Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Mi raz Magico w Monachium się szalenie podobały (najlepszy dźwięk wystawy), a innym razem grały tak sobie.

Tyle, że słaby dźwięk na wystawie jeszcze o niczym nie świadczy. Mogę o tym napisać jako osoba mająca w tym zakresie bezsprzecznie największe doświadczenie :)

Jeszcze a propos ładnych monitorów 2-way - nowe SF Olympica I:

p1587121044-2.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Powodów jest wiele - od nieodpowiedniego miejsca w którym siedzimy, przez nieodpowiedni materiał (słabo nagrany albo muzyka której nie lubimy), pomieszczenie, nieodpowiedni dobór sprzętu towarzyszącego (nie będziemy reklamować sprzętu którego nie sprzedajemy, więc gramy z tym co mamy w ofercie, nawet jeżeli zestawienie jest zupełnie nietrafione), słaby prąd czy wreszcie - zmęczenie.

To może być cokolwiek i wszystko. Dla mnie jak coś dobrze gra na wystawie to znaczy, że jest to rzecz warta zainteresowania, natomiast jak gra tak sobie - nie znaczy zupełnie nic.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ten akurat problem można łatwo rozwiązać instalując Pure Powera. Acha, tylko wraca problem #3 - nie mamy w dystrybucji, więc nie używamy :)

No to moja rada pomysl o tym dla dobra ogółu :)

Ale i tak problem jest duzo glebszy....to wali w mikrofalach po sieci...mierzylem analizatorem widma ;) A tego tak latwo wbrew pozorom nie odfiltrujesz ;)

Jak myslisz czemu Acrolink tak sie ponoc dobrze sprzedaje?

Ale przyznam nie do konca rozumie zjawisko...jak wplywa czystosc materialu na zaklocenia, co prawda sa badania ze laminaty na mikrofale i pomiary roznych miedzi i ich polerowania na pasma od 1Ghz - 10Ghz wplywa na tlumienie i faze...ale co ma piernik do wiatraka...Ja powoli chyba lapie ;) ale chyba.

Miękniesz Panie?

Teraz to Ty masz wątpliwości:)))

Piano, z czym mam watpliwości ? z tym ze grają lepiej [jak dla mnie] od skrzynek ? Ty wiesz że tak jest tylko parawany

nie bardzo pasują do Twojego salonu, chociaż gdyby je przystroić kto wie czy nie przytulił byś parki.

Elektrostaty na pewno lepiej grają od skrzynek, w tym sensie że nie wprowadzają typowych dla skrzynek zniekształceń, ale maja swoje własne problemy. There is no free lunch.

A tu proszę - typowa zwrotnica głośnika za $70k. Aż dziw bierze że ktoś to chciał światu pokazać:

IMG_3488ss.jpg

Elektrostaty na pewno lepiej grają od skrzynek, w tym sensie że nie wprowadzają typowych dla skrzynek zniekształceń, ale maja swoje własne problemy. There is no free lunch.

Najbardziej szkodliwe efekty uboczne grających podłogówek to podbicia dżwieku, bumienia,brak dobrej kontroli w basie i innych

przypadłosci akustycznych.Panele ,zarówno elektrostaty i magnetostaty też mają ale nie związane z dzwiękiem a bardziej

z wielkością i ustawieniem.Jedynie Martiny Logany mają 'sweet pot' szerokości dłoni co bardzo utrudnia zlokalizowanie i radowanie się środkiem stereofonii.

Elberoth,

No wiesz... nie każdy może sobie pozwolić na wstawianie Duelundów czy Mundorfów.

Tylko najlepsi :)

Magnepan,

Akurat bas w elektrostatach i magnetostatach jest... powiedzmy, że nie jest najlepszy :)

Akurat bas w elektrostatach i magnetostatach jest... powiedzmy, że nie jest najlepszy :)

Wszystko zależy czym napędzamy panele.Bas nie jest tłumiony i ma swobodę wybrzmiewania - jest ok.Ma ograniczenia w tzw.

kickie [kopnieciu] ale nie w potędze wybrzmiewania.

A tu proszę - typowa zwrotnica głośnika za $70k. Aż dziw bierze że ktoś to chciał światu pokazać:

IMG_3488ss.jpg

Tannoy Kingdom Royal na komponentach Duelunda kosztowałby przynajmniej drugie tyle :)

Producent nie ma co się czaić przed światem ukazując zwrotnicę na kond. ClarityCap MR.

Konstruktor wstawiając rdzeniowe cewki raczej wiedział co robi, bo nie wszędzie nadaje się taśma, aby spowalniać dźwięk i osłabiać kontur/detal. SCR MKP na basie i gra gitara.

Duelund VSF Cu to nic specjalnego w swojej cenie, do Tannoya lepsze Mundorfy Silver Gold Oil.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

do Tannoya lepsze Mundorfy Silver Gold Oil.

zapewne - duelundy są zbyt liniowe jak dla tych głośników

:)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Albo zbyt wolne ;)

Najbardziej szkodliwe efekty uboczne grających podłogówek to podbicia dżwieku, bumienia,brak dobrej kontroli w basie i innych

przypadłosci akustycznych.Panele ,zarówno elektrostaty i magnetostaty też mają ale nie związane z dzwiękiem a bardziej

z wielkością i ustawieniem.Jedynie Martiny Logany mają 'sweet pot' szerokości dłoni co bardzo utrudnia zlokalizowanie i radowanie się środkiem stereofonii.

Bez urazy...

Nie masz większego pojęcia, jak grają DOBRE podłogówki, dobrze zaaplikowane:)

Jeśli grasz głęboką nocą, na poziomie 20-30 dB (nie wiem, ile jest dokładnie), to gdyby były takie rzeczy, jak piszesz - usłyszałbym/byśmy...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zapewne - duelundy są zbyt liniowe jak dla tych głośników

:)

Mundorf S/G/O ma bdb scenę, detaliczność, rozdzielczość i rozciągnięcie pasma w górę.

Część posiadaczy kolumny Tannoya miało możliwość testowania Duelunda VSF Cu i Mundorfa S/G/O - wybierali drugą pozycję.

U siebie na średnicy w paśmie 500Hz - 7000Hz z driverem 375 testowałem wiele różności, a z lepszych były Mundorfy S/G/O, Mundorf Supreme, Jensen Pure Copper Foil – Paper In Oil Type, Teflon, Silver Mica, Vitamin Q 196P.

Ostateczne i bezkonkurencyjne zestawienie na średnicy:

Filtr górnoprzepustowy Supreme + Teflon + Silver Mica - wszystko z 9V.

Filtr dolnoprzepustowy Vitamin Q 196P + Teflon + Silver Mica - wszystko z 9V.

Tak dla porównania w tym zakresie tylko z osobna testując Mundorf S/G/O vs. Vitamin Q 196P.

Mundorf S/G/O bardziej akcentuje górę, Vitamin Q 196P gra naturalnie, równo, lepsza przestrzeń, barwa i te wokale … w tych aspektach go miażdży, a z Teflonem i Silver Micą nie ma już nawet o czym dyskutować.

Supreme na średnicy jest Ok, ma ją ładnie wypełnioną, naturalną, choć S/G/O wyżej potrafi więcej.

W wyższym paśmie przy LE85 bdb jest Mundorf S/G/O, tak samo na skraju HF przy 075.

Choć tak, S/G/O grając z 075 bez 9V jest lepszy od Vitamin Q 196P, ale wystarczy że podłączę parę Vitamin Q 196P z 9V i Mundorf S/G/O wylatuje!

Mundorf S/G/O ma bdb scenę, detaliczność, rozdzielczość i rozciągnięcie pasma w górę.

Część posiadaczy kolumny Tannoya miało możliwość testowania Duelunda VSF Cu i Mundorfa S/G/O - wybierali drugą pozycję.

U siebie na średnicy w paśmie 500Hz - 7000Hz z driverem 375 testowałem wiele różności, a z lepszych były Mundorfy S/G/O, Mundorf Supreme, Jensen Pure Copper Foil – Paper In Oil Type, Teflon, Silver Mica, Vitamin Q 196P.

Ostateczne i bezkonkurencyjne zestawienie na średnicy:

Filtr górnoprzepustowy Supreme + Teflon + Silver Mica - wszystko z 9V.

Filtr dolnoprzepustowy Vitamin Q 196P + Teflon + Silver Mica - wszystko z 9V.

Tak dla porównania w tym zakresie tylko z osobna testując Mundorf S/G/O vs. Vitamin Q 196P.

Mundorf S/G/O bardziej akcentuje górę, Vitamin Q 196P gra naturalnie, równo, lepsza przestrzeń, barwa i te wokale … w tych aspektach go miażdży, a z Teflonem i Silver Micą nie ma już nawet o czym dyskutować.

Supreme na średnicy jest Ok, ma ją ładnie wypełnioną, naturalną, choć S/G/O wyżej potrafi więcej.

W wyższym paśmie przy LE85 bdb jest Mundorf S/G/O, tak samo na skraju HF przy 075.

Choć tak, S/G/O grając z 075 bez 9V jest lepszy od Vitamin Q 196P, ale wystarczy że podłączę parę Vitamin Q 196P z 9V i Mundorf S/G/O wylatuje!

Ufff.......

Że się w tym wszystkim połapiesz!

Nie lepiej mieć system, który nie wymaga zmian na "lepsze"?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ufff.......

Że się w tym wszystkim połapiesz!

Nie lepiej mieć system, który nie wymaga zmian na "lepsze"?

Przeważnie zawsze można coś poprawić w konfiguracji systemu, tym bardziej im większy potencjał posiadają kolumny/przetworniki, tym ich większe wymagania wobec całego systemu.

Na początku jest pod górkę, ale z czasem w miarę nabywania doświadczeń praktycznych jest coraz bardziej z górki :)

Przeważnie zawsze można coś poprawić w konfiguracji systemu, tym bardziej im większy potencjał posiadają kolumny/przetworniki, tym ich większe wymagania wobec całego systemu.

Na początku jest pod górkę, ale z czasem w miarę nabywania doświadczeń praktycznych jest coraz bardziej z górki :)

Hm.

We WSZYSTKIM i praktycznie ZAWSZE można coś poprawić...:)

Sądzisz, że doświadczasz "praktycznie więcej" i wiesz lepiej, jak konstruktorzy, którzy w latach świetności tworzyli, przy tym, nie spiesząc się jak teraz i mając (prawie) nieograniczony budżet oraz najlepsze (wówczas) materiały?

Znaczy, jak mniema większość "miszczów poprawiania"? No, bo teraz materiały są kosmicznej jakości:)

Jestem 100% przekonany ze tych doświadczeń nie da się przełożyć na inne kolumny.

Hm.

We WSZYSTKIM i praktycznie ZAWSZE można coś poprawić...:)

Sądzisz, że doświadczasz "praktycznie więcej" i wiesz lepiej, jak konstruktorzy, którzy w latach świetności tworzyli, przy tym, nie spiesząc się jak teraz i mając (prawie) nieograniczony budżet oraz najlepsze (wówczas) materiały?

Znaczy, jak mniema większość "miszczów poprawiania"? No, bo teraz materiały są kosmicznej jakości:)

Konstruktorzy nie po to wprowadzają nową elektronikę aby była gorsza od poprzedniej wersji, ale i tu pewnie wyjątki się zdarzają.

Nie rzadko są dostępne opcje upgrade do nowszych wersji, lub wyższego modelu.

Widzisz, kiedyś mogli sobie pomarzyć o ESS Technology ES9018 Sabre Reference 32bit chip, które obecnie aplikują do topowych DAC-ów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SABRE jest ciężki w aplikacji, większość gra bardzo dobrze, ale w optymalnej aplikacji ponoć grają fenomenalnie.

Co do kolumn, tu również mamy większy wybór komponentów do budowy zwrotnic.

Ukryta Zawartość

Bez urazy...

Nie masz większego pojęcia, jak grają DOBRE podłogówki, dobrze zaaplikowane:)

Jeśli grasz głęboką nocą, na poziomie 20-30 dB (nie wiem, ile jest dokładnie), to gdyby były takie rzeczy, jak piszesz - usłyszałbym/byśmy...

Zuk,zuk wiem że posiadasz Infinity 90 i w swojej klasie to bardzo dobre kolumny.Jednak Magnepany podobnej wielkości to dzwiękowo poziom wyżej i dużo lepsze w całkowitym zszyciu pasma .

Zuk,zuk wiem że posiadasz Infinity 90 i w swojej klasie to bardzo dobre kolumny.Jednak Magnepany podobnej wielkości to dzwiękowo poziom wyżej i dużo lepsze w całkowitym zszyciu pasma .

Jeszcze raz. Nie masz większego pojęcia. Zresztą - niewielu je ma - bez urazy:)

Piano ,czytałeś komentarz Sly 'a na temat grających folii ? Dżwięk z folii dzwiękiem Monachijskiej wystawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Użytkownik sly30 dnia 10.05.2013 - 20:35 napisałNie sądziłem, że powiem to kiedyś o tego typu kolumnach. Tak dokładnie to chyba nie są elektrostaty a magnetostaty.

Firma jest z Włoch i nazywa się Leonardo Speakers. Mają tylko ten jeden model. Ma skuteczność 93dB co jest niespotykane w takich kolumnach.

Ps.Piano to mój 2000 post i dla mnie,Ciebie b.ważny - triumf folii.

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Piano ,czytałeś komentarz Sly 'a na temat grających folii ? Dżwięk z folii dzwiękiem Monachijskiej wystawy.

snapback.pngUżytkownik sly30 dnia 10.05.2013 - 20:35 napisałNie sądziłem, że powiem to kiedyś o tego typu kolumnach. Tak dokładnie to chyba nie są elektrostaty a magnetostaty.

Firma jest z Włoch i nazywa się Leonardo Speakers. Mają tylko ten jeden model. Ma skuteczność 93dB co jest niespotykane w takich kolumnach.

Magnepan poproś Sylwka to może na podstawie swoich odsłuchów doradzi tobie przy wyborze............ żony ;)

Dołączona grafikaUżytkownik sly30 dnia 10.05.2013 - 20:35 napisałNie sądziłem, że powiem to kiedyś o tego typu kolumnach. Tak dokładnie to chyba nie są elektrostaty a magnetostaty.

Tak.Czytałem też koment Elbka;

Ale fajnie się ciebie Sly czyta :) Tu nie chodzi o to, że słyszałeś to co słyszałeś. Możliwe ze S5 grały w Monachium słabo. Nie były by to pierwsze, ani ostatnie kolumny/wzmacniacz/cd na wystawie, w tym konkretnym zestawieniu zagrały słabo. Śmieszy mnie twoja tendencyjnosc, którą mimo ze próbujesz, nie jesteś w stanie ukryć. Dagostino zagrał źle - wina kolumn towarzyszących (SF Aida !) Tidale zagrały źle - na pewno niewygrzane Magico zagrały źle - wiadomo, słabe kolumny :) Lukasiq - na podstawie tego co do tej pory slyszalem, Magico absolutnie nie można nazwać jazgotliwymi. Góra z berylowego głośnika wysokotonowego Scana jest absolutnie gładka, z najmniejszym poziomem ziarnistosci jaki słyszałem z jakiegokolwiek głośnika. To jest pierwsza cecha która się rzuca 'w ucho' po przesiadce z Wilsonow. Natomiast są to na pewno niezwykle przezroczyste kolumny, o najprawdopodobnie najnizszym poziomie znieksztalcen posrod wszystkich kolumn dostepnych na rynku, więc siła rzeczy - pewne rzeczy które przy innych kolumnach można 'zamieścić pod dywan', tu są widoczne jak na dłoni. Podobnie zreszta jest z Wilsonami, tylko Magico są przynajmniej o klasę lepsze. PS. Kolega pal55 wyszedł z pokoju Magico z dokładnie przeciwną opinią niż Sly. I tyle warte są opinie z wystaw :)

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

..,i komu tu dać większą wiarę!??

Najlepiej własnym uszom.

Magnepan poproś Sylwka to może na podstawie swoich odsłuchów doradzi tobie przy wyborze............ żony ;)

hehe..,dobre:)

byle nie szukał w Monachium:)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.