Skocz do zawartości
IGNORED

Lekarstwo dla NAD-ów

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Mam info z serwisu Trimex-a przynajmniej dla NAD524 jak zrobić żeby czytał wszystko bez marudzenia na różnego rodzaju płytach CD-r, prawdopodobnie pomoże również dla 522 (521???), nie wiem jak z nowymi modelami bo nie widziałem ich od środka, ale załączam info może komuś się przyda.

W serwisie (Trimex) wykonali następującą modyfikację:

- wymiana R131 na potencjometr montażowy 47kiloomów

- usunięcie C123

- zamiast C123 wlutowanie C=10nF (od spodu płytki) ale nieco inaczej - jednym końcem tam gdzie był C123 a drugim końcem do R133.

Kluczowa okazała się regulacja trymerami C122 i C124 oraz zamontowanym potencjometrem montażowym.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

[obrazekLUKASZ-155740_1.jpg] [obrazekLUKASZ-155740_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1122-100003909 1170258293_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/10277-lekarstwo-dla-nad-%C3%B3w/

Aha NAD C540 jest bezposrednim nastepca 524 (zbudowany na jego bazie) wiec prawdopodobnie i tam patch moze okazać sie pomocny.

• 10 miesięcy później...

Krakoof biore go do naprawy przysyłaj!!

ledwo co jednego nada 514 udało mi sie odratowac a tez własciciel był juz załamany..w serwisie dwa miesiace stał ..niby procesor poleciał ..kazali mu za nowu 450zł płacic a ja 60 zł naprawiłem...:):)

Sprawa wygląda tak:

Wkładam płytke cd a on mi ja wysuwa spowrotem :) ale tak dzieje się tylko czasami. W końcu jak płytka jest juz w środku to po przesłuchaniu 20 sekund utworu przeskakuje np. do początku i odtwarza jeszcze raz, potem ta sam sytuacja dzieje sie po minucie odsłuchu, ale jak trochę pocierpię to w końcu sprzęt się rozkręci i dalej juz jakoś się słucha.

Początkowo myslałem, że to tylko wina brudnego lasera. Rozkręciłem, wyczysciłem ale problem nie zniknął.

"Wkładam płytke cd a on mi ja wysuwa spowrotem"

Pasek ładujący ślizga, norma w nadach, nie jest w stanie domknąc mechanizmu i po kilku sek. oddaje spowrotem.

Co do samoistnego powtarzania kawałków to przyznam sie NIE WIEM. Gdyby przeskakiwał, gubił traka itd. to sprawa jest jasna. Czy jak go zostawisz powiedzmy na noc wlaczonego to nastepnego dnia znowu przeskakuje?

Witam,

wiem ze to nie do mnie pytanie ale odnosnie smaru proponuje smar TC produkcji AG Chemia. Mi ten smar bardzo dobrze sprawdzil sie przy reanimacji nagrywarek komputerowych. A smar ten powinien byc dostepny w sklepach z elektronika bez wiekszego problemu, ewentualnie przez internet (jedna tubeczka kosztuje okolo 5zl)

Pozdrawiam.

Zerknij tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam Pana!

Chciałbym uzyskać od Pana informację na temat Nad 524.Mam ten sam problem- pasek ładujacy ślizga sie na silniku.

Spróbowałem wymienić silnik i pasek- ale problem pozostał.Nie wiem tylko czy silnik jest dobry do tego napedu.

Oryginalny to Sanko4A0210 a wymieniony to RF 310T 4V.Wszystko jest dosyć dobrze posmarowane.Przyznam sie że już brak mi koncepcji.Czy mozna kupić cały ten mechanizm ładowania do tego odtwarzacza.

Pozdrawiam -Direct [email protected]

• 1 rok później...

Odświeżam temat bo ostatnio jak pisałem to mój NAD 514 jeszcze czytał płyty, na niektórych kawałkach się zawieszał ale ogólnie jakoś to działało. Potem zaczęło być gorzej więc posłuchałem forumowych doradców i przekręciłem PR'ke, efekt? teraz nie czyta mi już niemal żadnej płyty, trzeba ostro powalczyć i regulować PR aby udało się odsłuchać choć kilka numerów.

Pytanie?

- Czy od razu kupić nowy laser?

- Czy powalczyć jeszcze ze smarowaniem prowadnic? (tego jeszcze nie robiłem), które to te prowadnice? czy chodzi o "szyny" po których sunie laser? :)

- Czym najlepiej smarować prowadnice? zmieniło się coś w tej kwestii przez te dwa latka od założenia tematu?

Ja bym proponował olej maszynowy na szyny. Tak jak napisałeś chodzi o te prowadnice metalowe. Jak są nasmarowane to głowica łatwiej śledzi ścieżkę. U mnie to do tej pory pomagało. Spróbuj, dużo roboty z tym nie będzie. Laser nie jest drogi, ale może sie okazać, że przeleżał trochę i też ma wyschnięte prowadnice :).

Jeśli jeszcze nie spaliłeś to ustaw laser tak jak poprzednio. Przed takimi regulacjami należy zmierzyć i zapisać na jaką rezystancję jest ustawiony potencjometr, żeby można było potem ją z powrotem ustawić.

Przedmuchaj i przemyj soczewkę wacikiem zmoczonym alkoholem izopropylowym.

Jeżeli tam jest sanyo SF-P101 ( a raczej wątpie) to nie spalisz go regulując prąd pr-ką, przynajmniej w aplikacjach 521, 522, 524, 542 (bez i) natomiast pomiar przed kręceniem w tych konkretncyh głowicach ma średni sens, tak co jakiś czas trzeba je przesuwać bo robią sobie jaja. Co innego w philipsach, szczególnie tej nieszczęsnej odmianie CDM/VAM 12,3 oraz mechanizmach sonego (np. KSS213x), tam bardzo niewiele trzeba żeby przewalić sprawę. Ale tak jak kolega Molibden sugeruje, dla świętego spokoju, taki zabieg NIGDY nie zaszkodzi a może pomóc potem...

pzdr.

• 2 miesiące później...

NAD 514 jakiś czas temu czytał płyty, na niektórych kawałkach się zawieszał ale ogólnie jakoś to działało. Potem zaczęło być gorzej więc posłuchałem forumowych doradców i przekręciłem PR'ke, efekt? teraz nie czyta mi już niemal żadnej płyty, trzeba ostro powalczyć i regulować PR aby udało się odsłuchać choć kilka numerów.

1. Smarowanie prowadnic niewiele pomogło

2. Ostatnie pytanie przed zakupem - zainwestować w cały mechanizm ?

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) czy tylko zakupić sam laser (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NAD 514 jakiś czas temu czytał płyty, na niektórych kawałkach się zawieszał ale ogólnie jakoś to działało. Potem zaczęło być gorzej więc posłuchałem forumowych doradców i przekręciłem PR'ke, efekt? teraz nie czyta mi już niemal żadnej płyty, trzeba ostro powalczyć i regulować PR aby udało się odsłuchać choć kilka numerów.

1. Smarowanie prowadnic niewiele pomogło

2. Ostatnie pytanie przed zakupem - zainwestować w cały mechanizm ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy tylko zakupić sam laser

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymień cały mechanizm , pozbędziesz się przyszłych kłopotów z silnikami napędu płyty i przesuwu lasera.A tak swoją drogą opiszę swoją "walkę" z NAD 524:

Diagnoza-silnik wkładania płyty nie podnosi mechanizmu lasera.

Wymieniono pasek i ten silnik ale to nic nie dało.Serwis za cały mechanizm ładowania(bez mechanizmu z laserem) chciał 130zł +30rob+30 wysyłka i to mnie trochę osłabiło.Cały dowcip polega na tym że zepsuta była krzywka podnoszenia lasera(takie S) w której porusza się bolec.Bolec uciąłem wywierciłem otwór pod łożysko z bolcem i teraz już nie trze tylko się obraca po torze przesuwu(Zaznaczam że jest to bardzo precyzyjna robota!!!)Wydaje mi się że rozwiązałem problem na długo.Nigdy bym się za to nie zabierał gdyby nie fakt że taki mechanizm np.do CD i DVD kosztuje 10zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale żaden nie pasuje do mojego 524.

Ukryta Zawartość

A jak sprawdzić czy dany mechanizm będzie pasował do NAD'a ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.