Skocz do zawartości
IGNORED

jamo s608, s718, klipsch rf-62 , rf-52 lub inne.

Jaro858

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję zakup zestawu stereo, ale nie mogę się zdecydować jakie kolumny kupić prosiłbym też o wzmacniacz do tym kolumn interesują mnie te kolumny Jamo s608, Jamo s718 i może coś z klipsch rf-62 rf52 mogą być też inne kolumny będą grały w pokoju ok 28 m 2. Zestaw najlepiej żeby zmieścił się do 1500 zł. Z góry dzięki za odpowiedź. Proszę o szybką odpowiedź.

Wybór kolumn poprzyj odsłuchem. Zanim zdecydujesz,

proszę sprawdź jeszcze Kef c7. Dla mnie to jedne z ciekawszych niedrogich kolumn , lub też kef c5.

Oto link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma sensu tu się pytać o kolumny,bo każdy będzie radził po swojemu i będziesz miał taki mętlik ze i tak źle wybierzesz. Ja tez miałem dylemat,bardzo podobały mi sie te Jamo S608. Poszperałem w sieci co o nich piszą, i poza ładnym wyglądem raczej kiepskie są. Zakupiłem Tonsil Maestro II 180 które na tym forum są przeklinane, bo to Tonsil i taka jest juz mentalność Polakow. Ja jestem zadowolony w 100%.

Pylon gra całkiem fajnie a cena nie duża, tylko chyba nie wyrobią w takim metrażu. pomyśl o używkach będzie więcej ciekawych ofert. i o niebo lepszych oczywiście.

Słuchałem Jamo S606/608 - ich cena powinna oscylować w granicach 600-700 zł za parę.

Jamo S718 nie mam zielonego pojęcia ale mało kto poleca - nie mam swojego zdania ale szczerze? Wątpię.

KEF C5 - nie da rady w tak dużym pomieszczeniu, C7 jest daleko poza granicą budżetową.

W bezpośrednim porównaniu na wzmacniaczu Denon PMA860, Yamaha AX900 oraz Marantz PM75 w połączeniu z Quantum 605 pod wyjścia A oraz pod wyjścia B Tonsilowskie Maestro II 180 poległy sromotnie i mimo układu 3 drożnego jest to mało ciekawa oferta ze względu na słabe Tonsilowskie przetworniki GDN które mają mizerną wytrzymałość mocową, wysokotonówka sypie piaskiem po uszach, z Marantzem PM 75 grało to fajnie ale w tym zestawieniu czuć było, że Tonsile są wąskim gardłem. Z Q605 było stanowczo za ciemno. Nie wiem jak Maestro S ale kierując się opiniami niema żadnego przełomu.

Po Q605 miałem pierwszą parę Q655 i w zestawieniu z jasnym wzmacniaczem dają bardzo przyjemny a co najważniejsze nie męczący dźwięk ale musiałem się z nimi rozstać i w chwili obecnej mam drugą parę ale nie używaną - zapraszam na odsłuch a gwarantuję Ci, że z pustymi rękami nie wrócisz. Z tego co widzę, każdy poleca to co posiada a więc i ja nie będę gorszy! :)

Witam.

Planuję zakup zestawu stereo, ale nie mogę się zdecydować jakie kolumny kupić prosiłbym też o wzmacniacz do tym kolumn interesują mnie te kolumny Jamo s608, Jamo s718 i może coś z klipsch rf-62 rf52 mogą być też inne kolumny będą grały w pokoju ok 28 m 2. Zestaw najlepiej żeby zmieścił się do 1500 zł. Z góry dzięki za odpowiedź. Proszę o szybką odpowiedź.

RF-52, 62 chyba wzieles pod uwage cene za SZTUKE?

?👈

KEF C5 - odradzam, zastanawiałem się czasem czy te kolumny to nie bazarowa podróbka.

Nie chcę być złośliwy, ale znalazłoby się parę chińczyków grających lepiej, ba może nawet jakiś vk ???

Firma ceniona, ale jak każdy koncern ma w swojej ofercie dobry towar i chłam - C5 to dla mnie to drugie...

Ale to moja opinia, dla innego to może być Hi-End...

no te rf-y odpadają są za drogie

juz sam nie wiem co kupić przed tem myślałem że s608/s718 sprawdzą się dobrze a i zapomniałem dodać jakiej muzyki słucham to Electro house, rap, pop ;)

jak wypadają taga azure f-80 do magnat quantum 655?

Interesuje mnie brzmienie bardzo czyste, nisko schodzący bas(mięsisty i potężny) ale też żeby kolumny potrafiły zagrać dosyć głośno bez zniekształceń

no te rf-y odpadają są za drogie

juz sam nie wiem co kupić przed tem myślałem że s608/s718 sprawdzą się dobrze a i zapomniałem dodać jakiej muzyki słucham to Electro house, rap, pop ;)

jak wypadają taga azure f-80 do magnat quantum 655?

Interesuje mnie brzmienie bardzo czyste, nisko schodzący bas(mięsisty i potężny) ale też żeby kolumny potrafiły zagrać dosyć głośno bez zniekształceń

To szukasz idealnych kolumn , w sumie ja tez takich szukam tylko ze 10 tys złotych .

W tej cenie to pomysl o roth Oli 40 używane albo roth 30 .mialem i grają nawet nawet

:)

roth oli 30 od razu odpadają mają tylko 150 wat maksymalnej mocy a to za mało jak dla mnie hehe :) te drugie zaś toth oli 40 są za drogie a podobno grają podobnie do quantum 655

oczywiście te quantumy kosztują nowe ok 2 tysiące ale kuż miałem okazje je kupić tylko jeszcze kasy nie mam

do używanego sprzętu nie mam zaufania tylko nowe a po za tym wiadomo co kto z nimi robił może katował xd

roth oli 30 od razu odpadają mają tylko 150 wat maksymalnej mocy a to za mało jak dla mnie hehe :) te drugie zaś toth oli 40 są za drogie a podobno grają podobnie do quantum 655

oczywiście te quantumy kosztują nowe ok 2 tysiące ale kuż miałem okazje je kupić tylko jeszcze kasy nie mam

do używanego sprzętu nie mam zaufania tylko nowe a po za tym wiadomo co kto z nimi robił może katował xd

Za male Roth oil ? To co tu chcesz robić naglasniac dyskotekę .niechcesz używanego do tej ceny wiec pozostają ci kolumny z media markt .Nowy chyba jesteś w tym temacie ,szukasz czegoś do 1500 i z twoimi wymaganiami to raczej nie znjadiesz ,musisz się pogodzić ze za dobry dźwięk się płaci.

czasami i małe imprezy bd robić wiec te 150 wat to dużo za mało, wiec jak mają być używane to nie lepiej coś z klipsch

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo coś innego :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Patrząc na samą moc to możesz się oszukać. Nie określisz w ten sposób, która kolumna zagra głośniej. To tylko określa moc maksymalną, jaką są w stanie kolumny przyjąć od wzmacniacza, natomiast przy załóżmy oddawaniu 50W przez wzmacniacz 2 różne kolumny zagrają z różną głośnością i innym ciśnieniem basu. Może być tak, że kolumna o mocy 60W zagra potężnie i głośno przy 20W oddawanych przez wzmacniacz (patrz Altusy, Altony - ile one mają mocy ? ok 70W a są w stanie nagłośnić wesele czy disco w remizie), gdzie przy tych samych 20W oddanych przez wzmacniacz inna kolumna zagra bardzo cicho, albo ze słabo odczuwalnym basem.

Nie określisz w żadnym wypadku, czy dana kolumna zagra potężnie czy nie, patrząc tylko na dane techniczne (często nie mające wiele wspólnego z rzeczywistymi wartościami przenoszonego pasma, mocy i efektywności). Do tego są różnice w mocy pomiędzy przetwornikami o tej samej wielkości, niektóre 17-stki zagrają równie potężnie co inne 20-stki, albo jedna 25-tka itd.

Wg mnie to robisz głupotę, zamiast kupić normalne kolumny do słuchania w domu (nawet głośno) i osobne, tanie ale gorszej jakości estradówki do nawalania basem, to chcesz 2 w 1 i w dodatku za śmieszne pieniądze a tak się nie da. Takie zwykłe małe "domówki" w pomieszczeniu <30m nagłośnią normalne podłogowe kolumny z 2 lub 3 przetwornikami nawet i 17cm, jeśli jednak masz zamiar grać tak głośno jak na dyskotece, gdzie jest tak głośno że nie słyszysz własnych myśli, to jednak takiego efektu nie uzyskasz z żadnych normalnych, nowych kolumn (przynajmniej nie w tym budżecie).

no ja to rozumiem ale żeby tez kolumny nie okazały się za słabe jak je wystawie za zewnątrz.

słuchał ktoś tych roth oli 40, magnat quantum 655, klipsch rf-62?

bo po co mam wydać np 2500 zł jak kolumny za 1500 zł będą grały podobnie

no ja to rozumiem ale żeby tez kolumny nie okazały się za słabe jak je wystawie za zewnątrz.

słuchał ktoś tych roth oli 40, magnat quantum 655, klipsch rf-62?

bo po co mam wydać np 2500 zł jak kolumny za 1500 zł będą grały podobnie

to po co masz wydawac 1500 jak kupisz za 600 tez beda grac podobnie!

Pozatym jaki chcesz wmzacniacz kupic co? Jestes nowy w temacie hifi wiec poczytaj troszke postow , sa tam powieszone kilka.,poczytaj i wtedy sie wiecej dowiesz zanim zaczniesz pisac glupoty jak wyzej.

Masz duze wymagania a funduszy malo, chcesz robic naglosnie kup sobie tonsile jakis wmacniacz sony albo yamha ze starszych i powino ci grac spoko a jak trzeba to i dyskoteke zrobisz .

no tak to bd grało ok 85% w domu, 15% na zewnątrz, wiec tonsili do normalniej muzyki nie wstawię do domu bo pewnie te tonsile nie zagrają czystym dźwiękiem co innego bassem. oczekuje porostu brzmienia ''bardzo czyste, nisko schodzący bas(mięsisty i potężny) ale też żeby kolumny potrafiły zagrać dosyć głośno bez zniekształceń''

wiec co lepiej kupić używane czy nowe jak używane to jakie?

wzmacniacz nie wiem jaki, heh

zapomniałem dodać że ja interesuje się stereo dopiero od kilku tygodni, wiec nie wiem co jakie lepsze będzie. moja wiedza pochodzi z forum i tym podobnym, wiec też się nie znam na tym xd

Chłopie, w Q657 siedzą te same przetworniki co w Q653 oraz Q655. Styl grania jest ten sam, pozostaje kwestia czy chcesz słabiej/mocniej grać. Między Q605 a Q607 nie zauważyłem większych różnic. Miałem Q655 i słuchałem Q653 to wiem co piszę. Bez względu jakie kupisz - powinieneś być zadowolony. Magnaty z tej serii dobrze zgrywają się z Yamahami AX oraz denonami z serii 60 jeśli chodzi o budżetówki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.