Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

A ja sie pochwale :P

Jakis miesiac temu bylem na audio show w UK i Ken puszczal nam muzyczke z nowego pm11 i nowego sa11, glosniczki to jakies malutkie boston acoustocs czy cos takiego, Bylo dosc fajnie bo trwalo to okolo godziny i dosc ciekawie opowiadal o tym co robi i o tym dlaczego, musze przyznac na zywo jest jeszcze bardziej ekscentryczny :-)

Pozdrawiam wszystkich swirów

Ma ktos tutaj cd pearl ki ? zastanawiam sie czy wybrac now(sz)e p ki czy star(sz)e sa11 s1/2 na 3 mnie nie stac :-)

Ja kupiłem pm 7004. Musisz jednak sprawdzić "organoleptycznie", czy ten zakres regulacji barwy będzie wystarczający - więc przed zakupieniem posłuchaj koniecznie.

A ja Ci polece PM 6004 lub 5004. Mają podbicie basu i sopranów za pomocą funkcji loudness. Wtedy będziesz miał już takie cykanie że mucha nie siada.

Model pm 7004 nie ma loudness.

Pozdr.

A ja mam do sprzedania PM14 w stanie erfekcyjnym i w kolorze....czarnym.Mucha nie siada.

Jeśli kogoś interesuje ten wzmak i to w stanie idealnym to jest.Nigdzie nie ogłaszałem...jeszcze.

Witam,

Chciałbym pochwalić się swoim systemem Marantza :)

W skład wchodzą:

-PM7000

-ST4000

-CD6000 OSE

post-44848-0-52915400-1352472282_thumb.jpg

Edytowane przez protagoras

Mialem podobny z tem ze z CD7300:

dsc02399z.jpg

Ladnie to wygladalo i bylo funkcjonalne (np CD-Text), ale niestety musialem sprzedac, bo nie moglem zniesc CD.

?👈

Witam

Szukam informacji, o kolumnach Marantz HD-880, ewentualnie o HD-88 lub DS-940. Moze ktos ma jakies czasopisma z lat 70-tych z testami tychze kolumn. Mial ktos z nimi moze stycznosc?

Dla mnie CD7300 to suchotnik ze slabym basem, bez polotu. Sprobuj zestawic PM7000 z jakims wyzszym Denonem.

Edytowane przez rafal735r

?👈

to teraz ja ...w przeciwienstwie ja znosze moj CD

Marcin widze ze kolumny zmieniles co sie poprawilo ? Ja tez chwilowo w klubie jestem bo gra u mnie SA15s2 ale przejsciowo bo szukam dalej CD :D

To chyba droga bez konca hehe ;)

post-22477-0-08463300-1352557867_thumb.jpg

Marcin widze ze kolumny zmieniles co sie poprawilo ? Ja tez chwilowo w klubie jestem bo gra u mnie SA15s2 ale przejsciowo bo szukam dalej CD :D

To chyba droga bez konca hehe ;)

...tyle ci powiem Seba ze to sa wharfedale diamond 9.1 tanie jak barszcz ...hehe

ale jak do tej pory wygraly z MA i Tannoyami o wiele drozszymi od nich ....nie meczaca gora wysunieta srednica i fajny bass ale ktorego troche brakuje w niektorych cd ... mam w planach kupic WD 9,4 ktore sa takie same tyle ze podlogowe i schodza o10Hz nizej...

za twoj CD pewnie kubilbym caly moj system i jeszczeby na Tullamore zostalo ;-)))

Edytowane przez fish75

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Wiesz co Marcin nie wazna cena wazne ze gra ja juz to wiem ;) Drogie nie zawsze znaczy dobre i nie zawsze zagra tak jak lubimy ;)

Podlogowce to podlogowce zawsze graja jakos tak inaczej swobodniej przenosza te niskie czestotliwosci bez wielkiego wysilku a monitory czesto chca udawac podlogowce ale im to kiepsko wychodzi ten nadmuchany podbity bas mi sie to nie podoba no i nigdy nie zejda tak nisko jak podlogowce a to wazne jak sie chce zrobic maly koncercik rockowy lub bluesowy w pokoju ;) Smaka mi robisz a juz Tullamore wypilem :-/

Jak już mowa o CD, to ja ze swoim 6000 w pierwszej kolejności próbuję wstawić lampizacje WK WA na perełkach Philips SQ E81CC Gold (w chwili obecnej trwa obliczanie układu), a jak dalej będę chciał drążyć to w grę wejdzie PCM1798, głównie z wyborem odtwarzacza chodziło mi o wygląd, aby wszystko ładnie wyglądało :)

Witam, szukam CD do mojego nowego nabytku PM-16 , co zagra lepiej Marantz CD-16 czy CD-17KI ?

Witam, szukam CD do mojego nowego nabytku PM-16 , co zagra lepiej Marantz CD-16 czy CD-17KI ?

napisz co na plus w dźwięku tego Cd a co na minus że poszukiwania będą trwały dalej

SA15s2 to bardzo dobry CD dzwiek poukladany detaliczny zrownowazony w calym pasmie raczej neutralny nigdy nie ostry nie jest tez zimny ani cieply nie gubi sie kiedy duzo sie dzieje w muzyce gra z kultura niczego nie podbarwia i niczego nie dodaje od siebie raczej. Na plytach SACD dzwiek wydaje sie lekko ocieplony i lepszy niz ze zwyklych CD bardziej wciagajacy .

Ja szukam dalej CD bo do mojego zestawu potrzebuje raczej cieplejszego CD a Marantz jest neutralny po prostu gra z klasa to co jest zapisane na plycie .

ja bym wybral 16 nie slyszalem jej ale mysle ze jest lepsza niz 17KI ;) 17KI sluchalem nie zachwycil mnie...

U mnie gra z SA15-S1.... i spisuje sie bardzo dobrze!

Porównywanie CD16 do CD17ki nie ma sensu, 16 to zupełnie inna klasa pod względem zarówno budowy jak i brzmienia (tak samo CD10 bomba jeśli ma być barwnie i ciepło).

CD14 również miałem, fajny ale to już kwestia gustu czy tam sprzętu który bardziej spasuje. Brzmienie bardziej chirurgiczne niż w przypadku 16 i 10.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Po za aspektem brzmieniowym ważne jest by pasowały do siebie wyglądem, dlatego CD16 ,lub CD17 , CD14 ciężko znaleźć...

Są 3szt CD-14 na ebay, ale nie ten kolor

Witam wszystkich maj nejm Kuba, na forum już jakiś czas jestem, ale z klubem Marantza jeszcze nie miałem przyjemności. Ze względu na to że posiadam amplituner Marantza to "chyba mam prawo?":) Do rzeczy. Mam Amplituner SR6006 z Tannoy'ami Mercury V4. Teraz chcialbym podłączyć do ampli wzmacniacz PM6004, czy po pre-out tylko można podłączyć czy są inne możliwości? może są jakieś minusy takiego rozwiązania? i tak w kinie słucham wszystkich głośników a gramofon podłącze do PM6004 i gra muzyka. A przy okazji do tego zestawu PM6004 to wystarczający wzmacniacz??

Panowie, czy ktoś z Was miał okazję przetestowania najnowszego, szczytowego zestawu Marantza: pm11s3 +sa11s3? Jakie wrażenia? Interesuje mnie przede wszystkim kwestia czy ten klocek należy do grających całkowicie neutralnie (coś jak 11s1), czy może dodaje troszkę ocieplenia (w stylu Ki Pearl)?

Moze ktos ma katalog produktow Marantza z lat 89-91?? Prosilbym o podeslanie jak ktos by byl taki laskawy. Chodzi mi o wzmacniacze i zestawy pre+power.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Medaaard:

11s3 sluchalem raz na audio show, nwet nie bylo szans sie jemu przyjrzec czy posluchac w nieco mniej zatloczonej atmosferze, gralo to wlasnie z pm11s3, byl fajnie, ale czy neutralnie ciezzko powiedziec.

Przy tym poziomie cen odsluch przed nawet rozwazaniem zakupu to podstawa.

Pozdrawiam

Nabylem kilka dni temu fajna koncowe mocy i przedwzmacnaicz. A mianowicie chodzi o Marantz SM80 i SC80. Poczytalem troche smiesznych opinii nt. tego zestawu. Wczesniej mialem kilka wzmacniaczy Marantza, ostatnio PM75, ktorego wlasnie sprzedalem z mysla o zakupie SM80 i SC80. Z pewną niechęcia pakowalem PM75 do wysylki nie wiedząc co mnie czeka z tym Pre+Power. Gdzies czytalem ze rzekomo PM75 w ofercie Marantza stal wyzej niz SM,SC80 lub ze to rozdzielone PM80 czy PM82 i ogolnie slabo to gra. Dzis moge powiedziec, a raczej napisac ze wszystkie te wnioski sa poprostu nieprawdziwe dlatego postanowilem conieco tu skrobnąć o tym zestawie, ktory jest u nas raczej niedoceniany i bardzo mało opinii o nim.

Moze na poczatek kilka faktow i teorii. SM80 i SC80 byl wyzej w ofercie Marantza niz rzeczone PM75, ktory jest swietnym i juz kultowym wzmakiem. Nie prawda jest tez ze to rozdzielone PM80,82, bo to wogole inna konstrukcja. Koszt nowego PM75 w DE w 1989r to 1500DM, koszt SM80,SC80 w 1991r 2400DM. Wiec az 900dm wiecej.

Na zestaw ten mialem juz chrapke 2 lata temu gdy jeden z forumowiczow sprzatnal mi go sprzed nosa. Az wkoncu udalo mi sie od niego odkupic te pre+power.

Po podpieciu obu urzadzen do reszty moich gratów nie wiedzaielm czego sie spodziewac. Zacisnelem zeby i czekalem co sie bedzie dzialo. Czy kasa bedzie utopiona w bloto? Czy rzekome opinie o tym zestawie sa prawdą??

Otoz teraz z pelna swiadomoscia moge powiedziec ze NIE. Juz od pierwszych taktow True Colors Phila Collinsa moje watpliwosci prysly jak banka mydlana, a na gebie zawital usmiech. To co ten zestawik wyczynia z moimi kolumnami to bajka. Wysokie zyskaly szybkosc i rozdzielczosc, srednica wybila sie na pierwszy plan i "atakuje" nasze uszy w przyjemny sposob, ale rowniez z rozmachem kiedy tego potrzeba. Po wrzuceniu ciezkiej elektroniki, ktora nie szczędzi basu przez pierwsze kilkanascie sekund doslownie wrylo mnie w kanape. Bas jest tak potezny i niski ze sasiedzi mnie chyba wywalą za jakis czas z mieszkania. Czasem jak slucham tego zestawu to wydaje mi sie ze PM75 to byl potulny baranek. W porownaniu do niego zestaw SM80 i SC80 jest bardziej przejrzysty, dynamiczniejszy, oddycha pełnią piersi, potrafi zaskoczyc i lepiej uderzyc. Nie twierdze ze PM75 jest zly, SM80 i SC80 prezentuja bardzo zblizony poziom i praktycznie bardzo podobny charakter grania, ale poprostu wszystko jest tu na plus. Jak przechodzilem z PM7000 na PM75 bylem milo zaskoczony, ale po przejsciu z PM75 na SM,SC80 jestem zaskoczony naprawde wiele bardziej.

Jednak czasem warto isc pod prąd. Zestaw, ktory nabylem od kolegi DORAMAT jest w stanie idelanym, jakby zostal wyjety wczoraj z kartonu.

Trzy foty dla oka.

dsc04089ve.jpg

dsc04090y.jpg

dsc04086z.jpg

Pozdrawiam.

?👈

Panowie proszę o ostateczną decyzję co wybrać: MARANTZ CD14 czy CD 17KI do PM16? i dlaczego, kosztowały jako nowe chyba tyle samo... ?

Edytowane przez tommax5
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.