Skocz do zawartości
IGNORED

Kompletowanie zestawu stereo i KD

dreamer25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.To moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialość.Tematyka audio interesuje sie od wielu lat.Z wyksztalcenia jestem tez elektronikiem.Jestem na etapie kompletowania zestawu stereo i KD w salonie.Pomieszczczenie o wielkości 25 m2.Jedna czesc salonu to czesc jadalna wiec nie musi byc naglosniona specjalnie.Druga czesc to czesc wypoczynkowa i tu zalezy mi na dobrym naglosnieniu.Slucham glownie muzyki rockowej,metalowej ze szczegolnym nastawieniem na smaczki techniczne (solowki gitarowe,szybkie zmiany tempa np Dream Theater)

Interesowal mnie zestaw ktory dobrze zagra ale nie chce wydawac majtku.Do tej pory skompletowalem:

1)amplituner Yamaha rx v773.Zależało mi na

wyjsciach preout

odtwarzaniu plikow flac w dobrej czestotliwosci probkowania z usb (opcja 1)

funkcji jitter do redukcji szymow dzwieku przesylanego przez HDMI

funkcji Pure Direct

funkcje sieciowe(sprzety Apple)

2) jako odtwarzacz Blu Ray wykorzystam PS3 (dzwiek po optyku Profigolda)

2)wzmacniacz stereo NAD C325 (dobra jakosc dzwieku plus wyjscie main in do podlaczenia frontow)

3)standy Taga TSS-96 pod glosniki surround

4)okablowanie Prokab LS 25 na system 5.1

5)kabel Klotz do podlaczenia Suba z wtykiem katowym

4)zestaw wtykow bananowych Prolinka

4)kabel RCA Klotz do podlaczenia amplitunera z NAdem

5)kabel RCA Klotz do podlaczenia ewentualnego zrodla dzwieku do wzmacniacza NAD w postaci dobrego CD np NAD.(opcja 2)

6)kabel profigold minijack-2xRCA do podlaczenia Iphona do odtwarzacza NAD(opcja3)

7)kabel Supra minijack - minijack do podlaczenia iphona jako zrodla dzwieku do wzmacniacza przez przednie wejscie w NAdzie(opcja 4)

8)2 plyty granitowe 50cmx50 cm (grubosc 3 cm) stojace na kolcach z podkladkami (do frontow)

Zostala kwestia kolumn.Najpierw chce skompletowac frony.Do mojej muzyki rozwazam Oli Roth 40, paradigm monitor 7v5, Klipsch RC 62.

Pytania mam nastepujace:

1) co mysla Panstwo o takiej konfiguracji jak powyzej?

2)Jakie kolumny oprocz wymienionych powyzej powinienem wziasc pod uwage?

3) ktora z przedstawionych opcji zrodla dzwieku wydaje sie optymalna pod wzgledem jakosci dzwieku?Jesli opcja 2 to ewentualnie jaki odtwarzacz CD/inny?

4)czy zakup Daca w tej konfiguracji jest konieczny?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/102849-kompletowanie-zestawu-stereo-i-kd/

W skrócie wsio w paradku .

Bierzesz Nad C325 pod pachę , swoje płyty oryginalne i udajesz się na odsłuchy , ustawienia zerowe .

2)wzmacniacz stereo NAD C325 (dobra jakosc dzwieku plus wyjscie main in do podlaczenia frontow)

Main in to wejście niskopoziomowe bezpośrednie na końcówkę mocy .

Tak masz podłączać Nada do amplitunera , źródła dźwięku analogami do wzmacniacza stereo , a cyfrowo do amplitunera ( w Nadzie nie wypinasz zwór pre- out / main in gdyż rozłcza to sekcję przedwzmacniacza z końcówkami mocy , gdy rozłączysz to masz wyjście z przedwzmacniacza lub wejście bezpośrednio na końcówkę mocy , tam można tylko podłączyć przedwzmacniacz z " tłumienie " ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35801-0-73972400-1366568561_thumb.jpg

odtwarzaniu plikow flac w dobrej czestotliwosci probkowania z usb (opcja 1)

funkcji jitter do redukcji szymow dzwieku przesylanego przez HDMI

funkcji Pure Direct

Potrzebny jest jakiś zewnętrzny dac który puści bezpośrednio analogiem do wzmacniacza stereo . W odsłuchu stereo trzeba wyeliminować z toru amplituner KD .

Odtwarzacz CD też można podłączyć cyfrowo do daca , a z daca analogiem do wzmacniacza stereo .

Wytłum pomieszczenie do odsłuchu , pewnie masz za twarde .

jako odtwarzacz Blu Ray wykorzystam PS3 (dzwiek po optyku Profigolda)

Nie znam się na PS3 , ale czy to ma wyście HDMI i potrafi wysłać bistream , lub LPCM nowych formatów Audio HD np. DTS Master Audio , jeśli tak to potrzebny jest kabel HDMI .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

napewno zachęcam do odsłuchów, jednak biorąc pod uwagę Twoją konfigurację oraz preferencje, namawiałbym na kolumny Paradigm Monitor 9 v.7 lub Dali Zensor 7. Jeśli szukasz brzmieńia trochę bardziej miękkiego, ciepłego, dobrym wyborem będą kolumny Indiana Line serii Tesi.

Kwestia źródła - konsolę wykorzystałbym jako źródło BD do amplitunera i polączył przewodem HDMI, natomiast do odsłuchu muzyki na wzmacniaczu dokupiłbym odtwarzacz CD lub dobry przetwornik.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania urządzeń.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

wzmacniacz stereo NAD C325 (dobra jakosc dzwieku plus wyjscie main in do podlaczenia frontow)

Nie wiem jak Ci w sensowny sposób wytłumaczyć .

Teraz są niektóre wzmacniacze zintegrowane stereo , które są " przystosowane do współpracy z kinem domowym " .

Mają one taką funkcję ,wejście bezpośrednio na końcówkę mocy z możliwością przełączania z a pomocą pilota , lub panelu przedniego , między tym wejściem a CAŁĄ INTERGRĄ , w tym przypadku pod mai in podłączasz amplituner .

Twój Nad nie ma takiej funkcji , więc w kinie domowym wzmacniacz stereo podłączasz pod wejście liniowe np. AUX i ustawiasz volume na godzinę np . 12 i tak kalibrujesz KD , tak słuchasz KD . Po odsłuchu KD ustawiasz pokrętło wzmaka stereo na mniej , wiesz dlaczego .

Dziekuje za te uwagi.co do Nada to ma wejscie main in gdzie moge podlaczyc amplituner.dlaczego wiec mam uzywac innyh wejsc pod amp i bawic sie dublowaniem regulacji glosnosci?

czy jesli kolumny fronty beda wpiete w nada a nad bedzie mial "na plecach" ampli w wejsciu main in to nie odetnie z automatu amplitunera jesli puszcze dzwiek z zewnetrznego zrodla?np iphone lub cd?to samo w sytuacji kiedy puszcze flaca z usb z ampa i wlacze funkcje pure direct tez chyba odetnie niepotrzebne obwody?

Nad 325 ma wejscie main in.

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie kolumn Paradigm Monitor 7v5.Moge je kupic w dobrej cenie ale czy nie beda za male do mojego pomieszczenia?gabarytowo nie powalaja...

Nad 325 ma wejscie main in.

Ma tylko , żeby podłączyć amplituner do tego wejścia to trzeba wypiąć zwory , a gdy wypniesz zwory to pozostałe źródła dźwięku podłączone do tego wzmacniacza stereo pod gniazda np . CD , Tuner itd. będą milczeć , gdyż została rozłączona sekcja przedwzmacniacza z końcówkami mocy .

Nie ma problemu z tym Nadem ,też tak mam i nie narzekam .

Tego Nada 325 udalo mi sie kupic za bezcen na ebayu (wyszlo 500 PLN).Uwazacie ze nie posiada pelnej funkcjonalnosci pod kino domowe?

Czester a jak myslisz czy jest sens pojsc w zewnetrzne zrodlo dzwieku np do kompletu NAD CD czy mozna sie zadowolic flakiem przez usb ampli lub iphonem wpietym w analogi lub wejscie jack w Nadzie?jesli odtwarzacz zewnetrzny to jaki?CD czy moze jakis BD?

z tego co widze na schemacie to mozna zrezygnowac z zewnetrznego CD i wykorzystac DVD/BD/PS3 jako zrodlo dzwieku puszczone po analogu do wzmacniacza...pytanie o jakosc takiego zrodla np PS3...jaki ewentualnie bluray badz naped dvd kupic z dobrym audio?

Tego Nada 325 udalo mi sie kupic za bezcen na ebayu (wyszlo 500 PLN).Uwazacie ze nie posiada pelnej funkcjonalnosci pod kino domowe?

Uważam ,że jest Ok .

Amplituner podłączasz do nada ( Nad input AUX ) , gdy słuchasz kina domowego to jest włączony amplituner i Nad ( na Nadzie wybierasz selektorem AUX , pokrętło np. na godzinę 12 ) . W czasie pracy KD amppli i wzmak włączony , głośnością całego systemu steruje ampli .

Do Nada podłączasz np .odtwarzacz CD ( nad input CD ) , gdy słuchasz stereo to ampli wyłączony , Nad włączony ( Nad ustawiasz na CD ) .

Czester a jak myslisz czy jest sens pojsc w zewnetrzne zrodlo dzwieku np do kompletu NAD CD czy mozna sie zadowolic flakiem przez usb ampli lub iphonem wpietym w analogi lub wejscie jack w Nadzie?jesli odtwarzacz zewnetrzny to jaki?CD czy moze jakis BD?

Masz dobre flaki ? Jeśli masz to nie można puszczać przez amplituner , gdyż amplituner ma marną sekcję przedwzmacniacza .

Odtwarzacz CD jest na miejscu , jak najbardziej .

Filmy możesz puszczać PS3 , BD nie jest potrzebny , a o SACD nie myślisz .

z tego co widze na schemacie to mozna zrezygnowac z zewnetrznego CD i wykorzystac DVD/BD/PS3 jako zrodlo dzwieku puszczone po analogu do wzmacniacza...pytanie o jakosc takiego zrodla np PS3...jaki ewentualnie bluray badz naped dvd kupic z dobrym audio?

Tak .

PS3 nie nadaje się do puszczenia analogiem do wzmaka , tam w ps3 są słaby DAC . Może cyfrowo ca pomocą zewnętrznego Daca ? , ale wątpię .

Lepiej kup dobry BR z wyjściem wielokanałowym , ze SACD , z dobrymi wbudowanymi DACAmi .

OPPO 103 , lub jakiś wcześniejszy model .

Na tych BR nie znam się , musisz sam pogoglować , chodziło mi np o Oppo 95 , taniej .

Chyba porównywalne w cenie odtwarzacze Cambridge Audio mają takie same wnętrzności ( nawet robione w tej samej fabryce ) co OPPO np. 95 .

Pogogluj jakie BR mają dobre stereo z wyjść analogowych .

Gość partick

(Konto usunięte)

W tym zestawie fronty to Tannoy M3 dwudrozne.nie jestem pewien czy napedza mi pomieszczenie i czy bas bedzie wyraznie wyeksponowany...

konkretnie, F3.

ile ten NAD ma mocy, 50W? to prędzej jemu mocy zabraknie. ale możesz poszukać z F4 na frontach - też był taki zestaw.

znalalzem cos takiego.natomiast nie moge znalezc informacji czy odtwarza flac z usb

Nie .

" O tym, że CD-S700 jest źródłem na miarę 2009 roku, świadczy też port USB, który np. z odtwarzaczy przenośnych pobierze nagrania w formatach MP3 oraz WMA. "

Ukryta Zawartość

calkiem niezly przetwornik analogowo-cyfrowy

Cyfrowo analogowy . Zamiana cyfrowego do analogowego . DAC ( " Digital Analog Conwerter " )

Ukryta Zawartość

co Szanowni Panstwo mysla o takim zestawie?ktos mial do czynienia z tymi kolumnami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość partick

(Konto usunięte)
  • 9 miesięcy później...

Witam serdecznie,

Pozwalam sobie odświeżyć ten wątek, ponieważ jestem zainteresowany poruszonym tu tematem. Przymierzam się do zakupu wzmacniacza stereo, którego w przyszłości mógłbym włączyć w zestaw KD. Proszę szanownych Forumowiczy o informacje na poniższy temat:

Teraz są niektóre wzmacniacze zintegrowane stereo , które są " przystosowane do współpracy z kinem domowym " .

Mają one taką funkcję ,wejście bezpośrednio na końcówkę mocy z możliwością przełączania z a pomocą pilota , lub panelu przedniego

Jakie modele wzmacniaczy mają taką funkcjonalność? Czy / które z nich warte są zainteresowania początkującego, mało wymagającego miłośnika dobrej muzyki?

Na wzmacniacz chciałbym przeznaczyć 600-800 PLN. Zdaję sobie sprawę z tego, że są to raczej nowsze wzmacniacze, więc za w/w kwotę szału nie będzie. Jeżeli polecacie coś super, trochę droższe - wówczas mogę "dozbierać".

Z góry dziękuję za wszystkie informacje i porady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.