Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz infułat Józef Wójcik, wystosował list otwarty do premiera RP Donalda Tuska.

Jacchusia

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o mnie, to mając wybór - co chcę widzieć za moim oknem: procesję na Boże Ciało, marsz komunistycznych żołnierzy, czy paradę pederastów... wybieram procesję.

masz racje bo to to samo.

tylko glupiej wyglada.tak w sam raz dla ciebie.

aha, zapomniałbym, część tych wojaków jedzie na ochotnika a większość nosi krzyżyki na szyi i się żarliwie modli z kapelanami przed misją.

Ależ jadą na ochotnika, jadą.

Przynajmniej ich część.

Jeśli to ma być argument, to za czym?

Bo przynajmniej część wachmanów w Oświęcimiu też była tam na ochotnika. :)

Nie jestem populistą - jestem urodzonym demagogiem. :)

I nie zamierzam popuszczać, bo cel jest zbożny.

Można narzekać na Kościół, można pluć, można wywlekać księżom ich ciemne sprawki. Można. Jest demokracja to można.

Tylko przypomnijmy za co zamordowali komuniści Popiełuszkę, przypomnijmy pod czyją kiecką się chowali ci brodaci panowie z opozycji antykomunistycznej, nim porosły im brzuchy i nim przesiedli się do Mercedesów? Przypomnijmy wreszcie, gdzie była oaza wolności przez 50 lat komunistycznej okupacji?

Kościół to w tej chwili jedna z nielicznych broni jaka pozostała Europie w walce z zalewem obcej islamskiej cywilizacji. Kościół to jedyna nadzieja na utrzymanie dziedzictwa naszej kultury i cywilizacji.

Ja patrzę na kościół jako na instrument w naszych rękach, nawet jako na broń. O czym Jan Paweł II rozmawiał z Reaganem jak nie o pokonaniu Imperium Zła? I udało się!

Dzisiaj tę broń ktoś z naszych rąk usiłuje wytrącić.

Oczywiste, że Kościół za swoją rolę, za swoją pomoc, żąda przywilejów.

Oczywiste, że je dostaje.

Ta instytucja ma 2000 lat i nie przetrwa kolejnych 2000 lat grzebiąc na śmietniku.

Kościół, by przetrwał i nadal nas bronił, musi być bogaty i wpływowy. Bo tylko bogaci i wpływowi mają coś dzisiaj do powiedzenia. Zresztą zawsze tak było.

Pobożni mnisi, zatopieni w księgach i modlitwach oraz robiący sery z owczego mleka, nie przetrwali nawet 5 minut gdy irlandzkie klasztory atakowali Wikingowie.

Bo byli słabi.

Tylko potężny Kościół może obronić Europę.

Więc też się zżymam na majątki o wielkiej wartości przekazane im po 1989r.

Mam wszelako nadzieję, że będzie to dobra inwestycja w polską przyszłość.

A może nie mam racji? Może kościelni stratedzy już dawno Polskę spisali na straty i teraz gra idzie o dużo większą stawkę?

Mam na myśli przetrwanie europejskiej cywilizacji. Już pal diabli poszczególne kraje...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

mamy niezly testament ale bez niespodzianek.Kosciol zrobił to wszystko bo mial w tym SWOJ wielki interes.ZYCIOWY..... i nadal ma.I zrobi nadal WSZYSTKO zeby ten interes utrzymac niezaleznie jak nazwie przyczyny..

w imie tego kosciola i wiary byc moze bedziemy walczyc z muzulmanami ktorzy maja taki sam testament .

ale beze mnie.

zreszta o co tu chodzi...bog to bog. Z kim tu walczyc .z bogiem gorszym??

a barnie lby irlandzkie chiba nie sa na biezaco z wiadomosciami z watykanu.

Ależ jadą na ochotnika, jadą.

Przynajmniej ich część.

Jeśli to ma być argument, to za czym?

Bo przynajmniej część wachmanów w Oświęcimiu też była tam na ochotnika. :)

Nie jestem populistą - jestem urodzonym demagogiem. :)

I nie zamierzam popuszczać, bo cel jest zbożny.

Można narzekać na Kościół, można pluć, można wywlekać księżom ich ciemne sprawki. Można. Jest demokracja to można.

Tylko przypomnijmy za co zamordowali komuniści Popiełuszkę, przypomnijmy pod czyją kiecką się chowali ci brodaci panowie z opozycji antykomunistycznej, nim porosły im brzuchy i nim przesiedli się do Mercedesów? Przypomnijmy wreszcie, gdzie była oaza wolności przez 50 lat komunistycznej okupacji?

Kościół to w tej chwili jedna z nielicznych broni jaka pozostała Europie w walce z zalewem obcej islamskiej cywilizacji. Kościół to jedyna nadzieja na utrzymanie dziedzictwa naszej kultury i cywilizacji.

Ja patrzę na kościół jako na instrument w naszych rękach, nawet jako na broń. O czym Jan Paweł II rozmawiał z Reaganem jak nie o pokonaniu Imperium Zła? I udało się!

Dzisiaj tę broń ktoś z naszych rąk usiłuje wytrącić.

Oczywiste, że Kościół za swoją rolę, za swoją pomoc, żąda przywilejów.

Oczywiste, że je dostaje.

Ta instytucja ma 2000 lat i nie przetrwa kolejnych 2000 lat grzebiąc na śmietniku.

Kościół, by przetrwał i nadal nas bronił, musi być bogaty i wpływowy. Bo tylko bogaci i wpływowi mają coś dzisiaj do powiedzenia. Zresztą zawsze tak było.

Pobożni mnisi, zatopieni w księgach i modlitwach oraz robiący sery z owczego mleka, nie przetrwali nawet 5 minut gdy irlandzkie klasztory atakowali Wikingowie.

Bo byli słabi.

Tylko potężny Kościół może obronić Europę.

Więc też się zżymam na majątki o wielkiej wartości przekazane im po 1989r.

Mam wszelako nadzieję, że będzie to dobra inwestycja w polską przyszłość.

A może nie mam racji? Może kościelni stratedzy już dawno Polskę spisali na straty i teraz gra idzie o dużo większą stawkę?

Mam na myśli przetrwanie europejskiej cywilizacji. Już pal diabli poszczególne kraje...

zawsze podziwiam zapał w takich wpisach , sens nie ma znaczenia .

przetrwanie europejskiej cywilizacji.

ach to po bożemu traktowane "dziedzictwo". szkoda że niewiele mające z historia europy...

europejska cywilizacja istnieje w tym rejonie od tysięcy lat; kościół na tej mapie czasu to ledwie chwila. przed kościołem politeizm kwitł w najlepsze a i pierwsze 100 lat datowanej historii państwowości polskiej też przeszło przy modłach do jadźwiga. jak nie więcej bo piastowie nikogo kołem nie łamali jak inkwizycja.

a teraz kościół uzurpuje sobie prawo do stanowienia o kulturowym dziedzictwie ? to kulturowe dziedzictwo wyrosło wśród ognisk na cześć bóstw puszczy i deszczu, to jakim prawem teraz instytucja kościelna zabiera to dziedzictwo ? nie ma do tego prawa. bo nie ma za wiele z nim wspólnego.

Kościół to w tej chwili jedna z nielicznych broni jaka pozostała Europie w walce z zalewem obcej islamskiej cywilizacji.

ta cywilizacja nie jest obca; dzięki jej dorodziejstwom - czyli wkładowi w rozwój nauk we wczesnych etapach rozwoju kultur - znasz matematykę (europa rozwinęła matematykę na bazie dokonań arabów; algebra to czystej wody wymysł arabski) , alfabet, sztukę, wolny handel, i wieel innych rzeczy. różnice w postrzeganiu świata to jedno ale nazywanie obcym czegoś dzięki czemu świat wygląda jak wygląda - to, po raz kolejny - hipokryzja.

gdyby nie ta cywilizacja toczyłbyś drewniane wozy na - prawdopodobnie - kwadratowych kołach.

oczywiście - byłbyś bardzo, bardzo religijny.

swoja drogą, co dał europie kościół, oprócz ciemnych wieków ? bo że wstrzymał , ba cofnął - rozwój cywilizacyjny na ponad 300 lat już wiemy.

a co dał w zamian ? parę obrazów ? zatrzymanie ekspansji konstantynopola ? celibat ?

Jeśli chodzi o mnie, to mając wybór - co chcę widzieć za moim oknem: procesję na Boże Ciało, marsz komunistycznych żołnierzy, czy paradę pederastów... wybieram procesję.

Bez zastanowienia.

A dobrze byłoby sie zastanowić! Skad pewność, że w procesji nie idą pederaści? Albo komunistyczni żołnierze?

Albo jedni i drudzy?

Jestem Europejczykiem.

ciekawe skąd w Irlandii komunistyczni żołnierze . Obsesja ? Ty leczysz czy jesteś leczony

Pontonami przypłynęli.

Jestem Europejczykiem.

różnice w postrzeganiu świata to jedno ale nazywanie obcym czegoś dzięki czemu świat wygląda jak wygląda - to, po raz kolejny - hipokryzja.

Pojedź do Rijadu, idź do baru, zamów piwko. Posłuchaj co Ci odpowiedzą. :) Jeśli wciąż będziesz na wolności to weź głęboki wdech i powiedz czy czujesz się tam jak u siebie.

Albo w Ramadanie zajaraj sobie papierosa na ulicy, albo paraduj jedząc hotdoga... :) Zobaczysz co się stanie... :)

Wtedy zastanów się jeszcze raz czy nazywanie mnie hipokrytą jest uczciwe.

A dobrze byłoby sie zastanowić! Skad pewność, że w procesji nie idą pederaści? Albo komunistyczni żołnierze?

Albo jedni i drudzy?

Bardzo słuszna uwaga. Ale nawet jeśli idą to nie w strojach służbowych! :)

A co powiesz na komunistycznego żołnierza - pederastę? :)

Agaysoldier.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

swoja drogą, co dał europie kościół, oprócz ciemnych wieków ? bo że wstrzymał , ba cofnął - rozwój cywilizacyjny na ponad 300 lat już wiemy.

No powiedz że robisz sobie jaja. :)

Przecież poważny człowiek nie zadaje takich pytań.

Dla ułatwienia - tylko jedno nazwisko z tysięcy: Mikołaj Kopernik, kanonik warmiński, duchowny.

Wkład do wiedzy i ludzkiej cywilizacji pewien ów klecha wniósł chyba?

Czy może się mylę?

tak na marginesie to ten jeden Popieluszko nie zrownowazy zamordowanych w hiszpani,i argentynie, chile etc z poparciem kosciola czy nawet z jego udzialem

Wkład do wiedzy i ludzkiej cywilizacji pewien ów klecha wniósł chyba?

Czy może się mylę?>>>a wtedy byli inni jesli nie klechy kiedy o ilosci maki w chlebie decydowal kosciol.? Tamte czasy to kosciol w kazdej bramie.Nie mozna bylo zajac zadnego stanowiska bez zgody i wplywu kosciola.

a z drugiej strony no tez nie mial lekko ..tak od razu jak by niektorzy chcieli.

No powiedz że robisz sobie jaja. :)

przyjąłem konwencję odpowiednią do twojejgo sposobu argumentacji. skoro ty negujesz arabskie podwaliny pod fundament nauki i kultury świata, ja neguję 2 tysiące lat wciskania tłuszczy że rodzą się jako grzesznicy a kopernik niczego tutaj nie załatwia. za jednego kopernika spłonęło 10 innych. dzięki kościołowi jeszcze nie latamy na inne planety, a na pewno nie tak jakbyśmy chcieli.

Albo w Ramadanie zajaraj sobie papierosa na ulicy, albo paraduj jedząc hotdoga... :) Zobaczysz co się stanie... :)

.

społeczeństwa się radykalizują, to naturalny tok historii. w stanach na południu jazda w różowym samochodzie grozi tym samym a we wrocławiu jeszcze z 20 lat temu na starym mieście można było za nic w mordę dostać. tylko co to ma do rzeczy ?

gdybyś jescze miał wątpliwości, a pewnie lubisz kawę i pewnie używasz mydła, angielski pewnie jakoś znasz, piwo i whisky też, więc proszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hint: tego nie pisali lewacy.

Ukryta Zawartość

w stanach na południu jazda w różowym samochodzie grozi tym samym

Tak? Powiedz to Elvisowi! :)

On się lubował w Pink Cadillacach przecież, nie dość, że sam miał stado, to jeszcze kumplom rozdawał! :) A mieszkał w... Memphis, Tennessee.

Żeby była jasność - znam wkład Arabów do cywilizacji, tylko że wolny handel, leki, matematyka, cyfry arabskie, system dziesiętny, odkrycia medyczne itd itp to wynalazki WCZEŚNIEJSZE NIŻ ISLAM.

Jakby kto się pytał... :)

Żeby była jasność - znam wkład Arabów do cywilizacji, tylko że wolny handel, leki, matematyka, cyfry arabskie, system dziesiętny, odkrycia medyczne itd itp to wynalazki WCZEŚNIEJSZE NIŻ ISLAM.

Jakby kto się pytał... :)

ALE

europejczycy - ci bogobojni - zaadoptowali ten wkład - od arabów. od arabów przywieźli większość z tych rzeczy do centralnej i zachodniej europy. tak więc wiele im zawdziędzamy, w tym i Ty.

cyfry ARABSKIE - jak samam nazwa wskazuje - są jednak ARABSKIE.

Tak ale co to ma wspólnego z islamem?

Że kiedyś kwitła tam cywilizacja, gdy w Europie, na gruzach Rzymu, rządzili - nomen omen - Wandale? No kwitła.

A potem przyszedł Mahomet i dziś mamy takie obrazki :

UWAGA! LINK OD 18 LAT WZWYŻ!!!

Ukryta Zawartość

Nazywasz to cywilizacją?

OK... :)

Ukryta Zawartość

jak na razie to katolicy uzurpują sobie prawo do zajmowania przestrzenii publicznej która należy do wszystkich - w tym do ateistów

Tak jak kazda grupa, ktora tego rodzaju impreze plenerowa sobie chce zrobić. Czy oni to także uzurpatorzy czy tylko katolicy?

widzisz juz o co chodzi?

próba krytykowania tych którzy się w te bzdury bawić nie chcą - to jest prześladowanie.

Po pierwsze nikt tutaj nie mówi o prześladowaniu, czy wy czytać nie potraficie czy mysleć!

Po drugie nie odwracaj kota do góry dupą, ta pani jest krytykowana nie za to ze nie bierze udziału w nabożeństwie, ale o to ,że swoja postawa , infatylnymi uwagami ( bierna agresja) - bo to że ten ołtarz stoi w tym a nie innym miejscy jest spowodowane logistyka imprezy, a nie chęcią dokuczenia komukolwiek, przyjmuje pewna postawę o której w tym wątku mowa. Takie podejscie do sprawy jest tożsame z odmawianiem prawa do zgromadzeń katolikom, takiego samego prawa jaki maja homoseksulisci podczas parady, kibice podczas euro, czy komunisci 1 Maja!

Łapiesz?

Albo jedni i drudzy?

Ważne kto go organizuje i co ma zamanifestować.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

A potem przyszedł Mahomet i dziś mamy takie obrazki :

UWAGA! LINK OD 18 LAT WZWYŻ!!!

a naszych bacow z owieczkami nie widziałes baranie irlandzki.Tak generalnie to i tak jest lepsze od palenia na stosie jak to kosciol wslawial sie kiedys..

albo takie łamanie kołem cywilizacyjne,rozrywanie konmi....

zawsze podziwiam zapał w takich wpisach [...] .

Każdy pzpw tak ma, interes musi się kręcić :)

Tak ale co to ma wspólnego z islamem?

tyle że dzięki temu islamowi dziś korzystasz z pewnych rzeczy których - bez islanmu - pewnie byś nie miał, więc nazywanie ich "obcymi" to tak jak krytykowanie chin za łamanie praw człowieka - z iphone'a. albo bono który z bushem jadał 7-mio daniowe obiady w ramach dyskusji o głodzie w afryce.

Nazywasz to cywilizacją?

to jest cywilizacja ale też inny krąg kulturowy.

szkoda że nikt nie robił fotek jak katolicy obdzierali ze skóry tych bezpodstawnie oskarżonych o paktowanie z diabłem. a wariaci interpretujący quran na swoją modłę nie stanowią o cąłości wyznania.

Takie podejscie do sprawy jest tożsame z odmawianiem prawa do zgromadzeń katolikom

katolicy mają swoją przestrzeń do zgromadzeń - nazywa się kościół.

a chodnik to jest miejsce świeckie. wystarczy że w każdej świeckiej instytucji wisi krzyż. jeśli zapomniałeś - nei jesteśmy państwem wyznaniowym chociaż kościół robi wszystko żeby to zmienić.

Takie podejscie do sprawy jest tożsame z odmawianiem prawa do zgromadzeń katolikom, takiego samego prawa jaki maja homoseksulisci podczas parady, kibice podczas euro, czy komunisci 1 Maja!

Łapiesz?

Jacuś już taakie pierdoły wypisuje, że przechodzi to ludzkie pojęcie. Znaczy się, że jak krytykuje rozpasanie i opilstwo Głodzia to walczę z katolikami? To może jeszcze z religią jako taką?

Jestem Europejczykiem.

katolicy mają swoją przestrzeń do zgromadzeń - nazywa się kościół.

a chodnik to jest miejsce świeckie. wystarczy że w każdej świeckiej instytucji wisi krzyż. jeśli zapomniałeś - nei jesteśmy państwem wyznaniowym chociaż kościół robi wszystko żeby to zmienić.

smolisz jak potrzaskany, a co z paradami równości? Geje do klubów? A z pochodzmi 1 majowymi? Jeśli zabraniać zgromadzeń to wszystkim

Teraz zalapałeś?

wystarczy że w każdej świeckiej instytucji wisi krzyż. jeśli zapomniałeś

a co ? Państwo, albo KK tak nakazuje?

Jacuś już taakie pierdoły wypisuje, że przechodzi to ludzkie pojęcie. Znaczy się, że jak krytykuje rozpasanie i opilstwo Głodzia to walczę z katolikami? To może jeszcze z religią jako taką?

Nie matołku, krytykujesz konkretną osobę (pomijam fakt ile w tym prawdy, a ile pomówień okraszonych wyzwiskami). Ja wiem, ze będziesz tą panią z calych sil wspieral bo idealnie wpisuje się w to co ty robisz tu na forum. Choc jeszcze nie posliguje sie sprefabrykowanymi "dowodami" i pomawianiem jak ty.

Nie matołku, krytykujesz konkretną osobę (pomijam fakt ile w tym prawdy, a ile pomówień okraszonych wyzwiskami). Ja wiem, ze będziesz tą panią z calych sil wspieral bo idealnie wpisuje się w to co ty robisz tu na forum. Choc jeszcze nie posliguje s

a to przeciez wspomnienia ksiezy ze sluzby u ksiecia.

smolisz jak potrzaskany, a co z paradami równości? Geje do klubów? A z pochodzmi 1 majowymi? Jeśli zabraniać zgromadzeń to wszystkim

Teraz zalapałeś?

procesja to jest konkretny obrząd religijny i jako taki nie powinien wkraczać w przestrzeń świecką - bo ona ne należy do ludzi tylko jednego wyznania.

Państwo, albo KK tak nakazuje?

wystarczy kościelny raban gdy wspomina się o możliwości zdjęcia.

Nie matołku, krytykujesz konkretną osobę (pomijam fakt ile w tym prawdy, a ile pomówień okraszonych wyzwiskami). Ja wiem, ze będziesz tą panią z calych sil wspieral bo idealnie wpisuje się w to co ty robisz tu na forum. Choc jeszcze nie posliguje sie sprefabrykowanymi "dowodami" i pomawianiem jak ty.

bez wyzwisk proszę, "wybaczający katoliku". taka to twoja wiara - trzeba powyzywać :)

co ja robię na forum ? piszę, myślę, w miarę świadomie, stawiam pytania i podważam absurdy, w tym kościoła.

pokaż też gdzie te "sfabrykowane" dowody i pomówienia - a jak nie to zwrzyj gębę bo nie masz prawa mnie bezpodstawne oskarżać, typowy zacietrzewiony "katolyku".

bez wyzwisk proszę, "wybaczający katoliku". taka to twoja wiara - trzeba powyzywać :)

co ja robię na forum ? piszę, myślę, w miarę świadomie, stawiam pytania

I to celnie, zwłaszcza, że ten fragm. postu nie był kierowany do ciebie

U góry na popielatym tle pisze na czyj post to jest odpowiedź.

pokaż też gdzie te "sfabrykowane" dowody i pomówienia - a jak nie to zwrzyj gębę bo nie masz prawa mnie bezpodstawne oskarżać, typowy zacietrzewiony "katolyku".

odpusć sobie, bo średnio ogarniasz rzeczywistość i tylko zamet wprowadzasz.

Teraz zalapałeś?...

A taki problem ołtarz postawić dwa metry obok? Niech se nawet procesja zajmuje ścieżkę, i tak zajmie ten czy inny kawałek drogi czy chodnika, ale jest to bądź co bądź wydarzenie chwilowe. Ołtarz lub jego konstrukcja stoi znacznie dłużej (zazwyczaj buduje się je w środę a demontuje w piątek).

Teraz załapałeś?

Dont fuck with the cyclists! ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Tak jak większosć ogarniętych nienawiścią, nie patrza co i jak i gdzie byle kasać i pluć.

bez wyzwisk proszę, "wybaczający katoliku".

typowy zacietrzewiony "katolyku".

Postaramy się..... typowy zakamuflowany antyklerykale.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

A taki problem ołtarz postawić dwa metry obok?

Jesli droga ma 6 metrów szerokości? To 30 % więcej problemu?

Ogarniasz?

I niech to do ciebie dotrze tak naprawdę nie o to chodzi

Nie wiem jak u Ciebie, ale w moim mieście (Gdańsk) ścieżki rowerowe nie są takie szerokie. 6 metrów, ho ho...

Powtórzę: postawić 2 metry obok. Ogarniasz?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.