Skocz do zawartości
IGNORED

Martin Logan Summit - co w zamian

akrool

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Drogi Panie.........po raz kolejny sie nie rozumiemy-bo dobre granie to mam u siebie na co dzień,natomiast wiele kolegów stara sie być jak takie

nadmuchane balony,więc prosze pisać prawde-bo pisac po to aby dostac jak najwiecej plusów jest wbrew mojemu podejściu do audio.

Zawsze nie obiektywizm mi sie nie podobał-trzeba i nalezy pisac prawdę i tak to czynię-bo jestem pasjonatem jak najbardziej realistycznego grania z prądu

To jedyna prawda:

Stary jak zwykle wypowiada się na temat rzeczy, które widział jedynie na obrazkach...

Nie ma znaczenia, jak gra u Ciebie. Pisz na temat wątku.

Nie ma znaczenia, jak gra u Ciebie. Pisz na temat wątku.

Dzięki za radę,ale akrool jest na tyle dojrzałym audiofilem,że poradzi sobie z doborem kolumn.

Tylko nie pisz jak gra u Ciebie........taka prosba,a pisz na także na temat watku-bo na razie to jestes w wątku moim aniołem stróżem))

akrool

sorry za pisanie nie na temat-mysle ,że u Ciebie sprawa byłaby załatwiona dawno-tylko budzet masz określony i nie chcesz go przekraczać.

Jesli uzywane kolumny by Cie interesowały-to może pomyśl o Magico-tych starszych modelach-dżwięk wypelni Ci całe pomieszczenie spektakularnie.Nie chce nic sugerować,ale Twoje przesłuchania kolumn tez sa bardzo ciekawe i odkrywcze.

Powodzenia.

• 2 tygodnie później...

Dojrzałym nie dojrzałym a tu nagle nieoczekiwana zmiana...

Za namową jednego z polskich specjalistów od tłumienia drgań zmieniłem blat w moim mebelku z granitowego na grubą sklejkę i ... wierzcie lub nie ale zmiana jest absolutnie rewolucyjna.

Dźwięk zgęstniał, nasycił się, poprawiła się spójność, a bas nagle się pojawił w jakości absolutnie referencyjnej (chyba nigdy i nigdzie dotąd nie słyszałem bardziej różnicowanego, konturowego, wypełnionego i co tam jeszcze w audiofilsko (tfu :-) melomańskim słowniku jest :-)

Dotyczy to cały czas aktualnie grających u mnie B&W 802 Diamond, które po tej zmianie weszły do ścisłej czołówki odsłuchiwanych "pomysłów".

Za namową jednego z polskich specjalistów od tłumienia drgań zmieniłem blat w moim mebelku z granitowego na grubą sklejkę i ... wierzcie lub nie ale zmiana jest absolutnie rewolucyjna.

A możesz kilka słów więcej na temat blacika [pod sprzęt czy kolumny ?]

Jakoś przesadnie dużo do powiedzenia nie ma - chodzi o blacik pod sprzętem. Był granit, teraz jest potrójna sklejka (grubość ok. 40mm)

Jest za tym nawet teoria (powtarzam, bo nie jestem w tej kwestii specjalistą). Teoria jest z obszaru elektromagnetyzmu. Otóż granit jest tak gęstym materiałem, że nie pochłania drgań, a jedynie je przenosi co powoduje ponoć zaburzenia pola elektromagnetyczngo w zasilaczach w każdym klocku, a to z kolei degraduje prąd.

Sklejka natomiast drgania pochłania i emituje je poprzez swoje brzegi w postaci energii cieplnej.

Oczywiście mówimy tutaj o tak drobnych zjawiskach, że nie jesteśmy w stanie tego zaobserwować organoleptycznie.

To tyle teoria, natomiast "emipria" :-) jest absolutnie zjawiskowa - dźwięk nasycony, gęsty, czekoladowy, a przy tym kapitalnie rozdzielczy i selektywny z głęboką sceną i pięknie wypolerowanymi dźwięcznymi wysokimi tonami.

• 2 tygodnie później...

Jak wiesz jestem po odsłuchu Maggies 3.7, bo pisałem o tym w innym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(posty #82 i #89). Kolumny pod pewnymi względami wybitne, ale całościowo nie do końca takie jakich szukam.

Posłuchałem też w salonie Cabasse Pacific 3 (wersja pasywna), ale w bardzo niekorzystnym akustycznie pomieszczeniu. Chciałem je nawet posłuchać u siebie w domu, ale właściciel warszawskiego dystrybutora (Media Centrum) najpierw stwierdził, że wogóle nie pożyczają, bo się zdarzało, że wracały porysowane, a potem w rozmowie bezpośredniej ze mną zaproponował (oprócz kaucji) opłatę za dwukrotny transport i opłatę 300 zł za każdy dzień wypożyczenia. Kasa nie powalająca wprawdzie, ale podejście i pomysł wydały mi się tak kuriozalne (nigdy wcześniej w ciągu ostatnich kilkunastu lat się z taką propozycją nie spotkałem), że podziękowałem grzecznie i zrezygnowałem z tej ścieżki całkowicie - trochę może żałując, bo grały zachęcająco aksamitnie i gęsto.

Posłuchałem też w salonie Tannoy Glenair 15 oraz Definition DC10T - dla mnie to trochę za słaba klasa dźwięku do poważnego rozważania.

Posłuchałem w salonie Monitor Audio PL300 - porażka w moim repertuarze muzycznym. Może pop albo rock...

Aktualnie niekwestionowanym liderem moje odsłuchanej grupy jest B&W 802 Diamond.

Będę odsłuchiwał jeszcze u siebie Vandersteen quatro oraz Thiel 3.7.

Koledzy z Q21 namawiają mnie mocno na ATC SCM 100, ale one są takie brzydkie (to jakby postawić obok siebie Angelinę Joli (sprzed zabiegu oczywiście) i Tildę Swinton albo Gwendoline Christie), że nie mogę się przekonać do tego pomysłu.

I to jest chyba aktualna sytuacja - jakieś dodatkowe sugestie?

Ukryta Zawartość

Jak wiesz jestem po odsłuchu Maggies 3.7, bo pisałem o tym w innym wątku:

Ukryta Zawartość

(posty #82 i #89). Kolumny pod pewnymi względami wybitne, ale całościowo nie do końca takie jakich szukam.

Posłuchałem też w salonie Cabasse Pacific 3 (wersja pasywna), ale w bardzo niekorzystnym akustycznie pomieszczeniu. Chciałem je nawet posłuchać u siebie w domu, ale właściciel warszawskiego dystrybutora (Media Centrum) najpierw stwierdził, że wogóle nie pożyczają, bo się zdarzało, że wracały porysowane, a potem w rozmowie bezpośredniej ze mną zaproponował (oprócz kaucji) opłatę za dwukrotny transport i opłatę 300 zł za każdy dzień wypożyczenia. Kasa nie powalająca wprawdzie, ale podejście i pomysł wydały mi się tak kuriozalne (nigdy wcześniej w ciągu ostatnich kilkunastu lat się z taką propozycją nie spotkałem), że podziękowałem grzecznie i zrezygnowałem z tej ścieżki całkowicie - trochę może żałując, bo grały zachęcająco aksamitnie i gęsto.

Posłuchałem też w salonie Tannoy Glenair 15 oraz Definition DC10T - dla mnie to trochę za słaba klasa dźwięku do poważnego rozważania.

Posłuchałem w salonie Monitor Audio PL300 - porażka w moim repertuarze muzycznym. Może pop albo rock...

Aktualnie niekwestionowanym liderem moje odsłuchanej grupy jest B&W 802 Diamond.

Będę odsłuchiwał jeszcze u siebie Vandersteen quatro oraz Thiel 3.7.

Koledzy z Q21 namawiają mnie mocno na ATC SCM 100, ale one są takie brzydkie (to jakby postawić obok siebie Angelinę Joli (sprzed zabiegu oczywiście) i Tildę Swinton albo Gwendoline Christie), że nie mogę się przekonać do tego pomysłu.

I to jest chyba aktualna sytuacja - jakieś dodatkowe sugestie?

Cały czas te same.

Tłuczesz się po stolicy tygodniami. Zmieniasz skrzynki bez końca...

Pojedź RAZ do Krakowa!

Dowolną ilość pieniędzy możesz wyrzucić - Twoja sprawa. Ale, CZASU na prawdę szkoda...

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Cały czas te same.

Tłuczesz się po stolicy tygodniami. Zmieniasz skrzynki bez końca...

Pojedź RAZ do Krakowa!

Dowolną ilość pieniędzy możesz wyrzucić - Twoja sprawa. Ale, CZASU na prawdę szkoda...

Ja sie nie tluke tylko tu mieszkam :-)

Do Krakowa mogę sie przejechać, tylko ten twój post jakiś taki metny polslowkami.

Co KONKRETNIE proponujesz?

Akrool, spokojnie zuk zuk zuk chce dobrze dla Ciebie ale momentami nie jest w stanie tego wyrazić słowem pisanym[ ;]

Spokojnie działaj i szukaj dalej.Martwi mnie twój aktualny wybór Bad & Worst .sound.

spokojnie zuk zuk zuk chce dobrze dla Ciebie

Cieszę się bardzo, że się o mnie troszczycie - dalej mogą być literówki, bo łzy wzruszenia zalewają mi klawiaturę :-)

momentami nie jest w stanie tego wyrazić słowem pisanym

Taaaak - to widzę, ale czy tak trudno jest napisać co takiego jest w Krakowie? Jakieś zagłębie "kolumn, których szuka akrool"?

Jak ma coś do powiedzenia - niech mówi otwarcie, nie ma potrzeby być nieśmiałym :-)

Martwi mnie twój aktualny wybór Bad & Worst

No cóż - każdy ma w życiu jakieś zmartwienia :-)

A masz jakieś inne propozycje oprócz Maggies?

A masz jakieś inne propozycje oprócz Maggies?

Apogee Diva's , Quad 2805, 2905, Kawero , Magico ale to propozycje po za pułapem cenowym.

Sonus Faber Extrema , Guarneri, Cremona Auditor M , Minima Vintage to moje typy i masz wszystko - muzykalność i scenę.

A w Krakowie prawdopodobnie są ulubione kolumny kolegi zukzuk'a Infinity R 90.

Sonus Faber Extrema , Guarneri, Cremona Auditor M , Minima Vintage to moje typy i masz wszystko - muzykalność i scenę.

No właśnie - same monitory... Czyli ciężko znaleźć podłogówkę, która w zakładanym pułapie cenowym przebije BW i do tego nie jest "(magneto/elektro)statem", tak?

Akrool, tak monitory a wiesz dlaczego ?

1.Aby zrobić dobry monitor trzeba się dobrze na tym znać .Taką sztukę osiagnął mistrz Franco Serblin.

W/w monitory nokautują przepięknym pasmem środka i wysokich częstotliwości wiekszość podłogówek ,które mogą górować nad

monitorami jedynie w zakresie b.niskich częstotliwości. Jesli jesteś fanem klasyki , muzyki małych składów , wokalnej, jazzu

i muzyki akustycznej to znajdziesz w brzmieniu monitorów wszystko co jest potrzebne do szczęścia .

Apogee Diva's , Quad 2805, 2905, Kawero , Magico ale to propozycje po za pułapem cenowym.

A w Krakowie prawdopodobnie są ulubione kolumny kolegi zukzuk'a Infinity R 90.

Mniejsza o kolumny. Raczej - tam gra MUZYKA!!! Głównie klasyczna i jazz:):):) A tego ponoć szuka Akrol. Ponoć...

Ty też nie skorzystałeś z okazji...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

to znajdziesz w brzmieniu monitorów wszystko co jest potrzebne do szczęścia .

Nie zgadzam się z tą teza w ogólności. W szczególnych przypadkach może tak być, ale w moim pomieszczeniu tylko bardzo niektóre monitory są w stanie napełnić je nasyconym dźwiękiem.

Co więcej uważam, że dla dobrego oddania barwy muzyki klasycznej i właściwego balansu tonalnego orkiestry absolutnie konieczne jest właściwe dopełnienie niskimi częstotliwościami. I nie chodzi tutaj o jak najniższe zejście tylko właśnie o dobry balans. Póki co BW zrobiły to najlepiej z tego co słyszałem i co więcej robią to świetnie nawet przy bardzo niskich poziomach głośności (a tak mi się często zdarza słuchać muzyki jak dzieci już śpią...)

Mniejsza o kolumny. Raczej - tam gra MUZYKA!!! Głównie klasyczna i jazz:):):) A tego ponoć szuka Akrol.

Zgadza się - tego szuka. Powiedz zatem proszę jakie komponenty i kolumny używasz do wydobywania tej MUZYKI?

• 3 lata później...

chyba odpowiednio długi czas aby być pewnym co finalnie dało radę przebic Summit ;)

Jesli to coś ma być lepsze od Martina Logana Summit to tylko Magnepan MG 3.7i oraz the BEST of ALL MG 20.1

B&W, to raczej nieporozumienie -imho.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.