Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące Marantz NA 7004.

Jakie brzmienie prezentuje ten odtwarzacz, w porównaniu do mojego Marantz SA 7003? :)

czy obsługa za pomocą laptopa jest prosta?

czy różnica w plikach 16/44,1 a 24/96 (podobno jest aktualizacja do 24/192) jest słyszalna?

No i czytałem, że wbudowany tuner jest na tym samym poziomie,co Marantz St 6003, czy to prawda?

Mój zestaw to: Marantz SA 7003, Marantz PM 7004 oraz kolumnami Bowers & Wilkins CM1 + zakupione wczoraj słuchawki AKG K 550. W planach zakup tunera Marantz ST 6003 (albo właśnie Marantz NA 7004)

Bd7004 jest moim zdaniem fantastycznym źródłem obrazu w zasadzie nawet dziś będzie problem o jednoznacznie lepszy tak z płyt dvd jak i blu ray. Dźwięk po analogu jest naprawdę niezły ale nie bardzo dobry,to jednak przewyższający wszelkie panasy, soniaki itp.Na dzień dzisiejszy na pewno można powiedzieć że jest przestarzały bo nie ma smart tv , wifi dlna itp.Ale jak dla mnie to nie problem bo ja akurat tego nie potrzebuję. Szybkość wczytywania płyt blu ray jest średnia.Cd oraz dvd normalna.. A i jeszcze jedno , było kilka aktualizacji dzięki czemu coraz szybciej działał, a po drugiej aktualizacji poprawiła się jakość dźwięku.Ja go lubię i nie planuję go zmieniać do póki będzie działał.Chyba że kasa z nieba mi spadnie to kupię UD7007 a tego dam starszemu synowi.

Co do 7007 i płyt bd-r to nic prostszego jak zadzwonić do horna , są dystrybutorem to wiedzieć powinni.Jak dystrybutorem był Audioklan to w Top hifi na Nowogrodzkiej w Warszawie wszystko wiedzieli . Ale teraz już nie sprzedają marantza :(

mam Ud7007 moge przetestowac jakis bdr tyle tylko ze jedyne co moge na taki nosnik nagrac to jakis plik avi w hd. jesli sa gdzies ripy w iso to poprosze o namiar na pw a nagram i sprawdze. Ale z ciekawostek to 7007 bez problemu czyta ripy z sacd. Oba playery warto kupic w uk - sa znacznie tansze.

Edytowane przez xsnailx

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

mam Ud7007 moge przetestowac jakis bdr tyle tylko ze jedyne co moge na taki nosnik nagrac to jakis plik avi w hd. jesli sa gdzies ripy w iso to poprosze o namiar na pw a nagram i sprawdze. Ale z ciekawostek to 7007 bez problemu czyta ripy z sacd. Oba playery warto kupic w uk - sa znacznie tansze.

Dzięki za info. Daj adres na PW -wyślę Ci 2 filmy- zobacz czy pójdą, zobacz także czy między 15 a 25 minutą nic się nie dzieje. OK ???????

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

mail poszedl

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Dzień dobry , dopisuję się do zacnego grona miłośników/posiadaczy sprzętu Marantz'a :) Moje cudeńka to PM-82 + CD-72 , zestaw napędza archaiczną wersję mini monitorów Paradigma (chyba pierwsza jaka wyszła,aczkolwiek nie wiem co to za kolumny,nie ma żadnej tabliczki znamionowej z tyłu - wrzucę niebawem fotę w odpowiednim dziale , może ktoś dopomoże w indentyfikacji:)) . Brzmienie dla mnie baja,nie słucham żadnych ciężkich klimatów , raczej lekkie rzeczy lubiące misiowate ciepłe brzmienie toteż zestaw dla mnie idealny :) Pozdrawiam wszystkich fanów marki :)

Witam wszystkich.

Z przyczyn niejasnych (również dla mnie) :) proszę o przyjęcie w poczet klubu dopiero dziś, mimo, że uwielbiam "naszą" firmę już od dawna.

Moje klocki to: SR 6007, PM KI PEARL LITE, CD 5003

Pozdrawiam serdecznie

Dzień dobry , dopisuję się do zacnego grona miłośników/posiadaczy sprzętu Marantz'a :) Moje cudeńka to PM-82 + CD-72 , zestaw napędza archaiczną wersję mini monitorów Paradigma (chyba pierwsza jaka wyszła,aczkolwiek nie wiem co to za kolumny,nie ma żadnej tabliczki znamionowej z tyłu - wrzucę niebawem fotę w odpowiednim dziale , może ktoś dopomoże w indentyfikacji:)) . Brzmienie dla mnie baja,nie słucham żadnych ciężkich klimatów , raczej lekkie rzeczy lubiące misiowate ciepłe brzmienie toteż zestaw dla mnie idealny :) Pozdrawiam wszystkich fanów marki :)

Daj jakies foto.

?👈

Dopisuję się ponownie do Klubu Marantza tym razem ze wzmacniaczem PM 17 MK II kolor Black.Dotarł do mnie dziś wieczorem jak na razie jestem pod wrażeniem .Z pierwszych odsłuchów to lubi się z rockiem .

Mój PM 7000 jest od tej chwili do wzięcia .

czy różnica w plikach 16/44,1 a 24/96 (podobno jest aktualizacja do 24/192) jest słyszalna? W planach zakup tunera Marantz ST 6003 (albo właśnie Marantz NA 7004)

Co do plików 96 vs 192, to różnica jest niesłyszalna. Kupno ST6003 to krok do tyłu jeśli zestawimy ten tuner z NA7004.

Ostatnio oglądałeś drewniane boczki no i proszę pozazdrościłeś ;)

Tak poważnie mówiąc to pochwal się jak to gra . Mój nowy PM 17 śmiga aż miło .Zobaczymy jak mój DAC wróci z tuningu co jeszcze da się ze sprzętu wycisnąć .

• 2 tygodnie później...

Taka ciekawostka - czy jest mozliwe by odwrocenie fazy w XLR (eu / us) wplywalo na brumienie trafo wzmacniacza? bylem z moim playerem ud-7007 u znajomego (ma tez pm 11 ale wersje najnowsza S3 - ja mam S1) i jego wzmak brumi jesli faza w odtwarzaczu jest ustawiona na odwrocona (czyli poprawnie) . Chyba ze ma interkonekt z przekrosem ? U mnie brumienie w zadnym ustawieniu nie wystepuje. Co to moze byc ?

Edytowane przez xsnailx

Mialem u znajomego, w połączeniu z b&w 805s jako zrodlo na przemian sa-11s1 i moj ud-7007. Okablowanie - srebro diy z wtykami neutrika. Generalnie sluchalem go zbyt malo (2h) i w innych warunkach niz domowe by moc sie sensownie wypowiedziec odnosnie roznic w generacjach PM11.

Dla mnie w w/w zestawieniu przeszkadzały głośniki i jak gdzies kiedys myslalem o wymianie 704 na 805 albo inne hi-endowe monitory to sie wyleczylem. Monitor nie nadaje się chyba do repertuaru jakiego słucham, bo czegoś mi brakuje wtedy. A ze słucham ciężkiego gitarowego łojenia głownie to problem jest z basem oraz z zlepianiem sie dźwięku w jedno (Testowałem na utworach In flames,Slayer, Mortician itp.)

Mialem u znajomego, w połączeniu z b&w 805s jako zrodlo na przemian sa-11s1 i moj ud-7007. Okablowanie - srebro diy z wtykami neutrika. Generalnie sluchalem go zbyt malo (2h) i w innych warunkach niz domowe by moc sie sensownie wypowiedziec odnosnie roznic w generacjach PM11.

Dla mnie w w/w zestawieniu przeszkadzały głośniki i jak gdzies kiedys myslalem o wymianie 704 na 805 albo inne hi-endowe monitory to sie wyleczylem. Monitor nie nadaje się chyba do repertuaru jakiego słucham, bo czegoś mi brakuje wtedy. A ze słucham ciężkiego gitarowego łojenia głownie to problem jest z basem oraz z zlepianiem sie dźwięku w jedno (Testowałem na utworach In flames,Slayer, Mortician itp.)

Marantz do ostrego rockowego grania? Miałem kilka Marantzów ale ostatnie co bym powiedział to to że nadawały się do ostrego rocka. Tutaj lepiej sprawdziłby się Denon albo Yamaha, wzmacniacze preferujące zakres góry i dołu a nie głównie średnica jak u Maranzta. Nie za ostrą masz górę na swoich kolumnach, chyba że tak lubisz?

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Generalnie mi mój zestaw odpowiada jedyne czego szukam (ale bardzo powoli - to glosnikow z wyzszej polki ale o podobnym brzmieniu - mam pare kandydatów, o czym pisalem juz w tym watku : http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-marantza_102397.html/page__st__960#entry2857246) , przed Marantzem mialem dzielony komplet Rotela i i było zbyt wyskokowo a mało analitycznie. Miałem też Jungsona i dopoki grał w klasie A był ok po przejsciu na AB robiło się znowu zbyt "wyskokowo". Lubie zamordyzm przy basie i to wedlug mnie mój zestaw realizuje.

Pisząc o brakach w basie w przypadku w/w monitorów raczej chodziło mi o to ze mam wrażenie iż konstrukcje 2 drożne gubią się i nie są wstanie przetworzyć zgiełku dźwięku w muzyce jakiej słucham co powoduje owe "zlepianie się"

xsnailx - dzięki za odpowiedź. Gdybyś miał kiedyś okazję dłużej posłuchać PM 11s3 to będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie. Powoli chyba zaczynam zbierać kasę na zestaw PM/SA 11s3 i wszystkie opinie są dla mnie na wagę złota. Tyle, że ja lubię słuchać delikatnego rocka progresywnego, wokalistyki jazzowej, itp., więc ta dominująca średnica o której wspominał Solofan jest w tym przypadku jak najbardziej mi odpowiadająca, gdyż wpływa na to, że np: wokale brzmią bardzo namacalnie i ciepło.

Medaard, postaram sie ale glowy nie dam. Jedynie co mogł bym sprawdzic u w/w kolegi z moich plyt to Riverside, jaki starszy Judas Priest lub coś od zony np. Toto. Jak sie uda to sie odezwę.

Choć nie myslales nad 11 ale dzieloną z serii s2? Pole manewru wieksze (mozna podlaczyc 2 zrodla po xlr)

By to wychwycić chyba niestety trzeba lepsze paczki niz B&W 704 czy 805 bo to one raczej są tu ograniczeniem, raczej nie uda mi sie postawic ich obu obok siebie u mnie w domu. Jesli budzet nie jest ograniczeniem to mimo wszystko skłaniał bym się ku dzielonemu zestawowi (zawsze mozna wtedy np dodac druga koncowke jak zacznie 1 brakowac). A takie kombo w cenie nowej s3 idze kupic.

Takie pytania do znawców marki Marantz.

Jak się ma wzmacniacz PM 17 do PM 19? To jest ta sama półka?

Jaka to jest klasa wzmacniaczy przekładając na obecnie dostępne model, również innych firm (chodzi mi o zakres cenowy)?

pozdrawiam

Takie pytania do znawców marki Marantz.

Jak się ma wzmacniacz PM 17 do PM 19? To jest ta sama półka?

Jaka to jest klasa wzmacniaczy przekładając na obecnie dostępne model, również innych firm (chodzi mi o zakres cenowy)?

pozdrawiam

Z tego co pamietam to PM19 to jakas biedniejsza wersja PM17.

?👈

Konfiguracja mauzoleum zmieniona. Marantz na górze. Miał być bi-amp z Technics'em, ale gra tak fajnie, że Technics w odstawce.

Grzeje się i ciągnie 2,5A, myślę o jakimś wiatraku :-)

post-32130-0-99117100-1374056566_thumb.jpeg

SC-5, BB-5, 2 x SM-5, SA-1, DCD-SA1, B&W 802N

• 2 tygodnie później...

Panowie mam na zbyciu wielki pilot Marantza z ekranem. Obsluguje wiele gratow Marantza:

http://allegro.pl/pilot-uniwersalny-marantz-rc583-i3430320522.html

Przy okazji moze ktos cos o nim wie? Ja tylko ustalilem ze to 1989 i chyba prawdopodobnie nie byl dodawany do zadnego sprzetu, a byl to oddzielny produkt.

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.