Skocz do zawartości
IGNORED

Zone 2 i końcówka mocy

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, krótka piłka.

Czy pod wyjście liniowe o nazwie "Zone 2" można podpiąć końcówkę mocy? Czy można wówczas w ogóle nie podpinać głośników do amplitunera i odłączyć wyjście głośnikowe "Speaker Off"?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/103359-zone-2-i-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy/

Czy pod wyjście liniowe o nazwie "Zone 2" można podpiąć końcówkę mocy?

Zone 2 wyjścia niskopoziomowe ( RCA " cincze ) ------ tak .

Czy można wówczas w ogóle nie podpinać głośników do amplitunera

Można .

odłączyć wyjście głośnikowe "Speaker Off"?

Możesz , ale nie musisz .

NIE PODPINAJ TYCH SAMYCH GOŚNIKÓW DO KOŃCOWKI MOCY I AMPLITUNERA JEDNOCZEŚNIE .

, A CO TO ZA AMPLITUNER ?

Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze nie mam amplitunera - przymierzam się do zakupu jakiegoś klocka.

Oglądając różnorakie maszyny zauważyłem, że często pojawia się wyjście liniowe (chinch) ZONE 2. Ogólnie jednak wolałbym amplituner w wyjściem pre out. Mam bowiem zamiar podpiąć do amplitunera końcówkę mocy. Amplituner wykorzystywany byłby wyłacznie jako preamp - nie mam zamiaru podpinać pod amplituner jakichkolwiek głośników.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Proponuję i nalegam , żebyś kupił amplituner z wyjściem pre - out na każdy kanał 5.1 , lub 7.1 .

Amplituner wykorzystywany byłby wyłacznie jako preamp - nie mam zamiaru podpinać pod amplituner jakichkolwiek głośników.

Chcesz amplituner wykorzystywać jako " procesor , przedwzmacniacz " kina domowego ?

Chcesz amplituner wykorzystywać jako " procesor , przedwzmacniacz "kina domowego i słuchać stereo ?

Chcesz amplituner wykorzystywać jako przedwzmacniacz do systemu stereo ?

Proponuję i nalegam , żebyś kupił amplituner z wyjściem pre - out na każdy kanał 5.1 , lub 7.1 .

I tak też zrobię - będę szukał amplitunera z wyjściem pre out

Chcesz amplituner wykorzystywać jako przedwzmacniacz do systemu stereo ?

Zgadłeś. Mam zamiar używać amplitunera jako przedwzmacniacza do systemu STEREO. Chętnie bym oczywiście kupił rasowy preamp ale niestety jest to niemożliwe.

Niemożliwe, ponieważ nie można (a może nie potrafię) w cenie 700 zł znaleźć przedwzmacniacza posiadającego minimum 3 wejścia optyczne, minimum 1 wejście coaxialne, wyjście optyczne, cyfrową regulację wzmocnienia (mam dość nierównomiernego wzmacniania na zwykłych potencjometrach), czytelny wyświetlacz na froncie. Poza tym, kto wie, może amplituner jaki uda mi się nabyć będzie całkiem dobrze spisywał się jako samodzielna jednostka.

Zgadłeś. Mam zamiar używać amplitunera jako przedwzmacniacza do systemu STEREO. Chętnie bym oczywiście kupił rasowy preamp ale niestety jest to niemożliwe.

Niestety sekcja przedwzmacniacza amplitunera jest naprawdę marna i nie nadaję się do stereo , jeśli zależy Ci na poprawnym stereo to nie nada się amplituner , tego jest na forum i sam sprawdziłem chociaż tony sprzętu nie przewaliłem .

Niemożliwe, ponieważ nie można (a może nie potrafię) w cenie 700 zł znaleźć przedwzmacniacza posiadającego minimum 3 wejścia optyczne, minimum 1 wejście coaxialne, wyjście optyczne, cyfrową regulację wzmocnienia (mam dość nierównomiernego wzmacniania na zwykłych potencjometrach), czytelny wyświetlacz na froncie.

Rozumiem to , że jest mała kwota na zakup . Nie ma nawet DACa za 700 PLN z tyloma wejściami .

Poza tym, kto wie, może amplituner jaki uda mi się nabyć będzie całkiem dobrze spisywał się jako samodzielna jednostka.

W stereo to nie za bardzo , ale zależy kto ma jakie wymagania . Innemu starczy , a drugiemu nie .

Może na początek rozejrzyj się za starymi używanymi amplitunerami , wyższymi modelami nie mającymi jeszcze nowych formatów Adio HD .

Słyszałem te obiegowe opinie jakoby sekcje przedwzmacniacza w amplitunerach były marnej jakości. Jakoś nie wierzę w te obiegowe opinie. Niby dlaczego preamp w amplitunerze miałby być kiepskiej jakści? Kiepski przedwzmacniacz równa się kiepski dźwięk amplitunera. Robiąc kiepską sekcję przedwzmacniacza producent strzelałby sobie w kolano bo nijak wówczas w urządzeniu nie udałoby się uzyskać przyzwoitej jakości na wyjściu głośnikowym.

Oczywiście mówię o wysokich modelach kosztujących kilka lat temu kupę forsy. Dziś takie 'starocie' bez HDMI i nowoczesnych dekoderów można nabyć za grosze.

Poza tym wiele nie ryzykuję. Siedem stów mogę dać na taką zabawę.

Edytuję : , co chcesz podłączać , jakie źródła stereo do amplitunera ?

Może potrzebujesz porządnej integry ( wzmacniacza stereo zintegrowanego ) i puszczenia analogami ?

Niby dlaczego preamp w amplitunerze miałby być kiepskiej jakści? Kiepski przedwzmacniacz równa się kiepski dźwięk amplitunera. Robiąc kiepską sekcję przedwzmacniacza producent strzelałby sobie w kolano bo nijak wówczas w urządzeniu nie udałoby się uzyskać przyzwoitej jakości na wyjściu głośnikowym.

Producenci zazwyczaj nie strzelają sobie w kolano tylko " raczej klientowi " , a robią to żeby zarobić więcej , ale to nie ważne i nie jest to ten temat .

Bardzo porządny wzmacniacz jak i DAC to już mam - nic mi w nich nie brakuje.

Ten amplituner to taki kaprys - będzie stał w zupełnie innym pomieszczeniu

Do tego amplitunera mam zamiar podpiąć jedynie TV po optyku, komputer po optyku i DVD po optyku. Do amplitunera podpinam końcówkę mocy i cieszę się masywnym dźwiękiem plus rewelacyjna wygoda. Łączę wszystko po optyku gdyż to całkowicie rozwiązuje problem z pętlą masy.

To nie będzie zestaw do słuchania płyt. To ma po prostu grać równo, czysto i z wykopem.

Niby dlaczego preamp w amplitunerze miałby być kiepskiej jakści? Kiepski przedwzmacniacz równa się kiepski dźwięk amplitunera.

Bo w kinie " jeszcze będzie dobry " , a w stereo z porównywalnym cenowo wzmacniaczem stereofoniczny już nie .

W amplitunerze KD jest wiele rzeczy dodatkowych za które trzeba zapacić .

Do tego amplitunera mam zamiar podpiąć jedynie TV po optyku, komputer po optyku i DVD po optyku. Do amplitunera podpinam końcówkę mocy i cieszę się masywnym dźwiękiem plus rewelacyjna wygoda. Łączę wszystko po optyku gdyż to całkowicie rozwiązuje problem z pętlą masy.

To nie będzie zestaw do słuchania płyt. To ma po prostu grać równo, czysto i z wykopem.

, a jako drugi system " zastępczy " to OK . W ampli będziesz musiał troszeczkę podkręcić wysokich i niskich tonów .

Witam,

Posiadamy w swojej ofercie końcówki mocy Russound R290, które idealnie spełnią stawiane przez Pana wymagania. Dzięki dwóm wejściom źródłowym istnieje możliwość podłączenie amplitunera z wyjścia pre-out do jednego oraz innego urządzenia np. DAC (z możliwością regulacji) do drugiego wejścia.

Pragnę dodać, iż sprzęt jest teraz w rewelacyjnie niskiej cenie. W razie pytań proszę o kontakt.

, aha tylko gdy podłączysz same kolumny frontowe do " pre - out Front LR " poprzez końcówkę mocy to w amplitunerze poustawiaj na OFF pozostałe satelickie i sub , albo zrób automatyczną kalibrację , ampli sam poustawia parametry .

Reszta kolumn lepiej niech będzie powyłączana , bo gdy puścisz sygnał np. DTS 5.1 z DVD to ampli odpowiednio zmiksuje i wyśle do jedynych kolumn frontowych .

Taa, chyba dość długo będę szukał odpowiedniego amplitunera.

Przebywam obecnie na Śląsku i na Allegro nie ma zupełnie nic z tego regionu. NIC, dosłownie nic. Same śmietnikowe sprzęty bardzo niskiej, plastikowej klasy.

Niemniej jednak dzięki za rady.

W wielu amplitunerach na Zone 2 można puścić tylko wejścia analogowe. Brałeś to pod uwagę?

Słuszna uwaga. Jednak z doświadczenia mogę powiedzieć, że w 90% przypadków klienci wykorzystują dodatkowe strefy tylko do odsłuchu radia.

Bardzo często spina się drugą strefę z instalacjami głośnikowymi na 100V i mamy udostępniony tuner we wszystkich pomieszczeniach.

W wielu amplitunerach na Zone 2 można puścić tylko wejścia analogowe. Brałeś to pod uwagę?

Ha, nie wiedziałem. Dzięki za ostrzeżenie.

Coś mi się wydaje, że nabędę Yamaha RX-V800 i zakończę poszukiwania amplitunera. Się sprawdzi to zostanie a jak będzie dupiato to trudno.

Wg instrukcji do tego modelu tylko wejścia analogowe mogą być puszczane na drugą strefę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (strona 58)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze dokładnie to sprawdzę ale przy 757 jest opcja party i wszystko idzie na drugą strefę, zone1 mam net radio, aktywuje zone2 przyłączam źródło na net radio i też działa, później po hdmi sprawdzę

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.