Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Magico zadziwijace.....to dziwne ale nawet na tych plikach z netu slychac ich klase jest muzyka na basie srodku i gorze. To jest inny wymiar High-End-u :) Te glosniki sa ultra szybkie, przynajmniej ja tak to odbieram. Zero rezonansow i pudla KOSMOS dla mnie.

Konkurencja chyba dostala bialej goraczki jak te kolumnu usluyszala. Z tych plikow wynika juz ze to sa glosniki bez konkurencji.

Te membrany jesli sa z nanorurek to oznacza ze ich sztywnosc nie jest porownywalna z zadnym innym materialem na ziemi dodatkowo dochodzi super niska masa. Super sztywne tloki o wadze bliskiej zeru ;)

Sly, a cóż to za nowa teoria...??? Właśnie drewno ma znakomite walory akustyczne! Adaptacja amerykańskich pomieszczeń pod audio to naprawdę mały pikuś, a wiele z nich nie wymaga żadnych poprawek... wystarczą półki z książkami czy też płytami, dywan na drewnianą podłogę i brzmi naprawdę bardzo dobrze. Wszystkie najlepsze studia to głównie drewno... Stwierdzenie, że akustyka dla audio w amerykańskich chałupach nie jest dobra to duże przegięcie moim zdaniem... Trochę się naoglądałem tych domów i bez muzyki jestem w stanie spokojnie określić czy pomieszczenie brzmi czy też będzie klapa. Poza tym, same ściany mają całkiem niezły współczynnik pochłaniania, bo są to przeważnie płyty "drywall" z izolacją po obu wewnętrznych stronach i warstwą powietrza w środku. Osobiście, gdybym robił specjalne pomieszczenie pod audio, użyłbym właśnie kombinacji drewna, surowej cegły i być może dżwiękochłonnego szkła... Zresztą opcjii jest wiele.

Jeśli masz drewnianą podłogę a pod nią pustkę i tak samo drewniane ściany a za nią pustkę to tworzy się pudło rezonansowe

i wtedy jest dramat.

Drewno mądrze użyte jest bardzo dobre do akustyki ale trzeba wiedzieć jak tego użyć.

W Polsce częsty problem to np panele drewniane na podłodze a pod nimi pustka i akustyka jest wtedy kiepska.

Mówię tylko o tych domach gdzie tak to jest zrobione bo te z wylewką na podłodze i pełnymi ścianami to zupełnie inna bajka.

.....W komputerach sa inne problemy wcale tez nie male nawet duzo wieksze ale nie ma mechnicznych mechanizmow no moze po za samym twardym dyskiem ktory jest wewn mechanizmem rowniez.

A czy zastosowanie dysku SSD będzie miało znaczący wpływ na poprawę w stosunku do tych pozostałych niemałych samych w sobie komputerowych problemów?

A czy zastosowanie dysku SSD będzie miało znaczący wpływ na poprawę w stosunku do tych pozostałych niemałych samych w sobie komputerowych problemów?

Nie wiem, nie stosowalem, ale obilo mi sie o uszy ze SSD do serwera wcale nie jest takie super.

Jeśli masz drewnianą podłogę a pod nią pustkę i tak samo drewniane ściany a za nią pustkę to tworzy się pudło rezonansowe

i wtedy jest dramat.

Drewno mądrze użyte jest bardzo dobre do akustyki ale trzeba wiedzieć jak tego użyć.

W Polsce częsty problem to np panele drewniane na podłodze a pod nimi pustka i akustyka jest wtedy kiepska.

Jest jeszcze taka mała zależnosć, że praktycznie każdy słuchacz ma inną percepcję w pojmowaniu i rozróżnianiu dobrego dżwięku, przy czym ten dżwięk, czy też pomieszczenie, w którym jest on wytwarzany, jest w dużej mierze zależny od słuchanego gatunku muzycznego. Inaczej będzie brzmiała muzyka rockowa nagrana w studio z dogrywanymi i miksowanymi partiami, inaczej będzie brzmiał jazz z ECM i tutaj też zależy w jakim studio był on nagrywany, inaczej live jazz i jeszcze inaczej klasyka. Z klasyką to też jest przegięcie, bo inaczej zabrzmi koncert orkiestry symfonicznej w dużym akustycznym pomieszczeniu, a inaczej kameralny skład kwartetów smyczkowych. Chesky nagrywa małe składy w kościołach i według prawideł akustyki nic nie powinno grać... a jakie są to nagrania to każdy wie. To samo Christianson z NAIM... Ale generalnie chodzi o to, żeby się podobało... Można też przyjąć, że muzycy czy też profesjonaliści od nagrań mają często inne i mniej zbieżne poglądy co do akustyki pomieszczeń niż audiofile i to co dla słuchacza będzie się wydawało idealne, to w kontekście nagrań czy też miejsca realizacji będzie nie do zaakceptowania.

Parker's Mood

Nie wiem, nie stosowalem, ale obilo mi sie o uszy ze SSD do serwera wcale nie jest takie super.

Czyli rozumiem, że zastosowanie laptopa z SSD z dobrej klasy procesorem wypaść może gorzej niż z zewnętrznym serwerem.

A propos nanorurek w głośnikach Magico. Wychodzi na to, że w tej technologii uzyskuje się większą sztywność niż przy głośnikach ceramicznych lub diamentowych, przez co jest większa szybkość w oddawaniu impulsów.

No chyba, że jest to o wiele tańsza technologia nie tak może dobra jak ceramika, ale lepsza od pozostałych popularnych na rynku.

To że coś jest bardzo drogie w detalu nie znaczy że ma w sobie równie drogie technologie.

W Audio niestety każdy chce zbić fortunę i dowala się potężne narzuty ale to już na etapie producenta.

Nie twierdzę że w Magico są tanie technologie zauważam tylko że zależność między kosztami wytworzenia

a później ceną sprzedaży nie koniecznie jest ścisła i oczywista.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

.....to dziwne ale nawet na tych plikach z netu slychac ich klase jest muzyka na basie srodku i gorze. To jest inny wymiar High-End-u :) Te glosniki sa ultra szybkie, przynajmniej ja tak to odbieram. Zero rezonansow i pudla KOSMOS dla mnie.

Stasiu a możesz nam zdradzić ile masz lat?;)

To wiadomo ale jednej firmie wystarczy dołożyć 200% do kosztów elementów użytych do wytworzenia danego sprzętu, inna

musi dołożyć sobie 500% a jeszcze inna 2000%.

Znając opinie o właścicielu Magico stawiałbym na te 2000%.

Sly, ja Ciebie już czasami nie rozumiem :)

Piszesz, że i tak i tak trzeba posłuchać, a innym razem kierujesz się opiniami. Soulution ble, bo tak Ci mówili, Alan Wolf z Magico to cwaniak i krętacz, bo sprzedaje kolumny warte wg Ciebie 40tys za 800tys. :) Bo tak mówili :)

Poza tym...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobrze ja tam cenę widzę? :)

stommad,

Obudowa jest z Aluminium.

www.magico.net poczytaj sobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że trzeba posłuchać i myślę że to mogą być kolumny dla ciebie.

Soulution miałem okazję słuchać.Napisałem że na pokazie więc opinia nie jest w pełni miarodajna.

Magico też słyszałem ale poprzednie serie M5 i fajnie grały,Też to pisałem.

A że właściciel Magico ma fatalną opinię to nie jest tajemnica w świecie audio.

Wszystkie te firmy walą nas po kieszeni.

Nie zdziwiłbym się gdyby łączny koszt użytych materiałów do budowy tych ale i też innych drogich

kolumn nie przekroczył 40 tys albo nawet nie.

Kiedys czytalem ksiazke prof z Japonii o nazwisku Kaku i on pisal o nowych technologiach. W kazdym badz razie opisywal tam winde w kosmos ktora juz sie obecnie projektuje. Wyglada to w ten sposob ze jest lina w kosmos zaczepiona na jakims sztucznym satelicie ziemi. I z ziemi jest winda na linie z nanorurek, a ta lina juz dokladnie nie pamietam ale jest grubosci wlosa lub cos kolo tego. To pokazuje jaki to jest wytrzymaly material w stosunku do innych z ktorych sa robione klasyczne membrany )

Nie znam amerykańskich pomieszczeń.

Ale wystarczy mi, że Dave Wilson (założyciel i konstruktor Wilson Audio :) ) testuje swoje produkty w swoim salonie.

No a gdzie ma testować, w komorze bezechowej? Testuje w standardowym jak na amerykańskie warunki pokoju i to w dodatku pokoju o czereśniackim stylu. Białe wykładzinki, foteliki i te qrwa zasłonki. Z tego co widać, brzmienie w tym pokoju musi być bardzo suche i matowe, powiedziałbym, że bez życia, które to właśnie życie wprowadza drewno i jak najbardziej różnorodność elementów budowlanych czy też dizajnerskich. Pokój Twojego idola to moim zdaniem straszna kupa, przynajmniej wizualnie...

Parker's Mood

I wszystko jest takie ok...czyli modne, kiedys polikevlar idt...grafen chyba mocniejszy..

A propos grafenu, to Polacy coś z tym zrobili, chociaż opatentowali? Czy kolejny wynalazek przejdzie koło nosa wraz z potężnymi kwotami jakie można byłoby na nim zarobić?

No a gdzie ma testować, w komorze bezechowej? Testuje w standardowym jak na amerykańskie warunki pokoju i to w dodatku pokoju o czereśniackim stylu. Białe wykładzinki, foteliki i te qrwa zasłonki

Tak jak czereśniacki styl i gust 95% Amerykanów :)

Z tego co widać, brzmienie w tym pokoju musi być bardzo suche i matowe, powiedziałbym, że bez życia, które to właśnie życie wprowadza drewno i jak najbardziej różnorodność elementów budowlanych czy też dizajnerskich.

Jak urządzę już swój pokój, to wyślę Ci zdjęcie ok? Powróżysz mi trochę?

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Nanorurki nie są natomiast wytrzymałe na zgniatanie. Z powodu elastyczności i pustej struktury łatwo wyginają się i odkształcają pod wpływem sił ściskających lub zginających.

Watpię. Np. kolumny na Accutonach - same głośniki ile kosztują...

Ktoś chyba nawet tu na forum pisał, że diamentowy Accuton kosztuje 50kzł.

Też o tym słyszałem ale to cena detaliczna i do tego najdroższego diamentowca.

Ponoć ma być użyty w Tesseract.

A normalny, dobry diamentowy Accuton nie jest taki drogi a po kosztach produkcji to

już w ogóle groszowa sprawa.

Ukryta Zawartość

detal 2900$ czyli koszty produkcji pewnie nie więcej niż 500$.

Ukryta Zawartość

A propos grafenu, to Polacy coś z tym zrobili, chociaż opatentowali? Czy kolejny wynalazek przejdzie koło nosa wraz z potężnymi kwotami jakie można byłoby na nim zarobić?

W Polsce sadzi sie tylko ziemniaki i mlode lasy, reszte sie wycina i wozi na zachod jest ona zapleczem taniej sliy roboczej ktora ma pic tania wodke i ledwo wiazac koniec z koncem aby siedziala cicho. Taka ma linie nasza wladza. A Ty tu o grafenie ze cos niby w Polsce- nie badz smieszny ;)

I jeszcze ma byc ciemna nim bardziej tym lepiej. Fizyka i chemia w szkolach raz co dwa tygodnie w jednym roku, a swietej religii dwa razy w tygodniu we wszystkich latach. W Afryce jet dosc podobnie tam tez religia jest priorytetowa ;)

Stasiu zaktualizuj swoje informacje i wiedzę. Przynajmniej na temat grafenu :)

wikipedia:

"Grafenu w stanie wolnym nie można otrzymać ze względu na jego nietrwałość i skłonność do tworzenia struktur trójwymiarowych (np. fulerenów i nanorurek)[1]. Grafen otrzymuje się metodami mikromechanicznymi. Wśród najprzejrzystszych warstw, przy odpowiednio delikatnym manipulowaniu może znajdować się również grafen. W ten sposób, wychodząc z grafitu pirolitycznego o wysokim stopniu uporządkowania, wyizolować można struktury o grubości od jednej do kilku warstw grafenu osadzone na nośniku[1].Do niedawna grafen był prawdopodobnie najdroższym materiałem na Ziemi. Cena mikromechanicznie odłupanego krystalitu grafenu wielkości powierzchni przekroju ludzkiego włosa przekraczała 1000 dolarów. Na początku 2009 roku koreańscy badacze z Uniwersytetu Sungkyunkwan poinformowali o opracowaniu metody pozwalającej na tańsze wyprodukowanie fragmentów o powierzchni nawet 1 cm²[9].

W 2011 roku Instytut Technologii Materiałów Elektronicznych oraz Wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego poinformowały o wspólnym opracowaniu technologii pozyskiwania dużych fragmentów grafenu o najlepszej dotąd jakości[10][11]."

Tak jak czereśniacki styl i gust 95% Amerykanów

Jak urządzę już swój pokój, to wyślę Ci zdjęcie ok? Powróżysz mi trochę?

No patrz pan!... Cudowny komentarz. Mogę Ci powróżyć - jak lubisz, z kart czy z fusów...??? No, ale skończ swój pokój i zacznij magiczne negocjacje to się dogadamy co do cennika wróżby.

Parker's Mood

W 2011 roku Instytut Technologii Materiałów Elektronicznych oraz Wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego poinformowały o wspólnym opracowaniu technologii pozyskiwania dużych fragmentów grafenu o najlepszej dotąd jakości[10][11]."

Wiem wiem ale ponoc to Amerykamnie juz lykneli i jest jak zwykle. Bo u nas tylko ziemniaki dobrze wychodza

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.