejsze elementy obrazkowe :-)

PS.Sam widzisz jacy potrafią być forumowicze.. "dźgają do końca, aby tylko zabić"

PS.2 Na razie pozostawimy ten "wątpliwy" wątek..

Może co poniektórym ludziom na przestrzeni czasu się w głowach unormuje :-)

na to liczmy :-)

StaryM

"Kichać" najdroższe :-)

od słowa "najdroższe" zaczynam mieć brzydką "alergię" po tym dniu na forum :-)

ważne, że pojawia się tu jak widzę sprzęt "z duszą"

a dusza nie musi iść w parze z marketingowym bełkotem mówiącym o tym, że ten sprzęt to "star trek"

ważne, że poprostu ludziom się podoba ufff pomogłeś mi.. "zjechać z emocji" :-)

PS. I kto powiedział, że gramofon musi przypominać gramofon prawda? :-)

PS.2 Te dwa ostatnie które zamieściłeś bardzo mi przypominają wyroby jakże dobrze nam znanego Pro-Ject'a ;-)

Thorogood

Ostatni raz piszę do Ciebie, później za przeproszeniem najzwyczajniej "mam zlewkę"

Czy aby Kochać gramofony, trzeba je od razu posiadać?

no właśnie ;-)

... i tak długo można wymieniać ( a nie do tego celu stworzyłem tą zakładkę )

dlatego daj mi się nacieszyć proszę jako estecie "widokami"

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mnie i tylko mnie chodzi o to, że pamiętam kolegę na literkę T i k na końcu jak tu wpadł po coś co kręci winylami i przyznał, że to do rwania lasek. Ma wyglądać i być dobrej firmy, a już najlepiej jakby kosztowało stówkę.

To ja poproszę o pozostawienie tej zakładki jako omszałą, bez takich zgrywusów.

Dziś tymczasem kolejny wyskok tego piętnastolatka, który się nawąchał przez szybę i postanowił błysnąć.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

StaryM

"Kichać" najdroższe :-)

od słowa "najdroższe" zaczynam mieć brzydką "alergię" po tym dniu na forum :-)

ważne, że pojawia się tu jak widzę sprzęt "z duszą"

a dusza nie musi iść w parze z marketingowym bełkotem mówiącym o tym, że ten sprzęt to "star trek"

To się w końcu zdecyduj czy chcesz sobie tu pooglądać obrazki najdroższych gramofonów (przynajmniej tak zatytułowałeś wątek) czy wzdychać nad runchlami "z duszą" z deski do krojenia chleba albo innego paździerza :)

Frywolny trucht

Nigdy nie napisałem, że chcę "rwać panienki na gramofon", niewierzysz to "przetrzep" dokładnie mój profil :-)

Śmieszny jesteś :-)

poważnie :-)

Odznaczasz się świetnym poziomem pisma tj. głębokim zasobem słownym..

..ale niestety zawsze jest jakaś "skaza"!

Twój poziom pisma nie idzie w parze z poziomem wyrażania szacunku do drugiego człowieka ;-)

PS. Dla Twojej informacji nie mam 15 lat a 27 i wprawdzie jestem prostym człowiekiem bo jedynie po "wyższej" zawodowej szkole.. to nie pozwolę "kłaść" mi prosto w twarz takich "ciętych" słów, dobranoc Panu tzn. "STOP Tobie" :-)

Masza1968

Wybacz ale będę "nieczuły" na Twoje uwagi.. po prostu "człowiek-ściana"

a więc "nie rozpisując się" również dobranoc :-)

Excel

a więc kontynuujmy nie patrząc na tych "myślacych, że mają wszystkie odpowiedzi na program milion w rozumie, zapatrzonych w siebie i naburmuszonych paclerów" :-)

kontynuujmy temat jaki znajduje się na "czole" wątku bez urządzania " intelektualnych słownych sparingów" bo to nie forum Dr.Miodka a ludzi kochających muzykę, sprzęty!

Gość StaryM

(Konto usunięte)

PS.2 Te dwa ostatnie które zamieściłeś bardzo mi przypominają wyroby jakże dobrze nam znanego Pro-Ject'a ;-)

Przedostatni to nie wiem, a ostatni to Rega.

czy wzdychać nad runchlami "z duszą" z deski do krojenia chleba albo innego paździerza :)

Jakieś aluzje robisz do Ad Fontes? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.