Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo + komputer

Vincent_Vega

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Planuję właśnie zakup nowego systemu, będzie on oparty na wieży z NADów: Tuner C446, Odtwarzacz CD, C565 BEE, Przedwzmacniacz c165 BEE, Końcówka C275 BEE. Kolumny DIY, jeszcze wybieram między 3 modelami Visatona: ATLANTIS MK II, VOX 301 i CONGA...

Chciałbym się was poradzić odnośnie aspektu komputerowego. Cały komputer będzie kupiony pod audio jako magazyn i źródło muzyki, a także przeglądanie internetu, sporadycznie oglądania filmów i grania w jakieś starsze tytuły. Myślę że coś na i5 wystarczy, oczywiście dużo wpakuję na chłodzenie które będzie maksymalnie pasywne oraz jak najlepszy zasilacz... Zastanawiam się też nad pominięciem tradycyjnego dysku i kupienie samego SSD. Pytania:.

1. Czy będzie różnica jeśli zamiast przeznaczyć miejsce dla foobara na ram użyję w do tego dysku SSD ? Da się to jakoś sprawdzić jak już zakupię sprzęt, tzn czy istnieje jakiś program który porówna szybkość i jakość przepływu sygnału z ram i z ssd do wyjścia z karty?

2.Co dalej? Chciałbym wydać max 3500 zł na część między komputerem a końcówką. Wewnętrzna karta dźwiękowa, komputerowy DAC, może jakiś firmowy pełnokrwisty, tylko że NAD M51 kosztuje 7,5 tys zł, a to za dużo...

Myślałem na razie nad ASUS XONAR ESSENCE ONE MUSES + kabelek Wireworld Supernova 6.

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/

Witaj,

gratuluję pomysłu, to dobre rozwiązanie. W kwestii dysku twardego pod kątem PC-Audio, to spokojnie możesz pozostać przy klasycznym HDD, chociaż oczywiście zastosowanie dysku SSD ma same zalety poza ceną.

Kwestia natomiast połączenia komputera z zestawem stereo - abym był w stanie zaproponować Ci kilka konkretnych rozwiązań, potrzebuję więcej szczegółów dotyczących Twoich preferencji brzmieniowych. Przede wszystkim podaj proszę, jakie zazwyczaj gatunki muzyczne będziesz słuchał, jakie preferujesz brzmienie.

Czekam na więcej szczegółów, natomiast już teraz serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy poszczególnych rozwiązań. Mamy na stanie pełny asortyment urządzeń NAD oraz dziesiątki modeli przetworników dostępnych od ręki, a nie wirtualnie. Odsłuchy są oczywiście bezpłatne.

W przypadku pytań oraz oferty cenowej na zestaw, jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2841055

1.

tutaj masz fajny filmik i porownanie predkosci odczytu/zapisu odpowiednio dla ramdisk/ssd/hdd

2. moim zdaniem xonar do dobry wybor i nie ma sie czego wstydzic w starciu z 'markową' konkurencja, asus zapowiedzial z miesiac temu nowy przetwornik - xonar stu, daty premiery nie znam, ale jesli nie pali sie z zakupem to moze warto poczekac na pierwsze testy i porowniana?

Ciekawy wątek dot. essence one masz np tu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2841714

Też wykorzystuję komputer do tego celu, ale rozwiązanie z SSD ma jedną zasadniczą wadę - cenę za pojemność mogącą pomieścić zbiory muzyczne, zdjęciowe, czy filmowe. Szybkość SSD lepiej wykorzystać do systemu, pliku wymiany (jeżeli Windows) i obsługi aplikacji, a zbiory lepiej umieścić na NAS szczególnie, gdy - z uwagi na hałas wirujących dysków - mozna go umieścić w innym pomieszczeniu. To rozwiązanie, gdy wykorzystasz do połączenia pomiędzy komputerem a NASem WiFi (ale przynajmniej N150), pozwoli Ci na bezproblemowe korzystanie z muzyki i oglądania zdjęć.Oglądanie filmów z NAS będzie wymagało szybszej sieci, lub jeszcze lepiej skrętki (co kabel, to kabel).

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2841776

2.Co dalej? Chciałbym wydać max 3500 zł na część między komputerem a końcówką. Wewnętrzna karta dźwiękowa, komputerowy DAC, może jakiś firmowy pełnokrwisty, tylko że NAD M51 kosztuje 7,5 tys zł, a to za dużo...

Myślałem na razie nad ASUS XONAR ESSENCE ONE MUSES + kabelek Wireworld Supernova 6.

Moja dobra rada, to kupić maksymalnie dobry DAC, z wejściem optycznym (separacja elektryczna, by nie było pętli mas) i systemem antyjitter.
https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2841965

Moja dobra rada, to kupić maksymalnie dobry DAC, z wejściem optycznym (separacja elektryczna, by nie było pętli mas) i systemem antyjitter.

Separacje galwaniczna mozna zrealizowac takze na polaczeniach elektrycznych (sa bardzo dobre przetworniki bez wejsc optycznych wiec to poszerza wybor). Jittera jeszcze nikomu sie nie udalo uslyszec wiec nie ma co sie w takie pierdoly bawic. Dla swietego spokoju mozna zaopatrzyc sie w interfejs asynchroniczny z przyzwoitym zegarem lub w daca z takimi udogodnieniami.

Wydawac dodatkowej kasy na dysk ssd nie ma sensu jesli nie bedziesz z tego naprawde korzystal (bo ja wiem obrobke grafiki bedziesz na tym sprzecie jakas robil, bazy danych stawial?). Lepiej wydac roznice w cenie na lepszy przetwornik i wszytko co za nim plus dorzucic dodatkowa kostke ramu zeby system sie nie dusil. Tak samo z kablem - kazdy optyk dziala dokladnie tak samo dobrze wiec nie daj sie robic w konia marketingowcom.

server unreachable;--

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2842398

Moja dobra rada: olej przedwzmacniacz i CD, a za zaoszczędzoną kasę kup Grace Design m903 (8,5K PLN). m903 ma wbudowany przetwornik, przedwzmacniacz, ma rownież wejscia analogowe i gra na bardzo wysokim poziomie. CD mozesz odtwarzac wkladajac je do napedu komputera albo na jakims tanim CD podłączonym do tego Grace.

Co do dysków, to bardzo polecam WD Red bo są ekstremalnie ciche, a przy tym mają 3 lata gwarancji.

Jako komp wystarczy i3, sam takiego sobie ostatnio złożyłem, kosztował wprawdzie koło 4k, ale 1400 kosztowała sama pasywna obudowa HTPC, tu można sporo zaoszczędzić. Najlepiej wziąść najtańszy i3 ale już z HD4000.

I jeszcze jedno: C565 to bardzo zwykły CD i od tego Grace dzieli go przepaść. Podobnie wygląda kwestia przedwzmacniacza.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2842634

W ogóle to popatrzyłem jeszcze dokładnie na całość i uważam że ten plan z nadem jest bez sensu. Zamierzasz za stosunkowo duże pieniądze kupic bardzo przeciętnie grający sprzęt.

Zamiast tego proponuję:

- Grace Design m903

- Monobloki Audiolab 8200 MB

- Komputer

Cena wyjdzie ta sama, a grało będzie nieporównywalnie lepiej.

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2842706

Zapomniałem wspomnieć, że to system dla kuzyna i wszystkie segmenty wieży z jednej stajni są nie przypadkowo. Na pewno nie interesują mnie żadne rozwiązania typu proponowane przez DD6. Rozkminiam tą sprawę jeszcze na pewnym innym forum i biorąc wszystko do kupy doszedłem na razie do tego iż komp ma być taki żeby dało się czasem w coś zagrać, ale generalnie przede wszystkim ma starczyć na następne parę dobrych lat do szeroko pojętego używania internetu. Wgl temat dostosowania komputera do stereo wyszedł kiedy rozmawialiśmy o tym, że ostatnio w tv w jakimś programie mówili że płyty cd mają okres używalności do 10 lat, co za tym idzie, lepiej, łatwiej i ogólnie bardziej praktycznie jest kupować muzykę w formie plików niż tworzyć kolekcję z ograniczoną datą ważności. Doszedłem też do wniosku, że do przetworzenia sygnału posłużyłby CA DAC magic+, natomiast nie wiem czy w wypadku zewnętrznego daca da się ze zintegrowanej karty dźwiękowej wyprowadzić bitperfect, czy lepiej kupić zewnętrznego i zewnętrznego daca i kartę dźwiękową też ? Odnośnie kabla to Ja jestem zdania, że system gra tak jak jego najsłabsze ogniwo, nie wieżę w audiofilskie kable, ale w fizykę i chciałbym kupić kabel z materiałów i o konstrukcji która maksymalnie bezpiecznie i bez strat przeniesie sygnał z jednego jego końca na drugi. Nie zagłębiałem się w to jeszcze ale na pewno nie może to być przysłowiowy "pierwszy lepszy", a cena czy to będzie 20 zł za metr czy 500 schodzi na 2 plan.

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2842741

W pyte drogi ten Grace Design m903. Ja bym został przy asusie essence one z musesami i oddzielnym zasilaniem

Do tego jakieś fajne monobloczki, audiolab czemu nie, chociaż sporo kasy ci zostanie jak tak przekonfigurujesz sprzęt, to może jakieś fajne monobloczki xindaka :) Np: Xindak xa-8800mne

-komputer.

-Kabelki odpuść.

I pozamiatane. Cały system ci się zamknie w 12k +komputer+kolumny, i będzie grało lepiej :)

Tak generalnie, to po co ci preamp i CD, skoro będziesz miał komputer i DAC z preampem?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2842795

Asus to też bardzo dobry wybór. To nie ta klasa co Grace i nie ma pilota, ale też jest wart każdej wydanej na niego złotówki, jeśli oczywiście wolisz wydać mniej kosztem dźwięku.

Ogólnie obecnie najlepszy stosunek jakości do ceny ma konfiguracja: kompuer --> dac z pre --> monobloki lub końcówka

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2842820

Asus to też bardzo dobry wybór. To nie ta klasa co Grace i nie ma pilota, ale też jest wart każdej wydanej na niego złotówki, jeśli oczywiście wolisz wydać mniej kosztem dźwięku.

Ogólnie się ze wszystkim zgadzam, ale tu bym dyskutował, DAC za prawie 10k do końcówek za 10k to moim zdaniem źle rozplanowany budrzet. Zachowałbym raczej proporcje: minimum 3 na końcówkę, 1 na DAC.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2842833

Jittera jeszcze nikomu sie nie udalo uslyszec wiec nie ma co sie w takie pierdoly bawic.

Jittera jako takiego nie, ale następstwa jego występowania, w postaci zniekształceń jak najbardziej analogowych na wyjściu z DAC już tak. Tak czy inaczej dobry DAC, to DAC z retaktowanymi wejściami (systemem antyjitter). ... w sumie jak masz dobry DAC to jittera nie usłyszysz (jego następstw), bo zostanie "odfiltrowany" przed konwersją (JetPLL itp.)

Wydawac dodatkowej kasy na dysk ssd nie ma sensu jesli nie bedziesz z tego naprawde korzystal

Z dysku będzie korzystał ... a tylko SSD jest niesłyszalny i nie wibruje (nie wprowadza w drgania obudowy, więc nie będzie słyszalnego buczenia). Żeby było jasne - nie radzę tutaj WAM na SSD trzymać kolekcji filmów (cena SSD i objętość HD wszystko wyjaśnia) ... ale do audio by nawet taki nie za duży dysk typu 240 GB obleciał)

plus dorzucic dodatkowa kostke ramu zeby system sie nie dusil.

Dodatkową kostkę ramu do czego? Do jakiej ilości? Mamy w pracy wiele maszyn z win 7 X64 i marnymi 4 GB RAM ... i to się w pracach biurowych nie dusi (pamięć wirtualna/plik strony wyłączono) ... do audio wystarczy w zupełności. Co do grania ... do starszych tytułów typu Crysis potrzeba już 8 GB (sprawdzone).

Jako komp wystarczy i3, sam takiego sobie ostatnio złożyłem, kosztował wprawdzie koło 4k, ale 1400 kosztowała sama pasywna obudowa HTPC, tu można sporo zaoszczędzić. Najlepiej wziąść najtańszy i3 ale już z HD4000.

Osobiście jestem "hejterem" rozwiązań z HT (no chyba że ktoś kompresuje zawodowo filmy, lub pracuje przy renderingu 3D - w tym przypadku i7 wskazany) ... ale do domu, to radzę albo taniego Pentium za ~200PLN (2 rdzenie taki pentium G2020) albo i5 (4 rdzenie).

Co do karty w CPU - to padlina ... do pulpitu wystarczy i w sumie jeden kit czy będzie HD2000 (czy co tam najpodlejsze) czy HD4000 ... ale jak kolega chce zagrać, to i tak lepiej kupić choćby niedrogą kartę z prawdziwego zdarzenia, która zabije wydajnością takie HD4000.

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2842872

Jittera jako takiego nie, ale następstwa jego występowania, w postaci zniekształceń jak najbardziej analogowych na wyjściu z DAC już tak. Tak czy inaczej dobry DAC, to DAC z retaktowanymi wejściami (systemem antyjitter). ... w sumie jak masz dobry DAC to jittera nie usłyszysz (jego następstw), bo zostanie "odfiltrowany" przed konwersją (JetPLL itp.)

Na jakimkolwiek nieuszkodzonym sprzecie ten jitter jest tak maly ze mozna go co najwyzej zmierzyc. To znaczy nie widzialem pomiarow kazdego jednego modelu sprzetu z wyjsciem cyfrowym ale to co widzialem wystarczy do stwierdzenia ze nawet najtanszy marketowy odtwarzacz bedzie mial jitter conajmniej o rzad wielkosci za maly aby go uslyszec w spreparowanym specjalnie sygnale a co dopiero w przypadku muzyki. No ale wracajac do tematu to przetworniki z "ficzerami" jakie opisales zaczynaja sie juz od kilkuset zlotych wiec nie ma problemu. :)

Dodatkową kostkę ramu do czego? Do jakiej ilości? Mamy w pracy wiele maszyn z win 7 X64 i marnymi 4 GB RAM ... i to się w pracach biurowych nie dusi (pamięć wirtualna/plik strony wyłączono) ... do audio wystarczy w zupełności. Co do grania ... do starszych tytułów typu Crysis potrzeba już 8 GB (sprawdzone).

(ciach)

Co do karty w CPU - to padlina ... do pulpitu wystarczy i w sumie jeden kit czy będzie HD2000 (czy co tam najpodlejsze) czy HD4000 ... ale jak kolega chce zagrać, to i tak lepiej kupić choćby niedrogą kartę z prawdziwego zdarzenia, która zabije wydajnością takie HD4000.

Do minimum systemowego (vs optimum do grania). Jesli komputer bedzie sluzyl do grania to wiecej ramu (prawie zawsze) nie zaszkodzi. Tak samo karta graficzna - do muzyki to nawet ta wbudowana w procesor bedize az nadto ale do grania mozna o niej zapomniec. No chyba, ze jakis pasjans albo saper.

server unreachable;--

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2843113

Zapomniałem wspomnieć, że to system dla kuzyna i wszystkie segmenty wieży z jednej stajni są nie przypadkowo. Na pewno nie interesują mnie żadne rozwiązania typu proponowane przez DD6

To przynajmniej poinformuj swojego kuzyna, że ludzie z forum z doświadczeniem uważają, że twoja propozycja jest marnowaniem jego pieniędzy.

https://www.audiostereo.pl/topic/103629-stereo-komputer/#findComment-2843381

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.