Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  90 członków

MingDa Klub
IGNORED

Klub użytkowników wzmacniaczy lampowych MingDa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od ponad roku podiadam MC34-A. Klubie witaj!

Do tej pory bylem szczęśliwymi urzytkownikiem, a może nie tak. Dalej jestem szczęśliwym użytkownikiem ale moja mindzia zaczyna stroić fochy. Mam prawdopodobnie ten sam problem co nasz "rodzynek" (mam nadzieje że sie nie obrazi) Ansa. Mianowicie dwukrotnie zdążyło mi się że w moim piecyku nagle zaczęło słychać straszne trzaski w prawym kanale i jedna z lampek mocy zaswiecila jak rasowa żarówka. Tylko moja szybka reakcja (2 do 3 sekund) zadecydowala ze bezpiecznik nie padl - wylaczylem szybko wxmaka. Za drugim razem niezdazylem. Napisalem do elektropunktu a Ci zwalaja wine na padajaca lampe. Twierdzac ze "kończąca" się lampa moze uszkodzic wzmaka i sugerujac ze to wlasnie sie dzieje. Poptostu żenada. Nie jestem doktorem elektroniki ale co nieco o niej wiem i szczerze pierwsze slysze ze lampamoze uszkodzic wzmaka. Dodam ze podczas uzytkowania pieca nic sie nie dzieje nie ma trzaskow. Lampy swieca równo.

Nie obrazi:-) Powiem Ci tak, rzeczywiście jest to kwestia lamp. Sprobuj zamienić miejscami, ale pary, to raz. Obstawiam, ze nic nie da. Niestety. Ja długo się męczyłam. Najpierw wymieniłam kable na nowe. Obejrzyj dokładnie kabel, czy nie jest uszkodzony. Popatrz z tyłu na wejście, czy nei jest poluzowane? U mnie wywaliło bezpiecznik 2 razy. Raz okazało się że mam mikrouszkodzenie kable, pies mi podgryzł. A pózniej i tak okazało się że mam trafioną lampę ( wymieniłam wszystkie) Zerknij jeszcze czy nie masz wpietej do listwy przepięciowej, jak masz, wypnij. Teraz wielbię ją i nie wyobrażam sobie innej muzyki:-) Nie ukrywam, że tylko dzięki kolegom z tego forum nie wywaliłam jej i nie zamieniłam na "plastik"

Jak jedna lampa świeci się mocniej to na 100% jest zepsuta. Dokłądnie u mnie tak było, jedna świeciła i grzała się

Edytowane przez Ensa

Mingda MC368-BSE jest nie wiele, powtarzam bardzo nie wiele gorsza dźwiękowo od Cayina A-70T który kosztuje prawie 11 tyś. i przy cenie 4 tyś to jednak jest okazja.

Nie wiem, płakać czy śmiać się. Ty tak na poważnie ?? Ja mam wielki sentyment do Mingda, ale raczej nie stawiał bym obok siebie tych dwóch modeli.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Nie wiem, płakać czy śmiać się.

A to już sam sobie odpowiedz. W końcu parę złotych cię ten Cayin kosztował.

To że Mingda nie gra wiele gorzej od A-70T to nie moja opinia. Ja ją jedynie powtarzam a za kim ? Był u mnie w domu ktoś kto wie najwięcej na temat Cayina sprzedawanego w Polsce. Domyśl się kto.

Nie można rządać tej samej kwoty jak cena wyjściowa ze sklepu....... no

Cena atrakcyjna była w sklepie. Właśnie była bo to już stary model nie produkowany.

Dlatego nie tylko w przypadku Mingdy, jeśli ktoś rząda za używany sprzęt tych samych pieniędzy jak deal w sklepie i ogłasza jako "Mega okazja"

Cena wyjściowa tego wzmacniacza w sklepie to było coś ponad 6 tyś. Cena 4 tyś była na ostatnie sztuki kiedy Eleltropunkt kończył dystrybucję Mingdy. Teraz ten wzmacniacz nawet jak by się go udało sprowadzić z Chin jako nowy będzie kosztował drożej wiec 4 tyś za gabinetowy stan jest ceną dobrą. No ale zawsze możesz kupić w to miejsce i za te same pieniądze nowego Yaqina i życzę z nim powodzenia. ;) Edytowane przez dlmtb

ok Panie szanowny dlmtb zabawimy się inaczej :)

A to już sam sobie odpowiedz. W końcu parę złotych cię ten Cayin kosztował.

To że Mingda nie gra wiele gorzej od A-70T to nie moja opinia. Ja ją jedynie powtarzam a za kim ? Był u mnie w domu ktoś kto wie najwięcej na temat Cayina sprzedawanego w Polsce. Domyśl się kto.

Widzisz a ja słyszałem, że Grzegorz jak u ciebie był z Minasami to zaproponował że wyciągnie z bagażnika samochodu A55TP i A70 Tmk2 to sobie posłuchasz ,przy okazji skonfrontujesz jakość brzmienia ,nie chciałeś ,a powiedz mi dlaczego ? Miałeś okazję sam sobie odpowiedzieć bez domniemań i wróżenia z fusów. Nie masz żadnego, powtarzam ŻADNEGO porównania. Rozumiem że była by miazga, może tego chciałeś uniknąć, nikt nie lubi przyznawać się do własnych błędów, to bardzo trudna sztuka. Jesteś pan krętacz, a opinie wydajesz na podstawie cudzych opinii. Jeszcze żeby tak koledze dopiec na koniec, pomimo mego sentymentu do marki MingDa, to najlepiej brzmiącym wzmakiem z tej stajni był stary MC 34A, reszta to cienkie suchotniki, bez średnicy.

I tą konkluzją kończę tą mało przyjemną wymianę opinii z Szanownym przedmówcą. Wszystkich właścicieli MingDa wzmaków najmocniej przepraszam, oczywiście poza jednym wyjątkiem.

Widzisz a ja słyszałem, że Grzegorz jak u ciebie był z Minasami to zaproponował że wyciągnie z bagażnika samochodu A55TP i A70 Tmk2 to sobie posłuchasz ,przy okazji skonfrontujesz jakość brzmienia ,nie chciałeś ,a powiedz mi dlaczego ?

Tak był u mnie fakt nie chciałem słuchać tych wzmacniaczy bo gdyby zagrały lepiej miał bym "ból d..." a wtedy byłem na etapie zmiany kolumn które miały grać z tym co wówczas miałem. Wypowiedź Grzegorza na temat MC368-BSE i porównania jej możliwości do A70 plus jego ocena mojego ówczesnego systemu wystarczyło mi.
Jesteś pan krętacz, a opinie wydajesz na podstawie cudzych opinii.

Powiadasz krętacz? Gdzie tu krętactwo ? Przecież napisałem że to opinia Grzegorza a nie moja i to jest zgodne z prawdą. Natomiast twoje wtrącenia na temat MC368-BSE która jak mniemam widziałeś na obrazku są zapewne miarodajną oceną jej jakości. No ale przecież Panie "wujku dobra rada" miałeś ten najlepszy (podstawowy) model Mingdy co jak rozumiem jest wystarczającym powodem żeby wypowiadać się autorytatywnie o 368-ce i komentować jej możliwości. Przeczytaj swoje posty w tym klubie i narzekania na bas w MC34-A którą miałeś. Trochę uczciwości i obiektywizmu w doradzaniu innym Bez odbioru.

Widzę, że kolega jest z tych co to chlapną jęzorem i myślą, że nikt tego nie zweryfikuje, żeby nie być gołosłownym

Przecież napisałem że to opinia Grzegorza a nie moja i to jest zgodne z prawdą.

Przeszukałem wypowiedzi Grzegorza na forum i nic takiego nie napisał że jakoby Mingda 368 jest o krok od A70 . A przypomnij sobie miał kiedyś w ofercie Mingdy i wie co nieco o tych modelach . Widać sprzedającemu swoją Mingdę tak powiedziałeś że jakoby warta jest wiele więcej ,pewnie powiedziałeś prawie jak Cayin A70 :-) a teraz chcesz potwierdzenia więc najłatwiej na cudzej du...e a właściwie na cudzym autorytecie pojechać.

Powiadasz krętacz? Gdzie tu krętactwo ?

Pamiętaj ja jestem ze stolicy jak i Ty, a wieści szybko się rozchodzą . Czy czasem nie kupiłeś Mingdy w pewnym sklepie audio a następnie ją zwróciłeś po to aby za plecami sklepu kupić bezpośrednio u dystrybutora robiąc przy tym w wałą sklep który Tobie poświęcił sporo czasu służąc radą ,odsłuchem, informacją ?

Po czym zjawiłeś się w sklepie ,ten owy sklep sprowadził dla Ciebie nie wadliwy egzemplarz Mingdy (poprzedni był wadliwy więc zwróciłeś) a Ty powiedziałeś że już kupiłeś wzmacniacz. Na pytanie sprzedawcy jaki ? Ty powiedziałeś Hegel ,a na forum owy sklep czytał Twoje posty i wiedzieli że zrobiłeś ich w balona ,nadużyłeś zaufania ,czasu pracowników sklepu . Powiedzenie nieładne zachowanie to mało ,to perfidia ,tak się nie robi ,szacunek dwustronny ,uczciwość ,nie krętactwo to moje zasady ,Twoje widocznie nie .

Tak oto tezę o krętactwie, jak w matematyce, należało udowodnić. Koniec Oftopu

Panowie dajcie już spokój lepszy-gorszy, różne ceny...nie ma dyskusji. Nie słuchałem nigdy BSE ani A70 ale jeśli taka różnica w cenie to dla mnie musiała by być słyszalna bez wątpienia..Tak jak mówię nie słuchałem wymienianych modeli bo mam MC 368 B-5 a w piśmie pokonała Ayona na KT 88.

Ja do swojej zaaplikowałem teraz NOS-y 6F8G, 6C8G no i muszę powiedzieć że po kilku roszadach znalazłem w końcu duet, który teraz wymiata! Zrobię jeszcze mały tuning w środku i nie obchodzi mnie przez dłuższy czas jak co inne gra..

Przeszukałem wypowiedzi Grzegorza na forum i nic takiego nie napisał że jakoby Mingda 368 jest o krok od A70 . A przypomnij sobie miał kiedyś w ofercie Mingdy i wie co nieco o tych modelach . Widać sprzedającemu swoją Mingdę tak powiedziałeś że jakoby warta jest wiele więcej ,pewnie powiedziałeś prawie jak Cayin A70 :-) a teraz chcesz potwierdzenia więc najłatwiej na cudzej du...e a właściwie na cudzym autorytecie pojechać.

Tę opinię Grzegorz wyraził u mnie w domu podczas odsłuchu i nie twierdzę że zamieścił ją na forum czy gdziekolwiek indziej. To pierwsze kłamstwo.

Kupujący ode mnie wzmacniacz przyjechał do mnie do domu ze swoimi głośnikami i płytami. Odsłuchał i zdecydował że kupuje. Nie wiem co ty wciskałeś jak sprzedawałeś swoją Mingdę. Zapewne to co piszesz w poście powyżej że to najlepszy model z oferty. Co jest oczywiście g... prawdą bo sam w tym klubie na nią narzekasz. Jak widać masz jakąś traumę związaną z tą sprzedażą. Może nabywca czuje się wyślizgany ale to już twój problem.

Czy czasem nie kupiłeś Mingdy w pewnym sklepie audio a następnie ją zwróciłeś po to aby za plecami sklepu kupić bezpośrednio u dystrybutora robiąc przy tym w wałą sklep który Tobie poświęcił sporo czasu służąc radą ,odsłuchem, informacją ?

Mingdę kupiłem w warszawskim sklepie za większe pieniądze niż oferował miją w tym czasie Elektropunkt ale zrobiłem to bo uznałem że tak będzie uczciwie ponieważ zdeklarowałem się wcześniej że wzmacniacz kupie u nich. Wzmacniacz MC88-PL który u nich kupiłem miał głośno pracujące trafo zasilające które reklamowałem w tym sklepie. Dziwne że koledzy sprzedawcy o tym nie wspomnieli a może ty nie raczyłeś tego nadmienić ? Sklep poradził mi żebym wzmacniacz wysłał do dystrybutora. W miedzy czasie okazyjnie miałem kupić Hegla 100.którego miałem wtedy na odsłuchach. Tym czasem Mingda poszła do Elektropunktu a ten zadecydował że wzmacniacz nie nadaje się do naprawy. Elektropunkt zaoferował mi w to miejsce zwrot pieniędzy (nie mieli już wtedy MC88-PL na magazynie) lub w dobrej cenie MC368-BSE na co przystałem. Cała sprawa do sprawdzenia u chłopaków z Elektropunktu. Jak czytają to może się odezwą. Czyli tu kolejne kłamstwo.

Gościu jak widzisz łżesz. Żeby kogoś oczerniać najpierw trzeba coś więcej wiedzieć o sprawie a nie pieprzyć androny. No ale widać masz jakiś problem bo rozkręcasz się z posta na post. Idź pobiegać albo posłuchać czegoś boś się napoił jak plandeka na żuku i zaraz ci zaczepy puszczą.

Edytowane przez dlmtb
  • 4 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...
  • 5 miesięcy później...

Ktos sie tu jeszcze czasem udziela??

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Ja w swojej nie musze, oryginalnie mam jenseny, dealer w uk na zyczenie upgraduje na dzien dobry. Moj model to mc300-EAR grajacy z tannoy stirling. Chcialem sie przywitac w klubie.

Edytowane przez hubertrs

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

No właśnie Mingdziarze...Ja w swojej wymieniłem kondensatory i kto jeszcze tego nie uczynił to dramat.

BTW jakie kondensatory wkladales??

• 3 tygodnie później...

BTW jakie kondensatory wkladales?

Witka po długim czasie...póki co posłuchałem rady uznanego konstruktora, który mi polecił nasze polskie bym zobaczył czy w ogóle będzie zmiana a przy tym nie wydam większej gotówki..

Tak więc jest spora poprawa i parę stówek zaoszczędzonych.

Edytowane przez Aleko

Ja w weekend wywalilem jenseny i dalem duelundy alexandry.

post-43761-0-12717600-1492542646_thumb.jpg

O la la !!! Też docelowo o nich myślę. No i jak, jak?...Jest duży upgrade w porównaniu do poprzednich?..Miałeś Jenseny nie Jantzeny?..

Ja ostatnio ze swoją Mingdą byłem w delegacji i dałem dobre lanie niezłym tranzystorom a kolega po mojej wizycie stwierdził że jednak ma wzmacniacz do wymiany a nie kolumny :-D

Edytowane przez Aleko

Mialem jenseny ktore dosc mocno spowalnialy bas i bylo go zbyt wiele, na obecna chwile moge stwierdzic, ze duelundy wpasowaly mi sie idealnie w tor. Szybkosc, precyzja, scena co w polaczeniu z moimi kolumnami daje naprawde niezly efekt.

• 10 miesięcy później...

Witam , Wszystkich tych co jeszcze zagladają czasami na to forum:)

Mam rozterke ,ponieważ chcem zakupić swoja pierwsza Lampe w Życiu:) i nie wiem co wybrac.

Tzn.mam ograniczony budżet do 4000 zł.

I chyba wymagające kolumny Paradigm Studio 60V5 (Db 89 w komorze bez dechowej oraz 92 czułóśc,jeśli to ma jakieś znaczenie)

Chciałam wybierac pomiedzy Minq Da i Ciayin, ale widze ze z tym drugim to mozna zapomniec w tej cenie.

Chciałabym pieknego ciepłego brzmienia i czytałam o Mingda MC368-BSE ale za droga :( u producenta około 1500 usd.

Ktoś doradził mi abym szukała kt 88 lub kt 90 .Czyli kt 90 jest za drogie ,a kt 88 boje się .

Bo nie mam jak sprawdzić ,naczytałam sie ze bywaja zimne i nie fajnie graja bez dusznie:(a tego nie chcem.

Może ktoś doradzi mi jakies Minq Da na Kt 88 pieknie grające:)Albo coś innego.

Myslałam o el 34 ale obawiam się ze może byc chaos muzyczny przy głośniejszym dzwięku.

Będe wdzieczna za pomoc:)

Pozdrawiam Dominika

• 1 rok później...

Puk puk, czy ktoś tu jeszcze zagląda?

Mam nadzieję że są tu jeszcze MinGdziaże albo chociaż „użytkownicy” tych pieców. Piszę ponieważ mam dylemat. Po zmianie lampek z EL34 na 6CA7 pewnego wieczorku przy słuchaniu usłyszałem małą eksplozje z mojego wzmaka tj. Ming Da MC34. Od razu rzuciłem się do wyłącznika, wzmak grał do końca. Rozkręciłem łobuza no i się okazało że to elektrolit w katodzie  EL34 (6CA7) postanowił wyrzygać się z elektrolitu.

Wygrzaniu uległ też rezystor katodowy (250 ohm 10W) reszta wydaje się być OK. Chciałem naprawić piecyk więc, szukałem takiego rezystora ale okazało się to być nie lada wyzwaniem, ale może to i dobrze… Z racji że znam prawo oma, postanowiłem przy okazji może dorasować  mojego chińczyka. Znalazłem schemat na necie, ale okazało się że u mnie wygląda to trochę inaczej (zdjęcie). Schemat ze zdjęcia to wersja z manualnym autobiasem, ja mam autobias a w zasadzie autobias u mnie sprowadza się do wspólnego rezystora katodowego  (właśnie tego który się wygrzał wraz z kondensatorem). Jak widać moja wersja nie jest zbyt skomplikowana pod tym względem, ale tu rodzi się pytanie czy nie można lepiej??  Skoro i tak nie mogę kupić takiego rezystora (oczywiście można próbować równolegle łączyć itd. zresztą widziałem na zdjęciach w necie również i takie oryginalne egzemplarze od MingDy – te sprzęty naprawdę potrafią się różnić między sobą ) Postanowiłem podpytać czy ktoś z was może coś poprawiał w tym temacie? Chodzi mi o modyfikację stopnia końcowego? Dodam że kondensatory sprzęgające już jadą ?

Rysowałem w Paincie docencie to :) to po prawej to tafo ? 

schema ming da mc34.jpg

Push Pull.jpg

• 6 miesięcy później...

Witam

Zgłaszam sìę ze wzmacniaczem mc34a.

Czekam na przesyłkę, zobaczę, jak się z gra z dynaudi x32.

Jakie lampy  ecc82 ze starych produkcji polecacie?

Ecc83 mam w zapasie.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Mam pytanie.

Będę zmieniał lampy el34 w mingdzie 34a - na jakim poziomie ustawić bias z nowymi lampami?

Wyczytałem, że coś ok. 35? Czy polecacie inne wartości? 

• 3 tygodnie później...
W dniu 11.08.2020 o 15:00, Antonio1974 napisał:

Witam

Zgłaszam sìę ze wzmacniaczem mc34a.

Czekam na przesyłkę, zobaczę, jak się z gra z dynaudi x32.

Jakie lampy  ecc82 ze starych produkcji polecacie?

Ecc83 mam w zapasie.

Część, mam już ten wzmacniacz od 2015 roku. W tym czasie testowałem różne lampy NOSy (RFT, Philips Miniwatt) jak i z bieżącej produkcji: Tungsole, Psvane, Full Music. Moim zdaniem bezsprzecznie najlepiej brzmią Psvane - pełny, dobrze kontrolowany bas, kolorowa lekko wysunięta średnia i szczegółowa góra. Dorównywały im jedynie Philipsy Miniwatt ale na moich Klipschach trochę za bardzo kuły po uszach wysokie tony. Full Music też bardzo dobre ale jak dla mnie trochę za bardzo pastelowe, wygładzają dźwięk. RFT mocno pastelowe, kolorują muzykę. Tungsole niezłe w swojej cenie-równe w całym paśmie. 

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich miłośników wzmacniaczy Mingda!

Poszukuję Mingda MC-368 bse. Jeśli ktoś miałby do sprzedania w rozsądnych pieniądzach, niech napisze do mnie na priv.

Pozdrawiam!

Witam.

Mam pytanie do użytkowników MC34 A

Jakich dokonywali modyfikacji ww. wzmacniacza i ewentualnie jakie podzespoły zostały wymienione (nie dotyczy lamp),

za wyjątkiem modyfikacji omówionych we wcześniejszych postach.

Pozdrawiam

Witam

Po kilku latach użytkowania Ming Da MC43 A mam pytanie czy ktoś modyfikował ten wzmacniacz. Jeżeli tak to czy może podzielić się swoimi sugestiami co w nim warto wymienić oprócz zaproponowanych wcześniej na forum kondesatorów.

Pozdrawiam 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.