Skocz do zawartości
IGNORED

Polski gramofon Daniel G-1100 fs Fonica

Rekomendowane odpowiedzi

<br /> bo jest ciasno jak u dziewicy magdaleńskiej ;)<br />
- trochę oliwki maszynowej na palec i będzie wchodzić bez problemu...

excelvinyl winylmania blog szukaj

U kowala :)

Frywolny... jeździsz po Danielu jak po łysej kobyle i trochę mi go żal choć wiele wpisów daje ku temu powody.

:)

Koniecznie musisz dać mi znać jeśli pojawisz się jakimś dziwnym trafem w Łodzi. Chętnie Cię poznam "złośliwcze" (bez urazy) ;) i wymienię poglądami czy doświadczeniami. Przyznam, że w tym momencie gramofon jest ostatnią rzeczą, którą bym wymienił. Na pierwszym miejscu jest pre do gramofonu i uważam, że tu może nastąpić duża zmiana in +. Za jakiś czas pewnie będę robił podchody do nowych kolumn ale póki co kasa idzie w płyty. Śledząc ten wątek cieszę się, że omijają mnie takie niespodzianki jakie opisują inni forumowicze. Możliwe, że los obchodzi się ze mną łaskawie w dziedzinach sprzętowych.

:]

Pozdrawiam.

Niektórzy pytają o kąty, tangensy, wagę... twierdzenie Pitagorasa itd. ;) Może by tak łaskawie przy ogólnej kalibracji skorzystać ze słuchu + wzrokowo by wszystko wyglądało możliwie poprawnie. Myślę że i tak domowym sposobem pewnych parametrów choćby z powodu braku profesjonalnego warsztatu zrobić się nieeeeeda. Z pomocą przychodzi TWÓJ SŁUCH jak i ogólna instrukcja obsługi, oczywiście jeżeli coś się grzebie czy poprawia na lepsze należy używać przede wszystkim mózgu... Nawet z mojego zdjęcia możesz wywnioskować optymalne " wzrokowe " osadzenie całości. Jeżeli gdzieś mam 0,04 milimetra za bardzo w prawo czy może za wysoko no to soryyy. Ważne że gra soczyście i nawet pod sam koniec płyty jest całkiem miło - świadczy to że jest całkiem cacy. Co by nie było to dlatego że tu czasem zaglądam dopieściłem Daniel -a ;-)

Ten gramofon właśnie po to jest żeby w nim grzebać i poprawiać fabrykę.Jeśli są tego pozytywne rezultaty i słyszymy,że nasz czas nie został nadaremno zmarnowany to posiadacze tego "cudu techniki" maja ogromną radochę.Jest w nim potencjał.Nie wiem, ale mi Daniel gra coraz lepiej, czego i Wam życzę!

Objawiło mi się w Danielku brumienie,ale tylko po opuszczeniu igły...Nie wiem czy był już taki motyw,choć przeleciałem wpisy...Może przeoczyłem.Czo może być powodem?gdzie szukać?

Ten gramofon właśnie po to jest żeby w nim grzebać i poprawiać fabrykę.Jeśli są tego pozytywne rezultaty i słyszymy,że nasz czas nie został nadaremno zmarnowany to posiadacze tego "cudu techniki" maja ogromną radochę.Jest w nim potencjał.Nie wiem, ale mi Daniel gra coraz lepiej, czego i Wam życzę!

Tak Daniel to dobry sprzęt do modernizacji, ale są tacy co uważają go za PRL-lowski złom.

Przez moje ręce przeszło już wiele markowych gramofonów, wiem jak są zbudowane i ile warte, niektóre to dopiero gnioty a kosztują o wiele więcej. Na zachodzie produkuje się nawet części do gramofonów aby ich użytkownicy mogli je sobie przerabiać i modernizować. Nikt tam nie mówi że to złomy. Dobrym przykładem może tu być Acoustic Reseach do którego do dziś można kupić sporo nowych części. Sam posiadam trzy gramofony z Danielem na czele na którym słucham i to często, a to dlatego że gra naprawdę dobrze. Fakt że trzeba było włożyć w niego trochę pracy ale było warto. Mam jeszcze trzy rzeczy które chce w nim zmienić o których napiszę w przyszłości.

śrubka pod ciężarkiem dokręcona.Może odkręcić i przeczyścić?Czy gdzieś jeszcze coś sprawdzić?

śrubka pod ciężarkiem dokręcona.Może odkręcić i przeczyścić?Czy gdzieś jeszcze coś sprawdzić?

Warto masę ramienia potraktować na obu końcach lutownicą.
  • Redaktorzy

Kangie. jaki ustaliłeś kąt tej podkładki?

Wykonałem pomiar kąta pomięrzy powierzchnią górną headshella a powierzchnią walcową trzpienia (tworzącą walca). Niestety nie udało się przyłożyć bezpośrednio kątomierz warsztatowy do headshella. Musiałem wspomagać się płytką wzorcową prostopadłościenną. Kąt mierzyłem metodą przystawiania trzpienia do płytki i do stołu pomiarowego (headshell ustawiony pod kątem prostym do stołu pomiarowego) i oceny przechodzącego przez szczelinę światła. Ten kąt wychodzi pomiędzy 1 st. 30 min (1,5 st.) a 2 st. 0 min. Pomiar wykonany kątomierzem warsztatowym uniwersalnym VIS z działką elementarną 1/12 st.=5 minut, metodą pośrednią. Błąd pomiarowy szacuję na 30 minut (0,5 st.)

Biorę się za wykonanie pierścienia wykonanego z teflonu. Obawiam się, że pozostale pilnik iglak i ręczna obróbka skrawaniem ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Dobra, Panowie, zrobiłem podkładkę - pierścień. Najpierw zagniatałem go na prasie hydraulicznej 20-tonowej. Efekt słaby. Zdeformowała się. Ostatecznie pierścień został zeszlifowany szlifierką kątową wyposażoną w tarczę "listkową" na 2 stopnie. Musiałem najpierw zrobić przyrząd żeby osadzić podkładkę teflonową i mieć płaszczyznę odniesienia do wykonania "ścięcia". Na koniec rowek pod ten bolec w headshellu. Najpierw próbowałem robić go pilnikiem iglakiem, ale słabo szło w teflonie, więc wypaliłem go drutem spawalniczym po rozgrzaniu go do czerwoności. Efekty na zdjęciach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

52740653f0005e39med.jpg

9dfd3834d5114ce9med.jpg

9c8fd627dc537f29med.jpg

d2af0cd7b6891148med.jpg

1d5d56013ed394a7med.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie

• Redaktorzy

W sumie mam jedną podkładkę na gotowo. Pozostałe to gnioty. A gniazda mam zrobione pod 1,5 st. (1 st. 30 min.) i 2,0 st ( 2 st. 0 min.). Dzisiaj po południu próba. Najbardziej obawiam się czy będę miał dobry styk elektryczny.

Edytowane przez kangie

Ja bym to zrobił inaczej.Dłuższy wałek teflonowy sfrezowałbym z czoła na wymagany kąt, a następnie odciąłbym na tokarce...Jeszcze prościej - pionowo w uchwycie na stole,sfrezować i odciąć frezem tarczowym.

Bardzo jestem ciekaw jak się powiódł eksperyment i który kąt będzie właściwszy.Czekam na wyniki:)

Edytowane przez paul_67
  • Redaktorzy

Nie mialem walka/preta teflonowego to i na tokarke nie mialem co wrzucic. Uzylem handlowych podkladek teflonowych fi16/fi8 x1,65mm. Frezowanie czola podkladki nie ma sensu.

Jestem po montazu. Wyszlo calkiem dobrze. U mnie kat 2 st. okazal sie wlasciwy.Styk elektryczny jest dobry. Headshell jest w poziomie. Zadnego hitlera/nurka juz nie ma ;-) Pozostal do poprawienia przesieg. Niedlugo wrzuce fotki.

No tak, podkładek bym nie frezował:) Z niecierpliwością czekam na fotki i ocenę brzmienia!

1,65 mm po przeszlifowaniu podkładki uległo zmianie?

Edytowane przez paul_67
  • Redaktorzy

Tak, zeszlo z tego 1,65mm sporo. Nie pamietam ile jest. Na poprzednich fotkach dobrze widac.

Dobra, teraz obiecane fotki:

Ukryta Zawartość

7506ca842d7e5ccfmed.jpg

Niestety overhangu dzisiaj nie zrobie i nie ocenie brzmienia. Dzieciaki w domu nie daja mi tyle czasu dla siebie, ile bym chcial ;) Ale mowi sie, ze czlowiek jest wart tyle, ile jest w stanie dac siebie innym...

Jesli podoba sie, to szklaneczki poprosze. Moj cel: zdobyc do konca przyszlego roku tyle szklaneczek co ma discomaniak71, hehehe ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie

• Redaktorzy

Chwilka, siegne tylko po suwmiarke...

--------

1,60mm. Mierzone suwmiarka z wartoscia dzialki elementarnej 0,05mm.

• Redaktorzy

Juz ledwo trzymam sie na nogach ;)

Jesli ktos chce, to moge zrobic takie podkladki. Tylko musze wiedziec ile sztuk trzeba wykonac i dostac pare zlociszy na wyslanie listu poleconego :)

Doprowadzenie headshella do poziomu przekłada się na jakość dźwięku w Danielu, co w ogóle nie dziwi.Ten gramofon naprawdę potrafi zagrać, wbrew kilku prześmiewcom na tym forum:) Natomiast niezrozumiałe jest dla mnie,że przez lata nikt (albo niewielu) nie zwrócił na to uwagi i tego nie skorygował.PRL to były jednak cudowne lata błogiej nieświadomości:)))

• Redaktorzy

Mój Daniel został wyśmiany przez kilka osób. Powiem tak: stoi dumnie na stoliku audio obok drugiego gramofonu i gra jak mu rozkażę :) Dzisiaj skoryguję ustawienie wkładki i będzie czas na porównanie brzmienia z headshellem ustawionym na "hitlera".

Paul_67, rozumiem, że podkładkę już zrobiłeś --> ? Jak wyszło?

Edytowane przez kangie

• Redaktorzy

Nie sprężynuje Ci nic?? Ja próbowałem i przy dokręcaniu headshell przyjmował jedną pozycję. Nie dało rady go obniżyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi