Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, W moim ulubionym acz trochę wysłużonym odtwarzaczu Marantz 6000Ki wysypał się laser. Z chęcią powierzyłbym bym naprawę komuś z forum - podjąłby się ktoś takiej naprawy ?

w zasadzie jeśli potrafisz posługiwać się śrubokrętem to możesz samemu wymienić sam laser lub laser z mechaniką, siedzi tam CDM12.1 (Vam1201), te lasery nie wymagają regulacji po wymianie

dzięki za pomoc , wrocławski serwis RTV SANSERWIS wycenił koszt wymiany razem z laserem na 310 zł

Sam to zrobisz bez problemu.

sam laser kosztuje około 40zł, z mechanizmem jakieś 60zł, więc sam oceń czy warto

Chyba nawet taniej.

?👈

Witam, można zapisać się do klubu? PM8000 i CD873 kupiony z ogłoszenia: "Bardzo rzadko spotykany na aukcjach odtwarzacz Marantz CD 873. Znakomity napęd CDM2 ,przetwornik C/A TDA 1541, na wyjściu bardzo dobre kondensatory NICHICON MUSE BIPOLARNE(montowane fabrycznie). Tuning polegał na wlutowaniu od spodu paru kondensatorów foliowych WIMA (w kluczowych miejscach),wymiana kondensatorów przy wzm. operacyjnych na znakomite ELNA SILIMIC II(zdjęcie) oraz wlutowanie precyzyjnych podstawek pod OPA i wymiana LM833 na LM 6172" Jestem w trakcie poszukiwania alternatywnego CD do tego wzmacniacza. Chyba będzie to CD7300. Pozdrawiam.

CD7300 ladny, pasuje do PM8000 jak i cala seria czyli CD6000 OSE, CD4000, ale graja tragicznie z tym piecem. Wogole graja tragicznie, nawet i nie z tym piecem, tylko ogolnie. Tez szukalem cos pasujacego do PM7000. Kupilem nawet tuner zeby to bylo ladnie, ale niestety wyglad nie rekompensowal dziur w brzmieniu. Chyba po miesiacu sprzedalem, bo nie mogem zniesc jego jazgotu i drętwego basu.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Aż tak tragiczne wrażenia z odsłuchu 7300? Nie upieram się przy tym modelu. Szukam czegoś sensownego, co zagra z PM8000. Malucha chce podłączyć do innego niemarantzowego zestawu. A wygląd i "dopasowanie" to drugoplanowa sprawa. Ważne żeby działał, bo ostatnio kupiłem na Tablicy "okazyjnie" DV4200 i niepograł za długo...

Dziękuję za podpowiedzi. Z tym tuningiem to chyba szczerze mówiąc będę miał kłopot, na elektronice praktycznej mało się znam i nie znam nikogo, komu mogę to w pobliżu zlecić. Mogę puścić cyfrowo przez Nostromo-3. CD 65 lub 67 mieszczą się w budżecie, CD17 poza moim zasięgiem.

CD63MKII KI jest najlepszy. Po tuningu firmowym. Ich ceny sa 2 razy wieksze niz zwyklych. Akurat mam takiego do sprzedania. Nie chce tu robic jakiejs reklamy. Wedlug niektorych ceny za wersje KI sa za wysokie.

?👈

Witam ponownie.

Kupiłem PM 7200, kolor złoty, teraz czas na cd.

Koledzy doradzą coś. budżet do 2tys, mam na uwadze:

Marantz SA8400

Denon jakiś może

Może coś lepszego w brzmieniu za tą kasę? koniecznie w złotym kolorze

Muzyka : soul, smooth jazz, chilli, pop

Będę wdzięczny za sugestie

Nad kolumnami zastanawiam się.

Mam dwa typy:

Monitor audio BX6 lub Canton Ergo R-CL

Obie mi się podobaja po odsłuchu.

Edytowane przez Fr@ntz

Witam, mam pytanie do miłośników Marantza odnośnie brzmienia CD 6004, jaki ma charakter czy ciepły itp no i jak z basem,szukam CD który potrafi pokazać bas dość potężnie, nie chodzi o jakąś finezję itp ale o dynamikę. Testy tego CD czytałem ale wolałbym poczytać opinię kogoś kto go używa na co dzień.

Edytowane przez przemek_s

Niedawno zmodernizowałem trochę mojego cd67mkIIOSE.

Najpierw wymiana lasera na nowy VAM1201,

ale przełożony do starej mechaniki.

Chińskie silniczki chodzą głośno i gubią ścieżki na cd-r.Kaszana.Szkoda podwójnej roboty.Lepiej kupić sam laser i wsadzić w oryginalny napęd.

Dodałem trafo do zasilania sekcji analogowej i DAC+stabilizator.

Nowy większy bardziej precyzyjny kwarc,wymiana kondensatorów na Elna cerafine,Elna silmic wstawione w inne miejsce,Nichicon,opampy na OPA 2604,podstawki,gniazdo IEC,pierścienie ferrytowe,

Zaekranowany procesor i kości serva Male przeróbki przy DAC.Usunięte kondensatory wyjściowe.HDAM zostawiłem.Wytłumienie obudowy po bokach i na górnej pokrywie,i inne pomniejsze zmiany.Na razie słucham-jest lepiej ale jak?za krótko by coś powiedzieć.

Wpadl dzis mi w rece Marantz CD63 MKII K.I. S. Ma on dziwna przypadłość. Po skierowaniu odtwarzacza panelem ku dolowi otwiera mu sie szuflada siłą grawitacji. Czy w tym napędzie nie ma jakiejs jej blokady? Jak CD normalnie stoi to jest OK, nawet nie zauwazylem tej "usterki".

Też tak mam,siła grawitacji działa;-) W obydwu cd 53 i 67

post-23451-0-81151200-1361826583_thumb.jpg

post-23451-0-08907100-1361826594_thumb.jpg

Edytowane przez Nikonman

Panowie, mój znajomy będzie miał Amplituner SR-53 dla mnie.

Potrzebuje jakiś brzęczek do wolnych kolumn (radio w tle itp) więc do słuchania stacji się nada.

Ale z ciekawości ,co ten tuner sobą reprezentuje, coś przyzwoitego to jest?

Pozdr.

Sprzedałeś? pochwal się co zdziałałeś ;-)

Wystarczy pasek szuflady zmienic. 38 x 1.5mm

http://allegro.pl/pasek-napedowy-video-cd-audio-paski-napedowe-pas-i2991282820.html

W tym napedzie nie ma zadnej blokady jak w np. Denonach dlatego jak pasek juz rozciagniety to szuflada wylata.

?👈

Witam i sie stalo... dolaczam do klubu marantza , dzisiaj wlasnie przyszedl mi nowiuski marantz cd SA-Ki Pearl LIte - fajna zabawka :-) Pozdrawiam

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

No to witamy w klubie lolek! Ja jestem bardzo zadowolony z PM i SA Ki Pearl Lite i jeszcze pewnie ze 2, 3 lata ze mną zostaną, ale już powoli zaczynam zbieranie na PM/SA 11s3:)

Szkoda generalnie, że w tym klubie tak mało opinii/wrażen nt. brzmienia obecnych klocków Marantza..

Edytowane przez Medaaard

NIestety widac wyraznie ze Polska nei jest najbogatszym krajem lekko mowiac patrzac jaki sprzet marantza tutaj koledzy posiadaja albo o jakie modele sie pytaja .... choc z drugiej strony tio widac ze ludzie szanuja te firme skoro niektorzy dosyc leciwymi sprzetami sie interesuja... A propo 11 s3 to faktycznie juz spezt zacny - ale dla kogos kto naprawde bardzo duzo i bardzo lubi stereo... ja jestem z tych co akurat co lubia ale bardziej lubie kino domowe i na arzie kupuje topowego amplituner aonkyo 5010 lub denona 4520 i do tego odtwarzcz wlasnie marantza kupilem i bluray do filmow... pozniej pomysle moze jaks koncowke kupie labo wzmacniacz stereo... ale najpierw na tym poslucham i jak na razie mi wystarczy... a pozniej sie pomysli...

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

.... choc z drugiej strony tio widac ze ludzie szanuja te firme skoro niektorzy dosyc leciwymi sprzetami sie interesuja...

bo w tych leciwych modelach (mówię tutaj o odtwarzaczach CD) siedzi legendarny już laser CDM-4/19, niezawodny i prawie niezniszczalny

Wbrew temu co piszesz bardzo dużo ludzi kupuje niesłychanie drogie sprzęty. Malo kto wydaje takie kwoty na hobby. Nie jest z nami tak źle.

Ja nie zarabiam fortuny, ale za cenę mojego sprzętu można kupić już małe, a nawet bardzo małe mieszkanko :)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Wbrew temu co piszesz bardzo dużo ludzi kupuje niesłychanie drogie sprzęty. Malo kto wydaje takie kwoty na hobby. Nie jest z nami tak źle.

Ja nie zarabiam fortuny, ale za cenę mojego sprzętu można kupić już małe, a nawet bardzo małe mieszkanko :)

gratuluję w takim razie sprzętu, ale czy każdy kto kupuje drogi sprzęt to pasjonat tak jak Ty, być może wielu z nich to po prostu snoby, którzy np. mają drogi dom, drogi samochód to czemu nie kupić sobie drogiego sprzętu, bo powiedzmy projektant wnętrz lub ktoś inny polecił?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.