Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda. Mają teź inne plusy "dodatnie"...:-)

Mało się grzeją, biorą mało prądu wiec nie potrzeba kilku niezależnych linii AC

w pokoju, program upgrade na przyszłość, serwis w razie czego pod nosem,

szczelne obudowy do których nie włazi kurz i łatwa odsprzedawalność.

Mało się grzeją, biorą mało prądu wiec nie potrzeba kilku niezależnych linii AC

Jesli sie mala grzeja to pracuja w plytkiej klasie AB, a to oznacza brak barw. Soulution pracuje w bardzo gebokiej AB prawie juz w A to sporo zmienia. :)

Stasiu....daj spokój.Słyszałeś?...no nie, nie słuchałeś. A skąd wiesz że Burmestery nie pracują w super, hiper, głębokiej AB.... :-)

Co możesz powiedzieć o barwach? Pomierzyłeś je?

Burmestera sluchalem :) Kilka razy nawet.

Malo grzejace wzmaki chodza w AB a znieksztacenia tranzsytorow przy malych pradach sa bardzo wysokie, zadna petla tego nie zlikwkiduje czy tez aktywne uklady symulujace klase A. Tranzystory musza dymiec z cieplac tzn chodzic w glebokiej AB czy tez plytkiej A aby zagralo. Bardzo duzo sie tym bawilem zreszta wszystkie dobre wzmaki chodza gleboko w AB/A tego nie sposob ominac. No chyba ze wzmacnaicze w klasie D to juz inna historia :)

Wzmacniacze w plytkiej klasie AB sa suche jak pieprz. ;)

Biorac pod uwage moc wzmaka oraz wymiary trafa oraz wielkosc radiatorow to na 90% chodzi w klasie AB. Soulution po cos daje ogromne trafa i ogromne radiatory? ;)

Zreszta Burmester to stara szkola budowy wzmakow (znam schemat) to dobry wzmak ale do Soulution to nie ma startu zupelnie!

hehehe...to prawda.

Dla mnie ważne jest jak gra a nie co jest w środku. Obojętne mi czy to klasa A, AB, D czy...G.... :-)

W teście znalazłem taki fragment:

"Płytki z układem sygnałowym zamontowano na radiatorach. Wzmacniacz wstępny pracuje w klasie A. Burmester używa określenia X-Amp. Dalej widać parę tranzystorów sterujących oraz cztery pary ręcznie selekcjonowanych Sankenów (2SA1295 /2SC3264). Producent podkreśla, że układ jest symetryczny i charakteryzuje się bardzo niską impedancją wyjściową (wysokim współczynnikiem tłumienia). Zwraca też uwagę, że niskie zniekształcenia uzyskano z użyciem płytkiej pętli sprzężenia zwrotnego. Za to jak zrealizowanej! W przytłaczającej większości wzmacniaczy „feedback” ma postać ścieżki wytrawionej w laminacie. Tutaj poprowadzono go drucikiem, łączącym wejście układu sygnałowego z dodatnim terminalem głośnikowym. Taki odcinek rzeczywiście obejmuje całą drogę sygnału, a korekta ewentualnych błędów uwzględnia wszystkie podzespoły, włączając w to przekaźniki wyjściowe i kabel łączący końcówkę mocy z terminalami wyjściowymi. Rozwiązanie proste i skuteczne zarazem."

Biorac pod uwage moc wzmaka oraz wymiary trafa oraz wielkosc radiatorow to na 90% chodzi w klasie AB. Soulution po cos daje ogromne trafa i ogromne radiatory? ;)

Musi skasować 70 000 euro zamiast 17 000.... :-)

Musisz sobie Stasiu wreszcie kupić set Soulution i te YG Acoustic Sonja 1.3.

Wzmacniacz wstępny pracuje w klasie A.

Wzmacniacz wstepny - ZAUWAZ a calosc chodzi w klasie plytkiej AB bo musi tak byc, nie ma innej mozliwosci ;)

Musi skasować 70 000 euro zamiast 17 000.... :-)

Plytka A, lub gleboka AB bardzo kosztuje, bo moc strat rosnie wykladniczo, rosna roznego typu problemy. Ale wzmaki w klasie A graja przewaznie bardzo ladnie i barwnie,a w klasie AB sa plaskie

Musisz sobie Stasiu wreszcie kupić set Soulution i te YG Acoustic Sonja 1.3.

Wzmak mam podobnej klasy co Soulution tylko malej mocy a jesli chodzi o glosniki zaczynaja mi sie podobac bardzo, nowe Harpie ;)

Miałem okazje na bezpośredni pojedynek Burmesterów z Vitusami w klasie A które teź grały bardzo ładnie ale Burmestery zdecydowanie lepiej. Były szybsze, lepsza bardziej szczegółowa góra a jednocześnie aksamitna i duuuźo lepszy,szybszy bas.

Tak więc twoje teorie nie potwierdziły się.

I pojedynek był w obecności jeszcze 2 znawców tematu a trwał tydzień.

Bardzo mozliwe ze tak jest, dzwiek zalezy od wielu roznych czynnikow. To zlepek wielu rzeczy. W kazdym badz razie klasa A to zawsze duzy PLUS :)

Vitusy chyba chodza bez petli globalnej stad ich zmulenie. Soulution ma za to wszystko co dobry wzmak miec powinien, szybkosc, gleboka petle, prace w glebokiej AB/A

To już wiem skąd obciążenia końcówek '700' schodzące do 10kW (!!!) :)

Nie wiem co masz na mysli, ale jesli chodzi o klase A czy tez gleboka AB to tam wlasnie nie ma wzrostu mocy w gore to wszystko chodzi caly czas z duza moca. Nie ma zmian temperatury, pradow. No i pradu to z gniazdka bierze bardzo duzo, non stop czy gra czy tez nie :(

Te 10kW to jest przez bardzo krotki okres czasu. To wlasciwie zalezy od pojemnosci kondensatorow jak i od ilosci tranzystorow i bezpiecznikow ktore tam sa. Ten parametr malo cokolwiek mowi o dzwieku, to jest chwyt marketingowy

Jasne, oczywiście wiem, że praktycznie nierealnie, bo przy 2 ohmach schodzi 'tylko' do 1560W.

A co do Burmestera - jestem ciekaw po co im ciągle potrzebne w ofercie są końcówki 909 mające 1930W :)

Gdzieś czytałem, że 911 napędzały bez zająknięcia JBLe Everesty 66000.

To jak podłącza się takie końcówki skoro obciążalność 1 linii AC to ok 3500W ?

To nie ma nic do rzeczy jaka jest obciazalnosc w gniazdku (bo to jest obciazalnosc ciagla np 25 Amper). A we wzmaku podana jest moc chwilowa, ta energia idzie z naladowanych kondensatorow, przez bardzo krotki oscinek czasu, Soulution nie podaje jaki odcinek, to takie pieprzenie producenta, zreszta jak wiekszosci ;)

Nim wieksza moc wzmaka tym staje sie on wolniejszy-tego nie da sie ominac!

Moc to nie jest problem, prawdziwy problem to kolumny ktore schodza do 2 Omow i nizej, wtedy wzmacniacze wszystkie sobie bardzo zle z tym radza. No chyba ze faktycznie jakies ekstremalne piece. Ale tu nie jest sprawa jakby mocy ale stabilnosci takiego wzmaka co musi pracowac z takim abstrakcyjnym obciazeniem.

Burmestera sluchalem :) Kilka razy nawet.

Malo grzejace wzmaki chodza w AB a znieksztacenia tranzsytorow przy malych pradach sa bardzo wysokie, zadna petla tego nie zlikwkiduje czy tez aktywne uklady symulujace klase A. Tranzystory musza dymiec z cieplac tzn chodzic w glebokiej AB czy tez plytkiej A aby zagralo. Bardzo duzo sie tym bawilem zreszta wszystkie dobre wzmaki chodza gleboko w AB/A tego nie sposob ominac. No chyba ze wzmacnaicze w klasie D to juz inna historia :)

Wzmacniacze w plytkiej klasie AB sa suche jak pieprz. ;)

Stasiopie nasz miły zbastuj z wypisywaniem swoich audiofilskich filozofii.

A dlaczego Mcintosh się nie grzeje,a ma barwę,a devilet =czyli klasa D-barwę ma dość skąpą,a grzeje się pieruńsko??

Stasiu wyjdż na zimny deszczyk dla ochłody-bo chyba się zagrzałes za mocno.

Piano

-sorry.............studzę Stasia-bo podobno przez niego serwer odmawia posłuszeństwa))

Miałem okazje na bezpośredni pojedynek Burmesterów z Vitusami w klasie A które teź grały bardzo ładnie ale Burmestery zdecydowanie lepiej. Były szybsze, lepsza bardziej szczegółowa góra a jednocześnie aksamitna i duuuźo lepszy,szybszy bas.

Tak więc twoje teorie nie potwierdziły się.

I pojedynek był w obecności jeszcze 2 znawców tematu a trwał tydzień.

TYLKO NIESTETY JEST NAPISANY TWÓJ PUNKT WIDZENIA..............dotyczy rzekomego pojedynku))

Moc to nie jest problem, prawdziwy problem to kolumny ktore schodza do 2 Omow i nizej, wtedy wzmacniacze wszystkie sobie bardzo zle z tym radza. No chyba ze faktycznie jakies ekstremalne piece. Ale tu nie jest sprawa jakby mocy ale stabilnosci takiego wzmaka co musi pracowac z takim abstrakcyjnym obciazeniem.

STASIU-BRAWO!!

Wreszcie jakiś konkret.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W kazdym badz razie klasa A to zawsze duzy PLUS :)

Stasiu zaczynasz w końcu nadawać na tych samych falach co ja :)

Nie wiem czy pozostali panowie do końca wiedzą o co chodzi we wzmacniaczach grajacych w klasie A ?

Tak jak pisałeś , poza znacznym poborem prądu są tylko same plusy.

Klase A najlepiej słychać przy normalnym / cichym graniu. Tu jest największa różnica do pozostałych klas .

A dlaczego Mcintosh się nie grzeje,a ma barwę,a devilet =czyli klasa D-barwę ma dość skąpą,a grzeje się pieruńsko??

Zalezy ktory Mcintosh? przewaznie Mcintoshe chodza wysoko w AB;)

A klasa D to jest zupelnie inna bajka ...;)

A przypadkiem nie zasilacze impulsowe ?

W nowych Soulutionach maja byc impulsowki

Klase A najlepiej słychać przy normalnym / cichym graniu. Tu jest największa różnica do pozostałych klas .

Tak jest ze wzmacniaczami, które w klasie A mają kilka pierwszych watt mocy a nastepnie przechodzą do klasy AB.

W czystych A klasowych wzmakach z ogromnymi kaloryferami, niezależnie od głośności usłyszysz efekt klasy A.

W nowych Soulutionach maja byc impulsowki

Są od dawna.

Nie nadążasz :)))

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W czystych A klasowych wzmakach z ogromnymi kaloryferami, niezależnie od głośności usłyszysz efekt klasy A.

Masz oczywiście racje ,że klasa A gra zawsze dobrze (lepiej) niż inne klasy we wzmacniaczach.

Problem polega na tym ,że przy głośnym graniu mogą wystąpować zniekształcenia. Dlatego warto wtedy przejść na klasę AB.

Tak czy inaczej ciężko jest znaleść wzmacniacz , który zagra lepiej w innej klasie niż klasa A.

Problem polega na tym ,że przy głośnym graniu mogą wystąpować zniekształcenia. Dlatego warto wtedy przejść na klasę AB.

Bo trafo siada, zle zaprojektowali ( a wlasciwie przyoszczedzili na trafie ) Soulution zrobil lepiej wlasnie Klasa czysta A to wariactwo chociaz dobrze grajace. Soulution zrobil wysoka klase AB prawie A to jest lepsze rozwiazanie i nie ma siadania przy duzych glosnosciach i mocach :)

Tak czy inaczej ciężko jest znaleść wzmacniacz , który zagra lepiej w innej klasie niż klasa A.

Nie nie jest ciezko :) tylko drogo - Souution to ten wlasnie wzmak
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Bo trafo siada, zle zaprojektowali ( a wlasciwie przyoszczedzili na trafie ) Soulution zrobil lepiej wlasnie Klasa czysta A to wariactwo chociaz dobrze grajace. Soulution zrobil wysoka klase AB prawie A to jest lepsze rozwiazanie i nie ma siadania przy duzych glosnosciach i mocach :)

Nie nie jest ciezko :) tylko drogo - Souution to ten wlasnie wzmak

Stasiu dopiero co ciebie pochwaliłem a ty znowu zaczynasz swój taniec cha cha.

Klasa AB to klasa AB i nigdy nie będzie klasą A.

Producent może sobie pisać w folderach wszystko co tyko mu do łba przyjdzie ale z rzeczywistością nie ma to nic wspólnego.

Chodzi o to ,że przeciętny wzmacniasz grający w klasie A ma 20- 30 Wat.

To niby mało ale jak każdy wie to tylko pozory.

Są też wzmacniacze pracujące w klasie A o mocy 100W i więcej ale to rzadkość i droga zabawa.

W Soulutionie 100 Watow tak sadze pracuje w czystej A reszta to gleboka bardzo AB. A ze w 90% przypadkow 100Watow wystarczy to masz to co chcesz. Tylko mocne walniecia pradowe ida w AB

moze nawet 200Watow i wiecej w Soulution jest w czystej klasie A

Lucasiq, zdzwoń się z Nautilus-Eter Audio, to przedstawiciel np Siltecha, Accuphase itd.

Poproś Pana Kamińskiego i zapytaj go jak grają Burki.

Myślę, że będzie obiektywny bo sam powiedział iż jest fanem lampy 300B, czyli z zupełnie innej

bajki a jednak....sam go zapytaj.

Stefek i Elb z tego co wiem mieli stereo końcówkę 911 ale wersja mono jest lepsza a z preampem 077

gra jeszcze lepiej.

Miałem 911 sztukę,ale także miałem dwie sztuki,zmostkowane jako monosy,i dwie grały bez wątpienia dużo lepiej,świetna kontrola basu,lepsze barwy i przestrzeń oraz gładka góra.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.