Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki ekogroszek

tomaszE

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jaką energię masz z wody. To że dłużej się pali, to raczej nie znaczy że uzyskasz więcej energii, tylko trzeba go dłużej palić. A czy za tym nie idzie ryzyko niedopalenia? Im bardziej suchy tym lepiej. Też dla pieca i dla komina.

Suchy węgiel to pył więc bardzo przyspieszone spalanie, a im więcej pyłu tym mniej głównego źródła Ciepłą czyli żaru. Jak patrzysz na palenisko podczas silnego nadmuchu widzisz zapewne iskierki, to jest właśnie pył który powinien być węglem.

Prosto mówić 25KG przesuszonego węgla, przykładowo ma 20KG węgla i 5KG pyłu który częściowo zostaje w powietrzu, zasobniku i ślimaku, reszta jest roznoszona przez podmuch. Niektórzy producenci pieców mają w karcie wpisaną zalecaną wilgotność opału.

Ze spalaniem nie masz problemu, bo węgiel "wilgotny" to taki jaki powinien być a bardzo suchy to ten który Ci się za szybko spali (i tu masz problem). Bez względu na to jaki mamy węgiel po sezonie i tak nie powinniśmy go zostawić w zasobniku i ślimaku (efekt widoczny na zdjęciach). Jak już nam się zdarzy to warto pomyśleć o oleju do eko.

Może... zauważyłem to dzisiaj, kiedy odpalałem piec i groszek się wysuszył leżąc w podajniku. Lecą takie iskierki, od razu było jebnięcie, duża temperatura spalin. Ale też bardzo szybko się spalił i piec przy rozpalaniu zgasł po dłuższej pracy z powodu braku paliwa, ponieważ jak wspomniałem wcześniej, miałem nastawiony współczynnik podawania paliwa na -30%. Na lekko wilgotnym chodził, a teraz nie zdążył podawać. Z drugiej strony jakby lepiej spalony, mniej takich spieków żużlu.

co suche zawsze się fajnie pali :) ale on tylko trochę się podsuszył, ja mam roczny a nawet dwuletni magazynowany w suchym przewiewnym miejscu.

przy -30% masz żużel ? zakładając że to nie wina węgla zobacz co z tą klapką, opcjonalnie zadzwoń na infolinie. Ja w tym roku pierwszy raz mam węgiel w workach foliowych, mimo ustawień -30% sterownik przesypywał i miałem dużo niedopalonego węgla. Zadzwoniłem, pan powiedział że przy PID'zie podstawa to przesłona wentylatora, zablokowałem na ~40% zresetowałem ustawiania sterownika i finalnie mam -3%

Ja tam chyba nie mam przesłony, wiesz? U mnie wentylator może pracować z bardzo niskimi obrotami. Tak jak PWM w komputerze, jest 10%, to faktycznie dmucha 10% mocy. Ale jest ok, żużle to były na fabrycznej stałej podawania. Teraz to właściwie takie grudki z popiołu które rozpadają się w proszek.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

HQ150

Możesz mi wkleić pdf do twojego sterownika?

Estyma Control M 216:

http://www.estyma.pl/?portfolio=regulator-pracy-kotla-estyma-control-m

nie bardzo rozumie po co potrzebujesz podłączyć dwa regulatory pokojowe do jednego sterownika?

Bo byłoby to u mnie najprostsze usprawnienie systemu.

Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć. Chodzi mi o to, żeby sterownik kotła osobno reagował na dane z dwóch niezależnych obiegów C.O na dwóch kondygnacjach.

Jeśli np. na parterze jeszcze jest temperatura zadana 22 stopnie, ale na piętrze ktoś wietrzył i spadła do 20, to żeby zareagował czujnik temperatury na piętrze, posłał info do sterownika kotła, a ten włączył pompę tego obiegu C.O., bez włączania pompy obiegu C.O. podłogowego na parterze.

I odwrotnie np.

Chodzi mi o to, żeby sterownik kotła osobno reagował na dane z dwóch niezależnych obiegów C.O na dwóch kondygnacjach

raczej cienko ;

tak nie będzie, jak chcesz.

Pomyśl; niby jak ma myśleć sterownik kotła ? dostaję dwa różne polecenia , które ważniejsze ?

z niewiadomego powodu ktoś niewiadomy zbanował abece na cacy

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Oba równorzędne. Wystarczy, żeby miał możliwość współpracy z dwoma sterownikami pokojowymi. Nic skomplikowanego do zrobienia.

Tylko chyba jeszcze na to nie wpadli.

Tak samo jak sterownik kotła przyjmuje niezależne informacje z zasobnika C.W.U i C.O. Wystarczyło by mu wprogramować odczyt jeszcze jednego obiegu.

To nie lepiej jakieś bardziej zaawansowane termostaty zamykające przy grzejnikach? Nastawisz jakąś konkretną temperaturę na grzejnikach, do tego wydajne grzejniki i wysoka temperatura wody CO jeżeli masz takie nagłe zmiany temperatury w pomieszczeniach. Dzięki temu byś uzyskał szybkie nagrzanie.

Oba równorzędne.

nie da rady,

"Tak samo jak sterownik kotła przyjmuje niezależne informacje z zasobnika C.W.U i C.O."

i wybiera tylko jedno zadanie :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak to wybiera tylko jedno zadanie?!

U mnie realizuje równorzędnie dwa.

To nie lepiej jakieś bardziej zaawansowane termostaty zamykające przy grzejnikach? Nastawisz jakąś konkretną temperaturę na grzejnikach, do tego wydajne grzejniki i wysoka temperatura wody CO jeżeli masz takie nagłe zmiany temperatury w pomieszczeniach. Dzięki temu byś uzyskał szybkie nagrzanie.

Nie mam nagłych zmian temp. Wszystko u mnie działa O.K.

Tylko, tak jak pisałem, zastanawiałem się czy warto zmienić mój sterownik na taki z algorytmem PID, a przy okazji uzyskać efekt jaki opisałem.

Widzę,że jednak na dzień dzisiejszy po prostu w dalszym ciągu nie ma na rynku takich sterowników.

Mi się wydaje że sterownik pieca powinien być od sterowania temperaturą wody wyjściowej pieca i procesem spalania. Woda to nośnik twojej energii. Sterowanie CWU, podłogówki to właściwie gadżet, którym powinien się zajmować inny sterownik, a że jest to banalnie prosta operacja i fajny chwyt marketingowy, to zajmuje się tym piec. To co podłączysz do swojego pieca i jak będziesz to dzielił ciepło to jest twoja sprawa. Jakiś porządek musi być. Dla obeznanej osoby to żaden problem zbudować dodatkowe układy sterowania. Jakiekolwiek potrzebujesz.

Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć. Chodzi mi o to, żeby sterownik kotła osobno reagował na dane z dwóch niezależnych obiegów C.O na dwóch kondygnacjach.

Jeśli np. na parterze jeszcze jest temperatura zadana 22 stopnie, ale na piętrze ktoś wietrzył i spadła do 20, to żeby zareagował czujnik temperatury na piętrze, posłał info do sterownika kotła, a ten włączył pompę tego obiegu C.O., bez włączania pompy obiegu C.O. podłogowego na parterze.

I odwrotnie np.

To może kup sobie drugi sterownik kotła, jakiś tani za sto parę zł. np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podłącz do niego drugi regulator pokojowy plus pompę która ma obsługiwać obwód ten na piętrze i po sprawie.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No właśnie tak pewnie zrobię. Nawet nie wiem, czy potrzebuję drugi sterownik kotła, czy nie można prościej tego drugiego regulatora pokojowego z pompą zegrać.

Tylko jeszcze muszę temat rozpoznać, czy wystarczy żeby szły te pompy niezależnie od siebie. Bo ta pierwsza od C.O. jest przy piecu na takim by-pasie przy zaworze, a druga przy rozdzielaczu od podłogówki. Muszę się dowiedzieć, czy ich praca nie jest od siebie jakoś zależna.

W sumie też można, zamiast rozłączać piec będzie rozłączał pompę, jak zwykły wyłącznik światła. dobrze by było zastosować przekaźnik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tylko nasuwa się jeszcze jedno pytanie.

Bo skoro sterownik pieca nie będzie miał możliwości włączenia tego obiegu C.O. , to w przypadku przegrzania kotła, nie będzie miał możliwości włączenia go w celu zmniejszenia zbyt wysokiej temperatury. No ale przez 6 lat użytkowania pieca chyba nie miałem takiej sytuacji i pozostanie jeden obwód C.O. wpięty w sterownik kotła.

Dokładnie, zostawiasz wszystko jak do tej pory, a dodatkowy obwód który chcesz wspomóc niezależną pompą, która to będzie współpracowała z niezależnym regulatorem pokojowym w oddzielnym pomieszczeniu podłączysz bezpośrednio do instalacji 230V zabezpieczając wszystko bezpiecznikiem

Możesz mi rozrysować swoją instalację CO i wysłać na PW? oraz co zamierzasz rozbudować, to spróbuje coś więcej podpowiedzieć?

Pozdrawiam

Tomasz

Dokładnie, zostawiasz wszystko jak do tej pory, a dodatkowy obwód który chcesz wspomóc niezależną pompą, która to będzie współpracowała z niezależnym regulatorem pokojowym w oddzielnym pomieszczeniu podłączysz bezpośrednio do instalacji 230V zabezpieczając wszystko bezpiecznikiem

a co z palnikiem, źródłem ciepła, czy potrafi obsłużyć niezależnie, dwa zapotrzebowania na raz ?

każda kondygnacja ma swoją pompę czy wszystko na jednej ? jak wygląda sprawa z mieszaczami ?

No i podstawowe pytanie, po co chcesz wyłączać pompę... brak takiej funkcji w sterowniku to nie ułomność producentów tylko złe podejście do tematu, źle kombinujesz i tyle.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Każda kondygnacja i dodatkowo CWU ma swoją pompę.

CWU prawdę mówiąc ma dwie, bo jedna jest cyrkulacyjna.

Jeśli źle kombinuję, to podaj inne rozwiązanie, gdzie bez przeróbki instalacji będę mógł niezależnie sterować osobnymi regulatorami pokojowymi temperaturę na parterze( podłogówka) i na piętrze( tradycyjne kaloryfery).

po co chcesz wyłączać pompę...

Ile razy muszę napisać to samo?:

,,Chodzi mi o to, żeby sterownik kotła osobno reagował na dane z dwóch niezależnych obiegów C.O na dwóch kondygnacjach.

I odwrotnie np.''

Ile razy muszę napisać to samo?:

no to ja napiszę jeszcze raz... że nie dwa czujniki tylko w każdym pomieszczeniu a w dużych nawet więcej niż jeden.

,,Chodzi mi o to, żeby sterownik kotła osobno reagował na dane z dwóch niezależnych obiegów C.O na dwóch kondygnacjach.

to nie jest odpowiedź na zadane pytanie.

Jeśli źle kombinuję, to podaj inne rozwiązanie, gdzie bez przeróbki instalacji będę mógł niezależnie sterować osobnymi regulatorami pokojowymi temperaturę na parterze( podłogówka) i na piętrze( tradycyjne kaloryfery).

nie znam Twojej instalacji i nie jestem z branży więc trudno mi cokolwiek zaproponować.

Jeśli na dole masz tylko podłogówkę to nie wiem po co chcesz wyłączać pompę, Podłogówka ma do siebie to że trudno ją regulować na zasadzie wyłączenia pompy, niektórzy kombinują z zaworami RTL lub z kapilarą ale ponoć i tak to różnie wychodzi. Osobiście regulował bym mieszaczem a jeśli go nie masz to zamykamy każdy obieg i powoli otwieramy aż trafię idealną temperaturę. Podłogówka bardzo wolno się nagrzewa więc po wyłączeniu pompy i wyziębieniu stracisz bardzo dużo czasu na nagrzanie podłogi a potem pomieszczenia. Nawet jak otworzysz na full to w porę czujniki nie zareagują i przebijesz zadaną temperaturę.

Według mnie stała temperatura podłogówki plus awaryjnie grzejnik dla dużych wychłodzeń (np wietrznie) to dobry kompromis. Ja mam na korytarzu dwa obiegi (długi korytarz) + grzejnik, tej zimy chodzi tylko jeden i jest optymalnie.

Niestety, ale bez przeróbki się nie da, po twoich wpisach wnoszę że masz tradycyjną instalację bez krótkiego obiegu, czyli pompa na zasilaniu z zaworem różnicowym.

Jeśli tak to nic z tego nie będzie

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

fetek

Bardzo Ci dziękuję za rady, ale z Twoich nie skorzystam.

po twoich wpisach wnoszę że masz tradycyjną instalację bez krótkiego obiegu,

Nie bardzo wiem o czym piszesz. Będę musiał zaprosić hydraulika do siebie, żeby mi popatrzył na moją instalację i doradził czy ten pomysł z dodatkowym regulatorem pokojowym wpiętym w jedną z pomp jest u mnie O.K.

Ale jak patrzyłem w kotłowni na rury to wydaje mi się, że właśnie powinno to działać bez problemu.

OK, myślałem że podeślesz mi na PW szkic twojej instalacji CO plus to co zamierzasz zrobić, ale jeśli nie jesteś w stanie ją rozrysować, to chyba bez instalatora się nie obejdzie.

Posiadasz w swojej instalacji CO bufor?

Pozdrawiam

Tomasz

masz instalację zamkniętą (wymaganą przez większość producentów kotłów) czy po staremu otwartą ? naczynia wzbiorcze ?

Bardzo Ci dziękuję za rady, ale z Twoich nie skorzystam.

nikt Cie do tego nie zmusza, ale z czystej ciekawości napisz mi jak sobie wyobrażasz pracę czujnika przy bezwładności podłogówki.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.