Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz to nawet nie o to chodzi że się nie zgrywają - ten wzmak nie miał siły żeby ich uruchomić.. kolumny nie grały.. za słaby mocowo był do tych kolumn..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Co rozumiesz pod słowem, lepiej? Głośniej? Wiecej basu? Wiecej góry? Szersza, głębsza scena? A jaka jest reszta toru?

PS. Moj 8005 potrzebowal kilku miesiecy, codziennie po 2-3 godziny, ale przede wszystkim zmiany kolumn;-) żeby zacząć grać jak trzeba. Wzmacniacz, to tylko wzmacniacz, wiecej brzmienia daja kolumny i źródło...

Źródło, cd6005, kolumny pylon diamond 25.

Witek, a co się zmieniło w brzmieniu po kilku miesiacach?

Generalnie brzmienie Marantza mi odpowiada, dlatego przeszedłem na wyższy model.

Gość

(Konto usunięte)

Bardziej soczysto sie zrobiło, przede wszystkim na dole, ale tak jak już pisałem największą zmianę dała przesiadka na inne kolumny. Wczesniej miałem B&W CM6s2, brakowało mi basu i sceny, teraz mam wszystko, czyli u mnie problem byly kolumny.

Problemem moze byc zrodlo. Sprobuj wypozyczyc jakis streamer do plikow, albo gramofon. Ew. lepszy kompakt. ;)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość

(Konto usunięte)

Cd player jest akurat dobry, to właściwie brzmieniowo to samo co mój, gra ładnie całym pasmem. Poczytałem trochę o Pylonach D25, to fajne kolumny, ale ze względu na niewielką efektywność 88dB mogą potrzebować mocniejszego wzmacniacza.

Prosze sobie nie robic zartow. Moj Marantz nie mial problemu z Zensorami numer 5, mimo tego ze ma 2*60W w klasie "D", a Twoj drozszy wzmak ma miec jakies problemy mimo ze to "AB". Bez przesady. ;)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wiedziałem, że w końcu ktoś zacznie wypisywać głupoty o zbyt małej mocy wzmacniacza. To typowe na tym forum.

Ten wzmacniacz ma 100W na kanał przy 4ohm, przy zniekształceniach 0.02%. To wystarczająco dużo, żeby zagrać z prawie każdymi kolumnami. Zresztą nie słyszę żadnego przeciągania basu, czy utraty kontroli nad dźwiękiem.

A co to jest 100w na 4ohm?.

Ważna jest wydajność prądowa.

Twoje kolumny mają 4ohm i 88dB więc można zaliczyć je do tych trudniejszych w wysterowaniu.

Trzeba też pamiętać że podczas grania z 4ohm może się zrobić nawet 3ohm i wtedy PRĄDU potrzeba!

Wiedziałem, że w końcu ktoś zacznie wypisywać głupoty o zbyt małej mocy wzmacniacza. To typowe na tym forum.

Ten wzmacniacz ma 100W na kanał przy 4ohm, przy zniekształceniach 0.02%. To wystarczająco dużo, żeby zagrać z prawie każdymi kolumnami. Zresztą nie słyszę żadnego przeciągania basu, czy utraty kontroli nad dźwiękiem.

Ja bym tym budżetowym 50 W na kanał, przy 8 Ohm tak bardzo nie wierzył na twoim miejscu. Na swoim nie wierzę wcale.

Gość

(Konto usunięte)

A co to jest 100w na 4ohm?.

Ważna jest wydajność prądowa.

Twoje kolumny mają 4ohm i 88dB więc można zaliczyć je do tych trudniejszych w wysterowaniu.

Trzeba też pamiętać że podczas grania z 4ohm może się zrobić nawet 3ohm i wtedy PRĄDU potrzeba!

Dokladnie o to mi chodzilo, to nie sa zadne glupoty. Nie pisalem rowniez, ze 8005 nie da rady, chodzi bardziej o subtelnosci w dzwieku. Koledze, ktory pytal o PM8005 radze nie napinac sie. Kazdy napisal, to co uwazal za stosowne i nawet jesli sa to w Twoim odczuciu glupoty, to za pomoc nawet te nieudolna nalezy podziekowac a nie obrazac... dla mnie temat zamkniety.

Wszystkie tanie Marantze maja slabawe zasilanie. A zaczęło się to z modelem 7001, pisałem już gdzieś o tym.

Klasa "D" jest znacznie efektywniejsza niz "AB". Jednak nawet przy klasie "AB" seria 8 Marantza poradzi sobie niemal ze wszystkim.

---

Dragon, moze i to bez problemu. Sprawdzales rozne ustawienia w pokoju? Czasem jest tak ze w naszym wymyslonej lokalizacji sprzet nie gra, a wystarczy go tylko troche przesunac by zaczal grac. :)

Edytowane przez DawidM

Klasa "D" jest znacznie efektywniejsza niz "AB". Jednak nawet przy klasie "AB" seria 8 Marantza poradzi sobie niemal ze wszystkim.

Od kiedy PM8004 pracuje w D?

Niedługo bede miał Primare w kalsie D, sprawdzę ile to warte.

Wow, dzięki za pomoc. Czyli muszę zmienić wzmacniacz, kolumny. Rozumiem, że sprzęt “budżetowy“, cokolwiek to znaczy nie może dobrze zagrać?

Pozdrawiam

Może, odoiwiednio dobrany, a nie po przeczytaniu kilku recek z gazet.

?👈

Klasa "D" jest znacznie efektywniejsza niz "AB"

A tego nie rozumiem, możesz to jakoś wyjaśnić ?

Mam to rozumieć, że wzmacniacz oddający 100 W przy 8ohm w klasie AB jest mniej "efektywny" (cokolwiek to znaczy), od wzmacniacza oddającego 100 W przy 8ohm w klasie D.

Chce powiedziec ze moj pracuje w klasie "D", i radzil sobie bez problemu z Dali Zensor 5. Wiec parokrotnie drozsza seria 8 tez nie powinna miec zadnego problemu z pylonami, mimo tego ze pracuje w klasie "AB".

http://www.hifi.pl/slownik/klasa-pracy-wzmacniacza.php

http://www.hifi.pl/slownik/klasa-d.php

Ustawienie jest optymalne, przerabiałem to kilka lat temu. Dla sprawdzenia podłączyłem pm6005 i jest jeszcze gorzej, chociaż bas jest bardziej sprężysty. Teraz sprawdzam różne interkonekty.

Generalne dźwięk jest mało czytelny, jakby przykryty kocem. Może mi się tylko tak wydaje, ponieważ mam katar.

Tu Rafal dobrze mowi. W chorobie dzwiek nie ten sam. :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.