Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie hi-fi - jak było, jak jest obecnie, dokąd zmierzają rodzimi producenci audio

Gość discomaniac71

158 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy polski sprzęt audio z lat 80-tych nadal jest konkurencyjny dla tanich wyrobów dużych zachodnich firm?

2. 2. Dla jakiego przedziału cenowego wyrobów zachodnich konkurencją według Ciebie są najlepsze współczesne produkty Tonsilu?

3. 3. Czy współcześni polscy producenci audio tworzą według Ciebie produkty na poziomie jakości dostępnym dotąd wyłącznie dla dobrych zachodnich marek?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie oceniaj po wyglądzie. Dużo zależy od tego o jakim modelu mówimy. Na przykład Yamaha A-500 bije na łeb Diorę i Radmora. O A-700 nie wspomnę. Twoje wypowiedzi przypominają mi trochę to co piszą wyznawcy Tonsilu.

Te yamahy to nie najniższe modele..OK to w drugą stronę ..Czy słyszałeś kiedyś "zachodni" sprzęt który by grał gorzej od polskiego?

Nie oceniaj po wyglądzie

nigdy tego nie robię...

Te yamahy to nie najniższe modele..OK to w drugą stronę ..Czy słyszałeś kiedyś "zachodni" sprzęt który by grał gorzej od polskiego?

Od tego z lat 80-tych nie. Od współczesnego (ale nie od Tonsilu) wiele zachodnich klocków gra gorzej.

..Czy słyszałeś kiedyś "zachodni" sprzęt który by grał gorzej od polskiego?

tak Tosca podłączona do Tannoy M2 zjadła Pioneera A407R:)

Powstrzymałbym się od określeń typu "zjadła" bo dla jednego może tak być a dla innego już nie. No ale jeśli wnętrze tego czegoś wygląda tak to śmiało można porównywać z amplitunerem Tosca. platka.jpg

Czy słyszałeś kiedyś "zachodni" sprzęt który by grał gorzej od polskiego?

Technics SU-V300, SU-V500, SU-A700/MKIII, SU-A800MKIII oraz dzielony A800 DMII, (wszystkie te akurat miałem, byłem kiedyś fanem tej marki ;-) )

Diora WS442 za 80zł grała wiele lepiej od każdego z w.w.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Patrząc na Pionka gdzie siedzą kondensatory elny w torze i końcówce po 10000uF a na wnętrze Tosca hmmm i cenę 1500 za nowego Pionka to wybacz. Weźmy też obecnego Strussa kawał polskiej solidnej roboty:)

Dalej uważam, że polskie wzmacniacze brzmiały lepiej niż te japońskie z dołu katalogu, gorzej z trwałością ze względu na trudności w zdobyciu materiałów do ich budowy ale to dzięki przyjaźnie Polsko radzieckiej. Potem w latach 90 w ramach przyjaźni Polsko brukselskiej doprowadzono te umęczone firmy do upadku.

Opinie na podstawie zdjęć środka nie są wiele warte. Nie wiem jak gra ten Pioneer bo po 1 to firma nie bardzo potrafiła robić dobre wzmacniacze (było tylko kilka bardzo dobrych konstrukcji) a po 2 ja nie słucham tego segmentu cenowego bo nie ma tam nic co mnie interesuje. Tym niemniej muszę stwierdzić że np z Yamahą z lat 80-tych ciężko porównać polskie konstrukcje. Tak samo z budżetową legendą NAD'a 3020. Ale np Technics o którym pisał opteron to w ogóle jest parodia.

Bald zgadzam się z Tobą w jednym aspekcie, w latach 80 firmy japońskie konkurowały ze sobą i nawet te podstawowe modele coś reprezentowały, były lepsze od naszych ale jakość japończyków z dołu katalogu w latach 90 poszybowała tak nisko, że skończyło sie to katastrofą jakościową i trwa to do dziś.

Polskie Hi-Fi lat osiemdziesiątych spokojnie można dźwiękowo porównywać do zachodnich i często wypada lepiej (mówię o elektronice), miałbym tylko problem z głośnikami bo zachodnich z tamtych czasów po prostu nie słyszałem a Altony czy Mildtony, które znałem dla mnie były okropne. Ponieważ na jakość dźwięku mają głownie głośniki stąd może negatywna opinia o polskim sprzęcie bazuje na niemiłych wspomnieniach dźwiękowych sprzed trzydziestu lat. Nie mówię tu o hajendzie tylko o zwykłym Hi-Fi.

Na jakość dźwięku wpływ ma wszystko, włącznie ze wzmacniaczem i źródłem. Im lepsza konfiguracja tym z pozoru mniej istotne rzeczy wpływają na dźwięk.

Na jakość dźwięku wpływ ma wszystko, włącznie ze wzmacniaczem i źródłem. Im lepsza konfiguracja tym z pozoru mniej istotne rzeczy wpływają na dźwięk.

Zgadzam się ale dla mnie największe różnicy są w głośnikach, na drugim miejscu wzmacniacz bym postawił

nigdy nie używałem polskich kolumn typu altus ale na Tannoy grało to super:)

Też uważam, że Tannoy z polskim wzmacniaczem bardzo dobrze współgra.

• Redaktorzy

Wyrównanie poziomów wyjściowych to nie są "pierdoły" tylko absolutny, najważniejszy warunek potrzebny do prawidłowego wykonania porównania. Są też inne warunki, ale ten w/w jest najważniejszy.

Owszem, ale to naprawdę żaden problem. Koszt jednorazowy rzędu 200-300 zł i potem spokój, można używać.

SONY od pięciu lat produkowało płaskie jak stół Trinitrony z milionem różnych funkcji i niepotrzebnych bajerów,

a u nas szczytem techniki był wtedy Neptun 22" z telegazetą i to k**wa mono w dodatku,

bo o stereo w Unimorze jeszcze wtedy nie słyszeli. Żeby było weselej SONY porównywalnej wielkości

wcale nie był jakoś kosmicznie droższy od Unimora, ale jakościowo to było jak komputer w erze kamienia łupanego.

Hmm... W 1993 roku kupiłem telewizor 21" Siesta od Unimora. Sprzęt najwyższej jakości, stereofoniczny, z bardzo dobrym obrazem. I wiesz co? On świetnie działa do dzisiaj i nadal wygląda jak porządny sprzęt.

Pewnie wersję eksportową z odrzutu po kontroli jakości:)

Tak w latach 80'tych sprzedawali Polonezy na rynek wewnętrzny ale za zielone.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wygląda, tak? Hmmm. Działa świetnie? Hmmm

No to trzeba wyrzucić do śmieci mój full LED 56 cali ( 60W zjada) od Sharpa i wrócić do Unimora :)

Gaśnicy też szukać, czy to tylko przy Rubinach było wymagane?

• Redaktorzy

Też uważam, że Tannoy z polskim wzmacniaczem bardzo dobrze współgra.

Ze swojego doświadczenia wiem, że Tannoye nie wymagają jakichś kosmicznych wzmacniaczy. Jest w stanie napędzić je pierwszy lepszy IPhone. Oczywiście z IPhonem żartowałem. Tannoy to nie Sonus Faber, którego nie idzie łatwo wysterować.

No to trzeba wyrzucić do śmieci mój full LED 56 cali ( 60W zjada) od Sharpa i wrócić do Unimora :)

Mam podobnego 55' LEDa i powiem Ci, że przy dobrej plazmie od Panasonica nasze LEDy wyglądają przeciętnie, zwłaszcza gdy obraz jest dynamiczny i zaczynasz dostrzegać obraz "klatka po klatce". Powoli zaczyna mnie to wk....

A kineskopy? Byłem kiedyś fanatykiem Tronitrona od Sony i dzisiaj twerdzę, że CRT biedne były. Tutaj nie ma się co spierać. CRT czy to z maską inwarową czy szczelinową to już historia i ciężka próba inżynierów na pokazanie świata w tych siermiężnych pudłach.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Porównywanie telewizorów Unimora i Sony z tamtych lat to nieporozumienie. Ale np Unimora z jakimś Funajem to już prędzej.

>kickdown - tu nie trafiles. Rodzice mieli Sieste (28")od 93 roku i wymienili rok temu na plaszczaka, ja mialem Sieste 3A od 1995 do 2007 - i wymienilem tylko ze wzgledu na rozmiar, prezentujac staruszka tesciowej ktora zmeczona byla wiecznymi naprawami Funaia i pozniej Triluxa. U tesciowej gral do 2010 i nadal byl sprawny.

W srodku to byla lampa bodajze Phiipsa a sterowanie bylo od Siemensa.

Porownywalny mozliwosciami Sony byl duzo drozszy, a te ktore byly cenowo porownywalne to byly golasy.

Oczywiscie do wysoiej klasy Trinitrona Siesta nie moze byc porownywana, ale mowimy o TV o polowe tanszym.

• 2 tygodnie później...

Pokażcie mi polski wzmacniacz z lat 80-tych który potrafił akceptowalnie grać z wyłączonym konturem i potencjometrami na zero czyli w wymuszonym trybie direct (bo trybu dedykowanego nie było). Tymczasem większość przeciętnej jakości wzmacniaczy japońskich potrafiło to robić bez żadnego problemu. I na tym w zasadzie dyskusję można zakończyć.

• Redaktorzy

Bald, podam Ci przykład takiego wzmacniacza, a raczej amplitunera stereo. Jest to polska Eltra R8040. Kolega kupił ją za grosze (34 złote) na Allegro. Gra tak, że wiedzą tylko ci, którzy u niego byli i słuchali. Założę się, że 99% ludzi z forum dałoby się nabrać że gra naprawdę drogi system. Tylko zakryć oczy przepaską albo narzucić na sprzęt prześcieradło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S. Nie powiem Ci czy kolega podbija pasmo pokrętłami, bo nie zauważyłem tego.

P.P.S. Miałem ten wzmacniacz u siebie w domu - wpięty do mojego systemu. Tranzystor 2x12W. Pociągnął nawet moje Sonusy (84dB). Oczywiście nie graliśmy na "pełnej parze", ale dał radę.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Tak, dokładnie o tym mówię. Nie porzejmuj się Bald. To całkiem naturalna reakcja. Przychodzili do niego osłuchani ludzie i nie wierzyli, że gra ta Eltra. Ja też nie wierzyłem.

Mówisz o tym?

Ukryta Zawartość

Masz widzę humor z rana.

Uważaj Bald bo cię za takie czarnowidztwo diskomaniak71 zbanuje w tym wątku ...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.