Skocz do zawartości
IGNORED

niewielkie monitorki diy - grupowe zamówienie?

dolphin123

Rekomendowane odpowiedzi

Ale o co wy się kłócicie? Klon to by był, gdyby była rozpisana zwrotnica, pomiary skrzynek w mm podane, rura BR i tłumienie. Przecież ma powstać tu projekt mini monitorów i dla zobrazowania jaki mniej więcej jest koncept podane są te RLSy, ale za wiele z nimi wspólnego nie będą miały: zwrotnica zrobiona od nowa, wymiary podobne ale nie te same i jeszcze inne przetworniki...

Cały czas o tym piszę, ale wiele osób ma problem ze zrozumieniem tego...

A klonuj se Pan! A wy reszta zbiorowo przytakiwać, bo wyjdzie że Polak malkontent jest i nic nie potrafi, tylko kłócić się. Mega zajebisty koncept! Kolumna idealna, ujarzmienie praw fizyki! HI END!

Tak tak, najpierw w wątku do 5-6tys.zł ludzie polecają te małe RLSy, jak ktoś wytknie że budżet jest sporo większy i że można to w domowym zaciszu za tysiaka zrobić, to zaraz w drugą stronę Cię j***ą, że takie Etony zagrają gorzej od RLSa. A ilu chętnych było na kopię hehe... Śmiech na sali...

To może się zdecydujcie Panowie...

End Of Topic !

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Tak tak, najpierw w wątku do 5-6tys.zł ludzie polecają te małe RLSy, jak ktoś wytknie że budżet jest sporo większy i że można to w domowym zaciszu za tysiaka zrobić, to zaraz w drugą stronę Cię j***ą, że takie Etony zagrają gorzej od RLSa.

dolphin,

pisząc w ten sposób pokazujesz, że sam masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Tak, wiem, ale komu słoń na ucho nadepnął też wiem czytając tamten wątek.

Nie byłbym również taki pewny, czy ta Twoja kolumna na tanim tweeterze etona musi się z automatu podobać każdemu bardziej od małego rls:-)

Jednak nie mam problemu aż takiego dużego.. Dobrze, że droga ta Vifa zadowala bardziej :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

A mnie się wydaje, że dzięki DIY, klonowaniu itp producenci klonowanych przedmiotów nie tracą, a zyskują.

...

Przecież wystarczy spytać producenta... po co się domyślać. :)

Tu jest email: e-mail: [email protected]

mimo rozlicznych próśb o banowanie w watku informuje ze moderacja nie ma zamiaru kreowac po raz kolejny rzeczywistosci aby watek sie bardziej podobał i spełniał oczekiwania :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Moderatorzy

mimo rozlicznych próśb o banowanie w watku informuje ze moderacja nie ma zamiaru kreowac po raz kolejny rzeczywistosci aby watek sie bardziej podobał i spełniał oczekiwania :)

Pożyjemy, zobaczymy. :D zwykle po takich szumnych zapowiedziach, jednak lecą bany, przez co powstaje ileś tam wątków "z racji tego że zostałem zbanowany w wątku X, zakładam nowy temat, żeby wylać swoje żale" :D

-----------------

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 18 Kwietnia 2013 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 18 Kwietnia 2013 - nie na temat

raczeqq

Byłbym ZA, autor wątku chciał małe, ale może przemyśli temat.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 18 Kwietnia 2013 - już nie na temat
Ukryte przez misiomor, 18 Kwietnia 2013 - już nie na temat

Jak kogoś interesuje inny projekt, to proszę założyć wątek osobny i tam zaproponować swoje rozwiązanie. Ja określiłem temat jasno.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Tak tak, najpierw w wątku do 5-6tys.zł ludzie polecają te małe RLSy, jak ktoś wytknie że budżet jest sporo większy i że można to w domowym zaciszu za tysiaka zrobić

dokładnie najpierw ironizowanie, że za 1tyś to ja biorę kilka sztuk, a potem jak przeszło już do konkretów to nagle kierowane znięchęcanie i odciąganie od tematu pod pretekstem psucia krwi pasjonatowi.

Jesteśmy w stanie określić mniej więcej budżet?

Pisałbym się wstępnie na zestaw głośników, zwrotkę i budkę w stanie surowym :)

>dolphin123

>lowfi81

Tak tak. A sarkazm był wielkim wodzem Wizygotów... ;-) Bez urazy, ale napiszę wprost.

W tamtym wątku padło stwierdzenie, że 3000 zł to jakaś bzdura, bo takie monitorki można sobie przecież wystrugać za tysiąc złotych. Na to frywolny trucht odpowiedział: zrób mi takie za tyle, to wezmę 3 pary. Ja też się natychmiast "dopisałem" na dwie. ;-) Zrobiłem tak nie dlatego, że naprawdę potrzebuję takich monitorków, tylko żeby wyrazić skrajny sceptycyzm wobec takich deklaracji. Słyszałem jak te monitorki grają i jestem pod wrażeniem umiejętności i doświadczenia pana Jerzego. Oczywiście, można je sklonować i uzyskać podobny efekt - ale to kradzież. Natomiast szczerze wątpię, żeby osiągnąć to samo, projektując je od zera. A jeśli ktoś to zrobi, to na pewno nie wyceni swojej pracy na 1000 zł - wiedza i czas konstruktorów z prawdziwego zdarzenia kosztują znacznie więcej.

Nie przesadzajcie, przecież to żadna kradzież?..

Każdy może sobie wziąć dwa dowolne głośniki i samemu zbudować własne monitorki na danych przetwornikach.

Co z tego, że jakaś firma ma na tych samych przetwornikach kolumny 300% droższe?

Imho klonując zwrotkę toćka w toćke to tak, zgadzam się, ale każdy może przecież zbudować własne monitory na jakichkolwiek chce tylko przetwornikach.

Kradzieżą byłoby sklonowanie zwrotnicy, bo do tego można rościć swoje prawa, ale do wyboru przetworników?

Nie rozumiemy się znowu twonk.

Wyśmiałem propozycję tych monitorków, bo w kwocie 5-6tys.zł można spokojnie dużo lepsze monitory dostać, a żeby pokazać ile maksymalnej jakości może być w tych głośnikach podałem tysiąc złotych. Zaznaczyłem też że można je w takiej kwocie zbudować w domowym zaciszu i nikt mi nie powie tego, że się nie da. Nie wyceniałem pracy, bo dla mnie to moga kosztować i drugie tyle, ale podałem argument, dla którego polecanie tych rlsów w dużo większym budżecie jest po prostu śmiesze.

Ten temat założyłem, nie dla wykonania kopii, ale dlatego że szukam czegoś podobnego gabarytowo i ten wavecor na dole mnie interesuje,ciekawi. A to że połowa ma ciągle problem ze zrozumieniem tego, nic nie poradzę... Tylko zanim człowiek coś narzuci niech najpierw sam doczyta i się chwile zastanowi.

Drążymy dalej czy może w końcu rzeczowo temat się potoczy?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Wróćmy do tematu.

Jakieś jeszcze inne "lepsze" przetworniki do monitorków tak do 300zł na paczkę?

Może coś większego niż 12cm?

Zastanawiam się też nad monacorem SPH-135C, podobno zaskakuje na basie w obudowie 10-12litrów.

Na górze Vifa XT25. Nie mniej wolałbym coś w mniejszej obudowie ok 5-6litrowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś wykonałem małą TLkę, która nie odbiegała na basie od większego monitora w br.

Ukryta Zawartość

Tyle, że dzisiaj wolałbym coś klasycznego w br bo za dużo za bawy jest z TLką..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Do malej obudowy wg mnie lepiej by sie nadawal jednak WF152. Spokojnie mozna go zaaplikowac w 8 litrach i wcale nie bedzie sie tam dusil. Ale dobrze by bylo jednak wczesniej przesluchac tego wavecora, zeby dobrac do niego odpowiednia kopulke. Mam np SB15NRX, ktory to ma papierowa membrane a gra zupelnie inaczej, nizby na to wskazywala membrana. Nie ma nic wspolnego z papierowym brzmieniem.

Wykonanie takich skrzynek nawet z głośnikami powinno być tańsze u Pana Jurka, a i jakość wykonania jest perfekcyjna.

Sugerujesz że ja wykonał bym podobne skrzynki z paździerza skręcił wkrętami i pomalował pędzlem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.