Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Premium vs Tonsil Melody?

super_antek

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie a co z STX-ami? Jakiś czas temu natknąłem sie na nie, na FX-300 włśnie. Jak by sie miały do Premium Tonsila? Chociaż w cenie do 1tys zł to raczej STX F-280 n?

sittek

Premium też już kiedyś słuchałeś "u kumpla w sklepie" tak jak STXów FX-300 i nowości FS-250?

fajny jesteś

można wszystkie polskie kolumny wrzucać do jednego wora, ale...

RADUL jeszcze nie doszło to do ciebie, naprawdę tak długo to musi trwać? Wydaje ci się, że jeśli ktoś posłucha tych budżetowych produktów od razu i zawsze będzie zachwycony ich nieziemskimi właściwościami? Co do jakości polskich kolumn spod znaku Tonsil czy STX niestety ty jako jeden z nielicznych widzisz je w różowych kolorach. Ale gdy zmienisz firmę zmienisz pewnie i zdanie.

Wypytaj się też super_antka gdzie się natknął na te FX-300, niech poda dokładna datę, nazwę sklepu, miejscowość, nazwisko sprzedawcy, świadków i powód dla którego to zrobił ....... :-)

Ile razy mozna ci mówić że te kolumny które tak zażarcie reklamujesz nie są nadzwyczajne tak jak je opisujesz?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tu chodzi o to, że tych kolumn nie ma gdzie odsłuchać - a TY już dawno je wszystkie "przerobiłeś", chociaż dopiero co się pojawiły w sprzedaży (i to tylko wysyłkowej - mowa o FS-250)

Twoja wiarygodność jest...

Krytykujesz coś, czego na oczy nie widziałeś i uparcie brniesz w to dalej - przynajmniej naucz się dobrze (i w miarę wiarygodnie) ściemniać.

Dobrze wiemy, że koło tych kolumn nigdy nie stałeś ale krytykujesz dla zasady!

A antek nigdzie nie napisał, że słuchał FX-300.

RADUL masz ograniczone zdolności poznawcze. Ja je naprawdę słuchałem. Mogłem walnąć fotkę, ale wtedy naprawdę nie wiedziałem. Bardzo mi jest z tego powodu przykro.

To Ty jeszcze nie podałeś nazwy sklepu na Pomorzu gdzie rzekomo mieli do odsłuchu FX-300 i "świerzynek" FS-250 - cały czas ściemniasz i odwracasz kota ogonem - nie musisz zamieszczać fotek - wystarczy jak podasz nazwę i adres tego sklepu...

Po prostu wydałeś opinię, że Tonsil i STX jest bee - bo to Tonsil i STX, więc...

Teraz zabrnąłeś w to za daleko i brniesz w to dalej (popełniając kolejne gafy) - głupio się przyznać, taki "znawca", a...

Ani stx-ow ani tonsil premium nigdy nie słyszałem i nie uslysze na żywo dopóki ich sam nie kupie hehe a powód tego jest jeden - nie mieszkam w kraju. Tu gdzie pomieszkuje nie ma pokoikow odsluchowych w sklepach ;) Także zdany jestem na was i wasze uszy. Zamiast sie kłócić poprostu mi pomozcie.

świerzynek" FS-250 .......Teraz zabrnąłeś w to za daleko i brniesz w to dalej (popełniając kolejne gafy) - głupio się przyznać, taki "znawca", a...

Ja popełniam gafy? :-)

Znawcą nie jestem, podobną opinię o tych kolumnach ma wielu ludzi, choćby na tym forum. Podstawą tych obiektywnych opinii musi być nie związanie z ich dystrybucją, bo inaczej możemy sobie gadać i gadać. Zapewniam cię też, że choćbyś nawet bardzo chciał, to nie znasz ruchu całego rynku audio w Polsce.

Amen!

Właśnie a co z STX-ami? Jakiś czas temu natknąłem sie na nie, na FX-300 włśnie. Jak by sie miały do Premium Tonsila? Chociaż w cenie do 1tys zł to raczej STX F-280 n?

Za tysiąc złotych FX 300 raczej nie kupisz.Jeśli jednak miał byś zamiar dołożyć i je kupić to polecam odsłuch- grają one dość specyficznie i nie każdemu takie granie będzie pasować.Mają zdecydowanie bardziej wyraziste brzmienie od Premium , dużo szczegółów i powietrza ale jak dla mnie zbyt mało zróżnicowany dół.Węglowe membrany mają swój charakter - zdecydowanie inny niż włókno szklane i albo Ci to będzie odpowiadać albo mimo iż to całkiem niezłe kolumny w swojej cenie - zawsze będzie Ci w ich graniu czegoś brakować.

w premium ponoć trzeba wstawić jakiegoś seasa na górę dobrze mówie

Najbardziej znane jest połączenie GDN 13/50/9 z seas-em 27TBCF/G oraz Morelem Cat 298 (MDT 29)

sittek

znacznie więcej ludzi jednak chwali te kolumny (STX) - Twoja opinia jest odosobniona, więc...

FX-300 mogą się podobać lub nie - to jedno - ale wypisywanie głupot, że to kiepskie kolumny, gorsze od badziewiastych Jamo S608 to już przegięcie pały i kompromitacja dla takiego "znawcy tematu".

Premium to też taki trudno dostępny "rarytasik" - nowe za 900zł to "okazyjna rewelacja" - gwarantuję Ci, że nie znajdziesz (w regularnej cenie) do 1500zł lepszych podłogówek, więc po co te "wąty"?

Żeby wstawić na górę seasa 27TBCF/G lub Morela Cat 298 (MDT 29) to musiał by ktoś przeprojektować zwrotnicę a to nie jest takie proste a sama wymiana bez dopasowania zwrotnicy nic nie da.Jeżeli by ktoś posiadał taki projekt to bym chętnie skorzystał.Premium posiadam cały komplet do kina 5.0 ale brakuje mi w nich zarówno w kinie jak i w stereo basu.

Żeby wstawić na górę seasa 27TBCF/G lub Morela Cat 298 (MDT 29) to musiał by ktoś przeprojektować zwrotnicę a to nie jest takie proste a sama wymiana bez dopasowania zwrotnicy nic nie da.Jeżeli by ktoś posiadał taki projekt to bym chętnie skorzystał.Premium posiadam cały komplet do kina 5.0 ale brakuje mi w nich zarówno w kinie jak i w stereo basu.

Oczywiście , że przy każdej zmianie głośników trzeba przeprojektować zwrotnicę.Projekt zwrotki z GDN 13/50/9 i Morel Cat 298 jest dostępny w sieci ale w układzie d'apollito.Do układu klasycznego-takiego jak w Premium trzeba wprowadzić korekty lub najlepiej zaprojektować zwrotkę od nowa.Do wersji z seas-em jest projekt gotowy ale nie wiem na ile dopracowany.Jeśli zaś chodzi o bas w Premium to rzeczywiście- da się z głośników Tonsila uzyskać o wiele lepszy - aż dziw , że Tonsil zrobił to tak niedbale - już sama pojemność komory jest nieco za mała do parametrów tych głośników.Do tego strojenie i oczywiście częstotliwość podziału..Nie mniej jednak potencjał głośników jest naprawdę spory.

W układzie d'apollito to widziałem ale do klasycznych Premium nie mogę znaleźć nigdzie gotowego projektu a o projektowaniu zwrotnic nie mam zielonego pojęcia dlatego szukam gotowca.Z drugiej strony licząc koszt wymiany góry i zwrotnic to w tej cenie można kupić bez roboty coś bardziej sensownego.Dodam że w frontach wymieniłem kondy i przewody na jantzen audio i bas się trochę poprawił.

A ja już się bałem, że "przed"......., bo tak na mnie naskoczyłeś :-)

No dobra, już nic nie piszę, kolumny STX to świetne i rewelacyjne "paczki" a przede wszystkim, jak na swoje zjawiskowe brzmienie, powinny kosztować co najmniej kilka razy więcej.

Może być?

Właśnie sobie testuję Magnaty Quantum 505 - prawie pod każdym względem porównywalne z oryginalnymi Maestro II 180 (używane chodzą w zbliżonych cenach, więc warto na nie zwrócić uwagę - szczególnie na Magnaty).

Premium są lepsze!

Quantum 505 to srednie granie. Maja pare itp, ale ich brzmienie jest techniczne. Bas nie schodzi nisko jak nalezy, wysokie dosc ograniczone. Nie potrafia zaskoczyc. Nie ma w nich za grosz polotu.

?👈

Radul, pamietasz jak jeszcze na innym forum jechales kilka lat temu po Magnatach i po mnie ze nie rownaja sie z Tonsilami. Widze ze juz od dlugich miesiecy twierdzisz inaczej.

?👈

Tonsil niestety ma te ułomność w swojej ostatniej odsłonie że nie potrafi nawet wykonać ładniejszych solidniejszych obudów. Daje starocie wykonane na nowo.

nawet ich "nowe" konstrukcje wyglądają jak stare. Jakby poczucie estetyki zatrzymali z czasów meblościanki swarzędz.

Melody to nie jest klon "pylon". To są jakieś małe monitorki tylko w większej obudowie.

A co do świetności obecnych produktów pod marka Tonsil niestety nie ma gdzie ich posłuchać.

Tu można dowiedzieć się o STX kontra Tonsil .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ha ha ha ! Rewelacja! Disco polo i kiepskie kolumny przeżywają swój renesans. :P I co z tego, że przy ograniczonym budżecie na rynku wtórnym można zorganizować sobie niezłe kolumny. No ale te "majom sto osiemdziesiont eremesów".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Gość obiecał więcej filmów i są .

, jeszcze to wkleję , co za dużo to nie zdrowo .

o gość na drugim filmie przestawił szafę , żeby dać miejsce kolumnom , rozwija się .

o gość na drugim filmie przestawił szafę , żeby dać miejsce kolumnom , rozwija się .

Pewnie czyta audiostereo. Ba, być może to jeden z naczelnych trolli. ;) Jeśli chodzi o kolumny tonsila - nie mam uprzedzeń, w relacji ceny do jakości siesty grają na stosunkowo wysokim poziomie. To samo tyczy się stx fx 300. To tyle z polskich producentów w tym mniej więcej budżecie. Reszta to diy. Osobiście brałbym premium.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.