Skocz do zawartości
IGNORED

"Audiofil" we Wrocławiu

sarvaveda

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt już gotowy. Zapraszam w imieniu swoim i pozostałych organizotorów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22055-0-40230000-1367625652_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy przewidziano repertuar który zamiennie można odtwarzać na analogu i kolejnych przetwornikach? Będzie możliwość sprawnej zmiany źródeł w czasie kolejnych odsłuchów? Jest jakiś przełącznik, lub preamp?

niestety jak dla mnie to nie gra w ogóle.... nie twierdzę że te urządzenia są nic nie warte, bo na pewno są zacne ale jak leciało ''z komputera'' to grało jak marnej jakości ''empetrójka'' zlewało się wszystko przy dynamiczniejszych momentach, do tego nienaturalnie buczący przełom średnicy i basu, nie sądze że to wina pomieszczenia , bo grało już tam porządnie np. przy okazji prezentacji tubowych Avantgardów. no cóż tym razem nie wyszło IMHO.

yyy, nie rozumiem pytania-wydawało mi się że rozmawiamy o dniu dzisiejszym czyli o prezentacji :

Harpia Monk z myszami na dachu + wzmak w klasie D Calyx'a + (chyba) M2tech dac i chyba jakieś źródło komputerowe-widziałem że kilku panów chodziło z Ipad'ami... absolutnie nie neguje tych urządzeń, po prostu nie trafiłem jeszcze na dobrze grające computer audiophile.

System grał poprawnie w całym paśmie, odebrałem brzmienie kolumn jako spójne, bardzo dobrze kontrolowane i odpowiednio wysterowane. Pomieszczenie jest duże, a kolumny Harpii grały z rozmachem. Nie spotkałem nigdy idealnych warunków do ustawiania kolumn, zawsze interakcja z pomieszczeniem jakaś jest, mniejsza lub większa, mając to na uwadze można tę kwestię pominąć i jeśli się potrafi to należało posłuchać muzyki z przyjemnością.

Osobiście przypadła mi do gustu prezentacja w wersji ze srebrnego krążka. Nie wiem niestety - sygnał cyfrowy był przekazany z cd do przetwornika M2Tech vaughan, czy odtwarzacz cd odtwarzał samodzielnie? Obydwa warianty czyli odtwarzanie plików i z cd grało z odpowiednią rozdzielczością, dynamiką, bez wyostrzeń naprawdę z klasą, żywiołowo przy odsłuchu podtupywałem, lub podrygiwałem, nie skupiając się na kwestiach technicznych. Grała muzyka, wszystko inne było na drugim planie. Zeszłotygodniowa prezentacja zestawu remyio zapadła mi w pamięci również jako bardzo energetyczna muzycznie, bardzo rozdzielcze granie z którym nie miałem wcześniej do czynienia, bardzo holograficzne i realistyczne, na ile oczywiście realizm jest możliwy przy reprodukcji nagrań. Realistyczne to zbyt duże słowo. Mając często do czynienia z muzyką na żywo, mimo wszystko zaryzykuję takie stwierdzenie. Pewnego rodzaju fizyczna namacalność dźwięku w przypadku zestawu Remiyo może dać wielką satysfakcję. W dzisiejszej prezentacji mimo różnic w całym zestawieniu klasa prezentacji była na świetnym poziomie, trudno to porównywać bezpośrednio w dwutygodniowym odstępie czasu. W całym tym opisie nie wspomniałem o analogu, jeśli miałbym obiektywnie powiedzieć czego chciałbym słuchać na co dzień to chyba właśnie analogu. Nie słychać tutaj cyfrowego nalotu z krążka, a taki dało się usłyszeć we wszystkich innych konfiguracjach.

Pozdrawiam starych znajomych forumowiczów których spotkałem, możliwe, postaram się jutro wybrać i posłuchać jak sprawuje się najwyższy model c/a calyxa.

niestety jak dla mnie to nie gra w ogóle.... nie twierdzę że te urządzenia są nic nie warte, bo na pewno są zacne ale jak leciało ''z komputera'' to grało jak marnej jakości ''empetrójka'' zlewało się wszystko przy dynamiczniejszych momentach, do tego nienaturalnie buczący przełom średnicy i basu, nie sądze że to wina pomieszczenia , bo grało już tam porządnie np. przy okazji prezentacji tubowych Avantgardów. no cóż tym razem nie wyszło IMHO

Niestety, ale mam również podobne odczucia. Słuchałem zarówno źródła w postaci czarnej płyty, komputera (w pewnym momencie skapitulował program) jak i CD.

Wiecie jak to jest z odsłuchami: wchodzimy, siadamy i jeżeli jest choć jeden poważny problem z dźwiękiem - staje się on dominującą cechą systemu. Tą cechą prezentowanego systemu były wszechobecne dudnienia. Basu w ogóle tyle co kot napłakał i nie było mi dane wysłuchać niskiego, równego, niezlewającego się z resztą dźwieków tego pasma. Świetne wysokie z dobrym zróżnicowaniem barw na średnicy nie ratowały braku stereo. Te kolumny w ogóle nie znikały, o źródłach pozornych można zapomnieć, wszystko jest podane najdalej z pozycji 1 metr za kolumnami, o separacji instrumentów można zapomnieć. Często "grało" bezpośrednio z głośników.

Poprzeczkę postawiono wysoko: system miał wypełnić muzyką dużą przestrzeń i to nie zagrało. Czemu? Nie wiem.

Z kolumienek Bravo bylo wiecej basu i lepszej jakosci ?? 2x22cm i 2x18 kontra 2x16cm. Dudnienie to problem pomieszczenia i miejsca odsluchowego. mogles sie przesiasc gdzie indziej. Jak dudni to basu jest duzo a Ty napisales, ze go nie bylo prawie wcale.

Podbite okolice 100 Hz są tym, czego za wszelka cenę należy unikać. Słychać to było niemal w całej sali i zdecydowanie absorbowało uwagę.

Dla mnie bas zaczyna się poniżej 50Hz i na odsłuchu go nie uświadczyłem w oczekiwanej ilości i jakości.

Wiem, że na bieżąco śledzicie wpisy na AS (te włączone laptopy... ) a więc i mój będzie odczytany. Jeżeli sprzęt jest OK, to zaproponujcie dziś odsłuch szumów (na zgodność faz), bo dla mnie brak źródeł pozornych przy tej klasie sprzętu mógł być związany z błędnym podpięciem kabli. Spróbujcie z generatora włączyć częstotliwości między 80 a 100 Hz i posłuchać ich porównując w miejscu odsłuchu z 30Hz. Podejrzewam konsternację.

Jeżeli pomieszczenie nie spełnia wymagań, należy je zmienić a nie tłumaczyć tym problemy.

I coś na plus: bardzo realistycznie zabrzmiały talerze i fortepian. Świetnie system oddał barwy tych instrumentów.

Byłem ponownie, dzisiaj sprzęt został podłączony lepiej, nie było problemów z komputerem, dac M2tech vaughan, następnie Calyx femto zagrały tak jak należy, bardzo pięknie, podobnie płyta winylowa czarowała. Zamiennie włączano kolejne urządzenia na tych samych lub podobnych nagraniach i można było próbować wyłapać różnice w dźwieku. Cecha wspólna wszystkich to bez wątpienia analogowe brzmienie za sprawą wysokiej klasy przetworników. Cd odtwarzano z transportu audionet, więc wszystkie dane cyfrowe z płyt cd i plików przechodziły przez przetwornik. Już dzisiaj nie byłbym pewny oceny tego co lepiej grało płyta czy pliki, w dużej części podobały mi się utwory odtwarzane z komputera. Dochodzi jednak jeszcze kwestia nagrań, wiadomo, że takie mogą grać całkowicie różnie, na innym poziomie. Wystawianie laurki za całokształt mając na uwadze reprodukcję basu jest zaskakujące, dla mnie muzyka nie zawiera się tylko w tym przedziale, nie jestem sejsmografem. Tam gdzie bas miał być to był.

• Redaktorzy

Mnie sie podobalo. Bardzo milo spedzilem czas. Dziekuje organizatorom za zorganizowanie kolejnej imprezy. Do nastepnej!

P.S. Nowa Fonica prezentowala sie fantastycznie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Wuelem ceny elementów to:

Harpia Monk 39 900zł

Calyx Femto 26 000zł

M2Tech Voughan 26 000zł

Calyx CTI GFmod 12 000zł

Calyx Femti 16 000zł/para

Kabli Entreq nie znam modeli które grały ale pewnie dodatkowe z 30-40kzł.

Sam system w całości naraz grający delikatnie przekraczał 100kzł (max 120kzł)więc to nie był system ekstremalnie drogi.

Wpis o basie wcześniej poczyniłem z tego względu, że system ten znam znakomicie gdyż posiadam 3 podstawowe jego elementy a mianowicie Monki, Femto i modyfikowanego CTI i gram na takim zestawie już od kilku miesięcy. Mam jednak zupełnie inne okablowanie, Kimber głośnikowy, MIT-a IC i zasilające Synergistic Research Mam też dużo mniejsze pomieszczenie. Nie byłem na prezentacji ale miałem w domu kable Entreq więc wiem jak to mniej więcej grało. Do swojego obecnego systemu mam tylko jedno zastrzeżenie jakim jest problem z szerokością sceny bo tutaj słyszałem już trochę lepsze granie choć kable Entreq trochę to poprawiały. Cała reszta jest taka jakiej szukałem przez ostatnie kilka lat. Szybkość, detal, kontrola a jednocześnie granie nasycone i gładkie i zero zamulenia. System nie wykłada się na żadnym typie muzyki a przy tak szerokim repertuarze jaki słucham miało to dla mnie ogromne znaczenie.

Dla mnie to praktycznie koniec drogi na kilka lat.

• Redaktorzy

Że tak zapytam:

1) Czy te gruszki/rekawice bokserskie/zwierzątka widniejące na kolumnach są wypchane jakimś piaskiem czy ołowiem - jako obciążnik dla kolumn? Czy to jakaś forma ozdoby?

2) Czy ten jeden utwór rockowy w wykonaniu dwóch synów jednego sympatycznego pana - czy był odtwarzany z pliku MP3 czy FLAC?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

:O

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , myślałem że to było na jaja :]

hah

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Solidne paczki Harpii! Chetnie bym dluzej zawiesil na nich ucho. Wrzuccie prosze wiecej zdjec ;) Pozdrawiam

Dla tych, którzy nie byli :

Ukryta Zawartość

Zdjęć będzie jeszcze więcej.

post-22055-0-16994000-1367951645_thumb.jpg

post-22055-0-25232700-1367951671_thumb.jpg

post-22055-0-89435000-1367951697_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.