Skocz do zawartości
IGNORED

Epos Elan 35. Ktos sluchal?

lajt

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

z Marantz PM-15S2 Epos Elan 35 zagrają równo z charakterystyką zbliżoną do wzmacniacza. Jest to konfiguracja którą polecałbym jako optymalną do pomieszczenia rzędu 25-35m2.

Wybór jednak zależy od Twoich preferencji, zapraszam na odsłuchy. Jest także możliwość odsłuchu zestawu w Twoim systemie w domu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Poniżej test w HFM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...

Poniżej test w HFM

Test testem w czasach komercji coraz mniej wiarygodny mimo że sygnowany przez pana Macieja.

Ale do rzeczy może ktoś z forumowiczów lub forumek zetknął się z EPOS ELAN 35 na odsłuchu albo miał w domu i może skrobnąć parę subiektywnych zdań o tym graniu i z czym grało :) Jak ELAN 35 ma się do poprzednika M22i ?

Dzięki z góry.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• 1 miesiąc później...

Test testem w czasach komercji coraz mniej wiarygodny mimo że sygnowany przez pana Macieja.

Ale do rzeczy może ktoś z forumowiczów lub forumek zetknął się z EPOS ELAN 35 na odsłuchu albo miał w domu i może skrobnąć parę subiektywnych zdań o tym graniu i z czym grało :) Jak ELAN 35 ma się do poprzednika M22i ?

Dzięki z góry.

Mam te kolumny dwa lata.

Grają z Roksanem Kandy MkIII w stereo. Poza tym w kinie domowym, gdzie Yamaha podłączona jest poprzez pre out do Roksana.

Nie potrafię pisać o sprzęcie tak jak np p. Pacuła :), ale jak na razie te kolumny mają u mnie dożywocie.

Zresztą całkowicie się z nim zgadzam (znaczy z p. Pacułą) i dodam, że kolumny kupiłem po odsłuchach, a dopiero później przeczytałem recenzje i testy. Zresztą w momencie zakupu, w sieci był tylko zwykły bełkot marketingowy.

W czasie wizyty w salonie na pierwszy ogień poszły Xaviany (nie pamiętam które), potem były M22i.

Xaviany odpadły. Niby droższe, znaczy lepsze, ale jakoś mnie nie przekonały. Eposy natomiast od razu przypadły mi do gustu.

I byłyby się ostały na dłużej u mnie, ale wtedy wpadły mi w oko Elany. Wprawdzie nie było oszałamiających różnic w czasie odsłuchu, ale przeważył czynnik estetyczny. Po prostu bardziej mi się podobały.

Grają w pomieszczeniu ok 38 m2. wys. ponad 4 m., więc dość spora kubatura, ale braku basu nie stwierdziłem.

Jeżeli byłyby jeszcze jakieś pytania to chętnie służę.

Aha. Jeszcze a propos Eposa.

W kinie gra centralka M8i. Zanim ją dopadłem (dosłownie) przerzuciłem chyba siedem, innych producentów. Trzeba jej posłuchać :)

Polecam. Oczywiście subiektywnie.

Jako tyły plumkają M12i.

De_monter dzięki za opinie. Mnie te Elany 35 od dłuższego czasu wręcz intrygują w kontekście poprzedniej bardzo dokończonej udanej serii M22. Booooooo ;) niby wcześniej linia kończyła sie na mikrych rozmiarach M22i. Takiej wyrośniętej konkretnie kolumny jak Elan 35 nie było. Kawał skrzyni, dwa 7 calowe przetworniki w stosunku do dwóch 6 calowych tych w M22 na papierowych parametrach dół przetwarzany w tych dużych kolumnach 45 Hz na spadku 3dB. Wynik godzien raczej dobrego monitora za podobne pieniądze, a nie wielkiej kolumny zacnego producenta. Przy tym seria M22i w mniejszej obudowie z mniejszymi o cal przetwornikami dół 38 Hz wedle danych papierowych w które idzie wierzyć bardziej niż we wspólczesnych produktach. Granie Eposa jako marki znam i bardzo lubię, serii M też. Drapałem się po czuprynie aby zakupić te Elany, ale nigdzie na ma do posłuchania ani obejrzenia ponadto sprzedawcy coś marudzą, że seria ELAN wyszła już z produkcji i weź tu człowieku bądź mądry. Oczywiście trzeba by posłuchać, ale nie ma jak niestety, a w głuchaka i ciemniaka ;) zakupić przez neta wielkie kolumny które na dole 45 Hz mają wpisane w parametry jakoś ryzykowne się wydaje. Do tego nawet w zagranicznej prasie o Elan 35 skromniutko. M22i grają ogromnym dźwiękiem jak na swoją postury i przetworniki. Wyciśnięte wszystko na max się wydaje z tego projektu i materiałów. Oczekiwało by się, że Elan 35 kolumna o oczko "większa" to dopiero może być ogromne eposowe granie dla konesera tego anglikańskiego brzmienia. Skoro porównywałeś M22i oraz Elan 35 i jak mówisz zadecydowały względy estetyczne to chyba grały zbliżoną skalą dźwięku i jego charakteru, więc po co większa kolumna w serii i gdzie ten postęp. ? Czy może Elan 30 to następca bezpośredni M22i, a Elan 35 to już takie granie na maxa do ogromniastych pomieszczeń ?

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

No właśnie jest problem z porównaniem.

W salonie miałem ze sobą raptem pięć ulubionych płyt, a przecież to ułamek kolekcji.

Tak naprawdę to obie pary powinny stać obok siebie, wtedy porównanie byłoby miarodajne.

Poza tym M22i i Elany były słuchane w odstępie czasowy. Fakt, że te same płyty grały, ale wiadomo, że na wrażenia ma wpływ masa czynników.

Jest to po prostu bardzo subiektywne.

Ja mam taki gust nieco mniej wysublimowany :). Nie słucham np jazzu (choć uważam, że są do niego idealne).

Bardziej blues, lżejszy rock, gitara klasyczna i akustyczna, trochę klasyki.

Jedno co mogę stwierdzić, to to, że moja kolekcja płyt drastycznie się zmniejszyła.

Znaczy, że straciłem ochotę na słuchanie części płyt, albo w te pędy pokupowałem zamienniki

w postaci lepiej zrealizowanych nagrań, przez lepszych wydawców.

Ja do dziś czasem się zastanawiam czy nie było lepiej wziąć M22i, chociażby dlatego, że były o 2 tys. tańsze.

Teraz ich nie ma.

Tobie też radzę. Jeśli masz na Elany ochotę to bierz bo będzie za późno.

Na rynku wtórnym prawie Eposów nie ma, więc jest coś na rzeczy ;)

Nie wiem skąd jesteś. Ja mieszkam w Łodzi i jeśli byłbyś w pobliżu to zapraszam na kawę.

Spektrum muzyki na płytach dość duże. Każdy znajdzie coś dla siebie, żeby posłuchać i ocenić :)

Jakby co to mam nawet drugiego Roksana do sprzedania :D

Aha. Elany 35 wcale nie są takie duże. Może tylko wyglądają trochę bardziej okazale.

Drugie aha :)

Przyznam, że ja oceniam tylko po brzmieniu. Nie znam się wcale na elektrotechnice i obce mi są wszelakie parametry liczbowo/papierowe. Dodam tylko, że szwagier kiedyś przytargał sundtracka z filmu o wojnie w Sarajewie (chyba???)

Tam pewne partie grają niemal na granicy słyszalności, znaczy tak nisko.

Byłem zdziwiony co potrafią tak małe głośniki.

Aha. Elany 35 wcale nie są takie duże. Może tylko wyglądają trochę bardziej okazale.

Nie widzieam ich w REALu ;) po wymiarach podanych w katalogu są zdecydowanie roślejsze od M22i Wyższe, głębsze sporo i szersze też. W Twoich 38 metrach może i znikają ;) Elan 35 w stosunku do Epos M22i mają przetworniki o cyrka 25% większej czynnej powierzchni membran, więc już po tym oczekiwał bym aby to co odtwarzają te spore kolumny było większe i donioślejsze ;) od maluchów M22. Zostaje kupić jedne i drugie i porównać ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.