Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Podałem tylko kilka wpisów obrazując że ludzie mają różne opinie.

Są też opinie bardzo pochlebne.

Nie wiem czy mi się będą podobały Q7 czy nie bo ponoć w tym roku w Monachium

ich nie będzie.Mają być Q5.

Co do Utopii to moje są łagodne jak baranki.

Nie wiem jak grają Q7.Chętnie bym posłuchał.

Przypuszczam że ty nie wiesz jak grają Utopie w dobrej

akustyce.

Natomiast, jeśli komuś przeszkadza to, że Magico są za realistyczne, że grają jak instrumenty na żywo, jak mały band jazzowy, jak duży chór, no to niech kupi kolumny za 10% tej kwoty i się cieszy.

Tu akurat Cię rozumiem i w pełni popieram.

Mnie słodkie granie nie interesuje.W gruncie rzeczy zmierzam do neutralności i to możliwie tej najbardziej wiernej.

Pokrętne?!

Podam przykład;

Kiedyś na odsłuchu pewien jegomość zaprotestował, mówiąc;

- tak nie brzmi saksofon!!!

ktoś się odezwał;

- a jak brzmi saksofon?

Właśnie.Jak brzmi saksofon, jak brzmi mały skład jazzowy?

Tylko nie piszcie mi, ze mam sobie iść na koncert, bo byłem z 200 razy.

Sly,

Podejrzewam, że Q5 to mniejsze Q7, więc sam zamysł będziesz słyszał.

Masz rację, nie słyszałem w dobrej akustyce, ale sam kiedyś pisałeś, że np. wokale są "bardzo duże".

Tak ekspansywnego i nabrzmiałego dźwięku nie słyszałem nigdy. Podobne uczucie, gdy się siedzi blisko Avantgarde Acoustic w za małym pomieszczeniu. Wiolonczela jak kontrabas, a trąbka jak wóz strażacki :)

Ogólnie uważam, że Focal to jeden z kilku najlepszych producentów kolumn, ale trzeba bardzo uważać przy doborze modelu do wielkości pomieszczenia. Grand Utopii nie wyobrażam sobie w pomieszczeniu poniżej 80m2.

piano,

O to właśnie chodzi, żeby nie przekonywać nikogo co jak brzmi, bo to mija się z celem. Skoro byłeś 200 razy na koncercie to już wiesz jak powinien brzmieć saksofon i takich szukasz kolumn. W końcu kupujesz je dla siebie, a nie dla kolegów no forum (o zgrozo!) :)

Z Utopiami jest tak że ważne jest ich rozstawienie.Czym szerzej stoją tym większą scenę generują i wszystkie jest duże.

Jak mają odległość między sobą 5m to grają wielką sceną. A jak mają 3m to wszystko jest mniejsze.

Co do wielkości pokoju to znów zależy co chcemy uzyskać.

Jeśli mają stać szeroko rozstawione żeby kreować gigantyczną scenę co ja akurat lubię to lepiej 80-100m2 pokój.

Jeśli mają stać 3m od siebie i kreować mniejszą scenę to wystarczy im 50m2.

U mnie mają 55m2, rozstaw 285cm, od tweeterów do przedniej ściany(za sprzętem) 180cm, i na boki do bocznych ścian po 250cm,

czyli wszędzie mają dużo oddechu.Do tego pokój ma profi adaptacje akustyczną przez co fale dźwiękowe widzą go jakby miał grubo

ponad 100m2.Faktycznie gdy było bez adaptacji to te 55m2 grało dobrze ale nie tak dobrze jak teraz.

Racja, ale mówię nie tylko o scenie, ale o sposobie prezentacji instrumentów i wokali. Możliwe, że dobra akustyka niweluje ten problem, ale myślę, że Focale to też nie są kolumny dla wszystkich.

Ależ oczywiście.A czy są jakieś kolumny dla wszystkich?

A instrumenty i vocal są właśnie uzależnione od rozstawu kolumn.

Czym szerzej tym wszystko większe.

Ale pomijając gusta i marketing to jedno ma super Utopia czego niestety nie ma ani Magico

ani np TAD który mnie się bardzo podoba.

To są regulacje którymi stroi się kolumnę pod dane pomieszczenie.

W Utopii można 3 stopniowo regulować każdy przetwornik a tweeter ma dodatkowo jeszcze 3 stopniową

regulację narastania(poza poziomem który też ma regulowane).

Duży 16 calowy basowiec ma 2 regulacje, jedną 3 stopniową a drugą 6 stopniową.

Kiedyś nie zwracałem na to uwagi i nie doceniałem tego a teraz wiem jak to ważne jest.

Dziś gram na zupełnie innych ustawieniach niż było to na początku.

Takie regulacje powinny mieć wszystkie drogie kolumny bo w każdym pomieszczeniu dana kolumna

zachowuje się inaczej.

I taki Wilson w XLF ma regulacje, ma Sonus Faber Aida, ma Tannoy, ma MBL, mają Avantgardy i chwała im za to.

Porażką jest że nie ma tego np Magico, nie ma Avalon, nie ma TAD.

I to wstyd bo koszt takiej regulacji na zwrotnicy jest dla producenta śmieszny a pożytek z tego dla użytkowników

ogromny.

I przez to kolumny z regulacjami zawsze lepiej wpasowują się w konkretne pomieszczenie niż te bez regulacji.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Masz rację, nie słyszałem w dobrej akustyce, ale sam kiedyś pisałeś, że np. wokale są "bardzo duże".

Tak ekspansywnego i nabrzmiałego dźwięku nie słyszałem nigdy.

Nie wiem skąd takie wnioski,że wokale są duże czyli jak rozumiem za duże?

Jakoś mi się takie skojarzenia nie nasuwają.

Focale grają potężnie ale tylko z tego powodu ,że mają swoje gabaryty.

Inne kolumny o podobnych wymiarach grają podobnie a nie jak małe monitory.A jeżeli tak nie grają to są po prostu do dupy i szkoda na nie kasy.

Nie można zarzucać dużym kolumnom ,że grają potężnie bo to nieporozumienie.

Ponadto nigdy nie uzyska się takiej potężnej sceny i 3D z małych pudeł. Jest to nie możliwe.

No to porownajmy pomiarowo Magico oraz Grand Utopie (bo o takiej tu chyba mowimy)

I tak w Grand Utopii widac wyraznie z wykresu ze nierownomiernosc pod katem 10 Stopni w gore w zakresie czestotliwosci bardzo istotnym dla sluchu (duza czulosc slyszenia) mamy wyrazny dolek (zielona linia) spowodowany zwrotnica i glosnikiem. Co sie bedzie dzialo z dzwiekiem? Bedzie wyrazne rozogniskowanie stereofonii bo faza sie tam bedzie zmieniac, dodatkowo oznacza to ze zwrotnia nie jest tam super albo glosniki dostaja jakies podrezonowania miedzy soba (prawdopodonbnie chodzi ze w glosnikach nastepuje dzielenie sie membrany (wyginanie)

To samo w Magico - katy sa mierzone rozne nie ma oschylenia 10 stopni w gore ale jest 5 stopni - charakterystyka jest idealna zreszta wszystkie katy jakie zostaly zmierzone sa wlasciwie idealne. Uzyskamy przez to idelna lokalizacje i prawdziwy spektakl gora dol glebiej blizej, nie bedzie zabarwien na srodku pasma (naturalnosc brzmienia) dodatkowo charaketrystyka spada dosc znacznie przy duzych katach na wysokich czestotliwociach, w Magico to dalej linia prosta.

Dokladnosc charaketrystyki w Utopii nie jest zle, dokaladnosc +-2.5dB ale wynik i tak gorszy od Magico w ktorym jest +-1dB

Na basie w pasmie 30-100Hz dosc spore zafalowanie (bedzie to slyszalne w jakims tam podbiciu tego pasma), w Magico idealna teoretyczna charakterystyka opadajaca.

I teraz spiewy kolum poprzez rezonanse materialowe abudow:

Utopia zrobiona jest z MDF-u nawet gdyby ten wewnetrzny matrix ktory tam jest robiony byl bardzo gesty i tak bedzie spiewac.

W Magico spiew ograniczony jest do minimum wlasciwie wzorcowy, filmik z kieliszkiem wodki postawiony na tej kolumnie przy glosnosci 90dB mowi sam za siebie (ani drgnie) a jest bardzo glosno!

Te spiewy kolumn to sa wlasnie charakterystyczne brzmienia kolumn w Magico nie ma wlasciwie spiewu jest tylko to co na glosniku, a na glosniku charakterystyka idealna ;)

Oczywiscie Gran Utopie maja i tak bardzo dobre pomiary to jednak Magico maja, moim zdaniem pomiar wlasciwie wzorcowy. To slychac!- wg mnie to sa referencyjne monitory ktorym zaden glosnik nie podskoczy bo to inna juz liga ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31719-0-70147000-1367333298_thumb.png

post-31719-0-98430900-1367333333_thumb.png

post-31719-0-61321000-1367333361_thumb.png

post-31719-0-74138200-1367333378_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Moim zdaniem to slychac- wg mnie to sa referencyjne monitory ktorym zaden glosnik nie podskoczy bo to inna liga ;)

Rozumiem ,że oba te głosniki słuchałeś i porównywałeś na tym samym sprzęcie i stąd takie wnioski?

Czy tylko jak większość na AS wróżysz ze zdjęcia?

Jeżeli już tak chcesz wszystko mierzyć i na tej podstawie kupować to zatrudnij się w aptece :)

I przestań już męczyć o tych pomiarach bo upierdliwy jesteś jak mucha przy obiedzie :)

Ależ oczywiście.A czy są jakieś kolumny dla wszystkich?

Kiedyś były - Altusy!

A teraz nam się w d... lub głowach poprzewracało i szukamy Magicznych Utopii....

Na rysunku na dole jest napisane Utopia 2 czyli poprzednia edycja zakończona produkcyjnie jesienią 2008r.

Nie wiadomo teź którego modelu z serii wykresy te dotyczą.

Jeśli tak dobre były wyniki poprzedniej Utopii to tylko dobrze o niej świadczy.

Grand Utopia II nie miała żadnych regulacji, ważyła 174kg i kosztowała połowę ceny Q7.

Ale grała bardzo dobrze.

Obecna waży 270kg czyli zbliża się wagowo do Q7(340kg), ma znacznie grubsze ścianki,

ma teź duźo regulacji czego Q7 nie ma i ma regulowany pochył przez co odległość głowy

słuchacza od każdego przetwornika zawsze jest identyczna.

Można ustawiać odległość słuchania od 2.5 do 9m.

O tym Magio może tylko pomarzyć.

Ale nie spieramy się tu czy lepsze są Q7 czy Utopia tylko o to jakie te Q7 są i czy nie są bezduszne o co posądza je wiele osób.

Sam jestem ich bardzo ciekaw szczególnie że szukam czegoś do drugiego systemu ale nie w aż tak wysokiej cenie.

No a w Magico przy roznych katach mamy zawsze idelna charakterystyka ( nie trzeba juz nic regulowac ) bo nie ma zmian fazy, nie ma dostrajania na sluch. A takie dostrajanie to zawsze bardzo malo idelne. Jest dostrajanie bo glosniki rezonuja i musi sie kombinowac. W Magico zawsze bedzie idealnie ;)

Panowie,

No właśnie nie chodzi o wielkość kolumn, bo porównywalne Wilsony grają delikatniej, bardziej elegancko i uporządkowanie na tym samym poziomie głośności.

Mi się te pierd...cie (za przeproszeniem) w Focalach bardzo podoba, ale wyrafinowania to im zarzucić się nie da :)

Ale nie zniwelujesz wpływu pokoju.

Czasem jest dziura basowa tzw węzeł i trzeba wtedy bas nieco wzmocnić, czasem jest pokoj który ma szkło, metal, kamień

i wysokie tony brzmią za ostro i w Magico....nic nie zrobisz a w Focalach obniżysz poziom tweetera i narastanie.

Góra bedzie wtedy łagodniejsza.

To jak z garniturem na miarę. A Magico ma jeden rozmiar, może dobry,uniwersalny ale jeden dla wszystkich.

A Focal daje możliwość dobrania rozmiaru pod własne potrzeby.

SR Aida teź ma regulacje. Nie tak rozbudowane jak Grand Utopia ale ma.

Za kilka dni przekonam się jak działają.

Do Magico moim zdaniem wszystko musi byc absolutnie najlepsze i przemyslane zaczynajac od pokoju a konczac na bardzo istotnym wybitnym zrodle.

Ktos kto bedzie je uzytkowal bedzie mial spore problemy aby bylo wybitnie, ale tutaj jak wszystko sie dostosuje to kazda sala koncertowa bedzie w pokoju odlsuchowym i kazdy muzyk zaspiewa na zywo. :)))))

Wiem że tak można zrobić i jest to jakaś opcja.

Ale dla odmiany wolałbym żeby drugi system był zupełnie inny.

Dlatego rozważam Aidy, MBL, Avantgardy Trio choć obawiam się tub.

A co do regulacji - nie chcę być upierdliwy, ale to nie jest trochę tak, że to jest po prostu brak pomysłu na granie i zostawienie przez Francuzów brudnej roboty konsumentowi? :) Coś w stylu "Kurde, nie wiemy w sumie jak to ma brzmieć, wczoraj opiliśmy się winem , dziś nas kac męczy i nie chce nam się myśleć. Wstawimy 50 regulacji kolumn, niech sami kombinują" :)

Do Magico moim zdaniem wszystko musi byc absolutnie najlepsze i przemyslane zaczynajac od pokoju a konczac na bardzo istotnym wybitnym zrodle.

Prawdopodobnie tak jest. Tylko kto ma perfekcyjna adaptacje akustyczną?

Lukasiq nie ma i chcąc zachować widok na morze....mieć nie będzie.

Dużo moźna poprawić ale żeby było super to trzeba by zasłonić dyfuzorami i

bass trapami przednią ścianę a nie po to jest tam tak fajny widok źeby to okno

teraz zastawić.

Ja u siebie zastawiłem ale mój widok to widok na kolejny dom więc żadna strata.

Ale on ma super widok. Szkoda go.

A co do regulacji - nie chcę być upierdliwy, ale to nie jest trochę tak, że to jest po prostu brak pomysłu na granie i zostawienie przez Francuzów brudnej roboty konsumentowi? :) Coś w stylu "Kurde, nie wiemy w sumie jak to ma brzmieć, wczoraj opiliśmy się winem , dziś nas kac męczy i nie chce nam się myśleć. Wstawimy 50 regulacji kolumn, niech sami kombinują" :)

Nie, to wynik niedoskonalej technologii

Nie, nie jest tak. I nie ma tam 50 regulacji.

One nie zmieniają charakteru brzmienia tylko dopasowują

je pod akustykę pokoju. To są delikatne zmiany.

Jest nawet w manualu info jak ustawiać w zależności od rodzaju ścian,podłogi,

umeblowania itd.

Nie, to wynik niedoskonalej technologii

Widzę źe pojęcie o akustyce masz.....swoiste.

Nie rozumiesz jak dramatyczny ma ona wpływ na granie systemu.

Nie rozumiesz jak dramatyczny ma ona wpływ na granie systemu.

Rozumie ale ta regulacja to rzecz wynikajaca z niedoskonalosci kolumn jest, bo nie ma plaskiej charakterystyki i trzeba z faza kombinowac pomiedzy glosnikami. Przy Magico i tak bedzie lepiej nawet jak bedzie zla adaptacja akustyczna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.