Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Tridenty może mają w Gryphonie - napisz do nich, to blisko, można skoczyć autem.

A jak 'udaność' twojej ostatniej inwestycji w głośniki ? Pytam (bez wymieniania nazwy) bo nic o nich nie napisałeś, co w zestawieniu z tym że dalej szukasz, nasuwa jednoznaczne konkluzje ...

Nadinterpretujesz fakty:

1- wg mnie nic nie gra tak jak Grand Utopie więc porównywanie czegokolwiek mając to 15m dalej zawsze skazuje pretendenta na pewnego rodzaju porażkę albo raczej odczucie, źe jednak można lepiej.

2- drugi system gra w przestrzeni 55m2 wydzielonej optycznie ale będącej otwartą na kolejne 120m2 i akustycznie to jest jedna powierzchnia 170m2 i na takiej powierzchni następuje efekt ucieczki basu na środek tejże łącznej powierzchni czyli daleko poza przestrzeń odsłuchową stąd koncepcja że tam powinny być kolumny z bardzo wydanym basem, najlepiej aktywnym i z regulacjami.

Czymś takim jest Gryphon czy ma być Tesseract. Moźna też nic nie wymieniać i użyć korektora akustyki np Trinnov.

3- zawsze w tej zabawie jest chęć pogoni za lepszym, zdrowa czy niezdrowa ale ta chęć jest.

Sądziłem, że na Monachium oczaruje mnie wiele systemów ale po powrocie gdy na spokojnie posłuchałem obu swoich to powiem tobie coś w co pewnie mi nie uwierzysz ale akurat to nie ma dla mnie znaczenia...otóż nic na Monachium nawet nie zbliżyło się do tego co skompletowałem i póki co odpuściłem sobie opcje poszukiwań kolumn. To oczywiście odczucie subiektywne.

Jestem jednak przekonany że zawsze można lepiej, czasem może tylko minimalnie lepiej i za zbyt dużą kasę ale pewnie można.

Tyle że....jeszcze nie teraz. Może coś nowego co ukaże się na rynku za jakiś czas.

Tesseract, Arrakis II, Gryphon Trident....wszystkie one mają aktywną sekcję basową i regulacje przez co mogą zagrać super w trudnej przestrzeni akustycznej 170m2. Może nowe duże Zellaton które są w produkcji a może jeszcze coś innego.

Czas pokaże za rok.

Poważnie myślę o wycieczce do Gryphona.

Sztywne membrany graja sycho nie dlatego ze maja taki charakter ale to elektronika nie pozwala wydobyc z nich muzycznego dzwieku.

Sztywne membrany dla tego graja sucho bo dźwiek rozchodzący się w nich ma bardzo dużą prędkość nie ulega wytłumieniu i podbarwia pozostały dźwięk. następuje to już od membran tytanowych, poprzez berylowe a na diamencie kończąc.

Zdziwił byś się jak niby super sztywny diament może sam z siebie wytwarzać piło kształtne dźwięki idzie ocipieć!!!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Sztywne membrany dla tego graja sucho bo dźwiek rozchodzący się w nich ma bardzo dużą prędkość nie ulega wytłumieniu i podbarwia pozostały dźwięk. następuje to już od membran tytanowych, poprzez berylowe a na diamencie kończąc.

Zdziwił byś się jak niby super sztywny diament może sam z siebie wytwarzać piło kształtne dźwięki idzie ocipieć!!!

Pojawia sie szybki stromy impuls bo membrany sa lekkie i sztywne poprzez to ze elektronika dostaje strome zaklocenia sygnalu nie ma czegos co to hamuje (tlumienie materialowe membrany) duzo by pisac zreszta na ten temat. To jest sprzezenie zwrotne pomiedzy glosnikami a elektronika, ja takie reczy mierze wiec cos troche wiem..

Pojawia sie szybki stromy impuls bo membrany sa lekkie i sztywne poprzez to ze elektronika dostaje strome zaklocenia sygnalu nie ma czegos co to hamuje (tlumienie materialowe membrany) duzo by pisac zreszta na ten temat. To jest sprzezenie zwrotne pomiedzy glosnikami a elektronika, ja takie reczy mierze wiec cos troche wiem..

Już wcześniej napisałem nie ma idealnie sztywnych materiałów, tym bardziej dotyczy to membran które przeważnie robi się w ramach kompromisu z kompozytów. To o grających diamentach to sobie zapamiętaj, słuchałem czegoś takiego pisk styropianu po szybie to pikuś! Dźwięk przenika wszystko kości czaszki ochronniki słuchu-idzie ocipieć!

Już wcześniej napisałem nie ma idealnie sztywnych materiałów, tym bardziej dotyczy to membran które przeważnie robi się w ramach kompromisu z kompozytów. To o grających diamentach to sobie zapamiętaj, słuchałem czegoś takiego pisk styropianu po szybie to pikuś! Dźwięk przenika wszystko kości czaszki ochronniki słuchu-idzie ocipieć!

To wynika z elektroniki a nie z glosnika.

Akuratnie w tym przypadku nie było tam ani elektroniki ani głośnika było tylko wprowadzanie materiału w drgania.

Troszke sie zrobila Huzia na Jozia, pardon , na Stasia.

Jesli rzeczywiscie konstukcja aluminiowa z nanorurkami stanowia taki przelom technologiczny, to juz wkrotce inni produceni kolumn zrozumieja swoja porazke i zaczna masowo przechodzic na te rewolucyjna technologie i ceny spadna. No chyba , ze ona wcale nie jest tak rewolucyjna i nadal - na szczescie - bedziemy mieli rozne metody przyblizania do muzy live- elektrostaty, tuby, lampy itp.

Ja poczekam , az sie to wyjasni i niech sobie Magico z Soulution szukaja azjatyckich jeleni, pardon jakow.

Konto w trakcie usuwania

Ależ cały czas to małe firmy i nie zjadły wszystkich rozumów ani nie posiadły wszystkich technologii!

Sprawa dalej się będzie toczyć wielotorowo i na rożnych płaszczyznach!

Też mam takie wrażenie.

Przecież były już wielokrotnie wielkie zapowiedzi źe coś tam nowego wyprze z rynku starsze rozwiązania i co?

I nic. Nadal na rynku równoległe stosuje się różne opcje i nikt nie pokonał konkurencji.

Przyczyna znikania niektórych firm z rynku leży po stronie chorej polityki cenowej, nieskutecznego marketingu

czy wręcz głupoty właściciela. Nie słyszałem by jakaś firma zniknęła z rynku bo wyparła ją inna nowszymi technologiami.

eż mam takie wrażenie.

Przecież były już wielokrotnie wielkie zapowiedzi źe coś tam nowego wyprze z rynku starsze rozwiązania i co?

I nic. Nadal na rynku równoległe stosuje się różne opcje i nikt nie pokonał konkurencji.

Przyczyna znikania niektórych firm z rynku leży po stronie chorej polityki cenowej, nieskutecznego marketingu

czy wręcz głupoty właściciela. Nie słyszałem by jakaś firma zniknęła z rynku bo wyparła ją inna nowszymi technologiami.

Przeciez kevlar i beryl to tez sa sztywne materialy a ze Focal sobie nie poradzil z kevlarem to musial zastoswac kanapke z dwoch wasrt kevlaru i w srodku polipropylen. Ale przyszlosc to sztywne tloki...zreszta Focal tez poszedl w sztywne tloki ale Magico poprzez to ze ma nowa technologie i jest duzo lepsza elektronika poszedl duzo dalej. Focal sobie nie poardzil z kevlarem bo jest on mimo wszystko nie taki sztywny i tez sie wygina i dzwoni... ;)

Zreszta ile jeszcze dzwoni sama obudowa z MDF-u to nie chce Cie martwic al dzwoni ogromnie. Ludzie czasami to lubia to inna sprawa, ale inna sprawa jest wiernosc ;)

Chcialem na koncu mojego postu dodac " Bez urazy Mr PSY" , ale myslalem , ze bedzie to za mocne.

Widze jednak , ze masz poczucie humoru, rowniez wobec swojej osoby , u mnie masz z to kolejke:)

Tak maja tylko ludzie peweni siebie i inteligentni , brawo:)

Konto w trakcie usuwania

Jak Q7 zagra lepiej to kto wie.

Na dziś jednak do dużego trudnego pomieszczenia stawiam na kolumny które mają aktywną regulowaną sekcję basową

lub chociaż takie regulacje jak mają Utopie w serii III albo Tidal.

Wtedy np ucieczkę basu wynikającą ze specyfiki akustyki może wyrównać a Magico nawet Q7 czy choćby świetny TAD tego niestety nie potrafią zrobić. I nie pomoże tu ani kevlar ani aluminium czy inne technologie.

To jest sprawa zwrotnicy a w Q7 jest ona na bardzo wysokim poziomie ;) Oraz tego ze ten bas w Focalach jest w duzym procencie plynacy nie z glosnikow ale z samego pudla ktoro sobie drga w przeciwfazie ;)

Przeciez kevlar i beryl to tez sa sztywne materialy a ze Focal sobie nie poradzil z kevlarem to musial zastoswac kanapke z dwoch wasrt kevlaru i w srodku polipropylen. Ale przyszlosc to sztywne tloki...zreszta Focal tez poszedl w sztywne tloki ale Magico poprzez to ze ma nowa technologie i jest duzo lepsza elektronika poszedl duzo dalej. Focal sobie nie poardzil z kevlarem bo jest on mimo wszystko nie taki sztywny i tez sie wygina i dzwoni... ;)

Nie rozróżniasz Kevlar dobrze pracuje na rozciąganie a kiepsko na ściskanie i dla tego budowa typu sandwich!

Fokal i nie tylko jak by zrobił głośniki gdzie cewka jest na zewnątrz i wewnątrz membrany a prąd do cewek dochodził by w przeciwnych połówkach do każdej z cewek wtedy kevlar pracował by tylko na rozciąganie i było by znacznie lepiej :)

Jak zwykle wyskoczyło by po drodze parę problemów :)

Jak Q7 zagra lepiej to kto wie.

Na dziś jednak do dużego trudnego pomieszczenia stawiam na kolumny które mają aktywną regulowaną sekcję basową

lub chociaż takie regulacje jak mają Utopie w serii III albo Tidal.

Wtedy np ucieczkę basu wynikającą ze specyfiki akustyki może wyrównać a Magico nawet Q7 czy choćby świetny TAD tego niestety nie potrafią zrobić. I nie pomoże tu ani kevlar ani aluminium czy inne technologie.

Problem samego basu pewnie rozwiązują topowe JBL-e mając obok siebie dwa 15" no ale co z resztą?

Nie rozróżniasz Kevlar dobrze pracuje na rozciąganie a kiepsko na ściskanie i dla tego budowa typu sandwich!

Fokal i nie tylko jak by zrobił głośniki gdzie cewka jest na zewnątrz i wewnątrz membrany a prąd do cewek dochodził by w przeciwnych połówkach do każdej z cewek wtedy kevlar pracował by tylko na rozciąganie i było by znacznie lepiej :)

Jak zwykle wyskoczyło by po drodze parę problemów :)

Milo sie czegos nauczyc ;)

Sly,

Wiem , ze zryzygnowales z Avantgardow , ale chce podkreslic, ze te bardzo rozsadnie wycenione jak na dzisisjsze standary i w dodatku europjeskie kolumny maja duzo zaawansowanych technologii, w tym regulacje sekcji srednio i niskotonowych. W dodtku z lampa set daja taka namacalnosc dzwieku , ze trzeba kilka razy wiecej wylozyc na pasywki i trany, aby w tym aspekcie zblizyc sie do Avantgardow.

Konto w trakcie usuwania

Chcialem na koncu mojego postu dodac " Bez urazy Mr PSY" , ale myslalem , ze bedzie to za mocne.

Widze jednak , ze masz poczucie humoru, rowniez wobec swojej osoby , u mnie masz z to kolejke:)

Tak maja tylko ludzie peweni siebie i inteligentni , brawo:)

Dziękuję, to wszystko prawda :)

Nie ma po prostu powodu, żeby się napinać z tak błahej sprawy jaką jest audio.

A ludzie z dystansem do siebie są szczęśliwsi w życiu :)

To prad porusza cewke do ktorej jest przymocowany sztywny material, jesli material jest sztywny i ma mala mase nie ma swoich rezonansow, Cos tu mieszasz pojecia

Przeczytaj jeszcze raz nie było tam prundu, dodam tylko że diament był wzbudzony na drodze mechanicznej.

To jest sprawa zwrotnicy a w Q7 jest ona na bardzo wysokim poziomie ;) Oraz tego ze ten bas w Focalach jest w duzym procencie plynacy nie z glosnikow ale z samego pudla ktoro sobie drga w przeciwfazie ;)

Pewnie dlatego nawet ci którym ogólnie brzmienie Focali nie specjalnie się podoba bo przecież tacy teź są, uważa, że mimo tego iż nie jest to ich dźwięk to Grand Utopie III mają najlepszy bas jaki słyszeli. Pewnie w przeciwfazie drga im też podwzgórze mózgu... :-)

Z drugiej strony super technologiczny Tidal w obudowie z Tiralitu, z super zwrotnicą i super przetwornikami basowymi z ceramiki gdzie bas produkuje 5 driverów po 28cm kazdy i gdzie nic nie drga w ogóle i pomiary zapewne rewelacyjne i jedynie jest mały drobiazg, taki nieistotny detal, że ....to nie gra, bas jest kiepski, bez życia,bez duszny, bez masy i wypełnienia. Ot takie kartonowe, puste pukanie.

Sly,

Wiem , ze zryzygnowales z Avantgardow , ale chce podkreslic, ze te bardzo rozsadnie wycenione jak na dzisisjsze standary i w dodatku europjeskie kolumny maja duzo zaawansowanych technologii, w tym regulacje sekcji srednio i niskotonowych. W dodtku z lampa set daja taka namacalnosc dzwieku , ze trzeba kilka razy wiecej wylozyc na pasywki i trany, aby w tym aspekcie zblizyc sie do Avantgardow.

Tu się zgadzam. Do mojego słuchania gdzie poza jazzem leci duźo muzy elektronicznej i to po kilka godzin dziennie tuby się nie nadają.

Mają zbyt bezpośrednie uderzenie falą dźwięku i za wąski sweet spot.

Ale faktycznie wycenione są rozsadniej i mają bardzo ważne moim zdaniem regulacje.

W ogóle uważam że poważne kolumny powinny mieć regulacje,

Na sobie przekonałem się jak skuteczne to jest i jak odczuwalny jest ich brak gdy mamy np trudny akustycznie pokój.

Ja rozumiem. Ale w glosniku to prad napedza cewke i material oraz prad ( a wlasciwie pole elektro-magnetyczne) ten material hamuje. Tlok ma tylko wiernie tloczyc powietrze w takt. A jesli diament piszczal to nie oznacza to ze sie wyginal i rezonowal bo nie bylo takiej mozliwosci tylko wpadal w rezonans z czyms. Mylisz pojecia

Tak samo w kolumnie sztywne materialy piszcza i sa suche co jest podobnym efektem poniewaz nastepuaj zjawiska sprzezen elektromagnetycznych oraz wzmacniacz nie dokladnie kontroluje cewke a tym samym material ktoru poruszaja.

Sly poczekajmy jeszcze trochę, tak do listopada. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to zrobię małe spotkanie u mnie, kto będzie chciał, to wpadnie i posłuchamy. Jak nie będziecie się lenili, to weźmiecie jakieś klocki i ogólnie będzie miło. Może też nas zaprosisz wtedy i też posłuchamy i wydamy werdykt.

Tylko ładnie nas przywitaj!

Pewnie dlatego nawet ci którym ogólnie brzmienie Focali nie specjalnie się podoba bo przecież tacy teź są, uważa, że mimo tego iż nie jest to ich dźwięk to Grand Utopie III mają najlepszy bas jaki słyszeli. Pewnie w przeciwfazie drga im też podwzgórze mózgu... :-)

Focal gra fajnie, ale mysle ze Magico zagra DUZOOOO lepiej. Nie ma drgan scianke nie ma dzielenia sie membran koniec kropka.A i sa glosy bardzo waznych osob w audio ze bas z Focala jednak jest podbarwiony zreszta moim zdaniem tez tak jest.

Z drugiej strony super technologiczny Tidal w obudowie z Tiralitu, z super zwrotnicą i super przetwornikami basowymi z ceramiki gdzie bas produkuje 5 driverów po 28cm kazdy i gdzie nic nie drga w ogóle i pomiary zapewne rewelacyjne i jedynie jest mały drobiazg, taki nieistotny detal, że ....to nie gra, bas jest kiepski, bez życia,bez duszny, bez masy i wypełnienia. Ot takie kartonowe, puste pukanie.

No a jak to ma grać jak fala nie jest generowana w jednym kierunku i w jednej fazie?

Pełna zgoda Lukasiq. Też tak myśle i jestem pewien że twój system zagra świetnie.

Do twojego pokoju może to być najlepsza opcja tym bardziej, że słyszałem Soulution i wiem, że to świetny sprzęt.

Inną kwestią jest jego cena i fakt czy inny sprzęt nie zagra równie dobrze za znacznie mniejsze pieniądze.

Moje zdanie znasz.

Co do Magico to u mnie w pomieszczeniu które ma 170m2 a tylko wizualnie wydzieloną cześć TV/music to kolumny bez regulacji lub

aktywnej, regulowanej sekcji basowej nie mają szans zagrać aż tak dobrze.

A Magico tego nie ma i żadne nanorurki czy "amelinium" tu nie pomogą.

Dlatego muszę rozglądać się za czymś zupełnie innym.

Ja rozumiem. Ale w glosniku to prad napedza cewke i material oraz prad ( a wlasciwie pole elektro-magnetyczne) ten material hamuje. Tlok ma tylko wiernie tloczyc powietrze w takt. A jesli diament piszczal to nie oznacza to ze sie wyginal i rezonowal bo nie bylo takiej mozliwosci tylko wpadal w rezonans z czyms. Mylisz pojecia

Zdecyduj się wpadał w rezonans czy nie wpadał, rezonował czy nie rezonował?

To jest wynikiem elektroniki ktora to powoduje glosniki nie maja nic do tego. A ze lepiej sie sluchalo materialow ktore sa wytlumiane jak polipropylen czy tez Sandwich W to juz inna sprawa. Sam Wojtek Pacula slucha na poliproyplenie zreszta wiec ja rozumiem ze cos w tym jest. Ale prawda w przyszlosci bedzie nalezec do sztywnych tlokow...Focal w to poszedl odniosl sukcec (tez na poczatku byly marudzenia jak to wchodzilo) I Magico odniesie sukcec. Tak uwazam :)

Gość jt211

(Konto usunięte)

Stasiu zmień sobie nicka na Nanorurek "No Lampa" Pikowski .

Będzie prawie jak Jurgen von Magnepański .

Ja to oceniam o strony technologicznej.:) A posluchac oczywiscie ze poslucham jak tylko bedzie gdzie w Polsce.

A jesli chodzi o jakosc dzwiekowa tych kolumn to juz bywalo wiele razy a bywalo to 15,10,5 lat temu jak wchodzily nowinki mowilem ze to bedzie dobrze grac. Sprzety nie graly z uwagi ze reszta toru nie byla doskonala, ale okazalo sie ze za 2-5 lat wyszla nowa elektronika nowe glosniki i zaczelo grac ponad wszystko. Magico to glosniki super przezroczyste ktore beda obnazac reszte toru w sposob drastyczny. Ale uwazam ze jesli podepnie sie do tego super elektronike lub taka elektronike ktora bedzie jeszcze lepsza (ktora ukaze sie za kilka lat) te glosniki zagraja ponad wszystko i jestem tego PEWNY!

Pozdrawiam StasioP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.