Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór dobrego zestawu audio do 700 zł

robert1256

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne, że można złożyć system za 700zł. Nie będzie to może hiend (choć na allegro do 300zł/szt hiedndu jest opór ;-))))) ale grać powinno przyzwoicie. Mojemu teściowy złożyłem w ostatnich dwóch miesiącach taki oto zestawik:

- wzmacniacz Denon PMA-250SE - 190zł

- kolumny Acoustic Energy Aegis One - 399zł

- moje stare DVD ze strychu Samsung HD745 - kupione kiedyś na allegro za coś koło 120zł

- do tego jakiś stary interconnect i kabelki głośnikowe (też ze strychu) QED Bronze - kupione kiedyś za coś koło 50zł

Wyszło 760zł - może nie jest to mistrzostwo świata ale teść nie może wyjść z podziwu, jak to gra.

Inny zestaw, który sobie poskładałem dwa lata temu do sypialni:

- wzmacniacz Kenwood KA-80 - okazyjnie kupiony uszkodzony (przerywał) za 80zł - naprawa (zmostkowanie potencjometra balansu, który przerywał) i czyszczenie - koszt 50zł

- kolumny Avance Omega 501 - 450zł

- odtwarzacz DVD - jak wyżej

Co prawda wzmacniacz to nie jest mistrzostwo świata (ale za to dual mono he he), ale za 200-300zł czasem można coś trafić fajnego (np. Rotele starej serii RA - 920 lub 930. Ale zestaw grał zupełnie przyzwoicie (teraz nie, bo źródłem jest jakieś denne DVD Panasonica).

Fakt, że rozsądne wg mnie pieniądze za zestaw stereo to około 1500-2500zł, ale te niecałe 1000 też przy odrobinie szczęścia wystarczy na coś nieprzynoszącego wstydu.

Jakie głośniki do komputera, nawet słabe stereo rozgromi każde głośniczki komputerowe...

Pod warunkiem, że ten złom w ogóle odpali.

Czyżby kolejny "sponsorowany" temat ukierunkowany na wyprzedaż złogów z aukcji?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To może i ja , mój zestaw biurowy , źródło komputer

Wzmak Rosita A 6500 - 120 pln

Kolumny Summit Standbox 6600 - 180 PLN

Kable - 10 pln

Dodatkowe wygłuszenie kolumn - 20 pln

razem 330 pln

Nie wiem czy w Polsce da się kupić za tyle sprzęt co ja kupiłem, ale na moje zakupy audio wydałem w UK około 700zl właśnie (oczywiście dość wiekowe).

Kupilem kolumny Tannoy M3 za dokladnie 65 funtow (ok.325 zl aktualnie) i wzmacniacz Harman Kardon HK670 za 50 funtow (okolo 250 zl) no i kable zasilajace chorus silver za 36 funtow (ok. 180 zl).

Nie liczę oczywiście źródła, którym jest komputer wyposażony w kartę Asus Xonar STX warta tyle co cala reszta :) Ale abstrahując od tego to podłączałem wczoraj z ciekawości mojego Samsunga Galaxy S3 jako źródło i nawet całkiem to brzmiało :)

Całość gra jak na te cenę wyśmienicie i bardzo szczegółowo.

Początkowo kupiłem aktywne głośniki komputerowe stereo za około 50-60 funtów i powiem szczerze,ze po paru minutach słuchania miałem ochotę wyrzucić je przez okno.

Były one chwalone na wielu forach brytyjskich i polskich a ja myślałem,ze wyjdę z siebie i stanę obok :)

Głośniki za 200-400 zl do komputera nie maja prawa dobrze zagrać, sam się na własnej skórze przekonałem, a w każdym razie nie w porównaniu ze sprzętem hi-fi.

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich!

Omawiane microlaby już oddałem...

Wracam do swoich głośniczków GH i subufera z tym, że tym razem z wzmacniaczem Luxman.

No i pojawia się pytanie 2 kolumny GH - 8 ohm podłączone do subufera psywnego HECO LIBERO 2 - 4 OHM, , ktory bedzie podladczony do wzmaka Luxman LV90 8-16 ohm.

No i pojawia się pytanie, czy wzmacniacz wytrzyma takie obciążenie? Nie planuje często słuchać bardzo głośno muzyki, ale pewnie się zdarzy. :)

Dzięki wielkie za odp. ! Już nie chciałem zakładac nowego tematu...

• 4 tygodnie później...

Niewazne

wyladowalem z yamaha mcr332 pianocraft 200 powyzej zalozonego budżetu, dzwiek niewiarygodny. :D naprawde niesamowity vos pieknego gra lepiej niz niejedna dobra kolumna za 1000 sztuka

Ehh, kolejny "audiofil"? ;)

Rozmawiamy o niskiej półce. Te yamahy (jedyny duży minus bass, ale mam sub yamahy :) ) grają niewiarygodnie w tej klasie cenowej...

...i jak na takie rozmiary

Opublikowano · Ukryte przez cir, 1 Sierpnia 2013 - obrazliwe zachowanie
Ukryte przez cir, 1 Sierpnia 2013 - obrazliwe zachowanie

no to cwaniaczku napisz coś na temat dźwięku z tej jamaszki- może tak opiszesz scenę, poziom schodzącego basu, opiszesz wysokie tony, transjenty i alikwoty? to tak na dzień dobry!

• 2 miesiące później...

Witam,

Drodzy Panowie, od pewnego czasu śledzę aukcje w poszukiwaniu spełnienia marzeń z dzieciństwa, kiedy to na półkach stały wieże Technicsa.

Ceny wtedy były powalające a rodziców nie było stać na takie zabawki. Obecnie obserwuje kilka wież, niestety cieżko mi się jest wypowiedzieć na temat hi-fi,

ponieważ jedyny sensowny zestaw jaki złożyłem to car audio. Audiofilem nie jestem, oczekuje od wieży w miarę dobrego bassu i bardzo dobrej góry.

Obserwuje pare aukcji i chciałbym się poradzić czy któraś z tych propozycji jest na tyle korzystna finansowo aby skorzystać:

(opisze aukcje ponieważ za pare tygodni jak ktoś będzie czytać aukcje będą nieaktualne):

1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

proszę o podpowiedzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak masz iść do łózka z dziewczyną to też wcześniej zadajesz takie pytania na forum? :-) Od tych wież ja oczekiwałbym tylko tyle, aby grały i nie charczały. W miarę dobry bas i bardzo dobra góra? Za 500 złotych za komplet? Do tego trzeba byłoby chyba coś przypalić.

Dobry bass i góra to pojęcie względne, ponieważ jak napisałem nie jestem audiofilem, moje wymagania a Twoje sittek to różnica.

Pytanie było która z podanych, a nie czy da się coś takiego osiagnąć za 500 zł.

Gdybym był audiofilem szukałbym sprzetu za pare tysięcy. I pewnie kupił nowy którego bym wczesniej posłuchał. I nie przejmował się opiniami forumowiczów czy dobry czy nie dobry.

znalazłem takie dwie ciekawe aukcje, aczkolwiek nie słyszałem nigdy wcześniej Denona, jak się mają te dwie propozycje względem powyższych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po co więc wklejasz linki z aukcji? Nie lepiej skupić się na edukacji? Nie jesteś audiofilem a masz takowe wymagania? Nie bierze tego do siebie, ale takie podejście mi sie nie klei. Jeżeli ktoś nie jest audiofilem nie skupia się na niuansach dźwięku a wybiera sprzęt który wizualnie będzie mu pasował do wystroju mieszkania, który po prostu będzie grał i charakteryzował się pewnymi funkcjami : magnetofon kasetowy, radio, odtwarzacz CD, DVD, BD. To wszystko. Jego nie obchodzą basy i wysokie. Ma grać, bo każdy sprzęt gra.

Rozmowa między nami przypomina mi rozmowy z chłopaczkami o samochodach, oni mi mówią jak ich targa bo ma 150 KM, ja odpawiadam mu że zabawa zaczyna się powyżej 200KM. I wszystko git dopuki ktoś nie powie że ma 300 i zabawa się zaczyna od 300KM. To jest takie licytowanie się nie wiadomo po co, bo Hifi jest pełno w różnych przedziałach cenowych, i każdy każdemu zawsze będzie mógł powiedzieć że coś nie zagra bo jest do 10tyś. No ale ok, dziękuje za pomoc. Widać można tu tylko rozmawiać o sprzęcie za kilka tysięcy.

Widać można tu tylko rozmawiać o sprzęcie za kilka tysięcy.

Nie przejmuj się nimi. Ten technics gra całkiem fajnie. I wygląda rewelacyjnie. Problemem są niestety sprzedawcy - musisz uważać żeby nie kupić szrotu bo jest nienaprawialny. Ewentualnie szukaj wieży 1060/1080. Ma fajne wskaźniki.

Widać można tu tylko rozmawiać o sprzęcie za kilka tysięcy.

Tu nie chodzi o pieniądze, a tylko podejście do tematu. Na forum jest mnóstwo ludzi linkujących swoje cuda, czyli wciskających to czego już nie chcą albo na czym się zawiedli, lub piszący podobne posty aby coś sprzedać. Dlatego aby przed tym się zabezpieczyć i nie dać się nabrać- poleciłem edukację. Wówczas zrozumiałbyś, że pytanie jakie zadałeś jest dość śmieszne.

więc drodzy Panowie,

wybór padł na wieżę Sony LBT D309, udało mi się taką wyrwać w idealnym stanie od kolekcjonera za 400 zł. Oczywiście postanowiłem nie pożałować na paliwo i sprzęt kupiłem po wcześniejszym odsłuchu. Jestem bardzo zadowolony z tego jak gra ten sprzęt, muzyka nabrała dla mnie teraz nowego wymiaru. Oczywiście zaznaczam że nie jestem audiofilem, więc dla wielu forumowiczów ten sprzęt jest przeciętny a nawet słaby. Dziękuje Panowie za pomoc. Nawet Tobie sittek, pomimo tego że mnie demotywowałeś. :p

pozdrawiam wszystkich :)

Ależ ja cię właśnie motywowałem, do wysiłku :-) Jeżeli jesteś zadowolony to tylko chwalić. Jeżeli po miesiącu zachwytów nie będzie cię korciło do wymiany- to wygrałeś !!

Nie każdy jest koneserem wina, ale szukanie trunku o głębokiej nucie, długim smaku i pięknej barwie na półce z butelkami po 7 zł nie ma raczej sensu. Tak samo jest z audio.

Wszystko to są pojęcia względne. Jedni ich nigdy nie znajdą, niezależnie od tego ile pieniędzy włożą. Inni znajdują to wszystko w butelce za 7 zł. I tak naprawdę oni są dużo bardziej szczęśliwi.

Nie każdy jest koneserem wina, ale szukanie trunku o głębokiej nucie, długim smaku i pięknej barwie na półce z butelkami po 7 zł nie ma raczej sensu. Tak samo jest z audio.

Cały czas staram się to przekazywać, ale i tak przeważnie dostanę za to po uszach.

Ajaj, nie mam do Ciebie żalu sittek, ciesze się że ktoś odpowiedział i nikt mnie stąd nie pogonił.

Z audio to tak samo jak z samochodami, jakie auto? jeden będzie zadowolony z tico inny z accorda, a dla niektórych nie ma sensu furka za mniej niż 200 tyś. a dla kolejnego 500 i tak dalej, w gruncie rzeczy opisujemy to czego wymagamy i prosimy o podanie sprzetu. Tak jak mówiłem dla kogoś 200 konne autko to dla jednego wyścigówka, dla mnie co najwyżej mocniejsza odmiana. :)

Bardzo trafna analogia audio do wina. Podoba mi się ! :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.