Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

a na trąbce musisz śmygać palcami i dmić z wyczuciem ;-) czyli chyba trudniej przedstawiać swoje myśli.na trzech przyciskach - saksofon daje większe możliwości. bo więcej do przyciskania, tylko siła i kondycja potrzebna, natomiast fortepian jest rzeczywiscie prosty do grania ot tak przyciskami :-)

Megan,

a skąd wiesz, że woli panią, a nie pana:)

Uuuuuuuuu to tak się sprawy mają.Zostawmy to Lukasiqowi,chyba że Ty udzielisz pierwszej lekcji na PIANO.

Ps.Tylko co na to żonka ?

Przepraszam , zapytam grzecznie - a czy ktorys z kolegow, ktorzy polecaja Lukasiqowi piano jako latwiejszy instrument gral na nim ?

A moze na kilku, aby moc sie wypowiadac, na ktorym latwiej?

Pytam, bo od 50 lat gram , na moze lepiej napisac pogrywam na pianie , probowalem na gitarze, akordeonie i nia uwazam piana za latwy instrument.

Konto w trakcie usuwania

marslo,

Z grzcznosci już sobie darowałem podobny komentarz.

Pisałem o tym, a ścislej o pewnym schemacie na poprzedniej stronie (1777)

Czasem wpada tu, pewien pianista, którego nawiasem b.lubię, więc może się wypowie.

.

No widzisz, ja nie grałem i mówiłem, ze może być trudny.

Jak już pisałem - myśląc o fortepianie widzę małe dziecko nie sięgające nogami do podłogi podczas siedzenia przy instrumencie i grające po 4h dziennie z batem nad głową, aby w wieku 18-20lat grać już na jakimś poziomie :)

A gitara bardziej odzwierciedla to co mi w duszy gra.

A propos pianina i gitary - Soulution i Magico (a jakże :) ) pdoniosły poziom realizmu reprodukcji dźwięku tych instrumentów na niespotykany poziom. I piszę to zupełnie obiektywnie.

A propos pianina i gitary - Soulution i Magico (a jakże :) ) pdoniosły poziom realizmu reprodukcji dźwięku tych instrumentów na niespotykany poziom. I piszę to zupełnie obiektywnie.

Chcialbym uslyszec Fortepian z tego sprzetu. Ale nie jest tak ze przy glosnych dynamicznych partiach Fortepianu sa takie jakby malutkie dzwieki nieharmoniczne na klawiszach? Czy jest w 100% czysto? W 100% raczej nie sadze zeby bylo no ale czy jest 99%?

Jest. I właśnie wydaje mi się, że chodzi o to, że Soulution jest bardzo szybki i "wygasza" sygnał szybciej niż inne wzmacniacze, dalej Magico mają sztywne membrany i tak samo jak Soulution nie podbarwia dźwięku w żaden sposób, nie przedłuża go (a więc w ogólnym rozumieniu może się wydawać niemuzykalny) a wszystko to przekłada się na niesamowitą naturalność.

Ale co nie ma wogole tych nieharmonicznych dzwiekow? Nie na wszystkich fortepianach i realizacjach to slychac. Najbardziej to slychac jak jest jakis niski podklad albo fortepian jest nagrywany w oddali albo jak sa bardzo szybkie partie z duzym poglosem wtedy to jest takie troche jakby nieczystawe. Mowisz ze jest w 100% zawsze czysto, nawet jak jest super glosno?

Lukasiq,

Mam takie zdjecie w wieku 4 lat z pierwszego w zyciu " popisu" jak sie wtedy mawialo czyli wystepu przed publicznoscia. Jakby co , poszukam , zeskanuje i wkleje:)

A o do dzwieku fortepianu z kolumn, to nigdy nie bedzie 100 % wiernosci, przeciez Lyngorf ze Steinwayem probowali , ale z tego co slyszalem chocby z tego fragmentu z youtube z Magico, ktory kiedys podales, to bylo bardzo, bardzo impressive. Chcialbym posluchac tego zestawu w realu, moze kiedys....

Konto w trakcie usuwania

Dokładnie. Czasami to jest aż zaskakujące, bo robisz na prawdę głośno a tam nic, kryształ.

Mysle ze calosc robi to ze tak jest, ale chyba Magico w glownym procencie?

Musialbym sie sam jednak przekonac ;)

Ale jesli tak jest to co powie na to konkurencja?

Mam takie zdjecie w wieku 4 lat z pierwszego w zyciu " popisu" jak sie wtedy mawialo czyli wystepu przed publicznoscia. Jakby co , poszukam , zeskanuje i wkleje:)

koniecznie :)

A o do dzwieku fortepianu z kolumn, to nigdy nie bedzie 100 % wiernosci, przeciez Lyngorf ze Steinwayem probowali , ale z tego co slyszalem chocby z tego fragmentu z youtube z Magico, ktory kiedys podales, to bylo bardzo, bardzo impressive. Chcialbym posluchac tego zestawu w realu, moze kiedys....

Oczywiście, że się nie da w 100%. Ale jest blisko. Niebezpiecznie blisko, szczególnie w dobrych realizacjach.

Usłyszysz :)

Mysle ze calosc robi to ze tak jest, ale chyba Magico w glownym procencie?

Wydaje mi się, że bardziej Soulution. Dobrze znasz pomiary, więc wiesz, że to najszybszy wzmacniacz na rynku. Magico oczywiście też mają swój wkład przez to, że są mega sztywne, a więc po dotarciu sygnału zmieniają go w dźwięk tak samo szybko. Przynajmniej ja tak sobie to tłumacze na chłopski laicki rozum.

Wydaje mi się, że bardziej Soulution. Dobrze znasz pomiary, więc wiesz, że to najszybszy wzmacniacz na rynku. Magico oczywiście też mają swój wkład przez to, że są mega sztywne, a więc po dotarciu sygnału zmieniają go w dźwięk tak samo szybko. Przynajmniej ja tak sobie to tłumacze na chłopski laicki rozum.

Moim zdaniem szybkosc nie ma tutaj nic do tego. Bardziej uwazam ze wplywa na to calosc w duzym procencie kable a najbardziej zrodlo. A nawet podejrzewalbym to ze te zaekranowane glosniki powoduja to ze nie ma sprzezen na wysokich czestotliwosciach. Te ostrosci na fortepianie w kazdym badz razie sa efektem zaklocen a nie szybkosci przelaczania jakichs elementow. Przynajmniej ja tak uwazam.

to nie było tak, że zupełnie dźwięk był ścięty. Po prostu na Soulution i Magico słyszysz to co było na płycie. Jeśli był podźwięk, to na sprzęcie też będzie podźwięk. Jeśli na płycie jest szum, a właściwie delikatne echa czy też ruchu powietrza to zostanie to wzorowo oddane na systemie.

Przecież nie może być takiej sytuacji, że na płycie jest nagrany piękny żywy instrument, gęsta atmosfera, a sprzęt to ucina i podaje na sucho... To nie byłoby warte wtedy 100zł :)

Podoba mi się to, że każde drgnięcie struny wprawia w wibracje powietrze a przy tym nie jest ostre, tylko pięknie podane w trójwymiarze, zupełnie odklejone od kolumn.

Stasiu a jak pomiary fortepianu? Nadaje się do użycia czy wszystkie na śmietnik ?

Ale smieszne... bardzo udany wrecz finezyjny zart,...:) Naucz mnie tak zartowac, co? tez tak chcialbym..? prosze! :)

to nie było tak, że zupełnie dźwięk był ścięty. Po prostu na Soulution i Magico słyszysz to co było na płycie. Jeśli był podźwięk, to na sprzęcie też będzie podźwięk. Jeśli na płycie jest szum, a właściwie delikatne echa czy też ruchu powietrza to zostanie to wzorowo oddane na systemie.

Przecież nie może być takiej sytuacji, że na płycie jest nagrany piękny żywy instrument, gęsta atmosfera, a sprzęt to ucina i podaje na sucho... To nie byłoby warte wtedy 100zł :)

Podoba mi się to, że każde drgnięcie struny wprawia w wibracje powietrze a przy tym nie jest ostre, tylko pięknie podane w trójwymiarze, zupełnie odklejone od kolumn.

Lukasiq te opisy brzmienia systemu to z pamięci tak opisujesz dzwięk czy masz już coś w domu ?

:-)

Ja myśle że Stasiu jest mistrzem dobrych żartów. Dużo lepszym ode mnie.

Któryś z kolegów opisał wcześniej system Stasia co dla mnie był nowością. Nie byłem tego świadom.

Mając na uwadze wcześniejsze autorytarne opinie Stasia na tematy Magicio, Vivaldiego i innych Top sprzętów a wiedząc też teraz na czym Staś słucha i jeszcze do tego dodając jego pewność ocen w kwestiach sprzętów których nigdy nie widział nie mówiąc o słuchaniu muszę prosić o naukę poczucia humoru mój Mistrzu Stanisławie!

Gość jt211

(Konto usunięte)

Sly twój system to też wiedza tajemna.

Wiemy tylko coś o hektarach powierzchni , mieszkalnej mniemam.

Aha byłbym zapomniał jest jeszcze jakiś kącik radiowo-telewizyjny :)))

:-)

Ja myśle że Stasiu jest mistrzem dobrych żartów. Dużo lepszym ode mnie.

Któryś z kolegów opisał wcześniej system Stasia co dla mnie był nowością. Nie byłem tego świadom.

Mając na uwadze wcześniejsze autorytarne opinie Stasia na tematy Magicio, Vivaldiego i innych Top sprzętów a wiedząc też teraz na czym Staś słucha i jeszcze do tego dodając jego pewność ocen w kwestiach sprzętów których nigdy nie widział nie mówiąc o słuchaniu muszę prosić o naukę poczucia humoru mój Mistrzu Stanisławie!

Nie wiem Sly30, czy bedziesz mial ochote do zartow jak posluchasz Magico + Sulution i porownasz to ze swoim systemem ;)

Widzisz, troche sie juz nauczylem zartowac "finezyjnie", od Ciebie :D Nauka nie pojdzie w las :D

Stasiu.... Ja już słyszałem Soulution i co prawda tylko S5 ale jednak.

A ty słyszałeś cokolwiek z tego?....no właśnie.

Mój humor jest wyśmienity ale i tak mój Mistrzu czeka mnie sporo nauki u ciebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.