Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Do STEFAN-aB

Kocie a na chu....steczkę do nosa mi lepsze Jeśli masz złotych polskich czterdzieści to bierzesz je w zęby i idziesz do sklepu z bambetlami komputerowymi i kupujesz słuchawki o dużych muszlach o mocnym pałąku, wywalasz z nich wkładki dynamiczne przeważnie ani krowa ani wydra coś dziwnego na kształt świdra około 16-20-30 Ohm.

i na ich miejscu montujesz swoje kanapki, tak się dziwnie składa że jako typ zamknięty z tylną stroną pudła rezonansowego położoną 40-60 mm od sitka oddychają pełnymi płucami bo przestrzeni wiele. A teraz nie ponosząc dodakowych kosztów wpakuj watę do środka skręć całość załóż i posłuchaj i cofniesz się do epoki kamienia łupanego a one stracą bas górę i środek staną się poprostu żadne. Słuchawki firmowe traktuję jako materiał do zrobienia własnych słuchawek np w Philipsach SBC-HP820 i SBC-HP100 wywierciłem setki otworów w

obudowach aby były naprawdę otwarte, pałąka nawet nie tknąłem ponieważ to są słuchawki do relaksacyjnej balangii czytaj odsłuchu a nie do pracy i mogą mi latać po łbie jak żyd po pustym sklepie. Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Trafił mi się dynamiczny przetwornik słuchawkowy jeden magnes dwie membrany i dwie cewki traktuję go jako ciekawostkę przyrodniczą bo nie mam szans aby zdobyć następny taki sam i coś na bazie tej parki wymęczyć.

dla wykresowców

>andrea29

nie posiadam wykresu SBC HP1000, ale dostałem SBC-HP890, który jest trochę podobny

(SBC-HP1000 z wykresu mają bardziej liniowy przebieg do 4 khz, a góra jest troche bardziej zaakcentowana - charakter wykresu przypomina Bayery DT -880)

Philips SBC-HP 890

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Inżynier

Nie ma wykresów Senków i Grado

Ale jest inny wykres HD 650

www.audioadvisor.com/store/productinfo.asp?sku=SENHD650&InfoType=1&PageTitle=Specifications

Pierwszy opis

GRADO STATEMENT 1000 / GS1000 / First Impressions

--------------------------------------------------------------------------------

Moved from Todd's forum to here since it's of general interest -- Mod

I got lucky today at 11:30 a.m. when a box was delivered from The Grado Labs. And I mean REALLY LUCKY, cause right outta the box these are the most incredible headphones I have ever heard!

I put on a vinyl copy of ABBEY ROAD (Japanese "pro-use series" pressing which I use to test changes in my main rig), dropped the needle, closed my eyes and...SONIC HEAVEN!!! by the time I heard the boys complain that "you never give me your money..." the sound had settled in enough for me to be very glad I gave Todd my money as soon as he had given me his very accurate positive impression of a pre-production pair.

The first thing I heard that amazed me, in a soundstage I can only call remarkable, were highs as glorious as the famous Grado mids (topping even the highs from my AKG K1000's)!!! Is such a thing possible? Yup!

The next thing to cross my mind (while a HUGE smile crossed my face) was "thank God John Grado didn't sell his soul to the devil - these SOUND LIKE GRADOS!" John somehow managed to gain a huge amount of territory in highs, soundstage, integration of mids, lows and highs, detail, hell you name it; without loosing the essence of what has made so many people around the world Grado lovers. maybe as someone else has said the GS1000's put the listener a bit further back from the stage then the rest of the line (which makes them possibly more accurate and less colored for those concerned with these things); but as they present the most engaging and simply MUSICAL presentation that I've ever heard on headphones, I am not too concerned with giving up a bit of the "in your face" presentation of the RS1's. Not when I'm gaining a refinement in all areas that I, frankly, didn't think a Grado headphone could accomplish. my apologies to Mr. Grado, I shouldda known better!

Another little correction to my perception: these are the most comfortable headphones I've ever worn. and they're Grado's, right? who'dda thunk it?

now, mind you these are not broken in, so from experience I know that all I'm describing is only a jumping off point for these phones; so I am very happy to report that the bass I am hearing even at this early stage is just beautiful: deep, tight, and superbly integrated within the entire picture. do some people like less bass? sure they do. but this bass is not bloated in any way, it is simply presented as recorded; and sweet and rich as really great chocolate. it's ok that some folks like it more vanilla (ice ice baby!) but I'm looking forward to hearing the bottom of the orchestra on my fresh Classic Records pressing of the Munch/Heiffetz recording of Beethoven's violin concerto, and to Bonham's bottom on zep one also.

hmmm, are these the only phones I'll ever need? could be. but I was pretty certain ahead of time that with these for rock and most everything else; and the AKG k1000's for classical, I might be all set. now it's up for grabs whether I'll need to switch out the Grado Statement 1000 for anything at all. In the meantime, I've left them on repeat play on the cdp, breaking them in partially to Jennfier Warnes "the well", and it's time to check in with how they're doin'.

did I mention that I haven't heard this much "liquidity" through my gear before without the loss of some edge, some "prat"? well, I haven't.

thanks Todd, and thanks to everyone involved at Grado Labs.

In the words of the great one: how sweet it is!

Bartosz985, 19 Maj 2006, 22:34

"Prawie" czyni ogromną różnicę ;)

Zastanawia mnie, które brzmią przyjemniej ? Chyba SBC-H890 do maratońskiego słuchania mniej zmęczą ? No ale to trzebaby było sprawdzić porównując nausznie.

Dzięki za zamieszczenie wykresu.

>andrea29

SBC - HP 1000 brzmią dużo lepiej niż SBC HP890 (odsłuchiwałem obu). Po przeskoczeniu z 1000 na 890 dzwięk jest nienaturalnie przybasiony i jakby "mulisty". 1000 Brzmią równierz dużo przyjemniej. Gdybym miał wybierać miedzy 1000 a 890 to wziąłbym tylko i wyłącznie 1000 mimo że droższe o ok. 200zł

Witam

Widziałem dzisiaj na pchlim targu słuchawki CIRCLE [sD lub DS 300L dokładnie nie pamiętam] made in Japan duże ciężkie szczelne typ zamknięty inpedancji nie znam, sprawdziłem je na UHER-ze podsłuch i odsłuch umówiony jestem na ich kupno w przyszłym tygodniu, w internecie niczego na ich temat nie znalazłem. Polecam się opinii specjalistów może Ktoś je widział i wie co to jest, solidność wykonania i ich ciężar świadczą o tym, że nie

jest to sprzęt amatorski. Na otarcie łez przyniosłem Philipsy SBC 3150 dostały mocny pałąk z Firsta i jutro będą gotowe na tak zwane machniom w dniu 28.05.2006.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Z ciekawostek przyrodniczych w dniu dzisiejszym pod Halą Targową na Grzegórzkach występował kombajn niemiecki: gramofon magnetofon radio w jednej zamontowane walizce, cena jak dla brata z możliwością targowania.

Ja wiem czy droższe ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do SHREK-a

Serdecznie dziękuję za namiary SBC-HP100 idą do ludu, nie stać mnie na robienie kolekcji odsłuchowych, w sam raz będzie na jakieś z prawdziwego zdarzenia duże, ciężkie, szczelne z kabłąkiem wypychającym oczy na szypułkach i mózg przez nos, zostawiam sobie SBC-HP820 idealne do odsłuchu, wymieniłem w nich jedynie kabel z 3.5 metrowego prostego na krótszy spiralny z jackiem 6.5 mm aby nie bawić się w redukcje. Zrobiłem dzisiaj na pchlim targu dokładny przegląd śmietnika część dobra jako że była wyjątkowo oszkliwa opiszkałem część próbowałem poddać operacji machniom z rezultatem pozytywnym, a myśl o tym co muszę kupić od znajomego handlarza będzie mi aż do przyszłej niedzieli sen z oczu spędzać , bo któż widuje na codzień słuchawki profesjonalne ważące ponad 1 kilogram.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Do

FOXBAT-a

To nie jest powieść przygodowa tylko gorzka prawda gdybym miał przy sobie złotych polskich 40 słownie czterdzieści te wprost niesamowite CIRCLE byłyby już moje a tak jeszcze tydzień na nie czekać muszę, pierwsze wrażenie było piorunujące wziąłem podniosłem i ręka mi opadła , założyłem na uszy i cisza zamiast jazgotu targujących się bab, idealnie i szczelnie przylegają do uszu, odpaliłem nagrywanie podciągnąłem podsłuch , zdrowo mikrofon i słuchawki nie raczyły się sprzęgać, założyłem kasetę z Dziwny jest ten świat i zdębiałem i basy i środek i góra i żadnego przekłamania. A wracając jeszcze do Philipsów któż by pomyślał, że SBC-HP820 maksimum 100 zł za nowe okażą się lepsze od modelu nowszego SBC-HP820 250zł + transport, należało jedynie powiększyć otworki w czterech rzędach a w trzech przewiercić na wylot wgłębienia aby uzyskać efekt wprost rewelacyjny.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Przepraszam z góry za brak umlautu[ nad o za h]

Stereo Kopfhorer HELLAS ET-8030 typ zamknięty impedancja 4 Ohm, głos rewelacyjny obudowa tandetna pałąk wiotki ale radość sakramencka, to jest ten rodzaj sałaty, który uwielbiają zajączki jeść w poniedziałek na śniadanie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Od paru dni jestem posiadaczem słuchawek PIONEER SE-205

Są to wielkie i dosyć ciężkie nauszniki o budowie zamkniętej, mają już parę lat i nadal są w dobrym stanie. Orginalnie w środku miały wsadzoną gąbkę, ale oczywiście z wiekiem zaczęła się ona sypac.

Czy na miejsce starej gąbki mogę wsadzić niną zwykłą gąbkę, tylko o podobnej grubości ?

Widziałem tez w jakiś słuchawkach PHILIPSA zamiast gąbki siedziało coś w rodzaju twardego, albo sprasowanego filcu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Do SHREK-a

Oczywiście jakakolwiek gąbka wystarczy, może być również bardzo miękki filc ale takiego od kilku lat już nie spotykam. Słuchawki naprawdę piękne.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Pudło rezonansowe olbrzymie i piękne.

a wysoko latają? ;-)

kochani - cieszę się, że prezentujecie różne skarby vintage audio i offowe (jak te lotnicze) - ale napiszcie też coś o dźwięku - jak się prezentuje ich brzmienie na tle brzmienia liderów znanych marek typu Sennheiser, AKG, Beyer, Grado itd.

i możliwie szczegółowo - w końcu to forum audiofilskie :-)

więcej o słuchaniu proszę - jeśli można - a mniej o kolekcjonowaniu zabytków techniki :-)

pozdrawiam!

graaf

ps.

Shure E2 tez mają olbrzymie i piękne pudła rezonansowe ;-) jak na słuchawki douszne :-)

przypuszczam, że to jeden z czynników ich sonicznego sukcesu :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie są słuchawki lotnicze.

A o dzwięku narazie nie chcę pisać dopóki nie znajde odpowiedniej gąbki albo wkładki filcowej.

Powiem tylko tyle dzwięk jest jak w wielkiej sali koncertowej, a bas schodzi bardzo nisko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: shrek, 22 Maj 2006, 18:35

>To nie są słuchawki lotnicze.

tak tak, to jasne, ale wyżej było także o lotnicznych

jak już je doprowadzisz do stanu pełnej używalności to koniecznie napisz na forum!

powodzenia!

graaf

Witam

I przepraszam za wprowadzanie bałaganu. Lotnicze słuchawki są tak zwanymi słuchawkami aktywnymi ich ceny kształtują się: DRE-1000 500 złp., DRE-4000 700 złp., DRE-6000 1600 złp, stanowią marzenie każdego szaleńca

nagrywającego w terenie. Być może kiedyś mi wpadną w ręce made in CCCP z helikoptera bojowego. Obecnie robię porządki [czytaj nie wypuszczam lutownicy z łapy - a bajzel dookoła rośnie i rośnie]. Obadałem słuchawki ortopedyczne z tych nieco lepszych i muszę przyznać, niski poziom stanów średnich i można na nich pracować.

Te stareńkie Pioneery znacznie ciekawiej wyglądają niż HDJ-1000 i przypuszczam, że nie kosztowały 669.00 + transport. Policzyłem swoje słuchawki "kanapkowe" 2 sztuki 2 x 70 Ohm i 1 sztuka 2 x 10 Ohm [ta ostatnia czeka na porządną obudowę z mocnym pałąkiem].

I były wieńce znicze mowy

I spęd powszechny szkolnych dzieci

Gdy nasz apostoł płaskogłowy

Generał wracał na lawecie

I było tyle w trąbach łkania

I trzasku w skórę werbla szorską

Ile mieliśmy wszy w ubraniach

Zanim w niepamięć wszystko poszło

Lecz Ruś Matuszka płacze cara

W rozpaczy słania się pobladła

I wiatr drze szmaty na sztandarach

Jak dłoń wkręconą do imadła

Była to mała EMI reporterska na drut słuchawki typu armijnego i rok 1956 spowiadano mnie z tekstu w 1958.

Pozdrawiam

Zbyszek

Do STEFAN-aB

Jest to cały dział słuchawek przeznaczonych dla chorych z różnym stopniem upośledzenia słuchu nas interesują wyłącznie te które nie są zintegrowane z obudową w której mieści się zasilanie, wzmacniacz z regulacją, mikrofon.

Kiedyś miałem takie słuchawki wymagały wyłącznie przeczyszczenia i wymiany baterii, obecnie służą ku chwale Ojczyzny 80-latkowi, któremu je dałem. Jeszcze dzisiaj muszę poskładać do kupy przynajmniej jedną parę przeznaczoną na handel wymienny Philips SBC-HP250 w miejsce padniętych 32 ohmowych przetworników daję 8 ohmowe o tej samej średnicy.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Do STEFAN-aB

Jest to cały dział słuchawek przeznaczonych dla chorych z różnym stopniem upośledzenia słuchu nas interesują wyłącznie te które nie są zintegrowane z obudową w której mieści się zasilanie, wzmacniacz z regulacją, mikrofon.

Kiedyś miałem takie słuchawki wymagały wyłącznie przeczyszczenia i wymiany baterii, obecnie służą ku chwale Ojczyzny 80-latkowi, któremu je dałem. Jeszcze dzisiaj muszę poskładać do kupy przynajmniej jedną parę przeznaczoną na handel wymienny Philips SBC-HP250 w miejsce padniętych 32 ohmowych przetworników daję 8 ohmowe o tej samej średnicy.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Do

SHREK-a

Witaj to rzeczywiście grosze ułamek ich wartości,http://pages.ebay.com/viewwitem_popup.html?domain=ebay.com

oraz http//cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=97301120116&indexURL=4...

Podobne, ale z potencjometrami typ zamknięty model PIONER SE-405, rada praktyczna idż do szmateksu [sklepu z używaną odzieżą] kup filcowy kapelusz wytnij wkładkę zamiast sparciałej gąbki, albo szukaj cienkiej gąbki w punktach naprawy komputerów.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam,

Byłem dzisiaj na odsłuchach z zamiarem zakupu DT880 no i trochę mnie te odsłuchy skołowały. Na początku dostałem DT880 prosto z pudełka (podobno z godzinę kiedyś grały) i wygrzane HD600 na początku z DT880 było słabo ale w miarę jak trochę podgały było coraz lepiej i w końcu HD600 poszły na półkę, miały za dużo basu i brakowało im kawałka góry w porównaniu do DT880. Jako drugie do porównania dostałem Grado RS-2 no i o ile DT880 w porównaniu do HD600 miały miej basu to Grado tego najniższego miały jeszcze mniej, był za to dużo bardziej w ryzach. Po kilku przekładkach Grado zaczynały mi się coraz bardziej podobać. Dźwięk z nich był badziej przejrzysty, talerze brzmiały jak talerze, miotełki były bardzo naturalne. Natomiast na DT880 była jakby lekka mgiełka. W Grado troszeczkę dołu jednak mi brakuje, natomiast brzmią bardziej przejźyście. Mam taką jedną płytkę (Kate Melua) na której wokal w jakichś górnych partiach, strasznie szeleści i świszczy, w DT880 (i na kilku innych słuchawkach choć zdecydowanie niższych lotów) czułem się tu jak na fotelu dentystycznym a w Grado dało się to nawet wytrzymać i wszystko nie zlewało się w jeden świst tylko było słychać że coś się tam dzieje.

Czy po wygrzaniu w DT880 te świszczki mogą się uspokoić? Grado są trochę droższe i nie nowe wiec mam nad czym się pozastanawiać. Napewno będę musiał tego jeszcze trochę posłuchać.

Witam

Słuchawki są jak instrument strunowy; jak skrzypce lub viola da gamba; im starsze tym lepsze , i jeszcze jedno muszą dosłownie jak najwięcej grać bo inaczej tracą duszę. I jeszcze jedno odsłuch zależy nie tylko od nich od

tajników konstrukcji i precyzji wykonania ale od naszego stanu psychofizjologicznego w danym dniu i ten ostatni czynnik tak naprawdę o wszystkim przesądza.

Pozdrawiam

Zbyszek

Re: Bacek, 23 Maj 2006, 20:51

>Czy po wygrzaniu w DT880 te świszczki mogą się uspokoić?

wielbiciele DT-880 odpowiedzieliby Ci, że nie masz wystarczjąco dobrego źródła do DT-880, dlatego świszczki Ci przeszkadzają a bas nie jest całkiem zwarty

"potrzebujesz źródła z referencyjnym basem bo inaczej będą grac misiowato" ;-))

osobiście się z tego śmieję, świszczki to świszczki, a miękki bas to miękki bas

jedyne co mozna wycisnąć przy pomocy bardziej audiofilskiego źródła to bardziej audiofilskie świszczki i szczuplejszy bas dajądzy złudę większej zwartości ;-))

jeśli odpowiada Ci Grado ale nie chcesz za drogo ani z drugiej ręki to ewentualnie spróbuj Shure E2 (wyżej porównanie z RS-1)

pozdrawiam!

graaf

Bacek,

Jeśli słyszysz świszczki, to one tam są: albo na płycie, albo takie wydaje z siebie CD. Na dobrych słuchawkach po prostu słyszysz niedoróbki nagrania, przesterowania mikrofonów itp. Coś za coś. Jeśli nie chcesz słyszeć takich rzeczy, to bierzesz gorsze słuchawki i one maskują niedoskonałości, jadnocześnie usuwając także część jak najbardziej pożądanego sygnału.

Słucham od paru dni DT880 starych i nowych i porównuję je z AKG K701. Mają podobny charakter. Jednak AKG mniej podkreślają wysokie tony, więc spróbuj, posłuchaj. Może te włąśnie bardzij Ci będą pasować. No i AKG, zarówno K701 jak i K601 są zdecydowanie tańsze od Grado.

• Pokaż nowe odpowiedzi